noxnox 30.09.07, 10:43 czy ktoś z was wie od kiedy można używać chusty BEBELULU model lulu, (mam 4 tyg. dziecko)? czy można ją zakładać zarówno na lewe jak i na prawe ramię? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
saskiaplus1 Re: od kiedy chusta 30.09.07, 11:46 Ja używałam chusty (innej) praktycznie od urodzenia małej. Z tego co wiem, chusta właśnie do tego się nadaje. Moja córka zrobiła się do niej za duża gdzieś w wieku 2,5 miesiąca, więc 4 tygodnie to chyba najwyższy czas na używanie, bo wkrótce może być za mała. Wbrew temu, co piszą producenci i sprzedawcy, chusta sprawdza się u noworodków i małych niemowląt, a potem dopiero u większych dzieci, które same się trzymają rodzica i można je nosić w chuście na biodrze. Odpowiedz Link Zgłoś
andziulindzia Re: od kiedy chusta 30.09.07, 13:51 saskiaplus1 napisała: > Wbrew temu, co piszą producenci i sprzedawcy, chusta > sprawdza się u noworodków i małych niemowląt, a potem dopiero u większych > dzieci, które same się trzymają rodzica i można je nosić w chuście na biodrze. Miałabyś rację o ile dopisałabyś "chusta na jedno ramię". Chusta długa wiązana nadaje się dla dzieci w każdym wieku, natomiast w chustach na jedno ramię dzieci samodzielnie niesiedzące mozna nosić jedynie w pozycji kołyskowej, a niektóre starsze nieco dzieci zwyczajnie nie chcą być noszone w tej pozycji. Na siedziąco w chustach takich jak lulu właśnie można nosić dziecko, które samodzielnie siedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: od kiedy chusta 30.09.07, 13:48 Chusta [typ taki jak kangalu, ale własnoręcznie zszyta] służyła mojemu synowi od tygodnia po urodzeniu [bo wtedy ją uszyłam] do mniej więcej lat trzech bez przerwy. Więcej czasu młody spędził w chuście niż w wózku. Wszystko jedno na jakie ramię się chustę założy, ale dobrze jest na zmianę [choć ja prawie zawsze nosiłam tylko na jednym, bo tak mi wygodniej było]. Wraz z upływem wieku dziecka zmieniają się tylko pozycje w jakich dziecko się nosi i nieprawdą jest, że to chusta dla noworodków a później już tylko dla samodzielnie siedzących dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
agamamaani Re: od kiedy chusta 30.09.07, 14:47 można od urodzenia. chusty kółkowe zaleca sięnosić raz na jednym raz na drugim ramieniu - i ze względu na dziecko i ze względu na rodzica BTW - zapraszam na forum chustowe Odpowiedz Link Zgłoś