Dodaj do ulubionych

Wcześniaki !!!

IP: *.* 26.09.02, 13:52
Jestem mamą 14-to miesięcznej Natalii, która urodziła się jako wcześniak w 31 tygodniu ciąży. Myślę, że są rodzice, którzy chcą się wymieniać doświadczeniami i poradami dotyczącymi wychowywania wcześniaków. Niestety nie umiem znaleźć informacji na ten temat. Postów jest tak dużo... Może ktoś z Was eRodziców mógłby mi pomóc w znalezieniu postów dotyczących dzieci urodzonych przedwcześnie lub ma takie dziecko. Być może (jeśli jest nas więcej) możnaby utworzyć osobne forum na ten temat? Ja bardzo chciałabym nawiązać kontakt z rodzicami wcześniaków - proszę zainteresowanych o mail"e lub posty. Pozdrawiam wszystkich ciepło i serdecznie!
Obserwuj wątek
    • Gość: egasior Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 27.09.02, 08:48
      Witaj,Jestem mamą 18-miesięcznego Szymcia. Urodził się w 25 tygodniu ciąży. Według badań morfologicznych i neurologicznych został oceniony na 27 tygodni.Myślę, że to b. dobry pomysł z tym "zrzeszeniem się".Ja osobiście znam kilka mam i tatusiów wcześniaczków. Z niektórymi utrzymuję dosyś ścisły kontakt.Napisz skąd jesteś i gdzie rodziłaś. My mieszkamy w Janinowie pod Warszawą. Rodziłam w Klinice na Czerniakowskiej w Warszawie, a Szymuś 2 i pół miesiąca spędził w Klinice Patologii i Intensywnej Terapii Noworodków w Instytucie Matki i Dziecka na Kasprzaka w Warszawie - i chwała całemu personelowi za uratowanie życia mojgo synka.Czekam niecierpliwie.Ewa i Szymuś
      • Gość: guest Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 30.09.02, 10:50
        Ja rodziłam w Katowicach-Ligocie. Jest to klinika, która znajduje się w bezpośrednim sąsiedztwie Górnośląskiego Centrum Zdrowia Matki i Dziecka. Na szczęście moja córcia nie miała potrzeby korzystać z gościny Centrum. Jednak przeleżałyśmy w szpitalu miesiąc z okładem. W dniu wypisu ważyła 1830g a w dniu narodzin 1510g Dwukrotnie miała przetaczaną krew. USG główki wykazało krwawienie określane I/II, które się wchłonęło w późniejszych miesiącach.Interesuje mnie rozwój motoryczny innych wcześniaczków, gdyż moja córcia ma z tym problemy. Ma ponad rok i jescze sama nie siedzi, posadzona z oparciem po chwili przewraca się na bok, nie raczkuje za to CHCE stać za wszelką cenę, wszędzie i zawsze! ;)Przetaczanie na brzusio i z powrotem rozpoczęłą dopiero mając rok. Napiszcie jak radzą sobie z tym Wasze dzieci.Pozdrowienia
        • Gość: egasior Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 30.09.02, 16:03
          Witaj,I nie martw się! wszystko jakoś się ułoży. Szymuś urodził się mając 800 g , najniższą wagę osiągnął bodajże w 9 dż. - 680 g; przy wypisie miał 1800g. Dzisiaj ma 18 m-cy z małym haczykiem i waży prawie 11 kg. Miał wylewy dokomorowe (do obydwu komór) III stopnia z poszerzeniem przestrzeni międzykomorowej. Wszystko wchłonęło się bez śladu - cud! Miał 7 krotnie przetaczaną krew. Po dwu miesiącach pobytu w domu znów trafiliśmy do szpitala - zapalenie płuc.Acha, urodził się z 1 punktem w skali Apgar. Był: reanimowany, resyscytowany, wentylowany ambu, podłączony do respiratora. Cały czas jesteśmy pod opieką poradni neatologicznej, ale już rzadsze wizyty. Przy którejś z kolei wizycie (wrzesień 2001) pani neurolog powiedziała, że "nie chce go już więcej oglądać" - uwierz to było jedno z piękniejszych "wyznań" lekarzy, jakie zdarzyło mi się słyszeć. Szymuś zaczął chodzić w wieku 17 miesięcy. Z siedzeniem też nie było łatwo. A, pamiętam, że raczkować, wstawać i porządnie siedzieć zaczął w prawie tym samym czasie ; ok 1 roku.Uwierz mi, że Twoja wiara i miłość, jaką dażysz córcię jest najlepszym i najsilniejszym lekiem na świecie.Ja kocham mojego synak ponad wszystko na świecie, w każdej minucie myślę o nim. Każda chwila spędzona z dala od niego (pracuję) jest dla mnie torturą.Jego uśmiech wynagadza mi wszystkie sumutki i troski. Nasze dzieci są wyjątkowe i tak trzeba je traktować. Wszystko przychodzi im z większym wysiłkiem i dlatego każde machnięcie rączką jest więcej warte niż cały wierszyk powiedziany przez równolatka - nie wcześniaka.Ale się wypociłam. Przepraszam, ale spieszę się do domku - do mojego skarba.Buziaki i uszy do góry.
    • Gość: guest Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 27.09.02, 10:47
      Ja mam dwóch wczesniaczków, teraz już 3,5 letnich. Urodzili się w 29tyg. ciąży.Prawie trzy miesiące spędzili na intensywnej terapii, ale jakoś wyszli... Przez pierwsze 2 lata zycia byli pod kontrolą przychodni dla wcześniaków, a tetaz pewnie się tam wybierzemy dopiero na bilans czterolatka. Chętnie poznam mamy innych wcześniaczków ( choć moi teraz już nie wyglądają na wczesniaków, trudno teraz w to uwoerzyć, że Julek jak miał pół roku ważył 4 kilo, a jak rok to 7,5..., Maks zawsze z półtora kilo więcej).PozdrawiamGosia
      • Gość: guest Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 27.09.02, 16:53
        hej urodziłam córeczkę w 35 tyg wazyła 2750g więc nawet duza- teraz Juleczka ma 6 tyg :-)
    • Gość: asia_t Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 27.09.02, 11:19
      kiedyś pisałam o tym na forum Niemowlę (rozwój wcześniaków czy coś takiego...). Moje dzieci są urodzone w 34 tygodniu. :-) Teraz mają 10 miesięcy i nikt by nie powiedział, że są wcześniakami. AsiaT
      • Gość: guest Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 27.09.02, 16:33
        Urodziłam trojaczki w 33 tygodniu. Dwojka jak na trzymiesięczne wcześniaki jest duża ( ok. 5 kilo), trzeci synek dopiero od 2 tygodni jest w domu i zdecydowania musi dogonić braci ( ok. 3,5 kilo). Na razie jest pod wrażeniem jeżeli chodzi o noszenie na rękach i zasypianie z mamą. Pozostała dwójka też dopomina się czułości, a u mnie tylko dwie ręce! Agnieszka
        • Gość: guest Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 27.09.02, 18:59
          Aga, masz potrojne szcescie!!!Gratulacje! Jak sobie radzisz ze swoja gromadka? Masz jakies zdjecie?PS Ale masz fajnie!
    • Gość: guest Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 28.09.02, 23:21
      Hej!jestem mamą wcześniaka urodzonego w 32 t.c. z wagą 1770g. Teraz Groszek ma już 2 lata, jest bardzo szczuplutki i nikt oprócz znajomych nam nie wierzy, że mały ma 2 lata. Obecnie waży 10 kg. Nadal jesteśmy pod opieką poradni dla wcześniaków, ale już coraz rzedziej.Jesteśmy z Poznania tak jak Maks i Julek, prawda Gosiu?PozdrówkiLida i Groch
      • Gość: guest Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 29.09.02, 15:00
        Tak, tak, Lidkao i Groszku, jestesmy z Poznania, teraz z Wildy, kiedyś z Jeżyc. Czy chodzicie do poradni przy Jackowskiego? Bo my tam chodziliśmy...PozdrowieniaGosia
    • Gość: guest Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 30.09.02, 04:13
      Moja iostra urodziła się w 23 tygodniu i ważyła 600dag. Dziś ma 8 lat i wszystko gra, ale dojście do formy zabrało jej ok. 3 latPozdrawiamKalpa
    • Gość: albert Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 30.09.02, 08:09
      czescMój synek urodzil się w 36 tyg. z masą urodzeniowa 3 kg. Teraz ma 23 miesiące i wcale nie przypomina wcześniaka /ale skutki przedwczesnego porodu jeszcze są/. pozdrawiam wszystkie Wcześniaczki i ich MamausieAlbi
      • Gość: guest Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 30.09.02, 10:46
        Witaj,Moja Zosia urodziła się w 35 tygodniu i ważyła 2000gr. Od początku próbowalam karmić ją piersią (marnie to nam szło ale pielęgniarki były cierpliwe jak anioły)a potem dokarmianie moim pokarmem przez strzykawkę. Teraz ma 15 m-cy i waży 10,6 kg. Jest teraz wielkim miłośnikiem cycy. Ja moją córeczkę dużo przytulałam, mówiłam do niej i śpiewałam. Unikaliśmy dużych tłumów i zorganizowaliśmy jej bardzo regularny rozkład dnia.Była pod opieką neurologa i rehablitantka spotykała się z nami przez pierwsze 6 m-cy co miesiąc (ćwiczyłyśmy też 15 minut dziennie). Uważam,że najważniejsze dla takiego maleństwa to dużo spokoju i kontaktu z rodzicami.
    • Gość: guest Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 30.09.02, 11:06
      Dziękuję Wam kochane e-mamy za odzew na mój post. Wiem, że rodzi się sporo wcześniaków jednak to pokrzepiające jeśli można zobaczyć, że nie jest się samemu ze swoimi troskami i że inni też się zamartwiali jak ja a teraz są to dla nich tylko wspomnienia. Jakże ja się cieszę z każdego postępu mojej córeńki - i jest to na pewno radość stukrotnie większa od radości rodziców dzieci donoszonych i zdrowych.Cóż, jakieś wynagrodzenie za nasze cierpienia musi byc ;)Proszę Was przeczytajcie post, który napisałam do Ewy mamy Szymka (egasior) - dotyczy on rozwoju motorycznego (ruchowego) innych wcześniaczków. My chodzimy na rehabilitację od 6 miesiąca życia i wciąż słyszę, że dziecko jest krzywe (!) Natka ma asymetrię niespecyficzną czy coś w tym rodzaju....Czekam na Wasze wypowiedzi pozdrawiając gorąco w ten słoneczny, jesienny dzień - kto może niech idzie na spacerek ze swoim skarbem hi, hi ;)))
    • Gość: guest Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 30.09.02, 23:44
      Manatka nie martw się z mzluchem będzie wszystko ok.Napiszę Tobie o rozwoju mojego synka. Powtórzę, że urodził się w 32t.c. dostał 6 a potem 8 pkt Apgara. Respirator pomagał mu oddychać dobę, cieszę się, że tak krótko!!! Po trzech tygodniach wrócił do domu. Byliśmy i nadal jesteśmy pod opieką poradni wczesnej diagnostyki. Mały też miał asymetrię ciała, układał się w literę C. Chodziliśmy do rehabilitantki i ćwiczyliśmy w domu mimo to Piotrek późno zaczął siedzieć, raczkować i chodzić. Tak stabilnie i bez mojego strachu, że zaraz przewróci się na ziemię usiadł jak miał rok. Sam zaczął chodzić w wieku 18 miesięcy, ale parę miesięcy wcześniej chodził za rękę i wokół mebli. Regularnie chodzimy do neurologa chociaż innego niż na początku. Ta pierwsza pani wiecznie była niezadowolona z postępów małego, twierdziła, że na pewno z nim nie ćwiczę! Głupia baba. Nie byłam zadowolona z tych wizyt, ale chodziłam. W końcu parę miesięcy temu dostałam namiary na kogoś innego.Poszliśmy, a pani do nas mówi po "zbadaniu", obserwacji małego i wypytaniu się mne co umie robić - "po co właściwie pani do mnie przyszła, przecież to jest zupełnie zdrowe dziecko!!!" Wtedy naprawdę się ucieszyłam, bo mąz ciągle mi powtarzał, że z Piotrkiem jest wszystko w porządku.Po prostu trzeba pamiętać, że wcześniaki robią wszystko trochę wolniej, choć nie należy też generalizować.Teraz Groszek ma 2 lata, łobuzuje, że aż strach, dużo mówi, chociaż większość po swojemu, ale każdy wyraz potrafi powtórzyć i... zna 10 liter alfabetu, potrafi je pokazać i nazwać. Jest ciekawy świata i naprawdę uważam, że szybko się uczy. Nie martw się kochana, wszystko w swoim czasie.PozdrawiamLidka I Groch
    • Gość: ez Re: Wcześniaki !!!- chętnie pomogę każdej mamie- mama już rocznego wcześniaczka IP: *.* 01.10.02, 11:05
      Asia urodziła się na końcu 36 tygodnia lub na początku 37 tygodnia ciąży ważyła 2200 i mierzyła 47 cm. Urodziła się w stanie ciężkim i byłam bardzo niespokojna co dalej będzie. Minął rok obecnie Asia mierzy 81 cm i waży 10.500 kg. Rozwojem motorycznym i intelektualnym przewyższa inne dzieci. Śmiejemy się że wcześniak to wszystko wcześniej robi. W wieku 7 miesięcy sama zaczęła stawać w łóżeczku teraz biega, wszystkie obawy były nieuzasadnione.Na początku bałam się bo ryzyko jest duże, ale pani doktor powiedziała, że np. wcześniaki wykazują bardzo duże zdolności matematyczne no i trzymałam się tych pozytywnych faktów.Pomogę chętnie każdej mamie mam adres okulisty, ortopedy, dobrego pediatry. Chętnie też pogadam pocieszę.
    • Gość: madzia22 Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 01.10.02, 20:37
      Ja też się dołączam do Klubu Wcześniaków. Moi chłopcy urodzili się w 32 tygodniu ciąży. Byli jednak w bardzo "dobrym stanie", bo od 24 tygodnia dostawałam zastrzyki sterydowe, żeby szybciej się rozwijali - było bowiem pewne, że urodzą się za wcześnie.Wszystkie badania wyszły nam rewelacyjnie. Chłopcy rozwijają się prawie tak samo jak dzieci urodzone o czasie.I jestem za to bardzo, bardzo wdzięczna lekarzom ze Szpitala Bielańskiego w Warszawie.PozdrawiamMadzia
    • Gość: Mo Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 01.10.02, 22:36
      Wcześniaki wszystkich miejsc łączcie się!Kraków wita :hello: ! Marcelka urodziła się w 35 tygodniu z wagą 2550 g i lekarze nie wiedzieli czy uzać ją za wcześniaka czy też nie. Dostała 10 pkt Apgar, leżała w cieplarce 3 doby. Niewielkie problemy neurologiczne, kręcz szyi oraz asymetria dzięki oddanym pediatrom, neurologowi plus ćwiczeniom Voity są dziś już tylkowspomnieniem. Składamy podziękowanialekarzom i pielęgniarkom z Kliniki Neo na Kopernika i Przychodni "Ugorek" :jap: :jap:!Przeżyliśmy "momenty" w związku ze źle zdiagnozowaną wadą wzroku... +1,5, a nie +6,5! Atropina, badania oczu, nerwy i okulary są już przeszłością :hap:. I my nie lubimy już okulistów wcale, oj nie!!! Marcelka ma obecnie 25 miesięcy, 11,5 kgprzy 88 cm. Podobnie jak u Asi ez (Ewy) - dogoniła, nawet przegoniła rówieśników w rozwoju emocjonalnym i motorycznym. Mówi mniej, ale nie martwi nas to zbytnio,gdyż wychowuje się w rodzinie chorwacko - polskiej.Pomoc specjalistów jest potrzebna, nawetkonieczna w wielu sytuacjach, ale miłość i intuicja rodziców są nie do zastąpienia...Mo z małą kochaną Marcelką
    • Gość: guest Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 04.10.02, 13:42
      No to jeszcze my :):Filip (1 pkt)i Blażej (5 pkt)30 tydzien ciąży, stan bardzo ciązki, wylewy, sepsa w trakcie pobytu w szpitalu, bezdechy i inne świństwa ....Rehabilitowani intensywnie dwa lata. Teraz "WALCZYMY" jeszcze z Filipem. Maja trzy lata i są wspaniali. Rozwijaja się cudownie choć z wszystkich sił staram się ich nie porównywać z innymi dziećmi.Pozdrawiam Ewa
    • Gość: egasior Re: Wcześniaki !!! IP: *.* 04.10.02, 13:47
      Hej, wcześniaczki , ich may i tatusiowie. Aż mi się nie chce wierzyć, że jest nas tak mało.Swego czasu sporo was widziałam na oddziałach. A nawet niedawno w czerwcu tego roku na zjeździe "sbsolwentów" Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie rocznik 2001. No i co? Gdzie się chowacie?Mój synuś za kilka dni skończy 19 miesięcy i cyba jest z tego powodu bardzo dumny, bo ja z całą pewnością. Coraz lepiej biega, i zaczyna poszerzać słownictwo. Piszcie co u Waszych pociech ?Prooooooszszszęęęęę !!!!!!!!!!!serdeczności Ewa i Szymuś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka