21.01.16, 14:49
Witam
Moja córka ma prawie 13 miesiecy i nic nie chce jesc. Interesuje ja tylko mleko. Próbowaliśmy na rożne sposoby ze słoiczków , nasze jedzenie doprawione, nawet ma na stoliku położone zeby sama próbowała ale nie chce. Mowi mniam mniam ale tylko mleko chce. Co mam robic zeby zaczela normalnie jesc ?
Obserwuj wątek
    • melani5 Re: Niejadek 21.01.16, 15:10
      Daj jej mleko i tyle,wkoncu zacznie jesc. Przechodzilam to ze starszym i sie bardzo stresowalam. Teraz ma 8 lat i je wiecej niz ja. Jest wysoki(140cm i szczuply),je warzywa ,owoce -ogolnie nie wybrzydza.
      Teraz moj roczniak tez chce tylko mleko ,wiec daje i sie tym nie stresuje,bo wiem ze wkoncu ruszy z jedzeniem
    • asia_i_p Re: Niejadek 21.01.16, 16:17
      Dalej proponować. Bez zbytniego nalegania, w różnych sytuacjach, razem z wami przy stole. W końcu zaskoczy. Współczuję serdecznie, bo mój syn po etapie jedzenia ma właśnie etap niejedzenia i zdaję sobie sprawę, jakie to stresujące.
    • frida7 Re: Niejadek 21.01.16, 16:53
      dziewczyny, ja mam to samo, dziecko 12 miesiecy, frustracja ciaglym odrzucaniem tego co jej proponuje i przygotuje/podam to jedno, ale niedlugo wracam do pracy. co wtedy jak dziecko zostanie z niania (lub zlobek, jeszcze nie mamy tego ogarnietego) bez cyca i mleka? mozecie cos podpowiedziec?
      • asia_i_p Re: Niejadek 21.01.16, 20:17
        A to masz najlepiej z nas, bo raz, że najmłodsze, dwa, że jak zostanie z nianią to pewnie będzie jeść bez protestów. smile
      • rulsanka Re: Niejadek 21.01.16, 20:36
        12m to taki wiek, gdy dużo dzieci "niejadkuje". Taki był mój starszak, który w niemowlęctwie jadł dużo. Nagle po roku zrobił się bardzo wybredny ilościowo i jakościowo. Jadł: brokuła, zielony groszek z mrożonki, gruszkę, pomarańcze, ogórki kiszone i owoce jagodowe, pomidory koktajlowe. Czasem francuskiego tosta lub styropian ryżowy, orzechy.
        Co mogę doradzić, to proponowanie dziecku różnych smaków, może bardziej wytrawnych, mniej przetworzonych, mniej rozdrobnionych.
        Nie proponuj jedzenia ciągle, tylko w porach posiłków. 5x dziennie. Dziecko się nie zagłodzi, ile waży tak swoją drogą?

Młodszy z kolei w niemowlęctwie odmawiał wszelkich papek, jadł niewielkie ilości blw. Za to po roku się rozjadł i do tej pory je z apetytem i różnorodnie.
      • ela.dzi Re: Niejadek 21.01.16, 21:31
        Dziecko załapie, że jak nie ma mamy, to mleka nie ma i trzeba sobie jakoś radzić. Moje szybko ogarnęło temat. Nie zagłodzi się, nie bój się.
      • frida7 Re: Niejadek 22.01.16, 20:32
        malutka jest drobna po rodzicach, wazy 9,5 kg
        a jesli nie zje np obiadku w porze obiadowej to co wtedy, zaproponowac od razu cos innego co potencjalnie jest szansa ze zje, a niekoniecznie jest to jedzenie obiadowe, dac piers?
        • rulsanka Re: Niejadek 22.01.16, 20:49
          9,5 dla dziewczynki to nie tak mało smile
          Jak moje dzieci nie jadły obiadu, to za godzinę-dwie proponowałam im obiad. Jeśli nadal nie chciały tego jeść, to proponowałam coś innego, ale z rzeczy zdrowych, nie jakieś pseudojedzenie typu buła. Pierś to pierś, rządzi się swoimi prawami. Ja nie limitowałam, nawet gdy posiłek nie był zjedzony.
          • ela.dzi Re: Niejadek 22.01.16, 23:04
            Robiłam podobnie. 9,5 kg mój syn ważył pewnie na 1,5 roku.
    • ela.dzi Re: Niejadek 21.01.16, 21:29
      Przeczekać. Albo spróbować, żeby mamy nie było w porze posiłków.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka