marpha Re: szcelność cylindrów. 11.12.04, 18:47 no właśnie. Jak reagować w sytuacji gdy mechanik po zmierzeniu szczelności cylindrow wykazal ze jeden z 6-ciu jest mniej szczelny.Wyniki nastepujace12/13/12/9,5/13/10,5. No i konkluzja mechanika: "te 9,5 nie ładnie wygląda ;) ale jeździć panie! jeździć.jak coś sie dziać bedzie to pan przyjedzie".. Pytania: Jeździść czy zadziałać od razu? Na co moze wpływać nieszczelnosć takiego jednego cylindra? Moze to mieć wpływ na ilość spalanego paliwa? oleju? Aha-chodzi o aster 1.4 +gaz. z gory dziekuje za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
bambus_us Re: szcelność cylindrów. 11.12.04, 20:14 Co ty zauwazyles jezdzac swoim autem?Bierze olej i jezeli bierze to ile? Odpowiedz Link Zgłoś
marpha Re: szcelność cylindrów. 11.12.04, 23:28 nic nie zauwazylem znaczącego.Po prostu sprawdzam niektore elementy jak mam okazje.(kupielem niedawno). Nie zdązylem sie zorientować czy bierze dużo oleju.... po zamontowaniu gazu moze troche zaczął tzn 0.25l na 1000km( w tarkcie testów)..A co? Jeżeli masz jakies informacje dot. mojego pytania o te cylindry to chetnie przeczytam. z gory dziekuje. M. Odpowiedz Link Zgłoś
takietam1 Uaaahahahahahaha 12.12.04, 06:43 Bez urazy, ale mam polew za kazdym razem jak tu wlaze. Co za wspaniale forum. Rozrywka gwarantowana. Nawet ekspert czasem cos zapiszczy, az boki zrywac. Nie macie obowiazku znac sie na samochodach i w moich oczach jestescie calkowicie usprawiedliwieni, ale po prostu az mnie sklada.... Mechanik pokazal wam kartke z manometru graficznego do mierzenia kompresji. Na kartce macie 6 kresek pokazujacych kompresje, ale INNEGO POJAZDU. Zgodnie z twoim opisem (1.4) masz auto 4 cylindrowe. Wiec Twoj mechanik w sposob calkowicie uroczy laduje ci kity na potege. Co do kompresji na poziomie 12 czy 9.5 to jest to zjawisko zupelnie normalne i nie ma sie czym przejmowac. Ustalmy jedno. Jaki masz samochod i silnik? Bo wykres kompresji, przedstawiony w powyzszym poscie przypomina mi stare BMW. Takie 6 cylindrowe pasci, z nieszczelnymi i niedomykajacymi sie zaworami.-))) 9.5 to jest zupelnie przyzwoita kompresja. Nalezy zaczac sie przejmowac, jak jest mniej jak 7. Masz dobre auto. 0.25l/1000 jest OK. Pa. Odpowiedz Link Zgłoś
marpha Re: Uaaahahahahahaha 12.12.04, 15:22 dzięki za rady. te auto to jak pisałam wczesniej Opel Astra 1.4 (1996). no to niezłe jaja z tym mechanikiem. Jesteś pewny ze ta kartka z sześcioma paskami (takie czerwone łuczki;) to ewidentny dowód na ładowanie mi kitu?? Jeśli tak to jutro wykończę dziada:).. dziwne, bo uchodzi za normalnego(...)Tylko po co dał mi ta kartkę? nawet nie wiedziałam ze taki wydruk mogę otrzymać..sam by sie wrabiał? Jeszce co do odczytów.Teraz widze po przyjrzeniu sie ,że są nieco inne niz pierwotnie pisałam (niewyraźne). No więc raz jeszcze te wyniki:7,5/12,5/11,5/10/12,5/10,5.... Na 100% pasków jest sześć i na 100% mam Opla Astre 1.4 60kM ,1996r...(?) Odpowiedz Link Zgłoś
takietam1 Re: Uaaahahahahahaha 12.12.04, 18:37 No widzisz... BMW to takie nietypowe auto - bo prowadnice zaworowe sa ustawione pod nietypowym katem w stosunku do konikow popychaczy i w miare uplywu czasu nastepuje nienormatywne, owalne zuzycie prowadnic i zawory wibruja, co objawia sie utrata mocy powyzej 3000 obrotow i spadkiem szczelnosci a zatem kompresji na wolnych obrotach... Zuzycie wystepuje nierownomiernie na silniku, poniewaz BMW ma specjalna metode regulacji zaworow w starych modelach. Nie kazdy potrafi dobrze to ustawic. W zasadzie mozna zalozyc, ze jak sie za to wezmie przecietny mechanik to spiepszy. W efekcie w wiekszosci jezdzacych starych pasci, zawory sa zle wyregulowane i nastepuje nierownomierne zuzycie prowadnic zaworowych. Tak wiec ten pan mechanik pokazal ci wykres kompresji swojego pascia a ciebie chcial wydupczyc na remont za ciezka kase. Teraz zas ty wiesz wiecej o jego BMW niz on sam. No prosze jakich ciekawych rzeczy mozna sie dowiedziec w internecie. Prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
marpha Re: Uaaahahahahahaha (PS) 12.12.04, 15:25 no a w ogródku u mechanika widziałam stare BMW.serio:))) widzę ze żarty się kończą. Odpowiedz Link Zgłoś