22.06.26, 17:50
Niestety moje 馃檲
Kilka lat temu laryngolog stwierdzi艂, 偶e mam krzyw膮 przegrod臋 nosow膮 i z wiekiem mog臋 zacz膮膰 chrapa膰. No okej, ale my艣la艂am, 偶e to "z wiekiem" to tak za 20 lat minimum.
A tu si臋 okaza艂o, 偶e od kilku tygodni co艣 jest nie tak. Najpierw po po艂o偶eniu si臋 spa膰 mam jakby zatkany nos. A p贸藕niej si臋 zaczyna, jak le偶臋 nawznak to zatykam si臋 i nie mog臋 oddycha膰. Na boku zaraz po za艣ni臋ciu, takim, wiecie, pierwszej chwili, jest chrapniecie/ chrz膮kni臋cie, nie wiem jak to nazwa膰, ale mnie to wybudza i zasn膮膰 nie mog臋.
I 偶eby by艂o weselej to, jak ju偶 zasn臋 porz膮dnie to podobno chrapi臋 sobie spokojnie (ale ju偶 bez wybudzania si臋).
Ratunku! Wkurzaj膮ce to jest. Czy tylko zabieg prostowania tej nieszcz臋snej przegrody mi zostaje?
Aha, nie b臋d臋 spa艂a w tym wynalazku na twarzy, kt贸ry huczy i buczy i chrapanie powstrzymuje, i wogle, co艣 na twarzy podczas snu odpada.
Ech. Si臋 wy偶ali艂am. Jak macie pomys艂, jak mog臋 sobie pom贸c to napiszcie.
Obserwuj w膮tek
    • alpepe Re: Chrapanie 22.06.26, 18:00
      Nie mog艂abym spa膰 na wznak, momentalnie mi si臋 zatyka nos, a mam przegrod臋 nosow膮 pono膰 krzyw膮 i falowan膮 jak falbanka, z tym, 偶e chrapi臋 jak jestem przezi臋biona i mam mocno opuchni臋te b艂ony 艣luzowe. A to, co piszesz, to mnie wygl膮da na stan zapalny, albo alergia albo infekcja, takie lajtowe.
      • ga-ti Re: Chrapanie 22.06.26, 18:52
        Te偶 pomy艣la艂am o jakiej艣 alergii, czy co艣.
    • nangaparbat3 Re: Chrapanie 22.06.26, 18:14
      Spr贸buj chi艅skiego sposobu: kciuki wyprostowane (ale lu藕ne) , pozosta艂e palce lekko zgi臋te, i pocierasz paznokciami o paznokcie, min 2 minuty. Wieczorem. Nie wiem, co to warte, bo dopiero dwa razy to robi艂am, tyle 偶e nie spa艂am potem po po艂udniu, wi臋c jest nadzieja, 偶e to dzia艂a. Zaszkodzi膰 chyba nie mo偶e.
      Od kiedy sznur贸wki przesta艂y mi si臋 rozwi膮zywa膰 tylko dlatego, 偶e je przek艂adam odwrotnie ni偶 dot膮d (od dw贸ch miesi臋cy nie rozwi膮za艂y si臋 ani razu, a przy odwrotnym zawi膮zywaniu co 100 krok贸w mniej wi臋cej), wypr贸bowuj臋 wszystko, co wydaje si臋 by膰 nieszkodliwe, cho膰by nawet najbardziej cudaczne, jak z tymi sznur贸wkami w艂a艣nie.
      • ga-ti Re: Chrapanie 22.06.26, 18:50
        馃檪 Dobre.
        Spr贸buj臋 sobie wieczorem pociera膰 paznokciami, a co, nie zaszkodzi 馃檭
        • nangaparbat3 Re: Chrapanie 22.06.26, 19:51
          馃憤馃憢馃ぃ
      • weronika_ozankowa Re: Chrapanie 22.06.26, 22:08
        O co chodzi z tymi sznur贸wkami? Bo u nas czasem ju偶 rozw贸d jest blisko., jak ja co chwil臋 zawi膮zuje buty a m膮偶 na mnie wrzeszczy, 偶e dzieci w przedszkolu si臋 tego ucz膮 uncertain
        • nangaparbat3 Re: Chrapanie 23.06.26, 13:27
          Jak zawi膮zujesz, to zazwyczaj przek艂adasz sznur贸wk臋 od siebie, chodzi o to, 偶eby j膮 prze艂o偶y膰 od zewn膮trz ku sobie.
    • riki_i Re: Chrapanie 22.06.26, 21:21
      Wcale nie jest powiedziane, 偶e chrapiesz od krzywej przegrody w nosie. Prawie ka偶dy cz艂owiek ma j膮 w jakiej艣 mierze krzyw膮. Id藕 do stosownej poradni , dadz膮 ci tak膮 "uprz膮偶" , w kt贸rej musisz jedn膮 noc przespa膰 (w sieciach prywatnych przychodni w Warszawie taka przyjemno艣膰 wraz z opisem kosztowa艂a jaki艣 czas temu pi臋膰 st贸w). Na podstawie zapisu na karcie sim z tej "uprz臋偶y " lekarz oceni co si臋 z Tob膮 dzieje. Bardzo mo偶liwe , 偶e masz bezdech senny, kt贸ry wymaga leczenia protez膮 powietrzn膮 lub -dla odwa偶nych- operacj膮, kt贸ra niestety mo偶e si臋 nie uda膰. Urz膮dzenie pod tytu艂em proteza powietrzna produkuj膮 dwie firmy, mo偶na wybra膰 od jednej, albo od drugiej. Koszt chyba co艣 ko艂o 5000 z艂, NFZ zwraca oko艂o po艂ow臋. Urz膮dzenie ani nie huczy, ani nie buczy, jest ma艂e, wymaga wlewania wody deminaralizowanej z hipermarketu oraz wymiany filtr贸w co pewien czas. Przyczepiasz do niego silikonow膮 mask臋, czyli przezroczyst膮 rurk臋 kt贸ra ko艅czy si臋 takimi witkami te偶 z silikonu, z wypustkami, kt贸re wk艂adasz sobie do nosa. Prawie s矛臋 tego nie czuje, ha艂asu te偶 owo urz膮dzenie nie czyni, a sprawia, 偶e nie chrapiesz, 艣pisz kr贸cej i czujesz si臋 rano znacznie lepiej wypocz臋ta. Ka偶da noc rejestruje sie na karcie sim, raz na p贸l roku wyjmujesz t臋 mini kart臋 z urz膮dzenia i idziesz z ni膮 do lekarza, kt贸rzy j膮 odczytuje i ci m贸wi, czy jest z Tob膮 ok, czy te偶 nie. Wszystko. A je艣li to za trudne , to mo偶na sobie zrobi膰 operacj臋, na przyk艂ad u dr Michalika w Warszawie i liczy膰 na to, 偶e ona rozwi膮偶e problem. Ja raczej jestem na nie.
    • simply_z Re: Chrapanie 22.06.26, 21:53
      Mam krzyw膮 od urodzenia i chrapi臋...
    • kk345 Re: Chrapanie 22.06.26, 21:57
      Mo偶e wcale nie chodzi膰 o przegrod臋, tylko o zwiotczenie tylnej 艣ciany gard艂a, to cz臋sto si臋 pojawia z wiekiem
      • riki_i Re: Chrapanie 22.06.26, 23:17
        kk345 napisa艂a:

> Mo偶e wcale nie chodzi膰 o przegrod臋, tylko o zwiotczenie tylnej 艣ciany gard艂a, t
        > o cz臋sto si臋 pojawia z wiekiem

Ot贸偶 to.
      • ga-ti Re: Chrapanie 23.06.26, 06:48
        A je艣li to jest to, to co dalej? B臋dzie ju偶 tylko gorzej? Czy jest jaki艣 spos贸b na wzmocnienie? Op贸藕nienie procesu?

Maska od Rikiego odpada, jak tu spa膰 z czym艣 na twarzy?!
        • riki_i Re: Chrapanie 23.06.26, 08:55
          Nie. Jak ju偶 nast膮pi艂o zwiotczenie, to jest to proces nieodwracalny. To nie jest pe艂na maska na twarz, takie co艣 stosuje si臋 rzadko, to s膮 przezroczyste silikonowe "witki" wk艂adane do nosa na cieniutkiej takiej samej obr臋czy. Ca艂o艣膰 jest r贸wnie inwazyjna co kisiel wyj臋ty z lod贸wki, w og贸le tego nie czujesz.

Tak wygl膮da ta straszna maska
          okmedyczny.pl/produkt/maska-podnosowa-philips-dreamwear-refundacja-nfz/

Przyczyny dla kt贸rych ludzie, nawet szczupli, tacy jak ja, wpadaj膮 w bezdech senny , s膮 nieznane.
      • infinitypool Re: Chrapanie 23.06.26, 16:18
        Dokladnie. Mnostwo ludzi chrapie wlasnie dlatego a nie z powodu krzywej przegrody.
        U kobiet to zwiotczenie pojawia si臋 w okolicy meno. Ponoc mozna to potraktowac laserem np u wspomnianego wy偶ej Dr Michalika
    • alpepe Re: Chrapanie 23.06.26, 13:07
      Jeszcze takie pytanie, nie zmienia艂a艣 ostatnio materaca? M贸j m膮偶 odk膮d zmienili艣my materac na nowy, twardy, zacz膮艂 cz臋艣ciej chrapa膰. On narzeka艂 na stary, stary by艂 dla mnie jednej fajny, taki lateksowy, spa艂o si臋 na nim, jak w b艂ocku. M臋偶owi to uczucie b艂ocka przeszkadza艂o, m贸wi艂, 偶e mia艂 uczucie, jakby musia艂 si臋 dopiero wygrzebywa膰 z odch艂ani, zanim zmieni pozycj臋.
    • brenya78 Re: Chrapanie 23.06.26, 14:17
      Ja chrapalam jak by艂am w wysokiej ci膮偶y. Potem juz mi przeszlo. Ale rad niestety nie mam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj si臋

Nakarm Pajacyka