Dodaj do ulubionych

co robić Astra bierze olej

05.06.06, 09:03
Witam.
niedawno kupiłam opla astrę kombi 1,4 16V z 1999r. autko ma przejechane
11600km, jeździ na oleju Mobil 1 5W50. czy to normalne, aby po przejechaniu
2000km od ostatniej wymiany oleju poziom oleju przy rozgrzanym silniku był
poniżej minimum.
Poza tym silnik dość głośno chodzi i samochód wydaje mi sie troszkę mułowaty.
Dodam, że nie jeżdże szybko (na trasie 100-120km), bo gdzies czytałam, że
przy większych prędkościach więcej sie zużywa oleju.

Czy należy coś wymienić w silniku, czy poprostu dolewać olej?
Proszę o radę, bo ja się kompletnie na tym nie znam.

z góry dziękuję

Obserwuj wątek
    • beba2 Re: co robić Astra bierze olej 05.06.06, 09:57
      Hej. U mnie z olejem w porządku, ale ma parę innych mankamentów. Patrz wątek
      wyżej :) Chyba możemy sobie wspólnie ponarzekać po babsku, bo mamy podobne
      autka.
    • waskes29 Re: co robić Astra bierze olej 05.06.06, 10:00
      Jesli silnik zuzywa tyle oleju to takiego (syntetyku 5W40) sie juz nie
      wlewa a dopiero mozesz narobic szkod jesli poprzedni wlasciciel jezdzil
      na oleju mineralnym .Jestes pewna ze poprzednio tez byl olej syntetyczny?
      Jesli nie to proponuje jak najszybciej przejsc na olej 10W40 a nawet na
      oleje mineralne dobrych firm w tej sytuacji .Wyjdzie taniej i powinno
      to zmniejszyc zuzycie oleju.
      Sprawdz wczesniej czy nie ma zadnych wyciekow oleju ,jesli sa to trzeba
      je usunac jeli nie ma wyciekow to mozliwie szybko zmien olej na taki
      jak pisalem ,jesli nie masz pewnosci jaki olej byl wlewany wczesniej
      to kup olej mineralny 15W40 ewentualnie cos w tym rodzaju
      www.interdagnex.com.pl/?a=valvoline
      tylko w tym przypadku 10w40 polsyntetyk, juz 0W40 czy 5W40 czyli olei
      calkowicie syntetycznych syntetykow nie uzywaj .
      • katranka Re: co robić Astra bierze olej 05.06.06, 10:17
        auto było serwisowane w salonie opla i z książeczki wynika, że był wlewany
        własnie olej mobil 1 5w50, dlatego jak wymieniałam niedawno, to też wlałam taki
        sam. myślałam, że będzie dobrze.

Dzięki za wskazówki
        • gantel1 Re: co robić Astra bierze olej 05.06.06, 11:04
          Witaj
          moj znajomy ma astre 94 i nie bierze mu oleju, dziwne bybylo zeby duzo nowsze
          autko bralo, chociaz wiadomo nie ma zasady.

Moze rzeczywiscie masz jakis wyciek, sprawdz podloze po nocy na ktorym stalo
          autko. Jesli sa plamki to poszukaj uszczelniacza do oleju.

Ja kupilem ostatnio cos co sie nazywa:
          "uszczelniajacy dodatek do oleju silnikowego".

Mozna kupic na internecie poszukaj na google.pl
        • uki145 Re: co robić Astra bierze olej 05.06.06, 12:19
          Witam! spokojnie ,bez paniki . 5w50 to stosunkowo gesty olej i sprawny silnik
          nie powinien go duzo brac . sa 3 mozliwosci . 1. moze trafiłes na podróbke
          Mobila(to popularny olej i zdarza sie to czesto ,tym czesciej gdy olej pochodzi
          z niewiadomego zródła : np internet ,z beczki w warsztacie lub ze sklep po
          okazyjnej cenie) . miałem taka sytuacje z mobilem S (10w40) trafiłem na
          podróbke i moja alfa zarła 2 litry na 5 tys km . teraz ,po zalaniu mobila s z
          pewnego zródła zuzycie spadło do 1 l /10 tys km. auto ma grubo ponad 200 000
          km . 2. silnik jest juz dosyc zuzyty i nalezy przejsc na bardziej gesty olej
          (pełnisyntetyk 10w60 ,albo co taniej wyjdzie i przy normalnym uzytkowaniu jest
          lepszym rozwiazaniem połsyntetyczny 10w40. 3. moze masz jakis spory wyciek
          oleju z silnika(poszedł którys z uszczelniaczy ) reasumujac :proponuje
          sprawdzic czy nie ma wycieku , dolac 5w50(z pewnego zródła ) do maksymalnego
          poziomu i obserwowac zuzycie oleju(sprawdzic równiez czy za autem nie unosi sie
          niebiesko siwy dym,przy dodawaniu gazu na wysokich obrotach) po paru tys km i
          kilku dolewkach ,jesli zuzycie dalej bedzie wysokie ,zmienic olej na 10w40
          (półsyntetyk dowolnego producenta; najrzadziej podrabiane marki:
          motul ,valvoline ,texaco) . jak dalej bedzie duzo spalał to napisz znowu .
          Pozdrawiam Łukasz
          • uki145 Re: co robić Astra bierze olej 05.06.06, 12:22
            Aha dla porównania : zuzycie 2 l / 10 tys km 5w50 w tym silniku jest jeszcze do
            zaakceptowania i nie wiaze sie z koniecznoscia zmiany oleju na półsyntetyk.
            trzeba jedynie dbac o regularne dolewki co 2500 km.Pozdrawiam
      • katranka Re: co robić Astra bierze olej 12.06.06, 15:07
        już poobserwowałam autko i nie ma żadnych wycieków, silnik jest suchy, za to
        kopci przy uruchomieniu na większych obrotach.
        • mariusz181 Re: co robić Astra bierze olej 12.06.06, 15:29
          To moze jak nie ma wyciekow tylko kopcenie to faktycznie jest cos z silnikiem. A
          czy poziom olecju sprawdzalas na zimnym czy cieplym silniku bo to tez wazne na
          cieplym silniku zawsze poziom oleju jest mniejszy.
        • uki145 Re: co robić Astra bierze olej 12.06.06, 17:39
          Witam! ciepły silnik nie powinien kopcic na wysokich obrotach . proponuje
          zajrzec do zaufanego mechanika . trzeba zdiagnozowac co dokładnie jest
          przyczyna .mozliwosci sa 2 : zuzyte pierscienie lub zuzyte uszczelniacze
          zaworowe (ten drugi przypadek zdarza sie czesciej ) .. skoro silnik sprawia
          wrazenie mułowatego to moze to potwierdzac moja diagnoze. proponuje obejrzec
          swiece i sprawdzic cisnienie w komorach spalania :koszt około 30 zł ( jesli
          bedzie niskie ,a swiece mokre od oleju ,to pozostaje tylko robiórka głowicy i
          mały remont.jesli swiece beda suche a cisnienie akceptowalne ,to mozna
          spróbowac z półsyntetykiem 10w40 . zalewanie mineralnego 15w40 moze pomóc
          (zuzycie spadnie) ,ale szybko skróci zywot jednostki(pozostałych ,dobrze
          fumkcjonujacych elementów). jesli to tylko pierscienie ,albo uszczelniacze to
          koszt naprawy nie powinien przekroczyc 1200 zł . Pozdrawiam Łukasz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka