martelia 30.11.04, 17:19 Czy przyrządzacie jedzonko dla swoich maluchów z mrozonych owoców : maliny, jagody? Dostałam niedawno książkę kucharską i chętnie wypróbowałabym niektóre przepisy, ale świeżych owoców brak. Olinka ma pół roku - ale ten czas szybko leci Pozdr Marta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama.tosi Re: MROŻONKI 30.11.04, 17:21 hej! ja jeszcze nie uzywałam mrozonek , ale generalnie to chyba dobry pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
grawi Re: MROŻONKI 30.11.04, 17:33 ja mroże wiele owocow i warzyw /jagody,porzeczki, śliwki, truskawki, brzoskwinie, gruszki, z warzyw kalafiory, brokuly, brukselke, dynie, fasolke szparagowa, nawet zieleninę typu natka pietruszki czy koperek do dodawania do zup, / jak widzisz jest tego sporo, wydaje mi sie ze jesli ktos ma warunki /czytaj: duza zamrazarke/ to mrozenie jest wspanialym sposobem na urozmaicenie menu zimowego dla naszych dzieciaczkow ja z warzyw przewaznie robie zupki, lub papke z dodatkiem mieska a owoce dodaje np. do jogurtu, kaszek, ryzu, płatkow owsianych, jest wiele możliwosci, sama pokombinuj Odpowiedz Link Zgłoś
lilyth a mozna mrozic zupke? 30.11.04, 21:33 Dziewczyny troche nie na temat - ale moze wiecie czy zrobiona przez siebie zupke (warzywka: marchew, pietruszka, seler, ziemniaczek, buraczek + miesko) moge wlozyc w sloiczki i zamrozic zeby byla na kilka dni. Nie mam czasu co dzien gotowac swiezej, kupowanie sloiczkow drogo strasznie wychodzi, ale tesciowa twierdzi ze odgrzewac dziecku nie wolno nawet z poprzedniego dnia z lodowki, a co dopiero zamrozonej Odpowiedz Link Zgłoś
aniczek1 Re: a mozna mrozic zupke? 01.12.04, 09:12 Pewnie ze mozna! Mroze gotowane domowe zupki od kilku miesiecy i mala zjada z apetytem. Gotuje w weekendy, pakuje obiadek w sloiczki i wrzucam do zamrazarki. Po odmrozeniu dolewam lyzeczke oliwy z oliwek i calosc podgrzewam - ot, i zupka do podania . Nie rozumiem dlaczego dziecku nie mozna odgrzewac obiadku z lodowki? Nawet gotowce w sloiczkach mozna po otwarciu przechowywac w lodowce do 48 godzin. Pozdrawiam Ania i Pati (22.03.2004) Odpowiedz Link Zgłoś
ania175 Re: a mozna mrozic zupke? 01.12.04, 09:21 Zgadzam sie z Anią. Ja też mrożę. Pozdrawiam Ania. Odpowiedz Link Zgłoś
kamaboro Grawi 01.12.04, 09:21 w jaki sposob mrozisz dynię? czy najpierw ja trzesz surową?dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
grawi Re: Grawi 01.12.04, 12:29 surową dynie kroje w drobne kwadraty kłade na tacy i wrzucam do zamrazarki, jak juz dobrze zamarznie, wrzucam do woreczkow na mrozonki i gotowe do jedzenia wczesniej jej nie rozmrazam tylko wrzucam na kilka łyzek wrzatku i pogotuje chwile, porozgniatam widelcem i juz gotowa do spozycia, oczywiscie mozna do niej dodac rozne inne owoce, czy zrobic zupe co kto woli,/moj syn lubi dynie z jablkiem i gruszka/ Odpowiedz Link Zgłoś