• milupaa Re: Dziaders 07.03.21, 20:50
      Czepiasz się o nic. Nie powiedział nic złego ani nic dziaderskiego. Potocznie chodziło mu o udany poród bez komplikacji. Widzę że teraz na topie jest szukanie wszędzie okazji do hejtu i aby się lepiej poczuć czyims kosztem. Choć oczywiście Egurrola zapewne w d... miałby twoje zdanie.
    • nenia1 Re: Dziaders 07.03.21, 21:46
      piataziuta napisała:

> "Mama spisała się na medal!" - tak Agustin Egurrola ocenił poród swojej parterk
      > i.
      > Jak myślicie, na który medal wycenił jej porodowe osiągnięcia? Brązowy, srebrny
      > czy złoty?
      > I kiedy by jej medalu nie przyznał?
      >

A myślałam że koleś sobie jaja robił pisząc, że temat „Omów kreację kobiet w literaturze” licealiści odebrali jako wypracowanie o ubiorze...
      • zuzanna_a Re: Dziaders 07.03.21, 22:50
        Nie jak widac ematce tez z j. polskim nie po drodze.
    • escott Re: Dziaders 08.03.21, 01:08
      Ono jest po prostu protekcjonalne, jak o dziecku, które dzielnie, nie wiem, wysprzątało swój pokój. Poród to wielkie przeżycie, bardzo trudne, zarazem bardzo biologiczne i intymne. Mężczyźni nie przechodzą niczego tej skali - ale wyobraźmy sobie, że kobieta w ciąży mówi o zapłodnieniu "mój mąż spisał się na medal", zgrzytałoby ostro. Nie wypada oceniać czyjegoś porodu, nikomu. Ale już zwłaszcza partnerowi. I zwłaszcza per "mama", ona wciąż jeszcze jest kobietą, ma imię itp. Podobnie nie wypada oceniać macierzyństwa, karmienia, itp - można powiedzieć, podziwiam żonę za to, że przetrwała x, y, z, ale nie "spisuje się na medal".
      • milupaa Re: Dziaders 08.03.21, 01:15
        O rany, nie wiedziałam że słowo per "mama" jest obraźliwe i wyklucza bycie kobieta 🙈
        • waleria_s Re: Dziaders 08.03.21, 01:34
          Czepianie się na siłę. Nie kojarzę zbytnio tego faceta, nie oglądam tv, nie czytam namiętnie pudla itp. Oceniam go bez uprzedzeń zatem. Moim zdaniem trzeba dużo złej woli, żeby doszukiwać się czegoś złego w jego słowach. Napisał 'mama' i co w tym takiego? Ktoś to zinterpretuje odwrotnie, że odczuwa dumę z nowej roli swojej partnerki.
          • milupaa Re: Dziaders 08.03.21, 02:16
            No dla mnie słowo "mama" jest najpiękniejsze na świecie odkąd nią zostałam.
      • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 11:48
        Jak widać, niewiele osób tutaj to rozumie.
    • kotejka Re: Dziaders 08.03.21, 02:50
      Zazwyczaj facet, który ma szczęście towarzyszyć partnerce przy porodzie przeżywa niesamowite emocje
      Szokiem jest dla niego krew, ból, pot, łzy i ogromny wysiłek i trud i wielkie bohaterstwo, które wkłada kobieta żeby przyszło na świat jego dziecko
      I to jak on jest w tej sytuacji bezsilny tak naprawdę
      Od niego nie zależy nic od niej bardzo wiele
      On może podać wodę i krzyż masować
      To ona ma te moc i te sprawczosc
      Ja tu widzę jedynie podziw i uznanie
      I gratuluję ogromnie - obejrzałam jego zdjęcie z nowonarodzonym dzieckiem - bije od niego luna szczęścia smile
      • 18lipcowa3 Re: Dziaders 08.03.21, 08:58
        jezooo i jakie wszystko oburzone że nie życzą sobie biżuterii za urodzenie dziecka
        ja dostawalam i kwiaty jeszcze
        bo niby dlaczego nie?
      • morekac Re: Dziaders 08.03.21, 09:49
        "Szokiem jest dla niego krew, ból, pot, łzy i ogromny wysiłek i trud i wielkie bohaterstwo, które wkłada kobieta żeby przyszło na świat jego dziecko
        Od niego nie zależy nic od niej bardzo wiele"

Ta, a ona rodząc pierwsze dziecko jest obeznana z tym wszystkim? I przypominam, k...wa, że to ją boli, jej krew leci i ona ryzykuje życiem, a nie zszokowany tatuś. I wbrew pizorom - niewiele od niej zależy.
        • morekac Re: Dziaders 08.03.21, 09:51
          Bohaterstwa bym jednak nie przeceniała: każda ciąża kiedyś się kończy i porodu/cesarki nie da się uniknąć.
        • zuzanna_a Re: Dziaders 08.03.21, 10:43
          a to jego wina że rodzić nie może i nie wie jak to jest?

poza tym - dla mnie ciąża, okres karmienia i w ogóle tej jedności jaką czuje się z noworodkiem to czas magiczny, a burza hormonalna spowodowała, że emocje które temu towarzyszyly były wspaniałe. wrecz wspolczuje mezczyznom, ze nie jest dane im tego przeżyć. na penwo nie mam potrzeby się nad chłopem pastwić i mówić ze nie wie co przezywam, bo niby k....wa skad ma wiedzieć? winny jest temu, że tak to biologicznie wyglada? serio, zaraz się chlopow bedziemy czepiać ze jego nie bolało a dzieciaka jednak ma.
          • morekac Re: Dziaders 08.03.21, 11:09
            Ja się czepiam Kotejki, że się tak nad losem panów rozczula - że tacy przerażeni, zestresowani i cierpiący... Biedactwa, doprawdy. 😁
      • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 11:53
        "Zazwyczaj facet, który ma szczęście towarzyszyć partnerce przy porodzie przeżywa niesamowite emocje
        Szokiem jest dla niego krew, ból, pot, łzy i ogromny wysiłek i trud i wielkie bohaterstwo, które wkłada kobieta żeby przyszło na świat jego dziecko
        I to jak on jest w tej sytuacji bezsilny tak naprawdę
        Od niego nie zależy nic od niej bardzo wiele
        On może podać wodę i krzyż masować
        To ona ma te moc i te sprawczosc"

Święte słowa.
        Facet mógłby się, przynajmniej w takiej sytuacji, nauczyć wyrażać te swoje emocje tak, żeby każdym otwarciem paszczy nie podkreślać swojej patriarchatycznej wyższości.
    • pitupitt Re: Dziaders 08.03.21, 09:55
      Brzmisz jak stara, sfrustrowana feministka z kotem u boku🤪
      • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 11:58
        nie mam kota i nie jestem stara tongue_out
    • ichi51e Re: Dziaders 08.03.21, 10:22
      O juz wiem co mi w tym przeszkadza. Mama spisala sie na medal jest o tyle niezreczne ze w stosunku do poloznic uzywa sie w dosc specyficznym kontekscie

“"To była całkowicie szalona noc! Myśleliśmy, że na świat przyjdą trzy szczenięta, może dziesięć, ale na pewno nie więcej" - komentowała zaskoczona właścicielka. Na szczęście, obyło się bez powikłań, a Kira spisała się na medal.”

“ Mama spisała się na medal urodziła 9 szczeniąt siłami natury. Szczeniaki urodziły się i przebywają w mieszkaniu. ”

“ Psia mama była wyczerpana po urodzeniu 12 szczeniąt. Na szczęście jej partner spisał się na medal.”

“ otem zabrali się za wyciąganie, jak się okazało okrągłych jak piłeczki, dobrze odżywionych i wygląda na to, że zdrowych psiaków. Nikt nie spodziewał się, że będzie ich aż siedem.

- Ich mama spisała się na medal - mówi Monika Władzińska”
    • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 12:03
      Nie ma co, nieźle mi się wątek udał i to jeszcze na dzień kobiet.
      Spisałam się na medal. 😂
      • bo_ob Re: Dziaders 08.03.21, 12:06
        piataziuta napisała:

> Spisałam się na medal. 😂

owszem, jesteś jedyną znaną mi kobietą, która uważa, ze kwiaty prezenty od męża to przekupstwo - więc dzięki tobie czegoś sie dowiedziałam o ludziach ;- )
        • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 12:18
          widać, nie czytałaś dość uważnie wink
          • bo_ob Re: Dziaders 08.03.21, 12:25
            no ok, jest was tu ze trzy, co nie zmienia faktu, że dla mnie to odkrycie ;- )
            • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 13:16
              napisałam, że biżuteria czy samochód to pewna forma przekupstwa, a za kwiaty raczej nikt się nie obrazi, choć według mnie nie są potrzebne, w przeciwieństwie do innych rzeczy
              • bo_ob Re: Dziaders 08.03.21, 13:25
                piataziuta napisała:

> napisałam, że biżuteria czy samochód to pewna forma przekupstwa, a za kwiaty ra
                > czej nikt się nie obrazi, choć według mnie nie są potrzebne, w przeciwieństwie
                > do innych rzeczy

przecież o tym właśnie piszę - nigdy dotąd nie spotkałam się z sytuacją, w której kobieta po otrzymaniu id męża w prezencie czegoś z biżuterii uznała, że ten chce ją przekupić
                • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 13:32
                  bo_ob napisała:

> piataziuta napisała:
                  >
                  > > napisałam, że biżuteria czy samochód to pewna forma przekupstwa, a za kwi
                  > aty ra
                  > > czej nikt się nie obrazi, choć według mnie nie są potrzebne, w przeciwień
                  > stwie
                  > > do innych rzeczy
                  >
                  > przecież o tym właśnie piszę - nigdy dotąd nie spotkałam się z sytuacją, w któr
                  > ej kobieta po otrzymaniu id męża w prezencie czegoś z biżuterii uznała, że ten
                  > chce ją przekupić

Napisałaś, że twierdzę, że kwiaty to przekupstwo, a to nie prawda.

A z tego, że nigdy się nie spotkałaś z jakąś sytuacją, zupełnie nic nie wynika.
    • bo_ob Re: Dziaders 08.03.21, 12:04
      to jest najśmieszniejszy a zarazem najsmutniejszy watek jaki tu czytałam

bo czyż nie powinno chodzić o wybór ?

przecież jeśli któraś uważa, że komplementy, pochwały, kwiaty czy prezenty od męża są okropne, to nie zwiąże się z kimś, kto komplementuje i obdarowuje ukochaną

i na odwrót - jeśli któraś lubi powyższe to chyba jej wolno to lubić

może niech każda wybiera sobie na ojca własnych dzieci takich mężczyzn, z którymi im po drodze - a inne kobiety niech tego nie oceniają
      • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 12:21
        Oczywiście, że każdy powinien sobie umieć tak dobrać partnera, żeby się nie unieszczęśliwiać

Ale dyskusja na temat patriarchalnych zwrotów, na przykładzie tego co powiedziała do publiczności osoba publiczna, to trochę inny temat.
        • bo_ob Re: Dziaders 08.03.21, 12:29
          piataziuta napisała:

> Ale dyskusja na temat patriarchalnych zwrotów, na przykładzie tego co powiedzia
          > ła do publiczności osoba publiczna, to trochę inny temat.

jasne

ale sama widzisz, że nie dla każdej kobiety jest to zwrot patriarchalny a obiektywnej miary nie ma, bo to odczucia

• piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 13:19
            Wiele kobiet nie widzi patriarchatu też w dużo poważniejszych kwestiach, co nie znaczy, że tego patriarchatu nie ma.
            Patriarchat to nie jest "subiektywna kwestia" i to nie "odczucia", tylko fakt. A to, że niektórzy nie zdają sobie z tego sprawy, to drugi fakt.
            • bo_ob Re: Dziaders 08.03.21, 13:23
              piataziuta napisała:

> Wiele kobiet nie widzi patriarchatu też w dużo poważniejszych kwestiach, co nie
              > znaczy, że tego patriarchatu nie ma.

ten tekst przypomniał mi niegdysiejsze słowa Jarosława Kaczyńskiego wypowiedziane do swoich przeciwników - wy nas kochacie, ale jeszcze o tym nie wiecie

ale ok, rozumiem twoją retorykę - jeśli ktoś ma inne odczucia, niż ty, to znaczy, że jest nieświadomą ofiarą patriarchatu - inaczej mówiąc, jest głupi
              • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 13:28
                Teraz to pojechałaś grubo, takiej manipulacji słownej się z twojej strony nie spodziewałam.
                Aż się odechciewa do tego odnosić, ale niech stracę.

Wszystkie jesteśmy ofiarami patriarchatu, ja też. A głupi w tym wszystkim jest tylko twój powyższy post.
                • arista80 Re: Dziaders 08.03.21, 13:34
                  Ja dziś specjalnie powiedziałam mojemu mężowi, że spisał się na medal, bo kupił mi pyszne ciastko na Dzień Kobiet. Byłam protekcjonalna?
                  • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 13:42
                    no trochę tak big_grin

aczkolwiek, można by użyć tego zwrotu w jakimś mocniejszym kontekście, a i tak chyba nic nie pobije protekcjonalizmu tego tekstu w kontekście porodu

• kobietazpolnocy Re: Dziaders 08.03.21, 14:36
      Nie wiem o co chodzi, bo jakiegoś wielkiego dziaderstwa w tych słowach nie widzę.

Czasem ciężko stwierdzić, co mężczyźnie wolno powiedzieć i kiedy.
      • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 14:43
        bo jakiegoś wielkiego dziaderstwa tam nie ma, jest zwyczajne dziaderstwo tongue_out
        • kobietazpolnocy Re: Dziaders 08.03.21, 16:38
          piataziuta napisała:

> bo jakiegoś wielkiego dziaderstwa tam nie ma, jest zwyczajne dziaderstwo tongue_out

Ziutek, taka surowość wobec słów to miecz obosieczny, naprawdę warto w to iść?
          Czy jak ematki (nie twierdzę, że ty konkretnie) rozkosznie rzucają incelami i mikropeniskami wobec każdego męskiego nicku, to jest to też baberstwo, czy "zupełnie nieporównywalna sytuacja"?
          • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 17:21
            Ja nie prowadzę krucjaty przeciwko męskim nikom bo "kobiece forum" - wręcz przeciwnie.

Niemniej, nie wkładałabym do jednego wora, kwestii głęboko zakorzenionych w społeczeństwie patriarchalnych zwrotów, z nagonką kilku forumek na męskie niki.
            • naszastruga Re: Dziaders 08.03.21, 19:09
              To nie jest patriarchalny zwrot.
              • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 20:10
                Acha. big_grin
    • cruella_demon Re: Dziaders 08.03.21, 20:21
      O rety, facet któremu dopiero co urodziło się dziecko, użył w euforii potocznego sformułowania, co nie spodobało się bezdzietne, psychicznej borderce.
      No dramat normalnie 😱
      • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 20:28
        Ciężko skomentować tak prymitywnego posta.
        • cruella_demon Re: Dziaders 08.03.21, 20:47
          Serio?
          A co bardziej zabolało?
          Bezdzietna, czy borderka?
          • piataziuta Re: Dziaders 08.03.21, 21:30
            Tylko świadomość, że po świecie chodzą takie prymitywy jak ty, jest dla mnie bolesna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka