Dodaj do ulubionych

wystający pępek

03.09.05, 02:17
Maleństwo ma 6 tygodni. Od 3 tygodni zauważyłam, że jego pępuszek jest coraz
bardziej wystający. Teraz jest całkowicie na zewnątrz - tak ok. 2 cm. Czy
zaparcia mogą być tego przyczyną???
Macie może jakiąś rade na to?? Powiedziano mi, że może się to skończyć
operacją, może któraś z Was przeszła przez to.
Z góry dziękuję i pozdrtawiam
Obserwuj wątek
    • dorcia311 Re: wystający pępek 03.09.05, 07:20
      Moja Izunia ma 11 - mcy i tez ma taki pępuszek. Dla spokoju jak była w podobnym
      wieku jak Twoje maleństwo poszłmy do chirurga dziecięcego (po wczesniejszej
      wizycie u pediatry i wzięciu skierowania).Jest to spowodowane "małą
      przepuklinką", którą nie kazał sie przejmować, aczkolwiek nie wykluczone, że
      niestety w wieku ok. 3 lat mała będzie musiała przejść mały zabieg operacyjny.
      Chodzimy teraz regularnie do lekarza co pół roku , aby mieć "to" na oku.
      Osobiście - polecałabym Ci się udać do lekarza.
      Pozdrawiam Dorcia
    • kokosankaa Re: wystający pępek 03.09.05, 12:55
      Witam!
      Moja corcia od momentu urodzenia do , juz terz nie pamietam ale chyba 3, moze 4
      mc, tez miala wystajacy pepek, przyczyn moze byc kilka, u mnie bylo to
      najprawdopodobniej spowodowane tym ze mialam krotka pepowine, a mialam cesarke,
      wiec przy wyciaganiu dziecka troce sie ten pepuszek naciagnal, lekarz
      powiedzial mi (oczywiscie jezeli nie jest to na tle chorobowym), pepek sam z
      czasem dojdzie do siebie, ewentualnie sa takie plastry w aptece, specjalnie na
      wystajacy pepek, ale ja mowiac szczerze kupilam , i nie stosowalam , bo nie
      chcialam sprawiac dzidzi jakiegos dyskomfortu, nie dosc ze ielucha, to jeszcze
      ten plaster, postanowilam poczekac, teraz mala ma 6 miesiecy i normalny
      pepuszek, juz od dluzszego czasu, poczekaj troche, na pewno bedzie OK, ja tez
      sie tym troche martwilam, ale plastra i tak nie zalozylam, Wiec reasumujac nic
      nie robilam i jest OK, sam sie wchlonął do srodka, a byl na prawde odstajacy.
      Pozdrawiam
    • alex_cz Re: wystający pępek 03.09.05, 13:20
      Mój mały również ma wystający pępek - jeden lekarz zalecił plastrowanie, inny
      tylko obserwację. Wybrałam opcję drugą, poza tym zwracam uwagę aby pampersy
      zakrywały pępek. Nie wiem czy samoistnie czy jak ale powoli pępek zaczyna być
      coraz mniej wystający; w każdym razie nie tak jak wcześniej kiedy właściwie
      wystawał ciągle.Obserwuj i nie martw się, mnie też nastraszyli operacją.
    • majutkam Re: wystający pępek 03.09.05, 15:08
      Witamsmile Moja mała jak byłyśmy na szczepieniu jak skończyła 6 tygodni to lekarka
      powiedziała na że ma przepukline pępkową dała skierowanie do chirugra i kazała
      kupi plaster (są takie specjalne plastry nie pamiętam nazwy) i oczywiście
      postraszyła operacja- dodam na marginesie że nie jest już naszym pediatrąsmile.
      Chirurg jak do niego poszliśmy to stwierdził że on takimi plastrami nie zakleja
      bo one niby nic nie dają i okręcił Majkę takim plastrem z rolki szerokim (do
      okoła tylko kawałek na plecach nie miała zaklejone), zrobił to bardzo mocno bo
      stwierdziła ze inaczej to nie poskutkuje (Majce skąd inąd pulchniutkiej
      dziewczynce zrobił talie osy) i powiedziła że za dwa tygodnie mamy jej zdjąc
      ten plaster i jak zagoją sie odparzenia to przyjśc na kontrole!!!Po dwóch
      dniach zauważyłam pod plastrem mokrą plamkę poszłam do pediatry żeby zobaczył
      co sie tam robi i czy to juz nie są czasem odparzenia. Lekarz zrywał jej to z
      brzucha razem z bomblami! Małą płakała a ja razem z nią ! Na brzuszku była
      jedna żywa rana!!!!!!Plaster zrewałąm po dwóch dniach a nie chce nawet pomyślec
      co by było po 2 tygodniach!!! Dzisiaj Majka ma normalny pępek (sam sie
      wchłonoł). Potem rozmawiał z innym lekarzem który stwierdził ze plastrowanie
      nie ma żadnego sensu bo jak jest małą przepuklina to się sama wchłonie a jak
      duża to i tak trzeba operowac.Ja na mądrego lekarza trafiłam troche za póxno i
      przez to moje dziecko sie nacierpiało dlatego nim cokolwiek zrobisz z ta
      przepukliną skonsultuj sie z dwoma lekarzami!
      Pozdrawiam
      Joanna i Maja
    • edyta_bo Re: wystający pępek 03.09.05, 15:33
      to wygląda na przepukline pepkową. To na ogół nie jest poważne i samo się cofa.
      Mój synek - też 6 tygodni ma to również. Kazano tylko kłaść na brzuszku więcej
      (naturalnie pod kontrolą), więc on śpi na brzuchu co dzień ok. 4 godziny.
      Ostatnio rehabilitant zwrócił mi uwagę, że to jest dla dziecka czasem bolesne i
      czasem, gdy on marudzi a ja myślę, że to brzuszek to może mu dokuczac właśnie
      pepek. I pokazał jak masowac jelitka, by przechodziło. Trzymając dziecko na
      kolanach w położeniu na plecach z uniesionymi nóżkami jedną dłonia tak
      przesuwać jelitka z prawej na lewą. I rzeczywiście zwykle pomaga.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka