mamamacia 13.06.04, 20:50 co myślicie na temat osłonek firmy AVENT ? właśnie mam zamiar zacząć używać, bo moje piersiaki nie wytrzymują (czasami. Pozdrawiam -Kasia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aga13 Re: osłonki AVENT 13.06.04, 21:07 Nigdy nie używałam osłonek ponieważ podobno mogą nieodwracalnie zaburzyć umiejętność prawidłowego ssania. Chyba nie warto ryzykować. Lepiej przetrzymać trudne początki. Odpowiedz Link Zgłoś
miqsh Re: osłonki AVENT 13.06.04, 22:09 aga13 napisała: > Nigdy nie używałam osłonek ponieważ podobno mogą nieodwracalnie zaburzyć > umiejętność prawidłowego ssania. Chyba nie warto ryzykować. Lepiej przetrzymać > trudne początki. A kto takich bzdur ci naopowiadal, chyba jakas kolejna matka polka... Nie stosowalas to sie nie wypowiadaj. Mi tylko dzieki nim pocieklo mleczko z cycy, mialam plaskie brodawki i dziecko za nic nie umialo ssac, karmilam 3 miesiace, a pewnego dnia dzidzio zechcial bez oslonek wiec ich juz nie uzywam. Nie wiem, czy akurat te sa najlepsze, ale innych firm moj dzidzjo nie chcial zaakceptowac, pozwol wiec dziecku wybrac i nie sluchaj takich "dobrych" rad. Nigdzie nie jest powiedziane, ze sie trzeba meczyc, a jak dziecko ma sie najadac, rosnac a tobie ma to sprawiac przyjemnosc a nie bol, to sie nie zastanawiaj. Ewa Odpowiedz Link Zgłoś
aga13 Re: osłonki AVENT 14.06.04, 10:27 Nie stosowałam bo nie słucham żadnych Matek Polek tylko czytam fachową literaturee i wypowiedzi na forum - a potem robie jak uwazam. Chodzi o to ze jesli dziecko nie nauczy sie dobrze ssac to moze byc to nie do odrobienia. Nie warto ryzykowac. ale co ja bede sie tu madrzyc mnie piersi tak strasznie nie bolaly a kazda matka i kazde dziecko sa inne. Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
rosiee Re: osłonki AVENT 15.06.04, 22:35 Probowalam stosowac w pierwszym tygodniu zycia Malutkiej, gdy doszczetnie zmasakrowala moje sutki. Niestety obie nie moglysmy nauczyc sie ich stosowac mimo instruktazu poloznej, u nas sie nie sprawdzily. Odpowiedz Link Zgłoś
iwimati Re: osłonki AVENT 13.06.04, 21:26 Mój Mati pije przez te osłonki odkąd skończył 3 dni czyli już w szpitalu(teraz ma 4 m-ce). A wszystko dlatego, że mam nie wykształcone brodawki i tak właśnie poleciły mi pielęgniarki (gdyby nie one to piersi chyba by pękły z nadmiaru pokarmu). Jeżeli już musisz korzystać to tylko AVENT bo są: bardzo cieniutkie i maluszek może sie do cycusia przytulić, dobrze się trzymają, są miękkie i łatwo je utrzymać w czystości. Ale jeżeli to nie jest konieczne to pamiętaj, z piersi najłatwiej, najszybciej no i nie zaburzysz laktacji (ja mam troche mało pokarmu i dokarmiam niestety). Odpowiedz Link Zgłoś
mamamacia Re: osłonki AVENT 14.06.04, 07:33 dzięki za odpowiedzi - kupię i w gdy będą bolały to zastosuję. Pozdrowionka - Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
a_bizon Re: osłonki AVENT 14.06.04, 10:02 Ja również odradzam stosowania kapturków. Pierwsze 6 tyg. karmiłam mojego synka przez kapturki. Z jednej strony to było zbawienie, bo w ogóle moglam karmić. Kacperek za nic w świecie nie chciał chwytać gołej piersi. Ale nabawiałam się zapalenia piersi, bo dzieciątko nie jest w stanie przez kapturek śćiągnąć tak dobrze pokarmu, jak z gołej piersi. Poza tym karmienie trwa dłużej, bo trudniej jest ciągnąć mleczko dodatkowo przez osłonki. Kapturki też zmniejszają laktację, bo maluszek "naciska" piersi w odp. miejscu i zakłócają prawidłowe ssanie. Ja jak odstawiłam je to na nowo przeżywałam też ból piersi przy karmieniu. Oczywiście każda mama i jej dziecko jest inne, także zrobisz jak uważasz. Pozdrawiam Ania i 16 tyg. Kacperek Odpowiedz Link Zgłoś
magda1104 Re: osłonki AVENT 16.06.04, 15:23 U mnie również się nie sprawdziły. Dzidzia owszem, zassała, ale tylko mleko zebrało się w tych osłonkach i dalej ani rusz wypić. Więc zaciskałam zęby i karmiłam bez osłonek. Czego się nie robi dla dziecka............. Życzę powodzenia w karmieniu Aga Odpowiedz Link Zgłoś
a_bizon Re: osłonki AVENT 18.06.04, 16:16 Ja życzę, żeby jak najmniej bolało. Na szczęście to w końcu przechodzi. Pozdrawiam Ania z Kacperkiem Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: osłonki AVENT 18.06.04, 21:56 nie polecam osłonek, koleżanka karmiła przez nie przez kilka pierwszych tygodni, potem okazało się, że brakuje pokarmu, a dzidzia nie chce pić bez osłonek, skończyło się na mieszance... życzę wytrwałości, bo warto :) pozdrawiam Aga Odpowiedz Link Zgłoś
jaworka Re: osłonki AVENT 19.06.04, 09:56 Witam! Mnie one uratowały piersi, bo już w drugiej dobie po porodzie darlam sie podczas karmienia. Miałam opakowanie dwoch sztuk, reguralnie je wyparzałam. Teraz synek ma 2 miesiące i nie dawno znowu musiałam do nich wrócić. Także są przydatne. Gorąco pozdrawiam Ania Odpowiedz Link Zgłoś
przyszla_mama Re: osłonki AVENT 19.06.04, 21:26 jak najbardziej polecam!!! Mój mały nie chciał ssć w szpitalu, nawet zostałam parę dni dłużej, bo bałam się wrócić do domu, położne generalnie odradzały kapturki - ale gdyby nie jedna położna, to wróciłabym do domu i chyba karmiła sztucznym. Nas kapturki uratowały - a od paru dni, po skończeniu przez synka 2 m-cy, kapturki poszły w niepamięć - po prostu nam się znudziły ;-) i dajemy radę bez. POlecam Odpowiedz Link Zgłoś