16.01.24, 19:16
Dorosła osoba oparzenie wrzątkiem -udo. Opatrznie nie jest duże ale jest kilka bąbli, jeden pękł. Czy poprawne jest złożenie agua gelu i obandażowanie, żeby to się trzymało? W aptece polecono maść tranową. I, co dla mnie kontrowersyjne, powiedziano, ze lepiej jak te bąble pękną, więc nawet lepiej je przebić. No nie bardzo wiem, co po kolei robić. A emamy wiedzą wszystko... Doradźcie, bo nie mam siły szukać i czytać...
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Oparzenie 16.01.24, 19:26
      Nie przebijać!
      Bąble to naturalny opatrunek. Po coś są. I tak później pękną. Opatrunek hydrożelowy najlepiej.
    • asiairma Re: Oparzenie 16.01.24, 19:29
      Jeśli osoba jest starsza lub ma problemy z gojeniem (cukrzyca na przykład) to jednak bym poszła do poradni chirurgicznej - po co się męczyć, oparzenia lubią się babrać. Jak nie ma tragedii to opatrunki hydrożelowe wystarczą. Umocujesz go przylepcem. Pęcherzy się nie przebija.
      • a74-7 Re: Oparzenie 16.01.24, 19:39
        Jak jeszcze piecze to warto potraktowac waniliowym ekstraktem na alkoholu (nie na oleju )
      • klementyna99 Re: Oparzenie 17.01.24, 00:09
        Czyli ten bandaż zdjąć? Z tego opatrunku żelowego? Jest po to, żeby przytrzymał. Osoba młoda, bez obciążeń, twierdzi, ze nie boli, ale wierzyć mi się za bardzo nie chce.
        • babcia47 Re: Oparzenie 17.01.24, 00:39
          klementyna99 napisała:

> Czyli ten bandaż zdjąć? Z tego opatrunku żelowego? Jest po to, żeby przytrzymał
          > . Osoba młoda, bez obciążeń, twierdzi, ze nie boli, ale wierzyć mi się za bardz
          > o nie chce.
          Gdy boli po opazeniu to nie da się tego ukryć. Byc moze oparzenie faktycznie tylko powierzchowne wbrew temu co pisze dziewczyna niżej. Babel moze pojawić się już od chwilowego oparzenia lokówką i choc daje efekty bólowe to nie jest niebezpieczne. Jezeli ciało wokół nie jest zaczerwienione, skóra zmieniona to moze faktycznie nie jest tak źle. Bandaz zdejmij. Im mniej tzw opatrunku tym lepiej. W aptece mozna kupic wielkie plastry z opatrunkiem jalowym ale rozmiar by trzeba dobrać tak by przylepial się do miejsca gdzie skóra nie uległa poparzeniu .
    • ichi51e Re: Oparzenie 16.01.24, 20:04
      Nie przebijać! Pisze z doświadczenia parę dni temu złapałam za klej z pistoletu na gorący klej. Na całym opuszku zrobił mi się bąbel który cały czas mnie kusił żeby może przegryźć może przebić… zacisnęłam zęby - po 4 dniach znikłam obecnie skóra mi się złuszczyła w tym miejscu
      • ichi51e Re: Oparzenie 16.01.24, 20:05
        *znikł ja jestem
    • profes79 Re: Oparzenie 16.01.24, 20:34
      Jeżeli są bąble to znaczy, że oparzenie nie jest niepoważne - to sie kwalifikuje na 2 stopień i wskazana byłaby wizyta u lekarza.
      Na pewno nie przebijać bo to już kilka osób pisało - we wszystkich poradnikach dotyczących oparzeń piszą, że broń borze.
    • berdebul Re: Oparzenie 16.01.24, 20:38
      Nie przebijać, założyć opatrunki żelowe i zmieniać jak wyschną.
      Bąbel chroni przed infekcją.
    • slatynka85 Re: Oparzenie 17.01.24, 00:29
      klementyna99 napisała:

W aptece polecono maść tranową. I, co dla mnie kontrowersyjne,
      > powiedziano, ze lepiej jak te bąble pękną, więc nawet lepiej je przebić.

Dobrze zrozumiałam, że w APTECE tak polecili? Borze szumiacy, przecież tam są ludzie po studiach medycznych i takie zalecenie?? Strach do lekarza iść
    • babcia47 Re: Oparzenie 17.01.24, 00:32
      Zdjąc bandaż by jak najwięcej powietrza dochodziło, dobrze schłodzić. Trzymac w czystości ale z tego co piszesz skóra nie zeszla a babli nie przekłuwać. Jedne same pekna inne same sie wchlona i później zejdzie ta skóra ktora byla bąblem. Dopływ świeżego powietrza przyspiesza gojenie, nie pidraznia i nie powstają wtórne blizny wywołane podrażnieniami miejsca poparzonego. W aptece mozna kupuc w sprayu środek na pokazanie ran ale nie pamiętam nazwy, aptekarz będzie wiedział. W ciągu 1-2 dni powinna przestać wyciekac limfa i rany po bąblach zaschna wtedy można ubierać lekkie przewiewne ubranie. Podqc środki przeciwbólowe, bo przez pierwsza dobę będzie mocno bolało
    • zonda-m Re: Oparzenie 17.01.24, 05:17
      Poprawne jest założenie aquagelu na oparzenie. Najlepiej na niepękniety pęcherz. Przymocować siateczką codofix, lepiej pracuje na ruchomych częściach ciała. Przebity pęcherz zdezynfekować np. octeniseprem, może być sutrisept, prontosan, granudacyn itp i też przykryć aquagwlem. Dobrze, jeśli jesteśmy w stanie spowolnić wysychanie aquagelu, np. przez nałożenie na niego dodatkowo gazy zmoczonej solą fizjologiczna.
      Gojenie na tzw.mokro jest szybsze niż na sucho (wietrzenie rany).
      Na masc tranowa jest za wcześnie, pewnie jeszcze co najmniej z tydzień za wcześnie. Potem długo unikać słońca.
      • zonda-m Re: Oparzenie 17.01.24, 05:25
        I jeszcze- jeżeli oparzenie jest w takim miejscu, że pęcherz i tak szybko pęknie lub jest tak duży, że utrudnia funkcjonowanie i mocno boli to można go przekłuć przy podstawie jałową igłą, zostawić pecherz. Nakryć aquagelem. Wówczas przy zmianie opatrunku należy go ściągać od nieuszkodzonej strony pęcherza.

• kotejka Re: Oparzenie 17.01.24, 05:32
      Babli nie powinno się przebijać
      To naturalny opatrunek, który chroni gole mięso w środku przez urazem i zakażeniem
      Po peknieciu babla łatwo nadkazic taka otwartą ranę i wtedy jest niebezpiecznie
      Oparzenia w ogóle trudno się goją
      Stary dobry rivanol jest najlepszy w okładach na jałowej gazie wymieniany kilka razy dziennie pomaga utrzymać ranę czysta, odkaza i pozwala szybko się jej zasuszyc
      Plaster hydrozelowy też, można coś z jonami srebra i później, jak już rana będzie czysta i suchą coś co przyspieszy ziarninowanie - alantan np
    • princy-mincy Re: Oparzenie 17.01.24, 09:50
      Kup zel chlodzacy z jonami srebra- zlwaszcza jesli jeden babel juz pekl.
      Nie przebijac babli, to jakby naturalny opatrunek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka