30.01.06, 20:13
Moje pytanie jest trochę głupie, ale chyba nie do końca bez sensu.

Ujeżdżam Golfa II 1.4 rocznik '94. Na liczniku ma aktualnie 180tys. Wszyscy
mówią, że do takich silników lać tylko olej mineralny, bo syntetyk może
wypłukać nagar i rozszczelnić silnik. OK - sprawa nie wymaga wyjaśnień, ale w
związku z tym rodzi się pytanie: czy jest sens stosować w tym silniku paliwa
uszlachetniane (VPower, Verva itp) które (przynajmniej tak głoszą producenci)
mają jakieś dodatki myjące silnik)? Czy nie mogą one przypadkiem wywołać
efektu podobnego do zastosowania oleju mineralnego?

Napiszcie co o tym sądzicie.
Pzdr.
Xant
Obserwuj wątek
    • uki145 Re: Nagar 30.01.06, 20:32
      Witam! jesli to rok 94 to raczej golf III :-). to co napisałes o stosowaniu
      oleju mineralnego to bzdura. liczy sie stan silnika i to na jakim oleju był
      eksploatowany wczesniej ,a nie jego przebieg. jesli np: silnik ma przejechane
      250000 km i jezdził wczesniej na oleju pełnisyntetycznym to dalej mozna lac ten
      olej bo w srodku nie ma osadów. wlewanie mineralnego tylko przyspieszy okres do
      naprawy głownej. jak nie masz pewnosci co było lane wczesniej to najlepiej
      sciagnac pokrywe zaworów i obejrzec jak tam sprawa wyglada z nagarem,jak jest
      czysto i silnik pracuje dobrze to lac półsyntetyk. samo paliwo z dodatkami
      mogłoby zaszkodzic tylko silnikowi bardzo zaniedbanemu ,z rzadko wymienianym
      olejem.Pozdrawiam Łukasz
    • waskes29 Re: Nagar 30.01.06, 20:33
      to sa dwie rozne sprawy takie paliwo sprawiac powinno ze zawory gniazda
      zaworowe swiece sa czyste a olej syntetyczny moze rozszczelnic to co znajduje
      sie ponizej tlkokow .
      Zastanowic sie nalezy czy do tak prostej w budowie i malo zaawansowanej
      jednostki ma sens tankowanie drogiego paliwa moim zdaniem szkoda pieniedzy
      ale jesli ciebie stac to napewno silnikowi to nie zaszkodzi.
      • uki145 Re: Nagar 30.01.06, 20:39
        Witam! przypadek o którym pisałem dotyczy własnie gniazd zaworowych i zaworów.
        zapuszczony silnik bedzie miał tam duzo nagaru. uszlachetniacze w paliwie moga
        rozpuscic nagar i moze dojsc do spadku cisnienia w komorach spalania. zaznaczam
        jednak ze byłby to skrajny przypadek strasznie zaniedbanego silnika.z drugiej
        strony lepsze paliwo czysci układ paliwowy. Pozdrawiam
      • xant Re: Nagar 31.01.06, 20:39
        Dzięki za info. Pytałem, bo ostatnio zatankowałem VPower i zauważyłem też, że
        troszkę oleju ubyło, ale nie wiem czy mam wiązać te dwie sprawy.

No i oczywiście chodziło mi o Golfa III (jedno I mi nie wskoczyło ;))

Pozdr.
        Xant
        • dr.wal2 Re: Nagar 01.02.06, 09:44
          waskes29 30.01.06, 20:33

to sa dwie rozne sprawy takie paliwo sprawiac powinno ze zawory gniazda
          zaworowe swiece sa czyste a olej syntetyczny moze rozszczelnic to co znajduje
          sie ponizej tlkokow .

bardzo interesujace,czy mozesz podac gdzie nalezy spodziewac sie "cieczki"
          olejowej ?
          moja Mazda (1991) od nowosci byla zalewana mineralem do ok.6go roku,puzniej
          zalewalem syntetykiem i bylo OK - ub.jesieni zauwazylem kilka kropel (mala
          plamka) oleju na podlodze garazu-czy to rozszczelnienie ? ,czy jezeli zmienie
          olej na semisyntetyczny przeciek ustanie ? , nie chce by silnik stracil caly
          olej gdzies w trasie.
          pozatem moja Mazde mam od nowosci (juz 15 latka) i przejechala tylko 53 000 km
          (!)- na oko jest w perfekcyjnym stanie ,bez rdzy itp ,paski pozmieniane lecz
          weze gumowe jeszcze nie. Pzdr.
          • waskes29 Re: Nagar 01.02.06, 10:01
            dr.wal2 napisał:

> bardzo interesujace,czy mozesz podac gdzie nalezy spodziewac sie "cieczki"
            > olejowej ?
            > moja Mazda (1991) od nowosci byla zalewana mineralem do ok.6go roku,puzniej
            > zalewalem syntetykiem i bylo OK - ub.jesieni zauwazylem kilka kropel (mala
            > plamka) oleju na podlodze garazu-czy to rozszczelnienie ?

Rozszczelnienie ale raczej nie spowodowane przez olej. Jesli samemu nie uda
            ci sie ustalic wycieku to podjedz do mechanika. Mysle ze wyciek jest gdzies
            na uszczelnaczach walu .Sprawdz czy nie widac oleju na laczeniu skrzyni
            biegow i silnika , z przodu silnika i dokladnie sprawdz uszczelke miski
            olejowej oraz pokrywy zaworow.
            ,czy jezeli zmienie

> olej na semisyntetyczny przeciek ustanie ? , nie chce by silnik stracil caly
            > olej gdzies w trasie.
            > pozatem moja Mazde mam od nowosci (juz 15 latka) i przejechala tylko 53 000 km
            > (!)- na oko jest w perfekcyjnym stanie ,bez rdzy itp ,paski pozmieniane lecz
            > weze gumowe jeszcze nie. Pzdr.

Przy takim malym przeboegu nie ma sensu teraz przechodzic na olej
            polsyntetyczny jesli w tej chwili silnik nie zyzywa wiekszych ilosci oleju.
            Bledem bylo za to wczesniejsze uzywanie oleju mineralnego i nieco ryzykowne
            pozniejsze przejscie na syntetyk ale to z innej przyczyny niz obawa
            rozszczelnienia silniaka.
            Natomiast nie wiem czy ten rocznik mazdy i typ silnika wymaga oleju
            syntetycznego.W instrukcji powinno byc napisane jakie normy powinien spelniac
            olej .Olej syntetyczny jest drozszy ale jezeli nie ma to znaczenia to mozna
            uzywac taki dalej ,przy czym przy pierwszych objawach zwiekszonego zuzycia
            oleju przechodzic na olej polsyntetyczny a jezeli to nie spowoduje
            poprawy to na olej mineralny tylko dobrej jakosci.
            Tak dlugo jak sie da jezdzic na syntetyku tak dlugo radze jezdzic .
            • dr.wal2 Re: Nagar 01.02.06, 12:38
              Re:Autor: waskes29
              Data: 01.02.06, 10:01

Mazda nie gubi oleju,nie widac tego na "bagnecie" - trzyma poziom od wymiany do
              wymiany ,raz w roku na wiosne.

Poczatkowo mineral Castrol GTX3 , od 7-go roku syntetyczny - ostatnie 3-y lata
              Castrol Magna Tec , zawsze na Castrol´u.

Moze to tylko uszczelka od sruby spustowej ?,sprawdze gdy sie ociepli ,
              szkoda by bylo silnika - auto jest w tak dobrym stanie ze przezyje mnie o
              conajmniej dziesiec lat . Pzdr.
    • merekk Re: Nagar 06.08.21, 10:50
      ja stosuję płukankę do silnika TEC 2000 i myślę, że to wystarczy
      • pawelorlowski Re: Nagar 09.08.21, 11:10
        ostatnio przy wymianie oleju mechanik mi ją polecił jako że właśnie usuwa nagar i zmniejsza tarcie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka