16.11.04, 20:21
co to jest emulator w instalacji ktore to bo wyczytalem gdzies ze Brak
wlasciwego emulatora powoduje problemy z jazda na benzynie. czy to niemoze
byc przyczyna mojego problemu z tematu "audi 100..."
Obserwuj wątek
    • macwall Re: gaz 16.11.04, 23:34
      Emulator to takie cos co oszukuje komputer samochodu udajac odlaczany przy
      jezdzie na gazie podzespol silnika / czujnik - czyli np emulator sondy lambda,
      emulator wtryskiwaczy paliwa. Robi sie to po to zeby uniknac bledow serwisowych
      zapamietywanych przez ECU silnika (kontrolki sondy labmda, sterowania silnika)
      oraz zeby po przelaczeniu na benzyne silnik nie wariowal tylko pracowal
      prawidlowo (zczytujac z czujnikow bledne dane przy jezdzie na gazie komputer
      bedzie probowal kompensowac rozbieznosci miedzy stanem aktualnym a fabryczna
      mapa wtryskow - oczywiscie nieskutecznie bo wtryskiem paliwa steruje drugi
      komputer - gazowy - po przejsciu na benzyne i sterowanie ECU silnka nie bedzie
      wiec pracowal prawidlowo). Jezeli masz w swoim aucie sonde lambda i wtrysk
      sterowany elektronicznie to powinienes miec "jakis" emulator. Jezeli jest to
      gaznik to jest to zbedne.
      • weesky Re: gaz 17.11.04, 15:35
        to ja moze tego niemam bo gaz mam bez elektroniki a pelny wtrysk(mechaniczny)
        ale dzieki za odpowiedz
        • niwela.zj Re: gaz 22.11.04, 17:07
          > to ja moze tego niemam bo gaz mam bez elektroniki a pelny wtrysk
          (mechaniczny)

bo instalację zakładałes u "dziada" bo tanio!
          • weesky Re: gaz 23.11.04, 23:07
            niwela hm 1400zl to chyba dobra i kuszaca cena a furczak mi i tak jezdzi itak
            na kapuscie hehe ale wiesz ty zapewne masz drozszy i ci zal dupe sciska
            pozdr. ;/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka