Dodaj do ulubionych

problem ze zmiana biegow

02.09.04, 12:51
Ostatnio pojawil mi sie problem ze zmiana biegow - z 1 na 2 i odwrotnie.
Bieg wchodzi ciezko, nieraz wrecz nie moge wrzucic 2. Czasami sytuacja wraca
do normy i tak na zmiane- raz ciezko raz lekko. Co moze byc tego
przyczyna? (dotyczy samochodu toyota avensis).
Obserwuj wątek
    • vatseq Re: problem ze zmiana biegow 02.09.04, 15:23
      Powodem może być sprzęgło lub synchronizator. Można spróbować tak wyśmiewanego
      tutaj sposobu synchronizacji przez podwójne wysprzęglanie i międzygaz przy
      redukcji. Ale wizyta w serwisie będzie nieodzowna :-(

Podwójne wysprzęglanie: przy podnoszeniu biegu sekwencja jest następująca -
      sprzęgło - luz - zwolnić sprzęgło - wcisnąć sprzęgło - zapiąć wyższy bieg.

Redukcja z międzygazem (wymaga wyczucia i treningu): przy obniżaniu biegów
      sekwencja jest następująca - wcisnąć sprzęgło - luz - puścić sprzęgło - lekko
      przegazować (na luzie!) - wcisnąć sprzęgło - wrzucić niższy bieg.

Biorąc pod uwagę, że rzadko redukuje się z 2. na 1., technika podwójnego
      wysprzęglania powinna wystarczyć do czasu zaklepanej w serwisie wizyty :-)

powodzenia
      vatseq
      • kierowiec1 Re: problem ze zmiana biegow 02.09.04, 16:15
        vatseq napisał:

> Powodem może być sprzęgło lub synchronizator.

Jak rowniez ustawienie linek drazka, a take (IMHO najprawdopodobniej) problem z
        wyciskaniem sprzegla: albo pompa sprzegla, albo silownik, albo zapowietrzenie
        lub zly stan plynu.

> Można spróbować tak wyśmiewanego
        > tutaj

Przez kogo?

> sposobu synchronizacji przez podwójne wysprzęglanie i międzygaz przy
        > redukcji. Ale wizyta w serwisie będzie nieodzowna :-(

Pozdr.

K.
        • vatseq Re: problem ze zmiana biegow 03.09.04, 08:18
          Niektórzy wyśmiewali ten sposób zmiany biegów twierdząc, że chyba ciężarówką
          jeżdżę :-) Ja stosuję namiętnie zwłaszcza w zimie, gdy po starcie olej w skrzyni
          biegów ma konsystencję masła z lodówki - biegi wchodzą znacznie lżej. Aha, nie
          jeżdżę ciężarówką :-)

vatseq
          • sussee Re: problem ze zmiana biegow 03.09.04, 14:39
            ja też uważam,że to sprzęgło.Ostatnio byłam świadkiem,jak do znajomego do
            warsztatu odholowano samochód,bo gość stanął na środku drogi i nie mógł wrzucić
            żadnego biegu (o zgrozo!).Okazało się,że sprzęgło jest totalnie zjechane-a
            właściwie już go nie było.Hmmm....nie wiem,czy wiesz,jak jest ono zbudowane?Po
            lewej stronie skrzyni biegów jest ono "przymocowane"-to takie "słoneczko" z
            okrągłą dziurką i łożyskiem (być może to sie inaczej nazywa niz łozysko).I to
            słoneczko wokół tej dziurki było tak zajechane,że łozysko wpadło po prostu do
            środka i lipa-sprzęgło nacisnąć się dało,ale biegu wrzucić-już nie.Znajomy
            tłumaczył,jak to tam wszystko działa,te wszystkie zależności,ale to było dla
            mnie zbyt skomplikowane;).
            W każdym bądź razie,i tak Cię czeka wizyta w warsztacie.Jeśli się okaże,że
            trzeba sprzęgło wymienić-to lepiej zrób to w warsztacie (mniejszy koszt niż w
            serwisie),ale i tak czeka Cie wydatek do 1000 zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka