Dodaj do ulubionych

salatki z tunczykiem

IP: *.* 01.02.02, 14:27
Dziewczyny czy macie ciekawe przepisy na salatki z tunczykiem?Bardzo prosze o odpowiedz
Obserwuj wątek
    • Gość: wiesia Re: salatki z tunczykiem IP: *.* 01.02.02, 15:22
      Jedna z moich ulubionych sałatek, choć są różne opinie na jej temat (od wrogów czosnku), bo dość nietypowa:1) 40dkg makaronu (wstążeczki, kolanka, świderki) ugotować w ososlonej wodzie "al dente", przelać zimną wodą.2) 2-3 brokuły ugotować (5-7 minut) w lekko osolonej i osłodzonej wodzie i podzielić w różyczki, głąb można pokroić w kawałki3)2 puszki tuńczyka w kawałkach w tłuszczu4)tłuszcz z konserw odlać na małą patelnię, dodać nieco oleju i kilka posiekanych ząbków czosnku, podsmażyć ten czosnek aż się lekko zrumieni (ilość czosnku wg. gustu ja lubię dużo:6-7 sporych ząbków na taką ilość sałatki)5) wszystko wymieszać, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie ziołami do sałatek.6) sałatka musi swoje odleżeć w lodówce, bo na ciepło i świeżo to nie jest to o co chodzi. Uwagi: -jeśli jest mdła doprawiać sokiem z cytryny, solą i ziołami do skutku-z podanych proporcji wychodzi dużo sałatki, czyli proporcje raczej jeśli spodziewamy się gości albo jesteśmy bardzo głodn
      • Gość: wiesia Re: salatki z tunczykiem do katii i nnych IP: *.* 04.02.02, 08:14
        Coś przesadziłam z tą ilościaą brokułów- nie 2-3 , a 1-2. Chyba, że brokułki liliputki. Zresztą proporcje w sałatkach zwykle są "na oko" , to pewnie same jesteście w stanie to ocenić.
    • Gość: Oliwia Re: salatki z tunczykiem IP: *.* 01.02.02, 15:47
      Ja robię taką:1 torebka ryżu1 puszka tuńczyka w sosie własnym1 puszka groszku zielonegokilka ogórków konserwowych3 jajka2 ząbki czosnkusól, pieprzryż ugotować, jajka, ogórki pokroić w kostkę, wrzucić do miski razem z groszkiem, doprawić, polać majonezem wymieszanym z rozgniecionym czosnkiem.Smacznego!
    • Gość: Monika_A/P. Re: salatki z tunczykiem IP: *.* 01.02.02, 17:01
      puszka tuńczyka w sosie własnympuszka kukurydzyananasy jak ktoś lubi majonezsól, pieprztuńczyka, kukurydzę i drobno pokrojone ananasy mieszamy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.Moja ulubiona,smacznego,Monika A/P.
      • Gość: Małgola Re: salatki z tunczykiem IP: *.* 01.02.02, 19:50
        1puszka tuńczyka w oleju (małe kawałki)1puszka groszku zielonego1puszka kukurydzy1puszka fasolki czerwonejsól pieprz2łyżki gęstej smietany2łyżki majonezuwymieszać wszystko
        • Gość: katia Re: salatki z tunczykiem IP: *.* 01.02.02, 20:07
          dziekuje bardzo,wszystkie przepisy sa bardzo ciekawe
      • Gość: Dżoanka Re: salatki z tunczykiem IP: *.* 09.02.02, 11:54
        Ja robię podobną, zamiast ananasa daję brzoskwinię i też pycha :sol:
    • Gość: Miśka! Re: salatki z tunczykiem IP: *.* 01.02.02, 22:12
      My dzisiaj pałaszowalismy sałatke z tuńczykiem warstwową.1 puszka tuńczyka w sosie własnym10 -15 dag sera żółtego np. zamojskiego3-4 jaja1 cebula3/4 kukurydzy w puszce(ale bez kukurydzy tez jest pyszna)majonez(oczywiscie niecały)sólSer zółty utrzec na drobnej tarce. podobnie osobno utrzeć na tarce ugotowane białka i żóltka. Cebulkę drobno pokroić w kosteczkę. Tuńczyka lekko odsączyć(lub tez nie odsączać) i rozdronbnic widelcem. Kładziemy na spód najlepiej przezroczystej a wysokiej salaterki takie warstwy, licząc od spodu:Na dno białka (troszkę posolić) ser żółty posmarować majonezem cebulka(troszkę posolić) tuńczyk kukurydza posmarowac majonezem posypać utartymi żółtkamiWstawić choc na 0,5 godziny do lodówki. Gdy macie mniejszą salaterkę(o mniejszym dnie), to wtedy róbcie cienkie warstwy a za to 2 razy. Sałatka jest pyszna. Wczesniej robiłam ją bez kuurydzy, ale córcia i synek sa jej amatorami, więc teraz taką robię. Uwaga! Sałatka znika szybko. Odłóżcie porcję dla siebie! cebulka(troszkę posolić)
    • Gość: Agata Re: salatki z tunczykiem - sałatko - pasta IP: *.* 05.02.02, 15:31
      1. Puszka tuńczyka w sosie własnym2. około 0,25 kg sera białego3. cebula4. cytryna5. cukierTuńczyka ugnieść z serem, dodać posiekaną drobno cebulkę, doprawić cukrem i cytryną (bez soli!).Ja ją uwielbiam!
    • Gość: bachula Re: salatki z tunczykiem IP: *.* 09.02.02, 12:16
      Polecam WIRTUALNA KUCHNIE POLSKA na:http://www.kuchnia.3miasto.pl/index.php3SMACZNEGO smile ;-) :-)
    • Gość: bachula Re: salatki z tunczykiem IP: *.* 09.02.02, 12:16
      Polecam WIRTUALNA KUCHNIE POLSKA na:http://www.kuchnia.3miasto.pl/index.php3SMACZNEGO smile ;-) :-)
    • Gość: patsik Re: salatki z tunczykiem IP: *.* 13.02.02, 20:47
      widzę,że jeszcze nie było mojej ulubionej sałatki "ciążowej"! robiłam tego całą michę - miało starczać na trzy dni...zjadałam sama na raz!puszka tuńczyka-ja brałam w sosie własnym,ale w oleju pewnie też ujdzie...ogórki kiszone,majonez,kasza kuskus-proporcje dowolne-w/g upodobań.kuskusa zalewa się wrzątkiem żeby napęczniał i soli,w tym czasie kroi się ogórki w kostkę,wyjmuje tuńczyka z puchy.potem wszystko miesza się razem.można nawet zjeść na ciepło-wielokrotnie praktykowałam...ale lepiej schłodzić-mniam!
    • Gość: gemma Re: salatki z tunczykiem IP: *.* 13.02.02, 23:01
      Moja sałatka nazywa się "piracka" i podpatrzyłam ją w jakiejś pizzerii. Trzeba wymieszać puszkę groszku, puszkę kukurydzy, dwie puszki tuńczyka w sosie własnym, słoiczek majonezu i pokrojony drobno por. I to wszystko. Przygotowanie zajmuje około pięciu minut, no chyba, że macie małą wprawę w otwieraniu puszek... :)Pozdrawiam g.
    • Gość: Basku Re: salatki z tunczykiem IP: *.* 14.02.02, 09:12
      1 puszka tuńczyka w sosie własnym1 czerwona paprykabiała część poramakaron kolankaogórki kiszone( nie za dużo! 1-2 max. na sałatkę dla 4 osób)zielona pietruszkasól, pieprz,paprykę majonezDo ugotowanego, ostudzonego makaronu dodać pokrojoną w kostki paprykę, porę, ogórki kiszone i tuńczyka. Całość doprawić majonezem, przyprawami i zieloną pietruszką(polecam też wersję na pikantno - wtedy trzeba dodać więcej pieprzu i papryki).SMACZNEGO!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka