Dodaj do ulubionych

Książeczki dla 2-latki

18.10.03, 18:27
Moja mała bardzo lubi książeczki, ale nie wszystkie są równie udane (bo
kupione trochę "w ciemno" przez internet albo w pośpiechu). Raczej nie mam
szans na przejrzenie wielu książeczek przed zakupem, dlatego mam prośbę o
polecenie konkretnych tytułów, które zachwyciły Wasze dzieci i Was
jednocześnie. Liczę na Waszą pomoc.
Marudzik
Obserwuj wątek
    • donatta Re: Książeczki dla 2-latki 18.10.03, 19:26
      Polecam serię o Kamyczku, zwłaszcza te książeczki, w których można odginać
      klapki i sprawdzać, co sie pod nimi znajduje. Mają śliczne kolorowe
      ilustracje, no i frajda dla dziecka, kiedy sprawdza, co Kamyczek ukrył np. za
      rączkami. Cena - ok. 11 zł (przynajmniej w sklepie, w którym ja kupowałam).
      Jeszcze lepsze są książeczki o Mysi wydane przez Endo, ale to już większy
      wydatek - około 30-40 zł (można kupić w Empiku albo zamówić w internetowym
      sklepie Endo).
      Dla takiego malca polecałabym wszelkie książeczki zawierające zdjęcia
      zwierząt -prawdziwe fotki, nie ilustracje jakiegoś pożal się Boże artysty.
      I wyd. Wilga wydało fajną serię o zwierzakach w dżungli, zoo, i gdzieś tam
      jeszcze) - mały format, ładne ilustracje i też ruchome obrazki.
      Możesz przyjrzeć się serii o Martynce wyd. Podsiedlik, Raniowski i spółka.
      Książeczki są pięknie wydane, przetłumaczone przez Wandę Chotomską, choć chyba
      dla ciut starszych dziewczynek. Ale są cztery ksiażeczki skrócone w sztywnych
      okładkach - w sam raz dla malucha.
      Niestety, nasz rynek wydawniczy nie rozpieszcza dzieci, przeważają pośpiesznie
      wydane, żle przetłumaczone bajki, o fatalnych ilustracjach i niekiedy
      kontrowersyjnym wydżwięku. Jak choćby pamiętna książeczka wydawnictwa
      Jarmołkiewicz, w której sympatyczne skądinąd zwierzaczki wysadziły w powietrze
      niedobrego liska, serwując mu torcik z dynamitem (sic!)
      Dlatego marzy mi się własne wydawnictwo z książkami dla dzieci smile
      A póki co kupuję dużo książeczek angielskich, bo są naprawdę cudne.
      Pozdrawiam
      Donata
      • anlenki Re: Książeczki dla 2-latki 20.10.03, 08:27
        Co do serii o kamyczku zgadzam sie całkowicie. Bajeczki o Mysi widziałam,
        niestety tylko z cienkimi stronami sad. Ale mój 2-latek ostatnio przeżywa
        fascynację traktorem i pociągiem, więc super okazała sie
        ksiązeczka "Lokomotywa". I super są książeczki z krótkimi wierszykami np
        Brzechwy.Ostatnio kupiłam w Empiku super książkę - nie pamietam autorów, na
        pewno przetłumaczona z francuskiego. Księzeczki nie sposób nie zauważyc- jest
        badzo duza, ze 40x50 cm. "co się dzieje w mieście" - taki jest chyba tytuł,
        przedstawione jest mieasto w różnych osłonach-ranek, południe wieczór noc, plac
        zabaw, sklep, dworzec, szkołą i przedszkole. Ma mnóstwo szczegółów, można ją
        oglądać i cały czas odkrywać coś nowego.
        Natomiast absolutną porażką okazała sie ksiązka, którą kupiłam w Carrfeurze -
        taka z łukiem na górze, "O Czerwonym Kapturku" - na ostatniej stronie myśliwy
        goni wilka z wielkim nozem i reozcina mu brzuch .I to wszystko jest narysowane!
        To była jedyna inwestycja w ciemno. I jak trafiłam od razu źle.
        • ochotka69 Re: Książeczki dla 2-latki 21.10.03, 13:46
          Przygody kamilki na kazdy dzien, naprawde super dla dziewczynki
          A odnośnie Mysi to się dziwie jak moze sie podobac ta ksiązka chyba reklama
          robi swoje.
          • donatta Re: Książeczki dla 2-latki 21.10.03, 13:58
            Nie widziałam żadnej reklamy Mysi, a moje dzieci uwielbiają zarówno bajkę jak
            i książeczki. A z gustami się nie dyskutuje i nie ma tu nic do rozumienia.
            Donata
          • maak3 Re: Książeczki dla 2-latki 31.10.03, 22:45
            ochotka69 napisała:

> Przygody kamilki na kazdy dzien, naprawde super dla dziewczynki
            z tego co sobie przypominam to przeglądając te książeczki szybciutko
            porzuciłam - szczególnie tę o lekarzu i korzystaniu z nocniczka - odstraszły
            mnie swoimi ''tekstami'', które zamiast oswajać różne sytuacje czyniły je
            przerażającymi (vide robienie zastrzyków)

A odnośnie Mysi to się dziwie jak moze sie podobac ta ksiązka chyba reklama
            > robi swoje.
            A mysia jest super
            prosta konkretna i kolorowa

a w empiku widziałam nowe książeczki w sztywnej oprawie wydawnictwa
            siedmiogród to był chyba cykl o lisku, który poznaje kolory, kształty i itd. i
            rewelacyjna cena 4,90 !!!

a kamyczki są bezcenne
            + wiersze Brzechwy oczywiście
          • kolorko Re: Książeczki dla 2-latki 17.11.03, 22:47
            Wypożyczyłam Mysię z biblioteki-przejrzałam i stwierdziłam, że jest
            przereklamowana, za droga i na pewno jej nie kupię .Zmieniłam zdanie, gdy
            zobaczyłam z jakim zapałem i radością moja prawie 2-latka ogląda
            książeczkę.Mikołaj przyniesie jej niejedną Mysię.Dobrze,że wypożyczyłam też
            Kamilkę [lub Dorotkę-jak kto woli].Miałam zamiar kupić tę książkę po licznych
            pochlebnych recenzjach-lecz ze względu na tekst nie kupię i nie polecam jej.
    • kurkitrzy Re: Książeczki dla 2-latki 21.10.03, 18:34
      moja Zosia (aktualnie dwa i pół roku) też uwielbia Mysię. Fascynacja trwa od
      jakiegoś półtora roku i nic nie wskazuje na to, aby miała się lada dzień
      skończyć.
      Lubi też takie najprostsze książeczki zawierające jeden wierszyk (Chory kotek,
      Mam trzy latka, Lokomotywa itp.)

pozdrawiam
      Edyta

p.s. olecam też książeczki wydawnictwa Muchomor (www.muchomor.pl) oraz
      opowiadania o Martynce (ale te są przeznaczone dla ciut starszego dziecka -
      dopiero teraz zaczęły interesować moją córkę.)
    • latent Re: Książeczki dla 2-latki 31.10.03, 22:36
      Kupiłam niedawno książeczki wydane przez Siedmiogród - "Gdybym był kotem"
      oraz "Gdybym był Eskimosem". Twarde okładki elementy do odkrywania cena około 6
      złotych. Emilka uwielbia jak opowiadam wykorzystujac obrazki. Książeczki są
      według opisu przeznaczone dla 2 - 4 latków, ona jest sporo młodsza ale jest
      dzieki książeczce expertem od zwyczajów kotów (pokazuje jak się myją, jak
      straszą pieska itd). Obie polecamy. Acha, są jeszcze dwa tytuły - gdzybym był
      klaunem i gdybym był wiatrem - ale to jeszcze przed nami...
    • marudzik Re: Książeczki dla 2-latki 06.11.03, 17:14
      Bardzo dziękuję za propozycje i proszę o kolejne. Wczoraj dostałam paczkę z
      Wyd. Siedmiogród (cała seria "Gdybym był..." oraz "Co tam się dzieje?" - co się
      dzieje w mieście). Moje dziecko (21 mies.) jest zachwycone, czytamy i oglądamy
      na okrągło, reszta książek jest teraz w odstawce. "Co tam się dzieje?" było
      przecenione chyba z 27zł na 9.90zł (cena rewelacyjna, książka olbrzymia i pełna
      szczegółów, oglądałam ją już wiele razy, a wciąż odkrywam coś nowego...).
      Chciałam też kupić Kamyczki, ale jest tak dużo tytułów, że nie wiem na które w
      pierwszej kolejności zdecydować się (o nocniczku w Merlinie nie znalazłam, choć
      niedawno była, a to u nas temat aktualny). Może ktoś poleci najlepsze z serii?
      Podobnie z serią o Martynce, w Merlinie nie znalazłam takich ze sztywnymi
      kartkami dla maluchów, a podobno są. A może wiecie jak je odnaleźć, może po
      tytułach? Jeśli ktoś ma, to proszę o pomoc.
      Proszę też o propozycje ładnie wydanych sztywnych książeczek z jednym znanym
      wierszykiem. Poszukujemy m.in. Lokomotywy i Wróbelka Elemelka. Tę pierwszą
      widziałam w Wyd. Zielona Sowa, ale nie oglądałam w środku, Elemelka w ogóle nie
      mogę znaleźć.
      Pozdrawiam,
      Marudzik
      • mamongabrysi Re: Książeczki dla 2-latki 16.11.03, 14:27
        Moja Gabrysia (23-m-ce) uwielbia Brzechwę i Tuwima - kupiłam w Merlinie
        niedrogo kartonoew wydawnictwa Zielona Sowa, ale te z tego wydawnictwa które
        nie są znanych autorów odradzam ( np o małej choineczce) Jeśli chodzi o
        Kamyczka to u nas sprawdził się Kamyczek powiedz co to, Kamyczek powiedz gdzie,
        Kamyczek - Dobranoc, U doktora. Jeżeli masz niejadka odradza Przy stole - bo to
        nie jest o tym jak nalezy jeść łyżką, tylko jak walczymy z karmieniem...
        Pozdrawiam
        Ania
        • grzalka Re: Książeczki dla 2-latki 16.11.03, 22:08
          Ania- 2 latka- bardzo lubi Brzechwę i Tuwima (Wilga), Kamyczka tak sobie- te z
          odkrywaniem w ogóle ja nie interesują, mamy tez Kamyczek na nocniczku, przy
          stole, mówi nie (tę chyba lubi najbardziej), uwielbia serie o kreciku wyd
          Egmont (9,90, twarde kartki) oraz Poczytaj mi mamo (Powtórka z wiejskiego
          podwórka, Olaboga lewa noga, Wyładunek z przeszkodami). Aha, ostatnio hitem
          jest Leśna szkoła Kubusia Puchatka (Smaki, Dźwięki, Pogoda itp.
          Pozdrawiamsmile
          • grzalka Re: Książeczki dla 2-latki 16.11.03, 22:11
            Aha, ostatnio w kioskach jest seria Egmontu o Puchatku i kumplach (Tyci Tyci,
            takie broszurkowe wydanie, ale śliczne) my mamy "Miodowe drzewo" i "Tygrys
            wygrywa"- Anka to uwielbia. Wiecie może, czy gdzieś mozna dostac pozostałe?
      • sylwiado Re: Książeczki dla 2-latki 26.11.03, 23:36
        Elemelek jest jedną z ulubionych książeczek Michałka (29.08.2001), fragmenty
        zna na pamięć. Nie znam wersji skróconej, natomiast pełna wersja pt. "O
        wróbelku Elemelku" Hanny Łochockiej została wydana przez Naszą Księgarnię w
        2002 r., więc powinna być jeszcze dostępna. Niestety ma miękką okładkę, więc
        nasz egzemplarz jest już kompletnie zaczytany... Polecam też książeczki
        wydawnictwa Muchomor, również ze wględu na szatę graficzną. A z Kamyczków
        Michał lubi najbardziej "Ud oktora", "Uwaga" i "Mówi nie". Ukochana jest też
        Mysia, a zwłaszcza domek, w szafie czekają już następne książeczki o Mysi...
    • asik69 Re: Książeczki dla 2-latki 26.11.03, 15:29
      Piszecie dużo o wyd. WILGA, właśnie kupiłam ich książeczkę pt. "Wesołe
      wierszyki". Ma jedną wadę: jest dość droga (42 zł.) Poza tym same zalety!
      Pięknie wydana, sztywne kartki, taka gąbczasta okładka no i wspaniałe, naprawdę
      wyjątkowo fajne teksty! Autorką jest Agnieszka Frączek. Kiedyś już ktoś polecał
      na tym forum książeczkę "Co ja plotę" tej samej autorki. Kupiłam ją (można np.
      przez www.merlin.pl, 18zł). Wprawdzie nie jest tak kolorowa i kartki miękkie
      jak w książkach dla dorosłych, ale teksty niczym u Chotomskiej!
      Życzę miłej zabawy (dzieciaczkom i wam też, sama się uśmiałam przy tych
      wierszykach!)
      PS
      Acha, moje dziecko ma włąśnie 2 lata
      Asik
      • grazynka13 Re: Książeczki dla 2-latki 28.11.03, 12:16
        asik69 napisała:

> Piszecie dużo o wyd. WILGA, właśnie kupiłam ich książeczkę pt. "Wesołe
        > wierszyki". Ma jedną wadę: jest dość droga (42 zł.) Poza tym same zalety!
        > Pięknie wydana, sztywne kartki, taka gąbczasta okładka no i wspaniałe,
        naprawdę
        >
        > wyjątkowo fajne teksty! Autorką jest Agnieszka Frączek. Kiedyś już ktoś
        polecał
        >
        > na tym forum książeczkę "Co ja plotę" tej samej autorki. Kupiłam ją (można
        np.
        > przez www.merlin.pl, 18zł). Wprawdzie nie jest tak kolorowa i kartki miękkie
        > jak w książkach dla dorosłych, ale teksty niczym u Chotomskiej!
        > Życzę miłej zabawy (dzieciaczkom i wam też, sama się uśmiałam przy tych
        > wierszykach!)
        > PS
        > Acha, moje dziecko ma włąśnie 2 lata
        > Asik

Znam obie książeczki (zresztą już tu kiedyś tu o nich pisałam), są naprawdę
        świetne, Asiku, masz rację! Dołaczam się do Twoich pochwał.
        Poza tym czytamy Brzechwę, Kerna, Tuwima, Chotomską, a poza tą klasyką -
        wszystko, co wpadnie nam w ręcę. Obie uwielbiamy książeczki!
        Pozdrawiam,
        Grażka
    • anna_chp Re: Książeczki dla 2-latki 26.11.03, 23:47
      U nas również króluje Brzechwa ( ostatnio szczególnie krótkie wierszyki o
      zwierzatkach) i Tuwim ( nieśmiertelna chyba Lokomotywa i Okulary ), poza tym
      polecam książki z serii "Ksiązki szczęśliwego dzieciństwa" i np cykl "codzienne
      wędrówki" z przesuwanymi elementami ( jeżykiem , biedronką)i inne. A ostatnio
      mój Maluch dostał w prezencie wspaniałą " Wielką ilustrowaną księgę dla
      dzieci " autorstwa Anne Sues wprawdzie nie do czytania tylko do wspólnego
      oglądania, ale ile do tego mozna wymyślać historii, a poza tym dziecko uczy się
      rozpoznawać i nazywać różne zwierzęta, przedmioty itp. Nie mogę Małego od tego
      oderwać!
    • pyza15 Re: Książeczki dla 2-latki 28.11.03, 08:59
      Super są też wierszyki Kerna, trochę zapomniane lecz ostatnio wydane przez
      wydawnictwo Wilga. Polecam
    • ankagoz Re: Książeczki dla 2-latki 09.12.03, 09:42
      Również kupiłam _ Co tu się dzieje - jest super. Gdyby ktoś znał podobne okazje
      to proszę o znak.
      Ze swojej strony dodam, że też córka uwielbia proste wierszyki i książeczki
      małego formatu, ale przed snem polecam bajki spokojne - ostatnio Czerwony
      Kapturek lub Kubuś Puchatek.
      Anka i Gabi
      • ulpl Re: Książeczki dla 2-latki 10.12.03, 10:28
        Mam jedną uwagę, książki <Co się dzieje...> i <Gdybym był...> wydało
        wydawnictwo Siedmioróg, a nie Siedmiogród. (na stronie tego drugiego ceny są
        podane w dolarach kanadyjskichsmile i raczej nie są to książki dla dzieci).
        pozdrawiamy wszystkich małych i dużych moli książkowych
        Ula z Martusią

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka