Dodaj do ulubionych

szelki Pawlika

09.02.11, 10:59
Cześc! Mam pytanie, czy dzidzius którejś z Was, musiał nosić szelki Pawlika? Jeśli tak to jak długo? Czy wada szybko zanika? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ma-gusia Re: szelki Pawlika 09.02.11, 11:25
      moja córka nosiła szelki pawlika, do ortopedy trafiliśmy jak mała miała 7 tyg, okazało się że ma dysplazję, po 2 msc wszystko było już ok, ale lek zalecił szelki jeszcze na msc, dodam że córka nosiła te szelki praktycznie 24 godz/dobę, nie zdejmowaliśmy nawet do zmiany pieluchy (było lato - mała ubrana w bodziaka i skarpetki na nogach żeby jej szelki nie obtarły) sciągaliśmy do kąpieli i to wszystko

a tu masz link do forum dysplazja stawów biodrowych
      forum.gazeta.pl/forum/f,29045,Dysplazja_stawow_biodrowych.html
      • fafulina Re: szelki Pawlika 09.02.11, 11:43
        Moja Mała miała nosić poduszkę Frejki- jak zobaczyłam to straszne koromysło postanowiłam skonsultować decyzję pani doktor (kobieta nie budzącą zaufania) z innym lekarzem. Stwierdziłam, że jeśli drugi lekarz powie żeby nosić to nie ma wyjścia. Poszłam na prywatną wizytę do lekarza który pracuje na oddziale ortopedycznym w Prokocimiu - okazało się że poduszki nie trzeba- wystarczą ćwiczenia. Po miesiącu wszystko było ok.
        Czasem warto poradzić się jeszcze gdzieś. Mysia nie miała dysplazji ale była na granicy normy z odwodzeniem nóżek.
    • ffame Re: szelki Pawlika 09.02.11, 12:07
      Moja Mała nosi Frejki, szelek mi nikt nie proponował, zaczęłyśmy późno bo pod koniec 2 m-ca, nosiła z przerwami na przebieranie i kapiel.Teraz kończy 8 m-cy i zakładam jej do spania na noc. Wydaje mi się, że długość noszenia poduszki czy szelek zależy od tego jak duża jest dysplazja i im wcześniej tym lepiej! U mojej córci za późno się połapaliśmy i dlatego nosi tak długo.
      I zgadzam się, z tym, że warto konsultować ja też tak zrobiłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka