Dodaj do ulubionych

cerazette a laktacja

IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.14, 17:13
Mam pytanie dotyczące tabletek antykoncepcyjnych Cerazette. Od 1,5 miesiaca mój synek ma znacznie gorsze przyrosty. Spadł z 25 centyla do 3. Przez ostatnie 2 tygodnie przybrał 50 gramów. Ma 4,5 miesiaca. Dzisiaj uświadomiłam sobie ze te kłopoty zaczęły sie we wrześniu kiedy zaczęłam brac Cerazette. Czy to moze mieć związek? Dziewczyny? Pani ekspert? Dziękuje serdecznie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Yumemi Re: cerazette a laktacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.14, 17:25
      To sam progesteron - na ilośc mleka nie bedą miały wpływu.
      Warto sprawdzić inne rzeczy najpierw, czy ssie smoczka, czy były szczepienia ostatnio, choroby jakieś?
      • Gość: Mania Re: cerazette a laktacja IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.14, 17:28
        Sprawdzane to juz było chyba wszystko dlatego szukam juz wszelkich przyczyn. Krew ok, smoczków, butelek nie ma, ssie dobrze (zreszta do połowy września przybierał ładnie). Jedyne to moze za rzadkie karmienia w nocy? 20, 23, 2-3, 7. Sama juz nie wiem :-(
      • Gość: Mania Re: cerazette a laktacja IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.14, 17:36
        A i jeśli chodzi o choroby to nic, szczepienia tylko te obowiązkowe. Były i przed i po tym jak zaczęły sie gorsze przyrosty.

To co moze (?) nie jest dobre. Mały lubi spac przy piersi. Ja z tym nigdy nie walczyłam. Leży sobie i ciumka. Nawet 40 min jedna piers. To moze zmniejszyć efektywność ssania?
    • kjut Re: cerazette a laktacja 31.10.14, 17:58
      Przy okazji nie w temacie (może się przydać). Jest nowy, tańszy odpowiednik cerazette. Nazywa się ovulan. Powinni Ci go sprzedać na receptę na cerazette nawet :) 3 razy taniej wychodzi, gra jest warta świeczki.
      • Gość: yen26 Re: cerazette a laktacja IP: *.212.40.175-internet.zabrze.debacom.pl 31.10.14, 18:31
        Ja nie do końca w temacie ale jak się czujesz po tych pigulkach? Biorę je 2 tyg i mam krwawienie jak okres 5 dni Czy to się skończy?
        • Gość: Mania Re: cerazette a laktacja IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.14, 19:55
          Biorę je ok 1,5 miesiaca. Czuje sie normalnie. Zastanawia mnie tylko kwestia wagi. Zaczęłam bardziej uważać na dietę a stoi w miejscu. Fakt ze jestem raczej szczupła (168 cm, 57 kg) ale słyszę od wszystkich ze chudną przy kp
      • Gość: Mania Re: cerazette a laktacja IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.14, 19:53
        Dzięki za informacje :)))) Rozumiem ze Ty bierzesz i nie masz kłopotów z laktacja?
        • Gość: yen26 Re: cerazette a laktacja IP: *.212.40.175-internet.zabrze.debacom.pl 01.11.14, 06:54
          Moja córka of 2 tyg non stop je, ale dziewczyny mi napisały ze to skok A tabletki zaczęłam brać później wiec raczej tego nie łączę Co do wagi to mi też stoi czym się zloszcze A w styczniu zakładam mirene
          • Gość: Mania Re: cerazette a laktacja IP: *.dynamic.chello.pl 01.11.14, 07:50
            Moze odstawię cerazette i pomęczę sie troche - to tylko 6-8 miesięcy...
        • kjut Re: cerazette a laktacja 01.11.14, 08:24
          Żadnych :)
    • Gość: Yumemi Re: cerazette a laktacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.14, 19:08
      Moze warto spróbować zmienić na inna antykoncepcję? Ja podczas karmienia miałam najpierw Mirene a pozniej implant.
      Mniej hormonu jednak wtedy do organizmu przechodzi.

A dziecko jesli jest zdrowe (badania robione były, anemii nie ma?) nie ssie smoczkow, ssie min 8 razy na dobę - to moze taki typ. Rodzice jakiej budowy sa?
      • gkoz Re: cerazette a laktacja 31.10.14, 19:25
        a po tym implancie było ok ? po cerazete nie za bardzo się czułam, syn ma ponad 3 lata więc pewnie niedługo karmienie się skończy i się zastanawiam czy kombinować, czy poczekać i zacząć brać tabletki dwuskładnikowe po których czułam się ok
        • Gość: Yumemi Re: cerazette a laktacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.14, 19:56
          Miałam implant 2 lata, żadnych problemów.
      • Gość: Mania Re: cerazette a laktacja IP: *.dynamic.chello.pl 31.10.14, 19:52
        Robiliśmy mu morfologię z rozmazem i posiew. Wszystko było ok. Ssie 8-9 razy na dobę. My jesteśmy oboje szczupli, mąż zwłaszcza ale nie jacyś mega drobni ;)

Mnie gin zasugerował tabletki, bo chciałabym dość szybko starać sie o drugie dziecko (to dość istotne ze względu na moja sytuacje zdrowotna). Chcemy zacząć sie starać jak synek bedzie miał 10-12 miesięcy. Nota bene mam nadzieje ze nie będę musiała przerywać kp, chciałabym karmic go 2 lata.
        • Gość: Yumemi Re: cerazette a laktacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.14, 19:55
          A napisz jakie były przyrosty od wagi urodzinowej i spadkowej ok?
          • Gość: Mama Neli Re: cerazette a laktacja IP: *.dynamic.chello.pl 01.11.14, 07:48
            Nie odtworzę tego idealnie, bo jestem u rodziców aktualnie i zapomniałam książeczki zdrowia (bardzo inteligentnie wiem...). Jak sie urodził ważył 3500 kg (połowa czerwca), w połowie września 5850 i od tej pory właściwie stanął. Przyrosty na poziomie 30-40 gramów tygodniowo. Wczoraj go ważyłam to wyszło 6100. Moze troche waga zaniża, bo 2 dni temu było 6190.

A i moze to głupie ale zwazylam go wczoraj przed i po jedzeniu i było 150 gr różnicy. To chyba niezle?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka