Dodaj do ulubionych

skaza bialkowa

07.10.04, 09:05
moje 6 tygodniowe dziecko ma skaze- rzekomo- napiszcie mi prosze jak sobie z
tym radzicie i jakie sa objawy- czy cos na ksztalt ciemieniuchy moze byc
jednym z nich? czym najlepiej smarowac glowke ktora jest czerwona i okropnie
sie luszczy co jest zwlaszcza klopotliwe przy dlugich wlosach mego synka?
oliwka na razie nie dziala
Obserwuj wątek
    • monanan Re: skaza bialkowa 07.10.04, 09:15
      nie wiem czy ciemieniuch to objaw skazy, raczej nie.
      Moj sposob na ciemieniuchę: pol godziny przed kapielą nalozyc sporo cieplej
      oliwki na zmienione miejsca, ale nie rozcierac na zdrowa skore, bo sie
      rozniesie. Potem kapiel i dokladne mycie łebka szarym mydlem smile I koniecznie
      dokladnie wyplukac.
      A rano wyczesywanko i tez tylko chore miejsca zeby grzebykiem nie rozniesc
      • e.masior Re: skaza bialkowa 07.10.04, 10:03
        Wyczesuj kilka razy dziennie, aż zobaczysz efekty. Jak nie pomoże musisz iść do
        lekarza. Mojej koleżance, która miała podobne problemy z synkiem, lekarka
        zapisała jakąś emulsję robioną na receptę w aptece. Pomogło. Powodzenia
        • anka1 Re: skaza bialkowa 07.10.04, 10:10
          moj Synus ma alergie na mleko i ciemieniucha to byl jeden z objawow. pomagala
          masc cholesterolowa, ktora przypisal pediatra.takie cos robia w aptece jesli
          masz recepte.
    • isabelle4 Re: skaza bialkowa 07.10.04, 11:04
      Na ciemieniuchę dobra jest emulsja na ciemieniuszkę z serii Skarb Matki (chyba
      tak to się nazywa), a zamiast oliwki można stosować też parafinę. Jest tłusta
      i nie ma żadnego zapachu. Potem trzeba tylko nałożyć czapeczkę. I oczywiście
      wyczesywać. A o alergiach jest bardzo dużo informacji na forum alergie. Tam są
      bardzo doświadczone mamusie - ja osobiście dużo się tam dowiedziałam.
      Pozdrawiam smile
      • kinga.krolikowska Re: skaza bialkowa 07.10.04, 11:09
        ja przy ciemieniuszcze smarowalam glowke oliwka przed kapiela - niestety nic
        nie pomagalo, pozniej dopiero pani doktor powiedziala ze zle robie, bo nalezy
        smarowac oliwka, ale pozniej po 30 minutach nalezy wszystko wyczesaac!!!!
        po 3 dniach znikła:smile)) pozdrawiam
    • alohaa Re: skaza bialkowa 07.10.04, 11:15
      ciemieniucha moze byc obawem skazy, ale nie musi. inne objawy skazy to m.in.
      wysypka, biegunka, wymioty,kolki, ulewanie. żey sie przekonac czy dziecko
      faktycznie cierpi naskazę trzeba odtswić nabiał na tydzień -dwa i obserwować,
      czy objawy ustapią. Moja mała ma 5 tyg., od tygodnia wysypkę na twarzy, która
      stopniowo przenosi sie na szyje i klatke piersiową, do tego wodniste stolce
      istąd padło podejrzenie że to może byc skaza. A czy Twoje dziecko poza
      ciemieniucha ma inne niepokojace cie objawy?

pozdrawiam
      • 4269m Re: skaza bialkowa 07.10.04, 11:29
        Wypróbuj krem DIPROBASE do kupienia w aptece.Dodatkowo wyczesuj przy kapieli.
        W naszym przypadku pomogło. Powodzenia.
        • tess74 Re: skaza bialkowa 02.11.04, 22:51
          bardzo wszystkim dziekuje za rady, musze powiedziec ze zwalczylam ciemieniuche
          oliwka salicylowa , nabial mam odstawiony od 4 tygodni- wysypka z ciala i
          twarzy zniknela ale niestety kupy sa bardzo brzydkie, zielone lub zolte,
          sluzowate i rzadkie, ja oczywiscie chodze z dzieckiem do lekarza ale to forum
          jest rowniez bardzo mi pomocne i pozwala dokonac konfrontacji
          • mortima Re: skaza bialkowa 02.11.04, 23:34
            ODnośnie brzydkich kup...U mojej córeczki też wystąpiła skaza
            białkowa+uczulenie na moje ukochane pomidory(!!!) i podobnie jak Ty, mimo
            odstawienia nabiału (i rzeczonych pomidorów) borykałam się z brzydkimi, bo
            rzadkimi, śluzowatymi kupami. Nasza pediatra zleciła nam badanie na posiew kału
            i okazało się, że Mała miała jednocześnie bakterie w przewodzie pokarmowym
            (klebsiellę i gronkowca). Może warto by wykluczyć taką mozliwość w przypadku
            Twojego Bączka?...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka