Gość: Alcoholismus IP: 213.199.192.* 29.04.04, 14:32 Co sądzicie moi drodzy o śliwowicy?Czy można ją kupić gdzieś?(napewno tak) Jaka ilość za ile 0,5L...?:-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tradycja1 Re: Śliwowica Łęcka 29.04.04, 15:22 tez czekam na opinie bo mnie zaciekawila. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanuk Re: Śliwowica Łęcka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.04.04, 05:50 moja opinia jest b. pozytywna. pilem raz , poczestowany przez osobe z tamtych okolic. taki trade-in :) Odpowiedz Link Zgłoś
aleffka Re: Śliwowica Łęcka 30.04.04, 13:46 Lacka a nie Lecka, to tak na marginesie:) Nie jestem jej wielka znawczynia ale sa ponoc dwa podstawowe rodzaje: pestkowa i bezpestkowa. Sa zwolennicy i jednej i drugiej. Ja pilam raz, ta bezpeskowa, bardzo mocna i potem przez 3 dni mialam posmak sliwek w ustach:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kanuk Re: Śliwowica Łęcka IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.04.04, 15:01 szusznie i naukowo : Lacka. a czy ja pilem pestkowa czy nie , to nie wiem. miala na imia Halinka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H.T. Re: Śliwowica Łącka? IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 22:51 pl.wikipedia.org/wiki/Å?liwowica_Å?Ä?cka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H>T> Re: Śliwowica Łącka? IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 22:53 Było poprawnie na Google.pl!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H.T. Re: Śliwowica Łącka? IP: *.proxy.aol.com 30.04.04, 23:05 tutaj lepiej: www.cobra.pl/news.php?news_id=35 www.ppr.pl/displayResource.do?_resourcePK=29550&_phType=A Odpowiedz Link Zgłoś
giks Re: Śliwowica Łęcka 11.05.04, 16:53 Ponoć na Słowacji można ale to chyba nie orginał Prawdziwą Łącką Śliwowicę można kupić na pewno w Łącku to jest na trasie między Nowym Targiem a Nowym Sączem. Wiem, też że trzeba trafić w sezon :( No i nie ma jej w sklepach bo jest nielegalna :( więc oficjalnie nie można kupić ale zapytaj pierwszego lepszego mieszkańca to Ci powie co i jak i gdzie i za ile bo ja dawno nie kupowałam i nawet nie pamiętam Odpowiedz Link Zgłoś
m_q Re: Śliwowica Łącka i nie tylko 18.05.04, 13:55 giks napisała: > Ponoć na Słowacji można ale to chyba nie orginał Śliwowica słowacka to po prostu wódka z aromatem - odradzam. > Prawdziwą Łącką Śliwowicę można kupić na pewno w Łącku to jest na trasie > między > Nowym Targiem a Nowym Sączem. Wiem, też że trzeba trafić w sezon :( Trzeba popytać miejscowych między Krościenkiem a Gorlicami. Zawsze ktoś ma dojście. Trzeba tylko uważać, bo łącką też już fałszują. Cena - od 30 do 40 zł za pół litra. Można to kupić dla podtrzymania tradycji, ale to i tak świeży bimber i nadaje się tylko do dodania do herbaty. Osobiscie wolę "legalną" śliwowicę z Bielska Białej (10 letnia, dojrzewająca w beczkach) - ma smak i łagodność dobrego likieru (nie czuć tych 70%) a cena obecnie 55 zł za 0,75 l (w supermarketach). Za to odradzam "wynalazek" z Zielonej Góry - paskudztwo. MQ MQ Odpowiedz Link Zgłoś
neurosis Re: Śliwowica Łącka i nie tylko 24.05.04, 15:27 sliwowica tylko z Łącka. Znajdz jakiegos typa spod ciemnej gwiazdy i niech ci kupi (ostatnio cene juz slyszalam 40-50zl), samemu po sklepach lepiej nei pytac, bo ciezko bedzie znalezc takiego co sie przyzna ze ma. Te ze skserowanymi nalepkami tez sa oryginalne wbrew pozorom. Odpowiedz Link Zgłoś