Dodaj do ulubionych

ratunkiu - potówki!!!

20.05.04, 12:47
Mój Maluszek (5 tyg.) ma mnóstwo potówek - na karku, trochę na szyjce z przodu
i na główce... Zakładałam mu do spania pajacyk zapinany wysoko pod szyjke i
chyba stąd ten problem. Czy to się czymś smaruje, czy samo przechodzi? Nie
bardzo wiem, co z tym robić.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: ratunkiu - potówki!!! 20.05.04, 14:25
      Cześć
      Na początek lżej ubieraj i nie dopinaj pod samą szyjką.Kąpiel w rumianku,w
      krochmalu(1 łyżka mąkiziemniaczanej do wanienki)w ostateczności kąpiel w
      nadmanganianie potasu(fioletowy proszek lub kryształki)i wtedy woda musi być o
      zabarwieniu lekko różowym.Kiedyś była stara szkoła by przecierać spirytusem-
      takim samym jak do pępka-nie wiem czy to robi się nadal.Nie przykrywaj grubym
      kocem lub kołderką wystarczy lekki kocyk np. z cienkiego polaru.Zimne rączki
      nóżki nie są wyznacznikiem,że dziecku jest zimno tylko sprawdzaj ręką kark
      dziecka(jeśli ciepły to dziecku ciepło)Pozdrowienia Małgorzata
    • iwona-mama-majki Re: ratunkiu - potówki!!! 20.05.04, 14:27
      Przede wszystkim nie przegrzewaj maluszka. Smarować niczym nie trzeba samo
      przejdzie. Bardzo dokładnie myj tylko te miejsca podczas kąpieli a potem osusz
      i ewentualnie zamiast oliwką posmaruj jakimś kremem dla dzieci. Ja właśnie ze
      względu na potówki przestałam używać oliwki, bo z jakiegoś powodu właśnie po
      niej Maja miała ich najwięce. Teraz używamy kremu Johnsona i naprawdę żadko
      mamy z potówkami problem.
      Pozdrawiamy Ciebie i Twojego maluszka
    • magda-mr Re: ratunkiu - potówki!!! 20.05.04, 15:33
      witam!!!
      nasza pediatra poradziła żeby smarować po kąpieli potówki pudrem w płynie (tak
      się nazywa i jest w aptekach); do kąpieli co 3-4 dni krochmal z mąki
      ziemniaczanej; i najważniejsze: NIE PRZEGRZEWAĆ!!!smile))
      Pozdrawiam Magda i Julia
    • kasia.tycz Re: ratunkiu - potówki!!! 20.05.04, 15:37
      Potówki są drobnymi czerwonymi plamkami mogącymi na szczycie przechodzić w
      pęcherzyki zawierające ropną treść. Pojawiają się w miejscach o wzmożonej
      potliwości i narażonych na przegrzanie.
      Postępowanie to proste zabiegi pielęgnacyjne polegają na wysuszaniu i
      przecieraniu 70 % spirytusem.

Nie przegrzewaj dziecka. Przyzwyczaisz do wysokich temperatur, potem wyjdziesz
      na spacer, przewieje dziecko i bedzie chore. Dziecko odczuwa temeprature tak
      samo jak my. Z tym ze wychladza sie troche szybciej, wiec wieczorem, jak slonce
      zachodzi, lub przy chlodnym wietrze zawsze trzeba miec w pogotowiu sweterek lub
      kocyk, ale w domu to ubieraj dziecko tak jak siebie, jak jest cieplo i Ty masz
      bluzke z krotkim rekawem, to dziecko tez podobnie ubierz.
      PZDR,
    • renpul Re: ratunkiu - potówki!!! 20.05.04, 16:16
      Kąpiel w krochmalu (tak z 5 dni). Krochmal najpierw ugotuj (taki kisiel z 1
      łyzki mąki ziemniaczanej) i później dolej do wanienki. Pozdrawiam
      • maminka1 Re: ratunkiu - potówki!!! 20.05.04, 17:29
        Dziękuję Wam bardzo.
        Co do przegrzewania - mnie się wydaje, że go raczej czasem wręcz wychładzam!
        (cienki kaftanik, cienkie śpioszki, albo sam kaftanik+pampek+skarpetki, często
        otwieram okno itp.). To mu się pojawilo po tym, jak spał w - za ciepłym widać
        -pajacyku (bo spał ze mną pod moim kocem).
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka