Dodaj do ulubionych

Slabe przyrosty

14.12.11, 17:56
Moja prawie 5 miesieczna coreczka ma ostatnio bardzo slabe przyrosty. Urodzila sie z waga 3240 przez pierwsze dwa tygodnie przytyla 900 g potem przez 4 tygodnie 1200 g potem w 2 tygodniea 300 g pozniej 200 g w dwa tygodnie i terasz juz coraz mniej 150 w dwa tygodnie, 300 g w 3 tygodnie i dzisiejsze wazenie 100 g (w trzy tygodnie).
Bardzo mnie ta waga dzisiejsza zmartwila.
W 16 tygodniu byla na 75 centylu a teraz w 21 tygodniu leci w strone 50 centyla.
Nie daje smoczka ani niczym nie dokarmiam ani nie dopajam.
Troche mi smarka ostatnio, ale nie widzialam zeby to mialo wplyw na jej apetyt, usmiecha sie jest zadowolona. Chyba jeszcze zeby jej nie ida.
Karmie natomiast jeszcze jej starszego brata. Synek ma 2,5 roku i odkad coreczka sie urodzila karmi sie prawie tak czesto jak niemowlak (wczesniej tylko ze dwa razy na dobe) potrafi sie nawet w nocy obudzic na mleczko. NIe wiem czy tomoze miec wplyw na przyrosty mojej coreczki.
Ja karmie tylko z jednej piersi, nie zmieniam piersi podczas karmienia, zreszta jedna piers jest coreczki, druga synka. Moze to i glupie, ale tak wyszlo.
NIe wiem co robic zalamalam sie 100 gram w trzy tygodnie to bardzo malo.
Poradzcie cos. Sprobuje ograniczyc synkowi to karmienie jakos, chociaz ciezko bedzie. Co moge jeszcze zrobic? Przystawiac czesciej? wybudzac czesciej w nocy?
Pozdrawiam:)
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: Slabe przyrosty 14.12.11, 19:03
      wiwi starszak nic do tego nie ma
      jasne, ma 2,5 roku nie musi ssac jak niemowlak (choc nie musisz mi mowic, bez pomocy latwo nie jest ) .
      czy sa jakies okolicznosci w ktorych starszak nie pija mleka? (my np tylko w domu, udalo sie utrzymac karmienia do wieczornych/nocnych, ale z pomoca rodziny na poczatku)
      wiec jesli np synek nie pije mleka wdomu - wychodzilabym wiecej
      jakies tam wprowadzilabym zasady, powoli, redukujac karmienia z nudow, proponujac w zamian (ZANIM zaczniesz karmic mlodsza ) cos smacznego
      ale to tylko dla twojego komfotru, djestem ewna ze na wage malej to nei ma wplywu

5cio miesiecznej corci bym juz co prawda prponowala dwie piersi - nie deerwuje sie po jednej???
      (u nas rezerwuje piersi dla jednego dziecka tylko podczas choroby)

na pewno katar, przeziebienie ma duzy wlyw na wage, to ze miala tylko katar nie znaczy ze jej organzm nie walczyl z czyms powazniejszym.
    • mrs.t Re: Slabe przyrosty 14.12.11, 19:07
      skupiabym sie na analizie jak mala ssie, jak czesto jak dlugo, ile w nocy..

i jak pieluchy?

a wiesz ze tu hv i bbaby clinic maja teraz nowe zalozenia zeb ywazyc co 4tyg, i nie panikowac jesli waga wolniej rosnie, jesli dziecko rozwija sie dobrze pod innymi wzgledami..
      • wiwi1 Re: Slabe przyrosty 14.12.11, 19:56
        No wlasnie u mnie kazde dziecko ma po jednej piersi przez to ze synek ciagle smarkal od jakiegos czasu ( zeby mu ida a u niego zeby zawsze tak wychodza wysoka temperatura i katar) zeby ida juz od dluzszego czasu i ten katar sie tak wlecze, ostatnio jakies wymioty wiec dla spokoju wyznaczylam jedna piers dla jednego a druga dla drugiego. Starszemu sie takie rowiazanie podoba:)
        Coreczka sie raczej nie denerwuje po jedenj piersi. Od samego poczatku najadala sie szybko, w 5 minut nigdy sie przy piersi nie denerwowala, ale sprobuje jej dawac druga od teraz.
        W nocy budzi sie ze dwa razy na karmienie.
        Pieluchy bez zmian, pelne co 3 godziny, kupa raz na 3 - 4 dni tak jest od samego poczatku.
        NIe wiedzialam o tych nowych zaleceniach odnosnie karmienia, ale rzeczywiscie rozmawialam dzisiaj z HV i mnie bardzo uspokajala i kazala przyjsc za miesiac do kontroli.
        Oczywiscie za tydzien pojde ja zwazyc, zeby wiedziec czy cos przybrala, bo sie bardzo denerwuje.
        Z synkiem probowalam redukowac te karmienia, ale za chiny ludowe nam to nie wychodzi. Zadne przysmaki przed karmieniem by go nie zatkaly na tyle, zeby nie wcisnac jeszcze troche mleczka. Przyznam, ze bardzo to meczace, bo mielismy juz tylko dwa karmienia kiedys a teraz on mi sie karmi tak samo jak mala.
        • mrs.t Re: Slabe przyrosty 14.12.11, 22:37

Wiwi,wyluzuj.
          Ja tu mam glupia baby clinic,tak mnie zniechecili do siebie ze nie chce mi sie chodzic,ze przestawilam sie mentalnie i zamiast co 2 tyg,'dla spokoju ducha',chodze mala wazyc co 6tyg ,widze ze rozwija sie ok,sra;)sika,
          nie lecialabym wazyc za tydzien.
          Wiesz ze mala dobrze wyglada,
          jesli nie przekonuje ci to ze walczyla zeby od starszaka smarkow nie przejac, to moze urosla wzdluz w tym czasie!?!
          Moze miala gorszy miesiac. Jesli waga idzie w gore,nawet jesli wolniej,to nie masz co sie w panike wpedzac.

Ps,podziwiam karmienie tandemu, xox!
    • basiak36 Re: Slabe przyrosty 14.12.11, 23:10
      Najlepiej byloby proponowac malej druga piers. A synek dopiero potem. Proponowalabym druga piers, wczesniej jak najdluzej trzymajac na pierwszej.
      W nocy karmilabym przynajmniej raz. Jesli po tym sie nie poprawi, mozna zrobic badania. Na tym etapie norma to przyrosty ok 92.g-126 na tydzien.
      • wiwi1 Re: Slabe przyrosty 15.12.11, 00:12
        Mrs.t Ja sie tak denerwuje bo z synkiem nie mialam takich problemow. Przybieral dlugo po pol kilograma na tydzien. Do 10 miesiaca byl na samej piersi, bo nic innego nie chcial a przyrosty mial bardzo dobre.
        A jesli chodzi o karmienie tandemu to sama wiesz jak to wyglada:)
        basiu, sprobowalam trzymac mala na piersi jak najdluzej no i 10 minut wytrzymala, ale z przerwami na rozgladanie sie i usmiechanie do mnie;) potem dalam jej druga piers, ale nie byla wogole zainteresowana.W nocy budzi sie dwa czasem trzy razy. Wybudzac ja dodatkowo na jeszcze jedno karmienie?
        I jakie badania masz na mysli Basiu, morfologie?
        Czeka nas druga szczepionka niedlugo. odkladana juz kilka razy ze wzgledu na przeziebienie, katar i kaszel wczesniej. No i nie wiem czy w tej sytuacji nie wstrzymac sie jeszcze z ta szczepionka? Jak myslicie dziewczyny?
        • wiwi1 Re: Slabe przyrosty 16.12.11, 21:09
          Probuje ja karmic teraz z obydwu piersi, tej drugiej zazwyczaj nie chce, czasem troche pociagnie. Probuje tez potrzymac ja dluzej na piersi co skutkuje tym, ze zaraz po karmieniu jej sie mleko z buzi wylewa no i mamy wiecej kup. Wczoraj dwie a dzisiaj jedna a przedtem byla jedna kupa na 3 - 4 dni. No i co robic? Basiu napisz mi prosze jakie te badania mialas na mysli.
          • basiak36 Re: Slabe przyrosty 17.12.11, 19:47
            Jesli macie wiecej kup, to raczej dobrze:)) Sprobuj zwazyc za 1-2 tygodnie. To ze ulewa, nie problem, jesli przyrosty beda ok.
          • mad_die Re: Slabe przyrosty 17.12.11, 20:10
            Nie przytrzymuj na siłę przy piersi, po prostu jak już sama "podziękuje" za jedną, to ZAWSZE podaj jej drugą - zje lub nie, mało czy dużo, nie jest ważne.
            Kupy świadczą dobrze - znaczy, ze więcej zjada :)
            Jak mleko się z buzi wylewa, to też dobrze :)
    • ryba_lufa Re: Slabe przyrosty 17.12.11, 18:30
      Witaj, miałam identyczną sytuację z synkiem, który ok. 5 miesiąca przestał przybierać na wadze. Moim zdaniem nie należy lekceważyć takiej sytuacji, jeśli nie wydarzyło się nic, co mogłoby spowodować taki stan rzeczy. Mój synek również miał katar i zdarzały mu się wymioty, a raczej ulewanie. Zgłaszałam to pediatrze, ale lekceważył to, dając mi rady podobne do powyższych ;) W końcu w desperacji zaczęłam podawać mu kaszkę ryżową. Na początku robiłam ją na moim mleku, a pewnego dnia nie miałam czasu, żeby odciągać mleko i dałam mu kaszkę mleczno-ryżową. Wtedy pojawiły się wszystkie objawy alergii - okropna wysypka prawie na całym ciele, szczególnie w zgięciach łokci i kolan, "lakierowane", czerwone policzki, szorstka skóra w miejscach, gdzie nie było wysypki. Odstawiłam mleko i nabiał ze swojej diety, odkryłam jeszcze uczulenie na białko jajka i wszystko się poprawiło. Katar przeszedł, ulewanie się skończyło, a synek zaczął normalnie przybierać.
      Nie twierdze, że u Ciebie też tak będzie, ale może warto rozważyć taką przyczynę? Dodam jeszcze, że do 5 miesiąca nic nie wskazywało, żeby mój synek miał alergię.
      • wiwi1 Re: Slabe przyrosty 17.12.11, 21:13
        Dzieki dziewczyny za rady, mam nadzieje, ze waga wroci do normy. Jak to dobrze, ze jest to forum i takie madre glowy jak wasze:)
        • wiwi1 Re: Slabe przyrosty 21.12.11, 17:10
          Bylismy sie dzisiaj wazyc. Przez tydzien coreczka przytyla 250 gram:)
          Karmilam ja z obu piersi no ale jestem w szoku, ze dalo to az taki rezultat. Wczesniej 100 gram w trzy tygodnie a teraz 250 gram w tydzien.
          Chodzimy sie wazyc do tej samej kliniki na tej samej wadze.
          Dzieki dziewczyny jeszcze raz za dobre rady.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka