chlodne_dlonie Re: Śniadaniowo 24.03.26, 10:33 Myślę, że w krajach gdzie tego typu śniadanie jest popularne, przede wszystkim jest ono mini rozmiarów, czyli de facto ten jeden rogalik do kawy. Czasem z dżemem, czasem nawet i bez a oprócz tej kawy jakiś sok i c'est tout Zatem w sumie niewiele kcal i dopiero w porze lunchu pojawia się coś więcej i bardziej konkretnego. No a najważniejszym posiłkiem jest i tak dopiero kolacja, ryba bądź mięso plus warzywa i jakiś dodatek węglowodanowy. Najobfitszy, ale spożywany niespiesznie, czyli łatwiej zapanować nad pokusą 'napchania się pod korek' Przyznam, że mnie taki sposób odżywiania odpowiada i ubolewam, że standardowy schemat dnia u nas zakłada jednak ten obiad po pracy jako najbardziej obfity, często jedzony 'na biegu' i za duży po prostu.. Odpowiedz Link Zgłoś
klaramara33 Re: Śniadaniowo 24.03.26, 14:22 chlodne_dlonie napisała: > Myślę, że w krajach gdzie tego typu śniadanie jest popularne, przede wszystkim > jest ono mini rozmiarów, czyli de facto ten jeden rogalik do kawy. Czasem z dże > mem, czasem nawet i bez a oprócz tej kawy jakiś sok i c'est tout No tak małe porcje bo śniadanie ma być lekkie i pzyjemne Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Śniadaniowo 24.03.26, 16:57 Śniadania na słodko jadam zdecydowanie rzadziej niż niesłodkie, ale zdarza się. Słodkie nie musi znaczyć, że tylko węgle i nic poza tym Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Śniadaniowo 28.03.26, 15:49 Nawet osoba zdrowa cos slodkiego jesli juz powinna jesc po jedzeniu a nie zamiast. Jak sie ma 20 lat i 30 to nic sie nie dzieje ale cukrzyca typu II to choroba pd wieku średniego. Ja w ogole sniadan nie jadam. Dopiero lunch w ramach intermittent fasting. Na lunch zazwczaj tez surowe warzywa z hummusem albo 3 jajka. Dopiero wieczorem jadam cos wiekszego ale tez to bedzie warzywne. Odpowiedz Link Zgłoś
zytagil Re: Śniadaniowo 28.03.26, 21:36 Ja tylko na słono, pilnuje posiłków o niskim IG, poza tym po śniadaniu typu jeden rogalik słodki szybko byłabym głodna, moje posiłki musza być odżywcze. Jak byłam na studiach i tak do 30 stki to często jadłam na śniadanie np drożdżówkę i kawę, ale teraz takie śniadania mi nie służą. Odpowiedz Link Zgłoś