IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.14, 17:25
Witam drogie mamusie .
Moje dziecko 7,5m karmione piersią zjada kaszki,zupki ,owoce i pierś lecz w ciągu dnia jakoś az tak bardzo się jej nie domaga raczej to ja sama podsuwam jej cycusia np do drzemek i w tedy wypije oba .Pierś najkochansza jest wieczorem i w nocy bo potrafi nawet 5razy pić .I tu moje pytanie ,nie chciałąbym zmuszać dziecka do piersi wiec czy jeżeli pierś dostawałaby 3 razy dzinnie no i oczywiście jeżeli by jeszcze zechcialo czy to by wystarczyło??no i oczywiśćie te karmienia nocne .
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: mleczko 03.02.14, 20:09
      Gość portalu: oli25 napisał(a):

> Witam drogie mamusie .
      > Moje dziecko 7,5m karmione piersią zjada kaszki,zupki ,owoce i pierś lecz w cią
      > gu dnia jakoś az tak bardzo się jej nie domaga raczej to ja sama podsuwam jej c
      > ycusia np do drzemek i w tedy wypije oba
      I bardzo dobrze, póki możesz podsuwaj po każdym posiłku.

.Pierś najkochansza jest wieczorem i
      > w nocy bo potrafi nawet 5razy pić .I tu moje pytanie ,nie chciałąbym zmuszać dz
      > iecka do piersi
      Uważasz że zmuszasz? Przecież dziecko chętnie pije, jak mu dajesz, więc zmuszać na pewno nie zmuszasz.
      Wierz mi, jak dziecko nie chce pić z piersi, to nie wypije, nawet żeby nie wiem co ;)

wiec czy jeżeli pierś dostawałaby 3 razy dzinnie no i oczywiści
      > e jeżeli by jeszcze zechcialo czy to by wystarczyło??no i oczywiśćie te karmien
      > ia nocne .
      Jeżeli dziecko się tak właśnie domaga, to znaczy, że tak jest ok.
      Jednak jak mówię, lepiej proponuj pierś po każdym posiłku (po kaszce, owocu, zupie).
      • Gość: oli25 Re: mleczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.14, 21:23
        z tym zmuszaniem to chodzi mi o karmienie w dzien .
        Bo gdy jej proponuje np po 2godz przerwie od kszki ona nadal nie chce piersi odpycha sie no chyba ze jest spiaca to w tedy bardziej ulula sie przy niej po czym zaciagnie i ssie .Czasem gdy sama usnie biore ja na spiocha i podkarmiam .Nie wiem tylko czemu noce sa takie najbardziej bez problemowe bo ladnie zje pusci piers ,i je czasem po 5 rzy tak jak pisalam .Ostatnie karmienie mamy nad ranem 5 kolo 6 a wstajemy po 7 i w tedy juz nie chce piersi jedynie kaszke zje .Szczerze to zniecheca mnie takie karmienie mimio ze mam ful pokarmu ale inaczej sobie to wyobrażałam chcialam karmic do roczku ale nie wiem juz sama :(chcialabym zeby aldnie bez problemu napila se i bawila sie dalej a nie jak jest teraz ze to ja ja zachecam do picia .
        Od jakiegos czasu nigdzie nie jezdzimy bo tym bardziej mam klopot aby ja nakarmic :(a mowia ze karmienie piersia wszystko ulatwia ..guzik prawda
        • mad_die Re: mleczko 03.02.14, 21:40
          No dobra, a ssie coś innego? Smoczka? Kciuka? Pije coś innego?

Nie rozumiem do końca, w czym leży Twój problem - w tym, że mała wcale nie chce jeść piersi za dnia, w tym, że je za mało, czy w tym, że Ty musisz jej proponować? I czemu nigdzie nie jeździcie? Z powodu kp?
          • Gość: oli25 Re: mleczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.14, 21:48
            Tak mala ma smoczka od samego poczatku .
            Nie pije nic innego bo nie chce no moze jedynie troszke wody lyzeczka
            No martwi mnie czemu wlasnie tak negatywnie nastaiwla sie na ta piers w dzien przeciez wczesniej bylo ok bez problemu pila nawet co godz jednak wszytsko uleglo zmianie po skonczonym 6m
            A jezdzimy chodzi mi o jazde do kogos w gosci a to dla tego ze stresuje mnie jej takie zachowanie ,nie umie najesc sie w jakims obcym miejscu w kazdym badz razie przykro mi bo chialabym aby upominala sie i z ochota dopadala do tego mleczka :(
            • mad_die Re: mleczko 03.02.14, 21:53
              > Tak mala ma smoczka od samego poczatku .
              Nie pocieszę Cię, ale powiem, że smoczek powoduje, że dzieci się od piersi szybciej odstawiają.
              Mała zaspokaja swoją potrzebę ssania smoczkiem i tyle.
              Wywal smoczka to będzie częściej się mleka domagała.

> No martwi mnie czemu wlasnie tak negatywnie nastaiwla sie na ta piers w dzien p
              > rzeciez wczesniej bylo ok bez problemu pila nawet co godz jednak wszytsko ulegl
              > o zmianie po skonczonym 6m
              Smoczek działa jak bomba z opóźnionym zapłonem, nawet nie wiesz kiedy a dziecko się na pierś obraża.

> A jezdzimy chodzi mi o jazde do kogos w gosci a to dla tego ze stresuje mnie je
              > j takie zachowanie ,nie umie najesc sie w jakims obcym miejscu w kazdym badz r
              > azie przykro mi bo chialabym aby upominala sie i z ochota dopadala do tego mlec
              > zka :(
              Co Cię stresuje w tym zachowaniu dokładnie?
              Jak wg Ciebie mała miałaby się najeść w obcym miejscu? Jakbyś chciała, żeby to karmienie wyglądało?
              • Gość: oli25 Re: mleczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.14, 22:01
                stresuje mnie to ze czasem palcze zanim zacznie ssac ,wygina sie cuduje .
                chcialabym zeby bylo tak jak wczesniej czyli dostaje piers i ladnie ssie po czym wracamy do dalszego trybu zycia:)
                Nie wiem moze ja jestem jakas dziwna :/trzebabyloby zobaczyc te nasze karmienia .

RAno gdy wstajemy oczywiscie piersi juz nie chce wiec dostaje kaszke o 8mej
                Potem zabawa i albo usnie sama w lezaku i biore ja na spiocha do piersi albo o 10tej idziemy do sypialni i prubuje podac jej piers aby zasnela wiec albo jest to ladne karmienie albo wlasnie takie ze odpycha sie nie chce poplakuje ,po jakims czasie uspokoi sie i znowu próba zassie
                Nastepne karmienie mamy przy kolejnej drzemce a wiec po jakis koljnych 3-4godz w miedzyczasie jest podany obiadek ,
                Ale znowu podanie piersi jest takie jak wyzej badz ladne i tak w kolko .Noo w czoraj byl dzien ze 2 razy sama zawolaa cycusia
                No i wieczorne kamrienie bez problemowe i nocne lux :)
        • Gość: niuniek3 Re: mleczko IP: *.dynamic.chello.pl 03.02.14, 22:16
          Wyluzuj. Jeśli gdzieś pojedziesz to ona chce jeść ale nie chce piersi i marudzi czy poprostu ma jedzenie gdzieś a ty się martwisz bo minęły 2 albo i 5h od posilku? Bo jeśli tak to wyluzuj. Ona ma jeszcze tyle rzeczy do poznania. A mama przecież ZAWSZE jest więc będzie i później(np w nocy:) więc się zje. Mam to samo. Karmimy się w nocy , po drzemce itp.
          • Gość: oli25 Re: mleczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.14, 22:19
            No dokladnie to jest tak jak napisalas:)
            Nieraz patrze na zegarek ze juz minely 3-4godz od obiadku czy akszki a mala nie chce nadal piersi to najbardziej mnie stresuje bo nie wiem co mam robic ,
            • mad_die Re: mleczko 03.02.14, 22:35
              Zaproponować pierś. I jak zje to zje, jak nie to nie.
            • Gość: niuniek3 Re: mleczko IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.14, 09:29
              No to się nie stresuj. Gdybyś spędzała całe dnie poza domem i dziecko by nie jadło to byłby problem. Ale weekendowa wizyta i kilka godzin bez jedzenia to żaden problem. Mój też nie je poza domem - no chyba że coś z talerza. Napewno nie pierś.
              A i ja karmię przed obiadem. Rano po nocnym maratonie nie chce piersi potem jemy śniadanie. Potem śpi i po drzemce pierś i jakis owoc. Potem spacer, pierś i dopiero obiad. Potem drzemka i pierś - w trakcie bo się budzi i czasem jeszcze po. Potem spacer i pierś. Potem kolacja mycie i pierś. Więc jak widzisz karmimy się po spaniu i po spacerze na mrozie. Innej opcji nie ma. 2h po obiedzie czy kaszy nie zjadlby piersi.
              • Gość: oli25 Re: mleczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.14, 10:12

Niuniek3 ale widze ze u was jest duzo tych karmien i zapewne sa bardzo chetne przez dziecko .Nie wiemczy wziasc mala na przetrzymanie i zobaczyc kiedy sama sie upomni ??tak jak pisalam wczesniej ,jeszcze miesiac temu nie bylo takiego problemu przystawialam mala keidy mi nawet pasowalo piersi pelne t do cyca i mala zciagla a teraz...nie ma takiej obcji laktator musi zciagac .martwie sie ze jezeli dostosuje karmienia do minimum to w ogule strace pokarm .
                • Gość: niuniek3 Re: mleczko IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.14, 10:25
                  Tak je chętnie po spaniu, czytaj wyrwany z łóżeczka jeszcze nieprzytomny. No i broń boże żeby się coś wokół zadziało w trakcie - to już po karmieniu. I je po spacerze - zmarzniety - ciepłe mleczko rozgrzewa;) poza tym nigdy nie chce. Czasem wybitnie jęczy bo jest głodny ale nie ma czasu - proponuję, wyrywa się. Za 10 min znów niewiadomo o co mu chodzi,bo się wscieka. Proponuję - wscieka się. No po kolejnych 5 min się zdecyduje i zje 2 piersi - czyli był głodny. I nie myśl że ja tak ze spokojem co 5 minut wyciągam pierś. Wkurza mnie to maksymalnie! A w weekend kiedy cała rodzina w domu to te karmienia trwają czasem minutę bo coś go rozproszy i koniec. A i jeszcze musi być na leżąco. I jeszcze odwraca się ns brzuch a nawet próbuje usiąść z piersią w buzi. ..
                  Twój opis całkiem przypomina mi moją sytuację. Tylko że ja już nawet nie w okolicach drzemki ani po obiedzie nie proponuję bo to nie ma sensu. Chętnie to on je w nocy. Tylko w nocy. Nawet jak się walnie i płacze to tylko pociągnie parę razy i leci.
                  • Gość: oli25 Re: mleczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.14, 10:58
                    kurcze no to fakt u nas podobnie mimo ze widze ze mala glodna to nie chce wyrywa sie tak jak twoj maly ,nie raz uplacze sie i dopiero dopadnie do piersi obu ,no i w tedy zasnie .
                    Tak jak u was mleczko najkochansze w nocy ale juz nad ranem gdy sie bardzo rozbudzi nie chce .Dziwne te dzieci sa !:)
                    A ile twoj maly ma ??

Niedawno kladlam mala spac tzn zaproponowalam piers nieeeee wiec wlozylam do lozeczka zeby spala ale placz ,krzyk po dobrych 10min poszlam i napila sie i zasnela karmimy sie na siedzaco .No ale spala raptem 15min w lozeczku gdy ja przelozylam :/
                    • Gość: niuniek3 Re: mleczko IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.14, 11:22
                      Ma 8,5 miesiąca. Od 5-6m pierś przestala być całym światem. Ale mam z tym luz, bo 1.to moje drugie dziecko, 2 płacą mi za to że z nim jestem to mogę ostatecznie te pierś wyciągnąć co 5min ; ) 3. Czas szybko leci 4. Dziecię wygląda jak pączek w maśle 5. Nauczyłam się spać i karmić.
                      ;)
                      • Gość: niuniek3 Re: mleczko IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.14, 11:28
                        A i jeszcze wyobraź sobie że masz dziecko które ci wisi ns dekolcie i ciągle musisz odmawiać. To ja już wolę tak. Chociaż wiem że zmienić to się też może.

Jeśli chcesz więcej karmien karm przed obiadem i się nie martw (oczywiście jeśli dziecko zdrowe i rośnie)
                        Dobra lecę bo się zbudzil.
                        • Gość: oli5 Re: mleczko IP: 46.77.124.* 04.02.14, 12:34
                          Ale jeżeli podam jej pierś przed jakimś posilkiem to w tedy nie zje no no obiadu ona albo jedna albo drugie nie jest jakims lakomczuchem.I to tez moje 2 dziecko ale jakoś bardziej mnie stresuje jednak wolalabym aby jadla czesciej:|kumpeli maly kazdy posilek popija mleczkiem ,nie wiem juz co gorsze
                          • Gość: niuniek3 Re: mleczko IP: *.dynamic.chello.pl 04.02.14, 14:28
                            Ale w tym wieku nie musi zjeść obiadu. Ma próbować. Mój syn od może 2ch tygodni je troszkę więcej. Wcześniej to byly takie ilości jak 2 łyżeczki kaszy, dwie kanapeczki- czytaj 2 kęsy, gryza banana czy 3 łyżki zupy. A tak to żył piersią. I odwracanie kolejności nic nie zmieniało. W końcu posadzilam z nami do stolu i pozwoliłam jeść. Powoli zaczyna się rozkręcac. Ma to same plusy - gryzie ładnie, odgryza kęsy, niczego nie trzeba miksować, gotowc osobno. A ze starszym to długo przygotowywalam specjalne dania. Ale fakt w wieku 7 miesięcy już pracowalam i jadl 5 posiłków pełnych. Ten zupełnie inaczej i też dobrze. Mleko jest najlepsze - reszta to nauka i poznawanie.
                            • Gość: oli25 Re: mleczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.14, 15:14
                              No to co mam zabrac nie dawac skoro widze ze chce otwiera buzke i czeka na kolejna lyzeczke :)

Rozmawiajac zpediatra ta jest zdania ze jezeli nie chce tyle piersi w dzien to podac zupke lub kaszke cos co mala lubi i ma witaminki .

Mala tak jak by swiadomie nie chciala piersi ale gdy przysnie to i owszem wybombie obie wiec nie adzisz ze takie dziwne jej zachowanie
                              • gkoz Re: mleczko 04.02.14, 16:51
                                wyluzuj, proponuj jak nie chce to nie i tyle, nadrobi w nocy, dopóki ssie choćby raz mleko nie skończy, nie trzeba odciągać laktatorem
                              • mad_die Re: mleczko 04.02.14, 19:56
                                > No to co mam zabrac nie dawac skoro widze ze chce otwiera buzke i czeka na kol
                                > ejna lyzeczke :)
                                Nie. ZANIM podasz jej łyżeczkę, ZANIM usiądziesz do jedzenia "nowości" podaj jej pierś.

> Rozmawiajac zpediatra ta jest zdania ze jezeli nie chce tyle piersi w dzien to
                                > podac zupke lub kaszke cos co mala lubi i ma witaminki .
                                Twoje mleko ma o wiele więcej witamin niż zupka ze słoiczka czy kaszka z proszku....
                                • Gość: oli25 Re: mleczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.14, 20:44
                                  tak tez robie proponuje najpierw piers ale one ewidentnie nie chce a jedzonko zje bez problemu .

zupki gotuje sama a wiec nie sa sloiczkowe :)

Co do smoka ma go tylko do spania tzn usypia przy piersi a smok lezy w lozeczku chce to sobie wezmie nie chce to nie wezmie .
                          • mad_die Re: mleczko 04.02.14, 19:54
                            Podaj pierś przed kaszą, zupą, owocami i niech zje ile chce, a potem dopełni sobie "nowością". W tym wieku taka jest kolejność, bo to mleko nadal jest podstawą.
                            No i nie dawaj smoczka, niech mała ssie pierś, jak chce ssać, tym samym więcej mleka zje.
                            • mamisza Re: mleczko 04.02.14, 23:28
                              Jak tak czytam ten wątek to widzę, że wiele dzieci w tym wieku ma podobne zachowania. Mój właśnie skończył 8m i też za bardzo się piersi w dzień nie do maga. Jedynie do zasypiania - bardzo chętnie. Jak jesteśmy w odwiedzinach u kogoś to nie ma mowy o jedzeniu w towarzystwie. Kiedy zaczyna marudzic albo już czas by zglodniał to biorę go do osobnego pokoju i tak jak w domu karmię na leżąco.
                              I jak młody dostanie obiad to potem piersi nie chce, jedynie parę lykow do popicia. A jak mu dam pierś przed obiadem to potem obiadu nie chce i tak w kółko :-)
                              Już się przyzwyczailam że tak jest i łatwiej mi przez to.
                              Młody nie używa smoczka i widzę ogromną różnicę w jego podejściu do piersi, porównując z córką która smoczek używała. W wieku 8-9 m właściwie sama zaczęła się odstawiać. A jak patrzę ma syna to widzę, Ze narazie o odstawieniu nie ma mowy :-)
                              • Gość: oli25 Re: mleczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.14, 08:38
                                Witajcie
                                Dzis noc bez smoczka i mala budzila sie co godz co 2 do cyca takze pobuila swoj rekord karmieniowy za to ja mega nie wyspana bo tak jak juz pisalam u nas karmienie tylko siedzace :/
                                Oczywiscie nie jadla za kazdym razem jedynie pociumkala i wtulala sie do slodkiego snu ,nad ranem bardzo mi sie rozbudzila wiec polozylysmy sie do lozka i po dlugim wierceniu odwrocila sie do cycusia i przysnela uff chodz pol godz pozadnie rpzysnelam .
                                Dzis tez nie bd jej dawac w dzien smoka i zobaczymy czy winowajca jest smok czy poprostu upodobania mojej damy
    • malwina.okrzesik Re: mleczko 05.02.14, 12:33
      to wygląda tak, ze Pani ma jakąś wizję, do której ma się dopasować dziecko, a nie chce. Radziłabym więcej luzu, otwarcia się na potrzeby córeczki, na jej rytm
      Pierś proponować, zachęcać ale nie martwić się gdy dziecie odmawia
      pierś podawać przed stałymi posiłkami
      rezygnacja ze smoczka to może być dobry kierunek
      • Gość: oli25 Re: mleczko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.14, 12:43
        Pani Malwino zamartwiam sie gdyż naprawdę jeszcze misiac temu to wszystko wygladalo inaczej ,taka jakas nie chec do piersi w dzien zaczela sie po sw BN z dnia na dzien mala odmawiała karmień lecz u pediatry okazali sie ze ma infekcje górnych drog oddechowych i niby tu problem ,lecz wszystko wyleczone a karmienia sie nie poprawiły,2sprawa ze w tamtym czasie malej wyszly 2zabki teraz widzę góra idzie no nie wiem może jeszcze wszystko wróci do normy bo do nocnych karmień nie mam zastrzeżeń.A pierś zawsze proponuje pierwsza tylko szkoda ze kończy sie na propozycji :-\a nie z jej kozystania
        • mad_die Re: mleczko 05.02.14, 13:10
          Daj jej czas.
          Jak nie będzie smoczka przez 2-3 tygodnie to wtedy dopiero będziesz mogła stwierdzić, czy mała lepiej/chętniej ssie czy nie.
          Przeziębienie i zęby tez mogą skutecznie zniechęcić do ssania piersi, niektóre piersiowe-bezsmoczkowe dzieci tak mają. Jednak jak mała woli smoczek od piersi, to wtedy powinna Ci się lampka kontrolna zapalić, bo to jednak nie jest naturalne.
          • Gość: oli25 Re: mleczko IP: 5.172.252.* 05.02.14, 13:36
            No nie powiem bo niekiedy woli smoka possać i usnąć np mi na rękach niż possać cysia.zobaczymy smoka nie zostanie .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka