Dodaj do ulubionych

osłonki AVENT

13.06.04, 20:50
co myślicie na temat osłonek firmy AVENT ? właśnie mam zamiar zacząć używać,
bo moje piersiaki nie wytrzymują (czasami. Pozdrawiam -Kasia
Obserwuj wątek
    • aga13 Re: osłonki AVENT 13.06.04, 21:07
      Nigdy nie używałam osłonek ponieważ podobno mogą nieodwracalnie zaburzyć
      umiejętność prawidłowego ssania. Chyba nie warto ryzykować. Lepiej przetrzymać
      trudne początki.
      • miqsh Re: osłonki AVENT 13.06.04, 22:09
        aga13 napisała:

> Nigdy nie używałam osłonek ponieważ podobno mogą nieodwracalnie zaburzyć
        > umiejętność prawidłowego ssania. Chyba nie warto ryzykować. Lepiej
        przetrzymać
        > trudne początki.

A kto takich bzdur ci naopowiadal, chyba jakas kolejna matka polka... Nie
        stosowalas to sie nie wypowiadaj. Mi tylko dzieki nim pocieklo mleczko z cycy,
        mialam plaskie brodawki i dziecko za nic nie umialo ssac, karmilam 3 miesiace,
        a pewnego dnia dzidzio zechcial bez oslonek wiec ich juz nie uzywam. Nie wiem,
        czy akurat te sa najlepsze, ale innych firm moj dzidzjo nie chcial
        zaakceptowac, pozwol wiec dziecku wybrac i nie sluchaj takich "dobrych" rad.
        Nigdzie nie jest powiedziane, ze sie trzeba meczyc, a jak dziecko ma sie
        najadac, rosnac a tobie ma to sprawiac przyjemnosc a nie bol, to sie nie
        zastanawiaj.

Ewa
        • aga13 Re: osłonki AVENT 14.06.04, 10:27
          Nie stosowałam bo nie słucham żadnych Matek Polek tylko czytam fachową
          literaturee i wypowiedzi na forum - a potem robie jak uwazam. Chodzi o to ze
          jesli dziecko nie nauczy sie dobrze ssac to moze byc to nie do odrobienia. Nie
          warto ryzykowac.
          ale co ja bede sie tu madrzyc mnie piersi tak strasznie nie bolaly a kazda
          matka i kazde dziecko sa inne. Pozdrawiam Aga
          • rosiee Re: osłonki AVENT 15.06.04, 22:35
            Probowalam stosowac w pierwszym tygodniu zycia Malutkiej, gdy doszczetnie
            zmasakrowala moje sutki. Niestety obie nie moglysmy nauczyc sie ich stosowac
            mimo instruktazu poloznej, u nas sie nie sprawdzily.
    • iwimati Re: osłonki AVENT 13.06.04, 21:26
      Mój Mati pije przez te osłonki odkąd skończył 3 dni czyli już w szpitalu(teraz
      ma 4 m-ce). A wszystko dlatego, że mam nie wykształcone brodawki i tak właśnie
      poleciły mi pielęgniarki (gdyby nie one to piersi chyba by pękły z nadmiaru
      pokarmu). Jeżeli już musisz korzystać to tylko AVENT bo są: bardzo cieniutkie i
      maluszek może sie do cycusia przytulić, dobrze się trzymają, są miękkie i łatwo
      je utrzymać w czystości. Ale jeżeli to nie jest konieczne to pamiętaj, z piersi
      najłatwiej, najszybciej no i nie zaburzysz laktacji (ja mam troche mało pokarmu
      i dokarmiam niestety).
    • mamamacia Re: osłonki AVENT 14.06.04, 07:33
      dzięki za odpowiedzi - kupię i w gdy będą bolały to zastosuję. Pozdrowionka -
      Kasia
      • a_bizon Re: osłonki AVENT 14.06.04, 10:02
        Ja również odradzam stosowania kapturków. Pierwsze 6 tyg. karmiłam mojego synka
        przez kapturki. Z jednej strony to było zbawienie, bo w ogóle moglam karmić.
        Kacperek za nic w świecie nie chciał chwytać gołej piersi. Ale nabawiałam się
        zapalenia piersi, bo dzieciątko nie jest w stanie przez kapturek śćiągnąć tak
        dobrze pokarmu, jak z gołej piersi. Poza tym karmienie trwa dłużej, bo trudniej
        jest ciągnąć mleczko dodatkowo przez osłonki. Kapturki też zmniejszają
        laktację, bo maluszek "naciska" piersi w odp. miejscu i zakłócają prawidłowe
        ssanie. Ja jak odstawiłam je to na nowo przeżywałam też ból piersi przy
        karmieniu.
        Oczywiście każda mama i jej dziecko jest inne, także zrobisz jak uważasz.
        Pozdrawiam
        Ania i 16 tyg. Kacperek
        • magda1104 Re: osłonki AVENT 16.06.04, 15:23
          U mnie również się nie sprawdziły. Dzidzia owszem, zassała, ale tylko mleko
          zebrało się w tych osłonkach i dalej ani rusz wypić. Więc zaciskałam zęby i
          karmiłam bez osłonek. Czego się nie robi dla dziecka.............
          Życzę powodzenia w karmieniu
          Aga
          • a_bizon Re: osłonki AVENT 18.06.04, 16:16
            Ja życzę, żeby jak najmniej bolało. Na szczęście to w końcu przechodzi.
            Pozdrawiam Ania z Kacperkiem
    • mama007 Re: osłonki AVENT 18.06.04, 21:56
      nie polecam osłonek, koleżanka karmiła przez nie przez kilka pierwszych
      tygodni, potem okazało się, że brakuje pokarmu, a dzidzia nie chce pić bez
      osłonek, skończyło się na mieszance...
      życzę wytrwałości, bo warto :)
      pozdrawiam
      Aga
    • jaworka Re: osłonki AVENT 19.06.04, 09:56
      Witam!
      Mnie one uratowały piersi, bo już w drugiej dobie po porodzie darlam sie
      podczas karmienia. Miałam opakowanie dwoch sztuk, reguralnie je wyparzałam.
      Teraz synek ma 2 miesiące i nie dawno znowu musiałam do nich wrócić. Także są
      przydatne.
      Gorąco pozdrawiam
      Ania
    • przyszla_mama Re: osłonki AVENT 19.06.04, 21:26
      jak najbardziej polecam!!! Mój mały nie chciał ssć w szpitalu, nawet zostałam
      parę dni dłużej, bo bałam się wrócić do domu, położne generalnie odradzały
      kapturki - ale gdyby nie jedna położna, to wróciłabym do domu i chyba karmiła
      sztucznym. Nas kapturki uratowały - a od paru dni, po skończeniu przez synka 2
      m-cy, kapturki poszły w niepamięć - po prostu nam się znudziły ;-) i dajemy
      radę bez. POlecam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka