camelka_wik 20.10.09, 18:34 Proszę napiszcie mi jak wy rozpoznajecie oznaki senności u swoich dzieci? Może ja coś źle robię że jak go chce położyć spać to ona tak strasznie płacze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jolanta_83 Re: Oznaki senności 20.10.09, 19:01 Dziecko się broni przed snem bardzo często, ale wystarczy polulać chwilkę i zasypia. U nas po oczach zawsze widać, że już jest śpiące. Wiele dzieci łapie się też za uszka jak chce spać Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: Oznaki senności 20.10.09, 19:03 moja Zocha ma tak dziwnie szklane oczy i robi się nienaturalnie spokojna. Wtedy już wiem, że musi iść spać. Z drugiej strony potrafi być strasznie marudna, płaczliwa, trze oczy, ciagnie się za ucho i jest nie do zniesienia. To też oznaka senności Na pocieszenie powiem Ci, że kiedy moja córka jest nie w sosie, to też odprawia histerie przy usypianiu. Musisz po prostu obserwować Ile ma Twoje dziecię? Odpowiedz Link Zgłoś
zoofka Re: Oznaki senności 20.10.09, 21:30 to już niedługo tak się nauuczysz, że nie będziesz miała wątpliwości, że ono chce spać pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
misiupka1 Re: Oznaki senności 20.10.09, 21:38 no tak, nam tez troche zajelo zorientowanie sie kiedy maly jest spiacy, jak byl taki malutki to po pierwsze ziewal, a po drugie, a to juz jak byl bardziej zmeczony - zaczynal nieskoordynowane ruchy raczkami i kopanie nozkami, myslalam ze to kolki, i placz, myslalam ze to kolki lub cos podobnego, a pozniej sie okazalo ze to juz objawy duzego zmeczenia. Wiec zaczelam go klasc (lulac) jak tylko zaczynal ziewac lub lekko marudzic. Wypracujesz to sama. Jak mial trzy miesiace to jeszcze mial 4 drzemki w ciagu dnia tak w ogole, a jak mial mniej to ciezko mu pozniej bylo zasnac wieczorem, bo juz byl przemeczony i strasznie plakal, jak przypilnowalam drzemek w dzien, to latwiej zasypial na noc. Odpowiedz Link Zgłoś
rudam23 Re: Oznaki senności 21.10.09, 20:42 Ja robię "test smoczka"-daję smoka,jeśli dziecię zaczyna zamykać oczka,kłaść sobie rączki na buzi,to ewidentnie widzę,że śpiące. A jak oczy nadal szeroko otwarte i widać zainteresowanie światem,to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabee-net Re: Oznaki senności 21.10.09, 21:28 Mój prawie 6-miesięczny synek najczęściej kiedy jest śpiący trze oczka, łapie się za ucho, ziewa i zaczyna bardzo marudzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mamakaana Re: Oznaki senności 21.10.09, 22:53 Moj maly ziewa, trze oczka no i jest marudny. Odpowiedz Link Zgłoś
agick Re: Oznaki senności 21.10.09, 23:19 moja 2 miesięczna panienka ziewa. a w następnej kolejności ma szkalne oczka, nieskoordynowane ruchy nózek i rączek. no i zaczyna płakać, marudzić. po drugim ziewnięciu pakuję ją do łózeczka. jak przegapię, jest trudniej wyciszyć i uspic. jak już się rozpłacze ze zmęczenia, kaplica. 1,5 godziny tulenia. Odpowiedz Link Zgłoś
camelka_wik Re: Oznaki senności 22.10.09, 10:22 ja nie wiem to chyba tylko moje dziecko nie ziewa Odpowiedz Link Zgłoś