06.02.07, 21:26
Dziś dałam pierwszy raz i mała strasznie sie rozpłakała........jak sie
skonczył. Bardzo mnie zadziwiła, chyba nic jej jeszcze tak nie smakowało.
Pozdrowionka!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • ada1122 Re: Danonki 06.02.07, 22:33
      kiedyś wyczytałam, że Danonki daje się dzieciom od 3 roku życia, nie wcześniej..
      dla pewności można zadzwonić na infolinie..
    • monisku32 Re: Danonki 06.02.07, 23:32
      ja w ogóle nie będę dawać, bo jestem przeciwko koncernowi Danone jako takiemu -
      wykończę ich poprzez niekupowanie produktów ;-DD
      • monisku32 Re: Danonki 06.02.07, 23:42
        "Danonki z kolei są zdecydowanie zbyt słodkie, by stosować je w codziennej
        diecie dziecka – twierdzi doktor Jolanta Mikołajewicz, znany warszawski lekarz
        pediatra. – Nadmiar cukru, zwłaszcza w połączeniu z mlekiem i jego przetworami,
        może zrujnować zdrowie malucha. Cukier to jedna z najbardziej szkodliwych
        substancji dla człowieka, a szczególnie dla małego człowieka.
        Danone wprowadził serki Danonki na polski rynek, gdy dowiedział się od
        ekspertów z Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka, że w
        diecie polskich dzieci brakuje wapnia. Co więcej, koncern w zeszłym roku
        opłacił badania dotyczące zawartości wapnia w diecie najmłodszych Polaków.
        Badania prowadziły właśnie oba instytuty podległe Ministerstwu Zdrowia. – W
        zamian za wkład finansowy w badania Danone zwrócił się z prośbą o udostępnienie
        danych związanych ze spożyciem wapnia i witaminy D, aby upewnić się, czy
        aktualny poziom wzbogacenia Danonków w wapń i witaminę D jest zgodny z
        potrzebami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym w Polsce – tłumaczy
        Przemysław Pohrybieniuk, dyrektor do spraw relacji zewnętrznych firmy Danone.
        Dyrektor Janus z Instytutu Matki i Dziecka nie widzi nic złego w takiej
        kooperacji: „Współpraca instytucji naukowych z partnerem przemysłowym jest
        częstą praktyką w różnych krajach świata, gdzie przemysł wspiera prowadzenie
        badań naukowych” – napisał. Zresztą – dodał – dla Instytutu samodzielne
        przeprowadzenie tych badań byłoby zbyt kosztowne.
        Ale Piotr Koluch ze „Świata Konsumenta” nie podziela jego zdania: – Owszem,
        zdarza się także na Zachodzie, że prywatne firmy sponsorują badania naukowe,
        ale jest to zazwyczaj kilka konkurujących ze sobą koncernów. Finansowanie
        publicznego badania przez jedną firmę, która wykorzystuje wyniki naukowców dla
        własnych korzyści, to ewenement na skalę Europy.
        Od dyrektora Janusa dowiedzieliśmy się jeszcze, że znak Instytutu Matki i
        Dziecka jest rozpoznawalny przez rodziców i cieszy się ich zaufaniem."

fragment tekstu: Instytuty naukowej reklamy ("Przekrój")

Pełny tekst:
        fkkalisz.to.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=80&Itemid=31

• malenkima Re: Danonki 07.02.07, 11:30
          a ja dodam do zacytowanego fragmentu, że nie wszystkie produkty, gdzie
          umieszczony jest znak "IMiD-Instytut Matki i Dziecka poleca" zostały przebadane
          przez IMiD a jedynie producent zapłacił za ten znak zwiększając sprzedaż swojej
          marki wśród matek. czytałam to również w przekroju (może to nawet cd. tego
          artykułu był), także moje ZAUFANIE do IMiD trochę zbladłosad
          • o_tuska Re: Danonki 07.02.07, 14:29
            artuś uwielbia i też marudzi jak sie kończa ale w takim razie ograniczę i będę
            robiła własny serek big_grin
            • qamyczeq Re: Danonki 07.02.07, 17:45
              My pytaliśmy dziś pediatrę o danonki, powiedziała: "do roku zdecydowanie nie".
              Oni sami na swojej stronie internetowej podają rzeczywiście, że od 3 roku życia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka