05.11.13, 10:13
Witam Pani Katarzyno,szukam odpowiedzi jakie moga pojawic sie powikłania w czasie ciązy w przypadku zachorowania na tzw.bostonke wywolana przez wirus bostonski.Szukam i nie moge dokopac sie do zadnych informacji,tylko tyle ze nie tak łatwo łapia to dorosli ale ja zakladam ze zlapie ja od córki.Jetsm w 31tc.dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: Bostonka 05.11.13, 10:35
      Ten typ coxsackie jest niegroźny. Długo grzebałam w necie jak sama byłam w ciąży, teraz już nie chce mi się szukać tych źródeł. Wnioski były takie, że coxsackie są różnych typów, są takie groźniejsze, mogące powodować poronienia i wady. Ale bostoński nie jest groźny. Przez pół ciąży wyskakiwały mi pęcherzyki na dłoniach i stopach, u mnie była jakaś przedłużona forma. Dlatego się bałam. Wirus odzywał się u mnie przez 2 lata i skończył się dopiero w ciąży właśnie. Syn ma teraz rok i rozwija się normalnie.
      • pati0102 Re: Bostonka 05.11.13, 11:31
        dzieki za odpowiedz.tylko mam watpliwosc jak rozpoznac te coxackie?bo chyba objawy maja podobne...mała ma np wysypane cale cialo-a nie tylko stopy,dłonie i buzie,ma obsypany brzuch ale plecow nie.czy moge to jakos sprawdzic no z krwi czy to napewno typ bostonski?.jestem zielona w tym temacie niestety.dziekuje za podpowiedzi
    • rulsanka Re: Bostonka 07.11.13, 21:56
      sprawdziłam. Bostonkę powoduje typ A, niegroźny
      Typ B wirusa jest groźniejszy, ale nie powoduje wysypki (bóle brzucha, głowy, gorączka)
      • sar.ab Re: Bostonka 17.11.13, 17:28
        Bostonka objawia się najczęściej bólem gardła, goraczką i wysypką na dłoniach,stopach i w buzi. Ja zaraz na drugi dzień po teście HCG, który potwierdził ciążę, dostałam goraczkę 38,5 st i wkolejnym dniu wysypke na dloniach i stopach (czerwone kropki). Od mojego lekarza (z ogromna wiedzą) dowiedziałam się,że jest 30% szans na zarażenie się zarodka/płodu i jeśli tak się stanie to zarodek nie ma szans na przeżycie.Ale to w pietrwszym trymystrze.Później ryzyko jest znacznie mniejsze, ale trzeba uważać bo to wirus z tej samej (niebezpiecznej) grupy co ospa i różyczka.Trzeba też uważać przed porodem.
        Fakt,że dorośli rzadko się nim zarażają,ale mozna mieć pecha,tak jak ja.Na szczęście nasze maleństwo jest całe i zdrowe, a ciąża rozwija się prawidłowo. Porozmawiaj ze swoim lekarzem o wirusie coxsacki.
        Objawy u Twojej córki przpominają raczej zwykłą ospę, bardzo często objawy są podobne i mylone przez lekarzy.Sporo ginakologów nie ma niestety na temat tego wirusa zbyt dużej wiedzy.Czasami więcej powie Ci pediatra. Najważniejsze jednak nie zadręczać się i nie martwić na zapas.
    • phere_nike Re: Bostonka 08.11.13, 20:37
      Coxsackie
    • katarzynaoles Re: Bostonka 08.11.13, 21:43
      Proszę się nie denerwować, nawet jeśli Pani złapie infekcję to nie powinna ona mieć większych skutków niż np. wirusowe przeziębienie, ten rodzaj wirusa nie jest szczególnie groźny. Fakt, lepiej nie chorować, ale trudno znaleźć jakąś mamę , która nie przechodziła w ciąży żadnej infekcji wirusowej. No i maluch jest już w dość bezpiecznym okresie ciąży. Pozdrawiam serdecznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka