Dodaj do ulubionych

cholestaza

05.07.05, 22:08
witam!chciałam się dowiedzieć czy ta cholestaza jest naprawdę taka
niebezpieczna?takich złych wyników to nie mam bo gpt i bilurbina w normie
tylko zwiększona mam fosfatazę (177)oraz aspat 57 i alat 77.lekarz powiedział
że to niby jest ta cholestaza (w nocy często się drapię)ale to taki urok ciąży
i lekarstwa na to swędzenie nie ma żadnego!naprawdę nic na to nie ma?jeszcze 1
mies do terminu u chyba się zadrapię.a dzidzi nic się nie stanie?czy to prawda
że mogą mnie skierować przez to na cc?pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • koala.mb Re: cholestaza 06.07.05, 14:56
      Powinnas przyjmowac leki działające ochronnie n komórki wątroby, a Twoja ciąża
      jest ciążą wysokiego ryzyka. Cholestaza nie jest groźna dla Ciebie, tylko dla
      dziecka.nie jest sama w sobie wskazaniem do c.c., jednak może prowadzić do
      niedotlenienia dziecka, a to juz wskazaniem jest.
      • lides Re: cholestaza 06.07.05, 18:03
        to dlaczego m.ój lekarz nic mi nie zapisał>powiedział że na to lekarstwa nie ma
        tylko za 10di mam zrobić drugie wyniki.może dlatego że one nie są aż takie
        wysokie?zaznaczę że to ogólnie podobno jest b.dobry lekarz i pracuje w szpitalu
        w którym mam rodzić
        • lides Re: cholestaza 06.07.05, 18:05
          a czym jeszcze najlepiej się smarować żeby tak nie swędziało?
        • koala.mb Re: cholestaza 06.07.05, 22:28
          Na to pytanie nie umiem odpowiedzieć. Wyniki nie sa bardzo złe, jednak
          powtarzanie badań nie leczy i trzeba miec tego swiadomość. Świąd skóry w
          cholestazie jest spowodowany dranieniem skórnych zakończeń nerwów przez
          gromadzace się w skórze sole kwasów żółciowych. Leczenie polega na obniżeniu
          stężenia kwasów żółciowych i na to są leki. Objawowo niewiele można zdziałać.
    • sylwietka76 Re: cholestaza 06.07.05, 20:19
      no właśnie ja tez jestem ciekawa jak to jest z ta chorobą, moje wyniki sa takie: alat 13; aspat 17; kw. żółciowe 16,8
      Niby nie mam jakiś uporczywych dolegliwości oprócz swędzenia skóry na brzuchu ( ale naprawdę nie jest to jakieś bardzo upierdliwe).
      Lekarz nie dał mi skierowania na bilirubinę a przepisał leki : rapholin, essentiole, i vasosan którego nie ma w Polsce. I tak naprawdę to nie wiem czy brać to czy nie.
      • koala.mb Re: cholestaza 06.07.05, 22:24
        Powinnas przyjmowac wszystkie te leki.
        • sylwietka76 Re: cholestaza 07.07.05, 09:00
          ale co zrobić w przypadku vasosanu którego nie ma w Polsce a pani w aptece powiedziała że nie ma odpowiednika. czy wystarczy brac tylko rapholin i essentionale?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka