16.01.06, 17:43
Pani Moniko! Mam pytanie na które tak do końca nikt mi nie odpowiedział. A
mianowicie w drugiej połowie ciąży zaraziłam się boreliozą. Byłam leczona
jeszcze w ciązy amoksycylina. Czy istnieje możliwość żę ta bakteria przenikła
do organizmu maluszka? I czy teraz karmiąc piersią nic nie przenika? Teraz
mój mały przechodzi zapalenie dróg moczowych a ja zwariuję bo cały czas mi
sie wydaje że to objawy jakie ja miałam podczas boreliozy...i że lekarz się
pomylił przy diagnozie zapalenia dróg mocz. I czy mogę zrobić badanie mojemu
synkowi juz? Ma 4 mce. Ja jeszcze nie znam swojego wyniku po leczeniu. Z góry
dziękuję za odpowiedz!
Obserwuj wątek
    • monika_staszewska Re: borelioza 18.01.06, 18:57
      Zróbmy tak – wyślę Pani pytanie do współpracującego z nami doktora i jak tylko
      dostanę odpowiedź natychmiast ją wkleję. Dobrze?
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
    • artur737 Re: borelioza 19.01.06, 22:55
      Mysle, ze warto malemu zrobic badania Western blota na borelioze, choc moze warto odrobine zaczekac np do wieku 6-7 miesiecy. W tym wieku maly zaczyna juz funkcjonowac na wlasnych przeciwcialach i chorobe, jezeli u niego jest bedzie latwiej wykryc. Choroba moze chyba rzeczywiscie przenosic sie przez karmienie piersia wiec lepiej miec pewnosc, ze jej nie ma. Popularnie zlecany przez lekarzy test Elisa jest malo wiarygodny i nie warto na nim polegac.

O ile wiem Western blota na borelioze w Polsce mozna zrobic tylko prywatnie za wlasne pieniadze. W Warszawie w PZH. Powinno sie zrobic dwie klasy IgG i IgM, ale pozytywna IgM bardziej przemawia za czynna choroba.
    • newdidia Re: borelioza 20.01.06, 16:57
      Bardzo dziękuję za odpowiedz i pani Monice i panu doktorowi!
    • monika_staszewska Re: borelioza 25.01.06, 18:24
      Oto obiecywana odpowiedź:
      "Szanowna Pani,
      zgodnie z moją wiedzą, przeniknięcie bakterii, powodującej boreliozę przez
      łożysko, zwłaszcza przy leczeniu antybiotykiem nie jest prawdopodobne.
      Również teraz, podczas karmienia piersią nie ma możliwości przeniesienia
      choroby na dziecko. Starannej kontroli wymaga jedynie Pani stan zdrowia i
      Pani poziom przeciwciał przeciw tej bakterii.
      Z poważaniem
      lek.med. Agnieszka Kurczuk-Powolny"
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • artur737 Re: borelioza 26.01.06, 20:58
        Zgodnie z maja wiedza, przenikniecie przez lozysko jest calkiem mozliwe.

Przytocze prace opublikowana w 1986 gdzie z 19 ciezarnych matek z borelioza az 13 obserwowalo rozne nieprawidlowosci u dziecka lub plodu.
        Przytaczam abstrakt:
        JAMA. 1986 Jun 27;255(24):3394-6.
        Lyme disease during pregnancy.
        Markowitz LE, Steere AC, Benach JL, Slade JD, Broome CV.

Lyme disease is an increasingly recognized tick-borne illness caused by a spirochete, Borrelia burgdorferi. Because the etiologic agent of Lyme disease is a spirochete, there has been concern about the effect of maternal Lyme disease on pregnancy outcome. We reviewed cases of Lyme disease in pregnant women who were identified before knowledge of the pregnancy outcomes. Nineteen cases were identified with onset between 1976 and 1984. Eight of the women were affected during the first trimester, seven during the second trimester, and two during the third trimester; in two, the trimester of onset was unknown. Thirteen received appropriate antibiotic therapy for Lyme disease. Of the 19 pregnancies, five had adverse outcomes, including syndactyly, cortical blindness, intrauterine fetal death, prematurity, and rash in the newborn. Adverse outcomes occurred in cases with infection during each of the trimesters. Although B burgdorferi could not be implicated directly in any of the adverse outcomes, the frequency of such outcomes warrants further surveillance and studies of pregnant women with Lyme disease.

Nadto wykazano na modelu zwierzecym (na psach), ze bakteria boreliozy przenika z krwiobiegu matki do krwiobiegu plodu.
        Rowniez przytaczam odpowiedzni abstrakt.
        Am J Vet Res. 1993 Jun;54(6):882-90.
        Intrauterine transmission of Borrelia burgdorferi in dogs.
        Gustafson JM, Burgess EC, Wachal MD, Steinberg H.
        Department of Medical Sciences, University of Wisconsin-Madison, School of Veterinary Medicine 53706.
        To determine whether intrauterine transmission of Borrelia burgdorferi could exist in dogs, 10 female Beagles were inoculated intradermally with approximately 1,000 B burgdorferi on day 1 of proestrus; inoculation was repeated every 2 weeks during the gestation period. Ten female control Beagles were similarly inoculated with phosphate-buffered saline solution. Prior to the start of the study, all females and 3 males used for breeding were seronegative for B burgdorferi on the basis of results of the indirect fluorescent antibody test and immunoblot (western analysis. Similarly, results of culture of blood for B burgdorferi were negative. All 20 of the females were bred naturally. Blood samples were collected weekly for serologic testing and culture. Blood samples were obtained from live pups on day 1 of life, then weekly until pups were 6 weeks old when they were euthanatized. Tissues were obtained for culture and testing by use of polymerase chain reaction (PCR). Of 10 spirochete-inoculated (SI) females, 8 became infected with B burgdorferi as evidenced by spirochete culture results and/or PCR-detected B burgdorferi DNA in the tissues of females or their pups. Of the 10 SI females, 8 delivered litters (3 to 7 pups) that had at least 1 neonatal or 6-week-old pup with B burgdorferi DNA-positive tissues (by PCR), and spirochetes were cultured from tissues from pups of 2 litters.

Jeszcze inna praca sugerowala obecnosc bakterii boreliozy w mleku zakazonych kobiet.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka