Dodaj do ulubionych

Jedna kołdra na dwie osoby

23.08.20, 21:05
Wątek z cyklu: Marceli szpak dziwi się światu... na luzie i wakacyjnie.
A dziwię się za każdym razem jak trafiam w hotelach na jedną dużą kołdrę na dwie osoby. Nosz kuźwa jak ja tego nienawidzę. Oczywiście idę do recepcji i zaraz załatwiam drugą. Gorzej jest w apartamentach bez obsługi, tu wcześniej wnikliwie przyglądam się zdjęciom, piszę maila i jeśli się da- a zazwyczaj się da- zastaję po przyjściu dwie kołdry. W sumie na bardzo wiele noclegów może kilka razy nie udało się.
Jednak dalej nie rozumiem takiego podejścia. Skoro jedna duża kołdra jest ok to czemu są dwie poduszki? Nie wystarczy jedna duża? A ręczniki? Może też niech będą takie 2X3 metry i parze jakoś styknie.
Macie podobnie jak ja?
Obserwuj wątek
    • araceli Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:07
      Nie nie mam. Śpimy pod jedną (tak z dwoma poduszkami) big_grin
    • gryzelda71 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:07
      Nie dziwisz się ze jest jedno duże łozko?
      • araceli Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:11
        No własnie - zawsze można brać pokój z dwoma pojedynczymi łóżkami.
        • minerallna Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:18
          99% noclegów rezerwuję przez internet który dla pary praktycznie zawsze przewiduje jedno podwójne łóżko sad . Dwa pojedyncze rzadko widuję.
          • little_fish Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:28
            A skąd internet wie, że przyjeżdża "para"?
            Ja po prostu zaznaczam jakie chcę łóżka
          • araceli Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:31
            minerallna napisała:
            > 99% noclegów rezerwuję przez internet który dla pary praktycznie zawsze przewid
            > uje jedno podwójne łóżko sad . Dwa pojedyncze rzadko widuję.

Na booking masz opcję do zaznaczenia dwóch łóżek (twin room). I nie podzielam obserwacji - ja zawsze szukam jednego dużego i ofert jest tak pół na pół wink
          • m_incubo Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 10:53
            Nie, to nie internet wybiera "parze" łóżka, tylko ty sobie wybierasz przy rezerwacji...
            Jak jadę z siostrą czy przyjaciółką na babski weekend, internet nie wybiera nam łóżek i kołder.
    • ludma Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:08
      Mam to samo. Kołdry muszą być dwie i kropka.
      • akseinga1975 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:09
        Tylko dwie.
    • fil.lo Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:10
      Haha. Też muszę mieć swoją kołdrę, owijam się niczym mumiabig_grin
      • sofia_87 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:12
        Ja też się owijam, dlatego mamy jedną dużą. Mąż nie zgodził się na dwie, więc poszliśmy na kompromis
        • yuka12 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:44
          Mój mąż mógł się nie zgadzać, ale to ja marzłam 😉. Pod jedną kołdrą spaliśmy tylko 1 miesiąc.
        • fil.lo Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 22:14
          Nie da się zrobić dobrej mumii w dwuosobowej kołdrze wink
          • ortolann Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 00:58
            A mój mąż potrafi
            • fil.lo Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 01:08
              Hmmm. To musi być jakaś przeogromna kołdra, mąż akrobata, albo nie-w-pełni-mumia wink
              • kk345 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 09:38
                Nie, po prostu zabiera jej całą kołdrę big_grin
                • fil.lo Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 11:33
                  big_grin
                • ortolann Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 12:11
                  Właśnie tak jest. Zabiera drań całą kołdrę i jeszcze potem narzeka, że nie można sie do mnie przytulić, bo gorąco.
    • jak_matrioszka Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:11
      Nie dziwie sie, ale nie lubie. A jeszcze bardziej nie lubie jak mi koldre pokrywaja kapa i podwijaja w nogach lozka tongue_out Pierwszego dnia zdejmuje, drugiego dnia ustrojstwo wraca na miejsce. Znow zdejmuje i chowam, na szczescie wtedy juz mi tego raczej nie montuja, chociaz znalezli sie i tacy, co po prostu przyniesli nowa kape(!).
    • anika772 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:13
      Nie mam nic przeciwko, w domu śpimy pod jedną dużą kołdrą.
    • treo.tralve Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:13
      Nie. Śpimy pod jedną kołdrą w domu.
    • chatgris01 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:14
      minerallna napisała:

> Macie podobnie jak ja?
      >
      >
      >

Bardziej tongue_out
    • ichi51e Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:16
      nim przeczytam - nie da sie! zwlaszcza jak sie spi z kims kto zwija. wtedy 3 najlepiej
    • 21mada Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:17
      To nie możesz wziąć pokoju o dwóch łóżkach? W czym problem?
      • minerallna Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:20
        Widać że rzadko śpisz poza własnym domem.
        • 21mada Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:28
          To weźcie dwie jedynki. W czym problem?
          • ichi51e Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:31
            W tym ze chyba latwiej poprosic o koldre?
            • 21mada Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:40
              Jak z własnym mężem pod kołdrą nie wytrzyma, to niech od razu wezmą osobne pokoje. Po co się męczyć?
        • wtop.ek Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 07:19
          Ty chyba też.

minerallna napisała:

> Widać że rzadko śpisz poza własnym domem.
          >
        • m_incubo Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 10:55
          Ty chyba też...
        • effka454 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 12:46
          minerallna napisała:

> Widać że rzadko śpisz poza własnym domem.
          >

Może najpierw sprawdź dobrze jakie są opcje rezerwacji pokoi dwuosobowych - w 99% można wybrać, czy chce się łóżko małżeńskie, czy dwa jednoosobowe i nie jest to żaden problem w rezerwacji internetowej
    • zwyczajnamatka Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:19
      Też tak mam. Tylko dwie kołdry. Jednocześnie po dłuższym zastanowieniu nie przypominam sobie, żeby kiedykolwiek była w hotelu jedna wspólna kołdra. Zawsze na dużym łóżku mieliśmy dwie.
    • szmytka1 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:19
      Pod dwoma kołdrami to byłoby ok, jakbym w tym łożku musiała spać z obcym człowiekiem tongue_out Z własnym chłopem śpię pod jedną dużą kołdrą.
      • ichi51e Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:32
        Widocznie twoj maz nie jest nalogowym zawijaczem koldry
        • berdebul Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:51
          Mój nie jest.suspicious Jak dla mnie może być jedna kołdra, to nie ja marznę, ja się zwijam tworząc ciasny kokon, rano wyfruwać niczym motyl. ;-P
    • wtop.ek Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:25
      Ja się dziwię dlaczego nie ma dwóch sypialni, każda ze swoją łazienką big_grin

Leczysz się u psychiatry?
    • malia Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:26
      Nie, kołdry muszą być dwie. Mój mąż się w nocy jakoś tak zapakowuje jak rolmops. Nawet jak wieczorem śpimy obok, pod jedną, albo jest normalnie nakryty swoją, to potem jak śpi, to się owija z obu stron. Jak jedziemy do mojej mamy, to tam śpimy pod jedną, ale bywało że w nocy szłam szukać koca lub drugiej kołdry
      • daniela34 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:31
        Mam tak jak Twój mąż. W związku z tym ja mogę mieć 1 kołdrę, czemu nie, tylko mojemu współspaczowi to nie wiedzieć czemu przeszkadza 😀
        • lellapolella Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:37
          Ja też. Bedę ostatnią osobą, która będzie nalegać na drugą kołdrę, tym bardziej, że nigdy nie wiadomo... Może dam radę zawinąć się w obie?
          • daniela34 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:39
            U mnie to jest dziedziczne, w związku z tym wiem, że mój ojciec przynajmniej próbował zawijać się w 2
          • m_incubo Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 10:56
            Mój mąż tak robi. Zawija się w swoją, a potem ściąga moją, rano obie ma na głowie, bo zawija zawsze tylko swoją górną połowę.
    • mikams75 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:28
      nie, w domu tez mamy jedna duza koldre i dwie poduszki. I oddzielne reczniki.
    • lajtova Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:34
      Nie ma opcji jednej kołdry. Muszą być dwie.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:38
      Uwielbiam, jedna duża, duże łóżko i mogę spać.
    • prezent_urodzinowy Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:38
      Mamy podobnie, a nawet tak samo!
      Dwie kołdry muszą być. Raz, że mąż ściąga, dwa, że pies się kładzie posrodku i unieruchamia ją smile
      Zdarzają się pojedyncze kołdry, ale często wtedy w szafie jest druga... Jak nie, to jedna noc mogę przecierpieć, potem proszę o kołdrę.
    • solejrolia Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:41
      Tak. Mamy.
      Tzn. na wyjazdach jednak spotykamy się z dwiema kołdrami (i dwoma materacami, także w małżeńskim łóżku, czemu tak, nie wiem) . Więc jak dotąd nie było problemu, i nie robiłam zamieszania o drugą kołdrę.
      A na co dzień mąż potrzebuję cieńszą kołdrę, ja raczej wolę cieplejszą. Dlatego śpimy pod dwiema.
      • araceli Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:45
        solejrolia napisała:
        > Tzn. na wyjazdach jednak spotykamy się z dwiema kołdrami (i dwoma materacami, t
        > akże w małżeńskim łóżku, czemu tak, nie wiem)

O tak - dwa materace w jednym łóżku to dla mnie prawdziwe kuriozum. W domu to rozumiem - jak się ma różne twardości ale w hotelu??? Zawsze komuś niewygodnie w szczelinie uncertain
        • prezent_urodzinowy Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:47
          Łatwiej ścielić, i często duże łóżko to połączone dwa małe. Bardziej uniwersalne.
          • araceli Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:54
            prezent_urodzinowy napisała:
            > Łatwiej ścielić, i często duże łóżko to połączone dwa małe. Bardziej uniwersalne.

No właśnie też myślałam, że uniwersalne bo w razie czego da się rozsunąć i zrobić 2 oddzielne ale one zwykle i tak mają stoliki po bokach przytwierdzone do wezgłowia więc nie przestawisz:

https://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/10/f7/0e/36/lozko-podwojne-z-pojedynczymi.jpg
    • nangaparbat3 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:52
      MIałam ostatnio zabawną przygodę nie tyle nawet z kołdrą, co z poszwą. Zobaczyłam na wystawie:

https://www.carreblanc.com/fstrz/r/s/www.carreblanc.com/media/catalog/product/cache/1/image/1800x/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/j/a/jalapao-2875.jpg?frz-v=374

i od pierwszego wejrzenia wiedziałam, że musze kupic dzieciom, niezależnie od ceny. Sklep był już zamknięty, więc zaplanowałam kolejny dzień podróży tak, aby tę poszwę kupić.
      Pani sprzedawczyni nie była sympatyczna, w dodatku połapała się, że ma do czynienia z kompletną profanką, i (bez większego wysiłku) przekonała mnie, że musze kupic poszwę 240 na 260.
      Na miejscu okazało się, że ich kołdra jest o wiele mniejsza, a kołdry pasującej do poszwy łatwo (i tanio) kupić się nie da (myślałam o leciutkiej letniej). Ostatecznie wymyśliłam, żeby używali poszwy jako przykrycia w najbardziej upalne noce - właśnie dostałam mmsa z podpisem: Jest super, wreszcie mąż nie krzyczy, że mu zabieram kołdrę!
      Każdy śpi jak lubi , ale fakt, że jak już pod jedną kołdrą, powinna być wielka.
      • mae224 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 23:02
        Jesteś teściową, która kupuje parze pościel bez konsultacji z parą? Omg.
        • nangaparbat3 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 07:59
          Co gorsza świadomie chciałam zrobić niespodziankę.
          Wyobraź sobie, że wiedziałam, że będą zachwyceni - i są.
          Wyobraź sobie, że niektórzy ludzie czasem coś widzą i wiedzą, że komuś bliskiemu sprawi to wielką przyjemność.

• hanusinamama Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 09:37
            Wyobrażamy sobie.
          • m_incubo Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 14:35
            No, na bank sprawiłaś im wielką przyjemność kupując w ciemno poszwę o rozmiarze, który pasuje im na nic i fajnie, że wymyśliłaś im, żeby sobie spali pod poszwą bez kołdry.
            Też bym ci na odczepnego napisała coś sympatycznego, żebyś się dalej nie rozkręcała w temacie poszwy.
        • igge Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 10:03
          Ja bym przytuliła ładną pościel od teściowej chętnie. Nawet nie jedną. Ale podoba nam się z reguły co innego.
      • hanusinamama Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 00:21
        Jestes moja tesciową? Dostałam od niej chyba 5 kompletów powscieli. Zawsze jedna wielka kołdra...a my spimy pod dwiema. Ja mam cały rok letnią, mąż ma cały rok zimową.
        • nangaparbat3 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 08:00
          Ale ja nie tobie zrobiłam prezent, bo chyba nie zauważyłaś.
          • arwena_11 Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 11:08
            Nanga a nie chcesz mnie zrobić takiego prezentu? Co prawda moja kołdra mniejsza - ale w lato możemy używać samej poszewki big_grin
    • redwineiswhatilike Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:56
      Mam podobnie smile
    • mayaalex Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 21:58
      Wole dwie bo lubie sie owinac smile ale z jedna tez dam rade, najwazniejsze dla mnie to wyciagniecie koldry tak, zebym mogla wystawic stopy (zazwyczaj w hotelu koldry sa w nogach wsuniete jakos tak pod materac, ze trzeba je dopiero “uwolnic” zeby sobie stopki wyciagnac na wierzch).
      W domu mamy dwie osobne plus jedna cienka duza na wierzch (zima jako dodatkowa, latem ja pod nia spie, maz pod grubsza). Dzieki temu moge miec chlodna sypialnie ale jest mi cieplutko.
    • laura.palmer Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 22:06
      Tak. Kołdry muszą być dwie, ale łóżko obowiązkowo jedno, bo ja lubię zasypiać przytulona do męża, natomiast już we śnie owijamy się w osobne kołdry i jak jest jedna, to się wybudzamy. Oboje tak mamy. Hotel to mały problem, gorzej jest u moich rodziców, którzy zawsze szykują nam jedną, a jak proszę o drugą to węszą problemy małżeńskie. big_grin
      • hanusinamama Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 00:24
        Ja mojej tesciowej powiedziałam ze my spimy pod dwiema. Kupuje nam co roku posciel...one są piekne, naprawde dobre jakościowo...ale kurła jedna wielka poszwa na kołdrę. Wiec mowie, ze szalenie mi sie jej posciele podobają ale my spimy pod dwoma mniejszymi...tesciowa juz w panikę wpadła, ze coś nam sie nie układa. Wiec tłumacze ze ja cały rok pod lekka letnią, jej syn cały rok pod grubszą zimową...Na co moja tesciowa "ze ja na to nie wpadłam" (ona tez zimnolubna, teść spi w skarpetach pod grubą kołdrą. Sama sie z siebie śmiała ze tyle lat sie meczy, grzeje i poci...a mogła sobie kupić letnią smile
    • przepio Re: Jedna kołdra na dwie osoby 23.08.20, 22:17
      W domu mamy dwie kołdry. Kiedyś zimą próbowałam z jedną wielką, ale ja zawsze śpię plecami do męża i robiła się między nami szpara, więc mi wiało. Poza tym zimą muszę mieć cieplejszą kołdrę niż mąż.
      Często śpimy w hotelach, ale nie pamiętam jakie kołdry dostajemy, czy dwie czy jedną. Nie zwracam na to uwagi.
      Natomiast do tej pory pamiętam, że kiedyś na wyjeździe mieliśmy do przykrycia tylko prześcieradła, a na to bardzo ciężką narzutę. Zasnęłam natychmiast po ciężkim dniu i rano obudziłam się w tej samej pozycji jak zasnęłam - na wznak. Ta narzuta była tak ciężka, że mi całkiem wyprostowała stopy i nie byłam w stanie chodzić, bo stałam na palcach. Płakałam wtedy z bólu i śmiechu jednocześnie.
      • igge Re: Jedna kołdra na dwie osoby 24.08.20, 10:10
        Podobno pod jedną wieje, mój mąż zmarźluch jest, ja bym mogła spać w ogóle bez kołdry. Owija się i kołdra nigdy mu nie spada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka