Dodaj do ulubionych

smoczek-ratunku!

06.01.05, 09:58
Drogie mamy,
czy ktoras z Was probowala odzwyczaic od smoczka 4miesieczne dziecko albo nawet mlodsze? Moja 4 miesieczna corka uzywa smoczka do zasypiania - zasypia sama w swoim lozeczku, bez zadnych problemow, niestety noce bywaja koszmarem, bo budzi sie za kazdym razem, jak smoczek wypadnie z buzi. Czasami jest to 2 razy, ale niekiedy co godzine, a nawet czesciej.
Wiem, ze musze jej smoka po prostu zabrac, ale napawa mnie to lekkim przerazeniem, bo juz slysze te dzikie wrzaski... Czy ktoras z Was ma podobne doswiadczenia? Czy ktorejs z Was udalo sie cos takiego?
Prosze o pomoc.
Dziekuje i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • izalew Re: smoczek-ratunku! 06.01.05, 10:18
      Witam. Mam ten sam problem. Moja mala od kilku dni jak wypluje smoka to od razu
      sie budzi. Też myślę o pozbyciu się smoczka ale nie wiem czy to dobry czas bo
      za 3 tygodnie idę do pracy. Też potrzebuję rady w tym temacie.
    • indeborga Re: smoczek-ratunku! 06.01.05, 10:31
      Podjęłam próbę odzwyczajenia małej od smoczka. Miała 4,5 m-ca. Po dwóch dniach
      męki dla mnie i dla niej z wielkim bólem serca poddałam sie, bo nie mogłam już
      wytrzymać tych wrzasków. Rezultat jest taki, ze mała jest dalej uzalezniona,
      ale nie aż tak bardzo . Potem starałam się dawac smoczka tylko gdy chciała
      spać, ale zaczęła zabkować ostro (w Nowy Rok wyszedł ząb) i okazało się,że na
      nic gryzaczki lepszy od nich jest po postu smok. Niestety dalej budzi się gdy
      sie zorietuje, że nie ma czego żuć,ale rzadziej. Jeśli chcecie odzwyczaic
      dziecko od smoka to radzę mieć kogoś do pomocy kto moze zostać z dzieckiem
      kilka godzin a wy możecie gdzieś wyjść, żeby odetchnąć psychicznie. Ja niestety
      nie miałam takiej mozliwości a wrzasków nie mogłam dłużej znosić.
      Powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka