Dodaj do ulubionych

Kilka krótkich pytań

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.09, 19:29
Jak to jest. Jednym z punktów tego Traktatu ma być przyznanie
każdemu czy chce czy nie chce jakiegoś obywatelstwa unijnego.
Mam to aby rację?

Ja tego nie chcę i pytam się, co mam zrobić żeby tego syfu mi nie
nadano. Z kraju wyjeżdżać też nie będę, bo to mój kraj, w którym
głosowałem wprzeciwko przystąpieniu do UERS i tak samo głosowałbym,
gdyby nam dano szansę, w referendum przeciwko temu traktatowi.
Z małym wyjątkiem, teraz każdy z nas zaagitowałby i przyprowadził na
referendum całą uprawnioną do głosowania część swojej rodziny.
Przyjaciół też, tak że uniofederaści mieliby prze(...)ne.

To co, starsi i mądrzejsi. Odpowiedzcie mi. Będzie jakiś przepis czy
kruczek prawny, na podstawie którego będzie można zrezygnować z
ojrofederacyjnego obywatelstwa, czy nie? A może będą nas znakować
tym obywatelstwem jak bydło??
Obserwuj wątek
    • snajper55 Re: Kilka krótkich pytań 08.05.09, 21:16
      Gość portalu: Lemamuch napisał(a):

> Jak to jest. Jednym z punktów tego Traktatu ma być przyznanie
      > każdemu czy chce czy nie chce jakiegoś obywatelstwa unijnego.
      > Mam to aby rację?

Nie masz. Obywatelstwo europejskie ustanowione zostało Traktatem z Maastricht.

> Ja tego nie chcę i pytam się, co mam zrobić żeby tego syfu mi nie
      > nadano.

Nic nie możesz zrobić, gdyż nie sposób zrezygnować ze swoich praw. Na przykład
      do uczestniczenia w wyborach do PE. Możesz po prostu w nich nie uczestniczyć.
      Jeśli stracisz obywatelstwo polskie i nie będziesz miał obywatelstwa innego
      państwa unijnego ,wtedy automatycznie stracisz także prawa obywatela Unii.

S.
      • Gość: Lemamuch Re: Kilka krótkich pytań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.09, 07:26
        Wiesz co? ja mam w dupie takie przyznane mi przymusowo prawo. i nie
        myślę zrzekać się obywatelstwa kraju, w którym zyję od urodzenia po
        to tylko, żeby nie byc zasyfionym jakimś "obywatelstwem unijnym".
        w mojej rodzinie nikt nigdy nie zrzekł się polskiego obywatelstwa.
        ani w czasie wojny, ani dwadzieścia kilka lat po jej zakończeniu,
        ani nawet w latach 70-tych. możesz sobie sam dośpiewać co to znaczy.
        • snajper55 Re: Kilka krótkich pytań 09.05.09, 11:38

> Wiesz co? ja mam w dupie takie przyznane mi przymusowo prawo.

To nie Tobie te prawa przyznano, tylko wszystkim obywatelom państw unijnych.
          Każdego powinno się pytać ? Większość zadecydowała, jak to w demokracji. Czasy
          liberum veta już się skończyły.

> i nie myślę zrzekać się obywatelstwa kraju, w którym zyję od
          > urodzenia po to tylko, żeby nie byc zasyfionym jakimś
          > "obywatelstwem unijnym".
          > w mojej rodzinie nikt nigdy nie zrzekł się polskiego obywatelstwa.
          > ani w czasie wojny, ani dwadzieścia kilka lat po jej zakończeniu,
          > ani nawet w latach 70-tych. możesz sobie sam dośpiewać co to znaczy.

Dośpiewuję sobie: to jest rozsądne podejście. Nie ma żadnego powodu, aby z
          obywatelstwa polskiego rezygnować.

S.
    • adalberto3 Obywatelstwo europejskie jest faktem ! 09.05.09, 02:28
      Spora czesc polskiego spoleczenstwa nawet nie wie za czym glosowala
      w 2003 roku.
      • snajper55 Re: Obywatelstwo europejskie jest faktem ! 09.05.09, 03:02
        adalberto3 napisał:

> Spora czesc polskiego spoleczenstwa nawet nie wie za czym glosowala
        > w 2003 roku.

Mów za siebie.

S.
    • ojca No i po co stękasz? 09.05.09, 20:06
      Qrwa, człowieku czy myślenie i klawiatura gryzą!?? Wpisz sobie hasło w necie i
      masz odpowiedź na swoją fobie.

pl.wikipedia.org/wiki/Obywatelstwo_Unii_Europejskiej

Zayebiscie gdy wszyscy "mundrzy" pierdzielą o czymś czego nawet nie przeczytali
    • funkenschlag Re: Kilka krótkich pytań 05.06.09, 18:14

> Jak to jest. Jednym z punktów tego Traktatu ma być przyznanie
      > każdemu czy chce czy nie chce jakiegoś obywatelstwa unijnego.
      > Mam to aby rację?

To nie ma nic do czynienia z Traktarem Lizbońskim. Będąc obywatelem Polski jesteś obywatelem UE i nie trzeba do żadnego nowego traktatu bo tak już jest obecnie - wystarczy spojrzeć na okładke nowego paszportu.

> To co, starsi i mądrzejsi. Odpowiedzcie mi. Będzie jakiś przepis
      > czy kruczek prawny, na podstawie którego będzie można zrezygnować
      > z ojrofederacyjnego obywatelstwa, czy nie?

Jedynym pomysłem, który przychodzi mi do głowy, jest zrzeczenie sie obywatelstwa polskiego i wystąpienie o obywatelstwo kraju spoza UE. Proponuję kraje Azji Środkowo-wschodniej i Afryki Środkowej, tam pewnie dostaniesz obywatelstwo po dwóch dniach...
      • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 07.06.09, 00:13
        funkenschlag napisał:

> To nie ma nic do czynienia z Traktarem Lizbońskim. Będąc obywatelem
        > Polski jesteś obywatelem UE

Jak można być obywatelem czegoś, co jeszcze formalnie nie istnieje?

> i nie trzeba do żadnego nowego traktatu bo tak już jest
        > obecnie - wystarczy spojrzeć na okładke nowego paszportu.

Okładka paszportu nie jest dowodem. Po prostu jest na niej nadrukowana bzdura.
        • ojca Re: Kilka krótkich pytań 07.06.09, 20:01
          zamurowany napisał:

>
          > Jak można być obywatelem czegoś, co jeszcze formalnie nie istnieje?

Wg. ciebie UE formalnie nie istnieje? Kurcze odpisz szybko czy Polska formalnie
          istnieje bo się wystraszyłem :/

> Okładka paszportu nie jest dowodem. Po prostu jest na niej nadrukowana bzdura.

Jaka bzdura? Proszę przytoczyć lub skończyć pierdzielić bez sensu.
          • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 08.06.09, 12:24
            ojca napisał:

> Wg. ciebie UE formalnie nie istnieje?

Nie tylko według mnie. Faktycznie UE formalnie nie istnieje jeszcze. Istnieje
            Wspólnota Europejska czy jakoś tam. UE to twór potoczny i dziennikarski.

No bo powiedz wprost - gdyby UE formalnie istniała, to po co TL powoływałby ją
            do życia? Po co powoływać do życia coś co już istnieje?

> Kurcze odpisz szybko czy Polska formalnie
            > istnieje bo się wystraszyłem :/

Tak, Rzeczpospolita Polska istnieje również formalnie.

> > Okładka paszportu nie jest dowodem. Po prostu jest na niej nadrukowana
            > > bzdura.
            >
            > Jaka bzdura? Proszę przytoczyć lub skończyć pierdzielić bez sensu.

No taka bzdura, że jest tam napis "Unia Europejska" podczas gdy Polska należy do
            organizacji o nieco innej nazwie.
            • snajper55 Re: Kilka krótkich pytań 08.06.09, 13:13
              zamurowany napisał:

> Nie tylko według mnie. Faktycznie UE formalnie nie istnieje jeszcze.

Ależ oczywiście, że istnieje. Powołał ją do życia Traktat z Maastricht
              oficjalnie mający nazwę oficjalnie Traktatu o Unii Europejskiej (fr. Traité sur
              l'Union européenne, ang. Treaty on European Union).

pl.wikipedia.org/wiki/Traktat_z_Maastricht

S.
              • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 08.06.09, 15:33
                snajper55 napisał:

> > Nie tylko według mnie. Faktycznie UE formalnie nie istnieje jeszcze.
                >
                > Ależ oczywiście, że istnieje. Powołał ją do życia Traktat z Maastricht

No to coś słabo ją powołał, skoro Traktat Lizboński powołuje ją ponownie...

Przytocz może konkretnie te słowa z Traktatu z Maastricht, to zobaczymy jak ją powołuje. Bo to że w tytule są słowa "Unia Europejska" to jeszcze nic nie znaczy, podobnie jak mylące napisy na okładce paszportu.

Równie dobrze ja mogę napisać książkę "O budowaniu perpetuum mobile". Ale sam tytuł oraz okładka nie znaczą jeszcze, że perpetuum mobile zbudowałem.

Oczywiście przyznaję, że ta dyskusja nie ma większego znaczenia praktycznego. Podobnie, gdyby jakiś historyk udowodnił nam dzisiaj, że Cesarstwo Rzymskie formalnie nie istniało, nic to wielkiego nie zmienia. Być może nieformalnie, ale jednak istniało i podbiło pół Europy.

Jednak formalnie UE jeszcze nie powstała, więc i okładki z paszportów mają znaczenie tylko propagandowe.
                • snajper55 Re: Kilka krótkich pytań 08.06.09, 16:58
                  zamurowany napisał:

> No to coś słabo ją powołał, skoro Traktat Lizboński powołuje ją ponownie...

Nie powołuje czegoś, co już istnieje.

> Przytocz może konkretnie te słowa z Traktatu z Maastricht, to zobaczymy jak ją
                  > powołuje.

A zajrzeć do Traktatu nie łaska ? Ale podam, czemu nie.

"JEGO KRÓLEWSKA MOŚĆ KRÓL BELGÓW,
                  JEJ KRÓLEWSKA MOŚĆ KRÓLOWA DANII,
                  PREZYDENT REPUBLIKI FEDERALNEJ NIEMIEC,
                  PREZYDENT REPUBLIKI GRECKIEJ,
                  JEGO KRÓLEWSKA MOŚĆ KRÓL HISZPANII,
                  PREZYDENT REPUBLIKI FRANCUSKIEJ,
                  PREZYDENT IRLANDII,
                  PREZYDENT REPUBLIKI WŁOSKIEJ,
                  JEGO KRÓLEWSKA WYSOKOŚĆ WIELKI KSIĄŻĘ LUKSEMBURGA,
                  JEJ KRÓLEWSKA MOŚĆ KRÓLOWA NIDERLANDÓW,
                  PREZYDENT REPUBLIKI PORTUGALSKIEJ,
                  JEJ KRÓLEWSKA MOŚĆ KRÓLOWA ZJEDNOCZONEGO KRÓLESTWA WIELKIEJ BRYTANII I IRLANDII PÓŁNOCNEJ,

ZDECYDOWANI przejść do nowego etapu procesu integracji europejskiej, zapoczątkowanego ustanowieniem Wspólnot Europejskich,
                  PRZYWOŁUJĄC historyczne znaczenie przezwyciężenia podziału kontynentu europejskiego oraz potrzebę ustanowienia trwałych podstaw budowy przyszłej Europy,

POTWIERDZAJĄC swe przywiązanie do zasad wolności, demokracji, poszanowania praw człowieka i podstawowych wolności oraz państwa prawnego,

PRAGNĄC pogłębić solidarność między swymi narodami w poszanowaniu ich historii, kultury i tradycji,

PRAGNĄC umocnić demokratyczny charakter i skuteczność działania instytucji, tak aby były one w stanie lepiej spełniać, w jednolitych ramach instytucjonalnych, powierzone im zadania,

ZDECYDOWANI umocnić swe gospodarki, a także doprowadzić do ich zbliżenia oraz do ustanowienia unii gospodarczej i walutowej, w tym – zgodnie z postanowieniami niniejszego Traktatu – jednej i stabilnej waluty,

WYRAŻAJĄC MOCNĄ WOLĘ popierania postępu gospodarczego i społecznego swych narodów, poprzez urzeczywistnienie rynku wewnętrznego oraz umacniania spójności i ochrony środowiska naturalnego oraz prowadzenia polityk, które zapewnią, że integracji gospodarczej towarzyszyć będzie równoczesny postęp w innych dziedzinach,

ZDECYDOWANI ustanowić obywatelstwo wspólne dla obywateli swych krajów,

ZDECYDOWANI realizować wspólną politykę zagraniczną i bezpieczeństwa, w tym określać wspólną politykę obronną, która mogłaby z czasem prowadzić do wspólnej obrony, wzmacniając w ten sposób tożsamość i niezależność Europy w celu wspierania pokoju, bezpieczeństwa oraz postępu w Europie i na świecie,

POTWIERDZAJĄC swój cel ułatwienia swobodnego przepływu osób, przy zapewnieniu bezpieczeństwa swym narodom, poprzez włączenie do niniejszego Traktatu postanowień dotyczących wymiaru sprawiedliwości i spraw wewnętrznych,

ZDECYDOWANI kontynuować proces tworzenia coraz ściślejszego związku między narodami Europy, w którym decyzje są podejmowane jak najbliżej obywateli, zgodnie z zasadą pomocniczości,
                  MAJĄC NA UWADZE dalsze kroki, które należy przedsięwziąć na rzecz rozwoju integracji europejskiej,

POSTANOWILI ustanowić Unię Europejską
                  (...)

TYTUŁ I

POSTANOWIENIA WSPÓLNE

Artykuł A

Niniejszym Traktatem Wysokie Umawiające się Strony ustanawiają między sobą Unię Europejską, zwaną dalej „Unią”."

S.
                  • sofia41 Re: Kilka krótkich pytań 08.06.09, 23:12
                    czy istnieje coś takiego jak obywatel unii ?
                    póki co, nie ma jednego unijnego obywatelstwa, jest 27
                    obywatelstw !!!
                    dam przykład:
                    Polaka z Polski nie można deportować, nawet do innego miasta czy
                    województwa na terenie Polski,
                    z kraju przynależnego do unii można deportować do innego kraju unii,
                    co potwierdza bzdurność twierdzenia o istnieniu unijnego
                    obywatelstwa...

• sofia41 Re: Kilka krótkich pytań 08.06.09, 23:16
                      i żeby było ciekawiej, wlepić sądowy zakaz wjazdu na teren danego
                      kraju na np. 5 lat
                    • snajper55 Re: Kilka krótkich pytań 08.06.09, 23:46
                      sofia41 napisała:

> czy istnieje coś takiego jak obywatel unii ?

Obywatelstwo UE istnieje. Ustanowił je Traktat z Maastricht:

"„CZĘŚĆ DRUGA
                      OBYWATELSTWO UNII

Artykuł 8
                      1. Ustanawia się obywatelstwo Unii.

Obywatelem Unii jest każda osoba mająca przynależność Państwa Członkowskiego.

2. Obywatele Unii korzystają z praw i podlegają obowiązkom przewidzianym w niniejszym Traktacie."

S.
                    • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 09.06.09, 11:04
                      sofia41 napisała:

> czy istnieje coś takiego jak obywatel unii ?

W sumie tak. Istnieją również pojęcia "obywatel ziemi łęczyckiej", "obywatel
                      miasta Poznania", "obywatel Trójmiasta". Ale ile warte są te pojęcia?

Formalnie to jesteś nadal obywatelką RP. Do czasu oczywiście.

> Polaka z Polski nie można deportować, nawet do innego miasta czy
                      > województwa na terenie Polski,

Hę?...

> z kraju przynależnego do unii można deportować do innego kraju unii,

Tak, i zrobiono to nawet siedmiokrotnie mimo jasno wyrażonego zakazu w
                      Konstytucji: "Ekstradycja obywatela polskiego jest zakazana". Żeby się podlizać
                      nowym panom w Brukseli oczywiście.
                  • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 09.06.09, 10:55
                    snajper55 napisał:

> > No to coś słabo ją powołał, skoro Traktat Lizboński powołuje ją
                    > > ponownie...
                    >
                    > Nie powołuje czegoś, co już istnieje.

Owszem, bo UE jeszcze oficjalnie nie istnieje. Dlatego powołuje.

> Zainspirowana wolą obywateli (...)
                    > niniejsza Konstytucja ustanawia Unię Europejską. (...)
                    > Unia ma osobowość prawną.

To wycinek z konstytucji europejskiej.

Więc pytam: po co ustanawia, skoro jest już rzekomo ustanowiona?

Dlaczego traktat z Maastricht wygląda raczej jak deklaracja woli lub opis
                    luźnego pomysłu?

> Unia *BĘDZIE* [moje wyróżnienie - przyp.] tworzona w oparciu
                    > o Wspólnoty Europejskie, uzupełnione kierunkami działania
                    > i formami współpracy ustanowionymi niniejszym Traktatem.

Skoro unię utworzyły wspólnoty uzupełnione o kierunki i formy, to gdzie pod
                    traktatem podpisały się kierunki i formy? Czy na podstawie cytowanego przez
                    ciebie traktatu z Maastricht powstała organizacja zdolna do jakichkolwiek
                    czynności? Czy może zawierać umowy? Czy jest to może raczej twór mentalny
                    zbudowany z "kierunków" i "form"?

Dlaczego wmawia się nam, że EWG (konkretna istniejąca organizacja) została
                    przemianowana na UE, skoro jeden z niewielu konkretów w tym traktacie mówi, że
                    przemianowuje EWG na WE? Nic o Unii...

Przykładowo w Wielkiej Brytanii w dokumentach/formularzach urzędowych bodaj
                    nigdzie nie znajdziesz słów EU. Wszędzie jest EC/EEA. Ciekawe dlaczego?...
                    • snajper55 Re: Kilka krótkich pytań 09.06.09, 12:34
                      zamurowany napisał:

> Owszem, bo UE jeszcze oficjalnie nie istnieje. Dlatego powołuje.

Istnieje. Powołał ją do życia Traktat z Maastricht. Już to przerabialiśmy.

> > Zainspirowana wolą obywateli (...)
                      > > niniejsza Konstytucja ustanawia Unię Europejską. (...)
                      > > Unia ma osobowość prawną.
                      >
                      > To wycinek z konstytucji europejskiej.
                      >
                      > Więc pytam: po co ustanawia, skoro jest już rzekomo ustanowiona?

Ponieważ traktat Konstytucyjny miał zastąpić dotychczasowe traktaty, to
                      oczywistym jest, że powtarza ich zapisy.

> Dlaczego traktat z Maastricht wygląda raczej jak deklaracja woli lub opis
                      > luźnego pomysłu?

Nie, nie wygląda. To jest Traktat.

> > Unia *BĘDZIE* [moje wyróżnienie - przyp.] tworzona w oparciu
                      > > o Wspólnoty Europejskie, uzupełnione kierunkami działania
                      > > i formami współpracy ustanowionymi niniejszym Traktatem.
                      >
                      > Skoro unię utworzyły wspólnoty uzupełnione o kierunki i formy, to gdzie pod
                      > traktatem podpisały się kierunki i formy? Czy na podstawie cytowanego przez
                      > ciebie traktatu z Maastricht powstała organizacja zdolna do jakichkolwiek
                      > czynności? Czy może zawierać umowy? Czy jest to może raczej twór mentalny
                      > zbudowany z "kierunków" i "form"?

Unia cały czas jest tworzona, ponieważ cały czas modyfikowane są zasady jej
                      działania. Kolejną taką zmianą będzie wejście w życie Traktatu Lizbońskiego.

> Przykładowo w Wielkiej Brytanii w dokumentach/formularzach urzędowych bodaj
                      > nigdzie nie znajdziesz słów EU. Wszędzie jest EC/EEA. Ciekawe dlaczego?...

To ciekawe co piszesz. Na oficjalnych stronach rządu Wielkiej Brytanii skrót UE
                      można znaleźć bez żadnych trudności:

www.businesslink.gov.uk/bdotg/action/tariff?r.l1=1078549168&r.lc=en&r.s=p

S.
                      • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 11.06.09, 13:18
                        snajper55 napisał:

> Istnieje. Powołał ją do życia Traktat z Maastricht. Już to przerabialiśmy.

Oficjalnie nie istnieje. Co widać na przykład po tym, że konstytucja powołuje
                        UE. Już to przerabialiśmy.

Nieoficjalnie - oczywiście istnieje. Tak samo jak istnieje związek 12-letnich
                        Jasia i Zosi powołany Traktatem z Podwórka przy Ulicy Lipowej. Każdy w ich
                        szkole ci potwierdzi, że ten związek istnieje. Ale kredytu niestety wziąć nie
                        może. Adoptować dzieci też nie.

> > Więc pytam: po co ustanawia, skoro jest już rzekomo ustanowiona?
                        >
                        > Ponieważ traktat Konstytucyjny miał zastąpić dotychczasowe traktaty, to
                        > oczywistym jest, że powtarza ich zapisy.

No popatrz, obecna Konstytucja RP zastępuje wcześniejszą, a nie powtarza jej
                        zapisów. W szczególności - nie POWOŁUJE Państwa Polskiego. Coś ta twoja
                        oczywistość nie jest taka oczywista.

Powtórzę, może tym razem zrozumiesz: jak COŚ już oficjalnie istnieje, to nie
                        trzeba tego CZEGOŚ ustanawiać.

> > Dlaczego traktat z Maastricht wygląda raczej jak deklaracja woli lub opis
                        > > luźnego pomysłu?
                        >
                        > Nie, nie wygląda. To jest Traktat.

Cytuję: "Unia *BĘDZIE* tworzona w oparciu o..." Faktycznie, wcale to nie wygląda
                        jak deklaracja woli. To twardy jak skała traktat... Haha.

I powtórzę to, co zgrabnie pominąłeś:

> Skoro unię utworzyły wspólnoty uzupełnione o kierunki i formy, to gdzie pod
                        > traktatem podpisały się kierunki i formy? Czy na podstawie cytowanego przez
                        > ciebie traktatu z Maastricht powstała organizacja zdolna do jakichkolwiek
                        > czynności? Czy może zawierać umowy? Czy jest to może raczej twór mentalny
                        > zbudowany z "kierunków" i "form"?
                        >
                        > Dlaczego wmawia się nam, że EWG (konkretna istniejąca organizacja) została
                        > przemianowana na UE, skoro jeden z niewielu konkretów w tym traktacie mówi,
                        > że przemianowuje EWG na WE? Nic o Unii...

Dalej piszesz:

> Unia cały czas jest tworzona

No co ty, a dopiero co mówiłeś, że już istnieje...

> > Przykładowo w Wielkiej Brytanii w dokumentach/formularzach urzędowych bodaj
                        > > nigdzie nie znajdziesz słów EU. Wszędzie jest EC/EEA. Ciekawe dlaczego?...
                        >
                        > To ciekawe co piszesz. Na oficjalnych stronach rządu Wielkiej Brytanii
                        > skrót UE można znaleźć bez żadnych trudności:

Polecam głębszą analizę tematu. Przekonałbyś się, że w oficjalnych
                        formularzach/dokumentach ciężko znaleźć EU. Jest EC/EEA.

Ciekawe czy gdzieś jeszcze na okładce paszportu wylądowało takie kuriozum. I
                        dlaczego akurat "Unia Europejska" a nie "ONZ", "Grupa Wyszehradzka" albo
                        "Euro-2012"?
                        • snajper55 Re: Kilka krótkich pytań 11.06.09, 13:46
                          zamurowany napisał:

> Oficjalnie nie istnieje.

Istnieje. Powołał ją do życia Traktat z Maastricht.

S.
                          • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 11.06.09, 14:32
                            snajper55 napisał:

> Istnieje. Powołał ją do życia Traktat z Maastricht.

Tak ci telewizja kazała w kółko powtarzać? Szkoda, że nie podała odpowiedzi na
                            moje argumenty, może wtedy byś cokolwiek napisał.

Mniejsza o to. Nie liczyłem wcale że cię przekonam, ale twoje "argumenty" i
                            uparte milczenie mogą być interesującą wskazówką dla tych co jeszcze potrafią
                            myśleć.
                            • snajper55 Re: Kilka krótkich pytań 11.06.09, 19:36
                              zamurowany napisał:

> Mniejsza o to. Nie liczyłem wcale że cię przekonam, ale twoje "argumenty" i
                              > uparte milczenie mogą być interesującą wskazówką dla tych co jeszcze potrafią
                              > myśleć.

Moje argumenty i uparte milczenie ? Chyba sam sobie przeczysz. Mnie wystarczy jeden argument. Tekst Traktatu z Maastricht:

"JEGO KRÓLEWSKA MOŚĆ KRÓL BELGÓW,
                              JEJ KRÓLEWSKA MOŚĆ KRÓLOWA DANII,
                              PREZYDENT REPUBLIKI FEDERALNEJ NIEMIEC,
                              PREZYDENT REPUBLIKI GRECKIEJ,
                              JEGO KRÓLEWSKA MOŚĆ KRÓL HISZPANII,
                              PREZYDENT REPUBLIKI FRANCUSKIEJ,
                              PREZYDENT IRLANDII,
                              PREZYDENT REPUBLIKI WŁOSKIEJ,
                              JEGO KRÓLEWSKA WYSOKOŚĆ WIELKI KSIĄŻĘ LUKSEMBURGA,
                              JEJ KRÓLEWSKA MOŚĆ KRÓLOWA NIDERLANDÓW,
                              PREZYDENT REPUBLIKI PORTUGALSKIEJ,
                              JEJ KRÓLEWSKA MOŚĆ KRÓLOWA ZJEDNOCZONEGO KRÓLESTWA WIELKIEJ BRYTANII I IRLANDII PÓŁNOCNEJ,

ZDECYDOWANI przejść do nowego etapu procesu integracji europejskiej, zapoczątkowanego ustanowieniem Wspólnot Europejskich,
                              PRZYWOŁUJĄC historyczne znaczenie przezwyciężenia podziału kontynentu europejskiego oraz potrzebę ustanowienia trwałych podstaw budowy przyszłej Europy,

POTWIERDZAJĄC swe przywiązanie do zasad wolności, demokracji, poszanowania praw człowieka i podstawowych wolności oraz państwa prawnego,

PRAGNĄC pogłębić solidarność między swymi narodami w poszanowaniu ich historii, kultury i tradycji,

PRAGNĄC umocnić demokratyczny charakter i skuteczność działania instytucji, tak aby były one w stanie lepiej spełniać, w jednolitych ramach instytucjonalnych, powierzone im zadania,

ZDECYDOWANI umocnić swe gospodarki, a także doprowadzić do ich zbliżenia oraz do ustanowienia unii gospodarczej i walutowej, w tym – zgodnie z postanowieniami niniejszego Traktatu – jednej i stabilnej waluty,

WYRAŻAJĄC MOCNĄ WOLĘ popierania postępu gospodarczego i społecznego swych narodów, poprzez urzeczywistnienie rynku wewnętrznego oraz umacniania spójności i ochrony środowiska naturalnego oraz prowadzenia polityk, które zapewnią, że integracji gospodarczej towarzyszyć będzie równoczesny postęp w innych dziedzinach,

ZDECYDOWANI ustanowić obywatelstwo wspólne dla obywateli swych krajów,

ZDECYDOWANI realizować wspólną politykę zagraniczną i bezpieczeństwa, w tym określać wspólną politykę obronną, która mogłaby z czasem prowadzić do wspólnej obrony, wzmacniając w ten sposób tożsamość i niezależność Europy w celu wspierania pokoju, bezpieczeństwa oraz postępu w Europie i na świecie,

POTWIERDZAJĄC swój cel ułatwienia swobodnego przepływu osób, przy zapewnieniu bezpieczeństwa swym narodom, poprzez włączenie do niniejszego Traktatu postanowień dotyczących wymiaru sprawiedliwości i spraw wewnętrznych,

ZDECYDOWANI kontynuować proces tworzenia coraz ściślejszego związku między narodami Europy, w którym decyzje są podejmowane jak najbliżej obywateli, zgodnie z zasadą pomocniczości,
                              MAJĄC NA UWADZE dalsze kroki, które należy przedsięwziąć na rzecz rozwoju integracji europejskiej,

POSTANOWILI ustanowić Unię Europejską
                              (...)

TYTUŁ I

POSTANOWIENIA WSPÓLNE

Artykuł A

Niniejszym Traktatem Wysokie Umawiające się Strony ustanawiają między sobą Unię Europejską, zwaną dalej „Unią”."

S.
                              • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 12.06.09, 01:05
                                Już na to odpowiedziałem i to na wiele sposobów. Powtarzasz się.

Czekam więc na ripostę. Póki co jej brak uznaję za przyznanie mi racji.

Dziękuję.
                                • snajper55 Re: Kilka krótkich pytań 12.06.09, 02:42
                                  Nie, nie odpowiedziałeś. Unię Europejską powołał Traktat z Maastricht i nic na
                                  to nie poradzisz.

S.
                                  • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 15.06.09, 13:16
                                    snajper55 napisał:

> Nie, nie odpowiedziałeś.

Nie wymyślaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=522&w=95055170&a=96509534&wv.x=2
                                    > Unię Europejską powołał Traktat z Maastricht i nic na
                                    > to nie poradzisz.

Już się do tego odniosłem. Riposty się nie doczekałem, więc najwyraźniej nie
                                    potrafisz temu zaprzeczyć.
                                    • snajper55 Re: Kilka krótkich pytań 15.06.09, 16:51
                                      zamurowany napisał:

> Już się do tego odniosłem. Riposty się nie doczekałem, więc najwyraźniej nie
                                      > potrafisz temu zaprzeczyć.

Doczekałeś się.

forum.gazeta.pl/forum/w,522,95055170,96420083,Re_Kilka_krotkich_pytan.html?wv.x=2

S.
                                      • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 15.06.09, 17:32
                                        Odpowiedziałem ci na to:

forum.gazeta.pl/forum/w,522,95055170,96509534,Re_Kilka_krotkich_pytan.html

Twoją jedyną ripostą było wierne odtworzenie mantry pt. "Traktat z Maastricht".

Ok, szkoda już czasu na temat, który i tak nie ma żadnego znaczenia
                                        praktycznego. Prędzej czy później UE i tak zapewne oficjalnie powstanie, więc ta
                                        dyskusja nic nie wnosi.

Pozdrawiam przekonanych o oficjalnym istnieniu UE oraz tych przekonanych o
                                        oficjalnym istnieniu innych nieformalnych organizacji jak np. Beneluks, Trójkąt
                                        Weimarski, Grupa Wyszehradzka czy też Inicjatywa Środkowoeuropejska.
                                        • snajper55 Re: Kilka krótkich pytań 15.06.09, 19:21
                                          A jakiż dowód jest lepszy od treści aktu prawnego ustanawiającego Unie Europejską ?

"TYTUŁ I

POSTANOWIENIA WSPÓLNE

Artykuł A

Niniejszym Traktatem Wysokie Umawiające się Strony ustanawiają między sobą
                                          Unię Europejską
                                          , zwaną dalej „Unią”."

S.
                                          • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 16.06.09, 00:11
                                            snajper55 napisał:

> A jakiż dowód jest lepszy od treści aktu prawnego ustanawiającego
                                            > Unie Europejską ?

Ja już ci odpowiedziałem, moje argumenty oczywiście przemilczałeś. A powtarzając
                                            w kółko tą samą mantrę samo jedynie udowadniasz, że brak ci argumentów.

Ale ok, jeśli ci się lepiej żyje wierząc w oficjalne istnienie UE lub Świętego
                                            Mikołaja, to twoja prywatna sprawa.

Ja już w tej sprawie powiedziałem wystarczająco dużo. Wystarczająco, aby było
                                            się nad czym zastanowić tym, którzy mają jeszcze rozum a nie tylko pochłaniacz
                                            treści telewizyjnych.
                                            • snajper55 Re: Kilka krótkich pytań 16.06.09, 01:19
                                              Na swe "argumenty" dostałeś odpowiedź.

Dla przypomnienia fragment Traktat z Maastricht, ustanawiającego Unię Europejską:

"TYTUŁ I

POSTANOWIENIA WSPÓLNE

Artykuł A

Unię Europejską
                                              , zwaną dalej „Unią”."

S.
                                              • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 18.06.09, 00:00
                                                snajper55 napisał:

> Na swe "argumenty" dostałeś odpowiedź.

Aha, czyli nadal nie wiesz jak odpowiedzieć. Trudno. Jak już się dowiesz (może w
                                                telewizji powiedzą...), to daj znać mailowo, bo już raczej do tego wątku
                                                zaglądać nie będę.
                                                • snajper55 Re: Kilka krótkich pytań 18.06.09, 02:47
                                                  Na swe "argumenty" dostałeś odpowiedź.

Dla przypomnienia fragment Traktat z Maastricht, ustanawiającego Unię Europejską:

"TYTUŁ I

POSTANOWIENIA WSPÓLNE

Artykuł A

Unię Europejską
                                                  , zwaną dalej „Unią”."

S.
                                                  • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 18.06.09, 11:55
                                                    snajper55 napisał:

> Na swe "argumenty" dostałeś odpowiedź.

Uprzejmie poprosiłem, abyś w razie posiadania jakichś odpowiedzi na moje uwagi
                                                    powiadomił mnie mailowo zamiast wklejać w kółko to samo w tym wątku.

Czy wklejanie w kółko tego samego nie jest pogwałceniem dobrych zasad
                                                    użytkowania forum, panie moderatorze?
                                                  • snajper55 Re: Kilka krótkich pytań 18.06.09, 17:11
                                                    Odpowiedzi udziela się na forum.

Na Twoje wątpliwości nie ma lepszego argumentu niż cytat z traktatu, który te
                                                    Unię Europejską, o której istnieniu wątpisz, ustanawia. Ten cytat mam na myśli:

"TYTUŁ I

POSTANOWIENIA WSPÓLNE

Artykuł A

Unię Europejską
                                                    , zwaną dalej „Unią”."

S.
                                                  • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 18.06.09, 17:34
                                                    snajper55 napisał:

> Odpowiedzi udziela się na forum.

Przeczytaj, a się przekonasz, że cię prosiłem, abyś mnie powiadomił mailowo, jak już będziesz miał odpowiedź na moje uwagi. Bo nie chce mi się już zaglądać do wątku, który tak skutecznie zaspamowałeś jedną i tą samą treścią.

• snajper55 Re: Kilka krótkich pytań 18.06.09, 18:27
                                                    Na swoje uwagi dostałeś już odpowiedzi.

S.
                                • ojca Re: Kilka krótkich pytań 15.06.09, 13:51
                                  Przepraszam, ale co w zdaniu "POSTANOWILI ustanowić Unię Europejską i w tym celu
                                  powołali jako swych pełnomocników:" jest dla ciebie niejasne??
                                  Przecież to jest tak napisane, żeby nawet półgłówek zrozumiał.

Traktat Lizboński nie ustanawia UE ale zmienia

"Traktat z Lizbony zmieniający Traktat o Unii Europejskiej i Traktat
                                  ustanawiający Wspólnotę Europejską podpisany w Lizbonie dnia 13 grudnia 2007 r.

ZMIANY WPROWADZONE DO TRAKTATU O UNII EUROPEJSKIEJ I TRAKTATU USTANAWIAJĄCEGO
                                  WSPÓLNOTĘ EUROPEJSKĄ"

eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ:C:2007:306:SOM:PL:HTML

Masz jeszcze jakieś wspaniałe odkrycia?
                                  • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 15.06.09, 14:01
                                    ojca napisał:

> Przepraszam, ale co w zdaniu "POSTANOWILI ustanowić Unię Europejską
                                    > i w tym celu
                                    > powołali jako swych pełnomocników:" jest dla ciebie niejasne??

Wszystko jest dla mnie jasne. W szczególności jasne jest dla mnie, że (jak sam
                                    cytujesz) POSTANOWILI ustanowić. Piękna deklaracja postanowienia, nieprawdaż?

> Przecież to jest tak napisane, żeby nawet półgłówek zrozumiał.

No ja zrozumiałem. A ty?...

> Traktat Lizboński nie ustanawia UE ale zmienia

To mówisz ty. Konstytucja mówi inaczej:

Dalej cytujesz tytuł:

> "Traktat z Lizbony zmieniający Traktat o Unii Europejskiej

To tylko tytuł, ale też znamienny: "Traktat o...". Dlaczego "traktat o..." a nie
                                    "traktat ustanawiający..." jak linijkę niżej?

> i Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską

A tak, tą faktycznie ustanowił (w miejsce EWG). I do WE faktycznie należymy, tu
                                    pełna zgoda.

> Masz jeszcze jakieś wspaniałe odkrycia?

Masz je w tym wątku, możesz się odnieść. Zapraszam.

Mam nadzieję, że do twoich wątpliwości odniosłem się jasno i zrozumiale.
                                    • ojca Re: Kilka krótkich pytań 15.06.09, 14:26
                                      zamurowany napisał:

>
                                      > To mówisz ty. Konstytucja mówi inaczej:

ehh podałem tobie link i zaskoczę cię...to nie jest mój blog...serio
                                      eur-lex.europa.eu/pl/index.htm

>
                                      > > Zainspirowana wolą obywateli (...)
                                      > > niniejsza Konstytucja ustanawia Unię Europejską. (...)
                                      > > Unia ma osobowość prawną.
                                      >

Ok,a wcześniej masz

"ZDECYDOWANI kontynuować dzieło dokonane w ramach Traktatów ustanawiających
                                      Wspólnoty
                                      Europejskie i Traktatu o Unii Europejskiej poprzez zapewnienie ciągłości dorobku
                                      wspólnotowego,"

Jak widzisz nikt nie odrzuca traktatu z Maastricht nikt nie neguje powstanie UE.
                                      Pozatym nie rozumiesz do końca różnicy pomiędzy traktatem, a konstytucją.
                                      Konstytucja jest najważniejszym dokumentem będącym podstawą prawa i nie może
                                      opierać się na traktatach. To zabieg czysto formalny, ale oczywiście można
                                      zrobić z niego wielkie halo.

> Dalej cytujesz tytuł:
                                      >
                                      > > "Traktat z Lizbony zmieniający Traktat o Unii Europejskiej
                                      >
                                      > To tylko tytuł, ale też znamienny: "Traktat o...". Dlaczego "traktat o..." a ni
                                      > e
                                      > "traktat ustanawiający..." jak linijkę niżej?

No ciekawe i dlaczego jest tam tyle kropek? Ahh te przecinki tez mnie zastanawiają.

>
                                      > > i Traktat ustanawiający Wspólnotę Europejską

uu a cio to? Ja słyszałem o Wspólnotach Europejskich.

>
                                      > A tak, tą faktycznie ustanowił (w miejsce EWG). I do WE faktycznie należymy,
                                      tu pełna zgoda.

haha WE co to za skrót :)?

> Mam nadzieję, że do twoich wątpliwości odniosłem się jasno i zrozumiale.

Jasne,ze jasno ;)
                                      • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 15.06.09, 14:43
                                        ojca napisał:

> > To mówisz ty. Konstytucja mówi inaczej:
                                        >
                                        > ehh podałem tobie link i zaskoczę cię...to nie jest mój blog...

??? O co ci chodzi z blogiem? I po co mi ten link?

Przypominam, że konstytucja przeczy twoim słowom. O tym słowom:

> Traktat Lizboński nie ustanawia UE ale zmienia

Bo mówi:

Więc, jak widzisz - ty twierdzisz, że "zmienia", ale konstytucja twierdzi, że
                                        "ustanawia". Masz więc jasno, że się mylisz.

> Ok,a wcześniej masz
                                        >
                                        > "ZDECYDOWANI kontynuować dzieło dokonane w ramach Traktatów ustanawiających
                                        > Wspólnoty
                                        > Europejskie i Traktatu o Unii Europejskiej poprzez zapewnienie
                                        > ciągłości dorobku wspólnotowego,"

Chodzi ci o to, że powołuje się na traktat, który ma w tytule "Unia Europejska".
                                        No tak, to tylko tytuł. Analogicznie, ja mogę się powołać na moje dzieło "O
                                        perpetuum mobile", co nie udowadnia że perpetuum mobile istnieje.

> Jak widzisz nikt nie odrzuca traktatu z Maastricht

Oczywiście. Bo po prostu traktat z Maastricht nie powołuje oficjalnie
                                        organizacji o tej nazwie, więc co tu odrzucać? Trzeba to zrobić od nowa
                                        porządnie i to właśnie robi konstytucja.

> nikt nie neguje powstanie UE.

Konstytucja powołuje UE. Coś, co oficjalnie istnieje, nie wymaga powoływania od
                                        nowa.

> Konstytucja jest najważniejszym dokumentem będącym podstawą prawa i nie może
                                        > opierać się na traktatach.

Puste gadanie. Jeśli UE już istnieje, to nie trzeba jej powoływać. I tyle.
                                        Polska konstytucja nie powołuje Państwa Polskiego. Bo ono istnieje.

> To zabieg czysto formalny, ale oczywiście można
                                        > zrobić z niego wielkie halo.

Nie robię halo, ale wykazuję, że FORMALNIE to UE jeszcze nie mamy. Nieformalnie
                                        - UE oczywiście istnieje.

> > To tylko tytuł, ale też znamienny: "Traktat o...". Dlaczego "traktat
                                        > > o..." a nie "traktat ustanawiający..." jak linijkę niżej?
                                        >
                                        > No ciekawe i dlaczego jest tam tyle kropek? Ahh te przecinki
                                        > tez mnie zastanawiają.

O co ci chodzi konkretnie? Jak coś źle skróciłem, to mów wprost zamiast wysyłać
                                        ironiczne sygnały zakrywające brak argumentów.

• gringo68 Re: Kilka krótkich pytań 18.06.09, 13:32
                                          ty kubusiu masz mocne problemy z logicznym myśleniem i przyswajaniem
                                          podanych ci w sposób łopatologiczny faktów...

to się nazywa "iść w zaparte"...czego to ludzie nie zrobią aby nie
                                          przyznać się że robią z siebie wała...
                                          • zamurowany Re: Kilka krótkich pytań 18.06.09, 13:47
                                            gringo68 napisał:

> ty kubusiu masz mocne problemy z logicznym myśleniem i przyswajaniem
                                            > podanych ci w sposób łopatologiczny faktów...
                                            >
                                            > to się nazywa "iść w zaparte"...czego to ludzie nie zrobią aby nie
                                            > przyznać się że robią z siebie wała...

Jeśli to było do mnie, to o co konkretnie ci chodzi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka