Dodaj do ulubionych

kaszki bobovity

16.08.03, 00:06
Ostatnio(ok.miesiąca temu) pojawiła się w mediach informacja że sanepid
wykrył w kaszkach bobovity jakieś nieprawidłowości(nie pamiętam o co
dokładnie chodziło) i oczywiście przestałam je podawać mojej 9-cio mies.
Kasi. Bardzo lubię tą firmę Kasia też ale media jak zwykle nie zdementowały
tej informacji. Czy są one już bezpieczne?
Obserwuj wątek
    • addria Re: kaszki bobovity 16.08.03, 12:28
      Rzeczywiście było coś takiego, rownież dokładnie nie pamiętam o co chodziło,
      chyba o zbyt dużą zawartość jakiejś substancji, ale dotyczyło to kaszek
      jedynie mleczno-pszennych. Poza tym firma Nutricia, producent kaszek, odwołała
      się do sądu, twierdząć, że to nie prawda.
      Ja nie przestałam podawać mojemu synkowi kaszek Bobovity, nawet wówczas. On je
      tylko bezmleczne i głównie ryżowe. Wolę te kaszki od kaszek Nestle, bo lepiej
      się rozprowadzają w mleczku modyfikowanym, są smaczniejsze (choć to oczywiście
      kwestia gustu) i wydajniejsze. Mój synek rozwija się doskonale i nic mu nie
      dolega. Myślę, że nie ma się co obawiać.
      • julinek1 Re: kaszki bobovity 17.08.03, 18:06
        Na opakowaniu napewno podany jest numer telefonu, infolinii więc wystarczy
        zadzwonić i porozmawiać.
        Miałam problem nieco innej natury to pani konsultantka przyjechała nawet do
        domu osobiście.
        • lanna1 Re: kaszki bobovity 17.08.03, 23:05
          Chyba jest duzy problem z tymi kaszkami, bo ja czytalam, ze 2 m-ce temu, ze
          ktoras zawiera zbyt duzo kadmu. Sama je stosuje, ale chyba przestane, bo widze,
          ze coraz czesciej pojawiaja sie "rewelacje" na ich temat.
          Napiszcie jezeli cos wiecie na ten temat.
          A co do konsultantki, to nikomu niczego nie ujmujac: "kazdy zyd swój towar
          chwali", wiec....
          czekam na wiadomosci
          • anna.michal Re: kaszki bobovity 18.08.03, 10:34
            Śledziłam tę sprawę na stronach Bobovity, niestety nie mogę teraz znaleźć tych
            artykułów, ale sprawa skończyła się miesiąc temu.
            Mogę streścić co przeczytałam.
            1. Pojawiły się w mediach informacje że kaszka mleczno-pszenna wieloowocowa
            zawiera za dużo kadmu (0,06% - norma dopuszczalna to 0,02%). Informacja ta
            pochodziła po badaniu próbki w jednym laboratorium.
            2. Pojawił się problem, gdy firma chciała skontaktować się z dyrektorem
            laboratorium (urlop, nie uchwytny) i przekazać próbkę do drugiego Sanepidu, co
            normalnie jest praktykowane (najpierw mówili że zgineła, potem ża za mała) ale
            udało się.
            3. Po tygodniu były wyniki, potwierdzające wewnętrzne wyniki firmy, że kaszka
            zawiera 0,006% kadmu, co biorąc pod uwagę składniki jest możliwe, dopuszczalne
            i nie szkodliwe.
            4. Zastanawiali się nad oddaniem sprawy do sądu, ale nie wiem co z tego wyszło.
            Natomiast kierownik pierwszego laboratorium wysłał do nich przeprosiny.

To by było wszystko.

Ania
    • joakar Re: kaszki bobovity 18.08.03, 10:30
      Dorcia 161 oto co znalazłam jakiś czas na stronah Nutrici:
      Lanna 1 dziewczynom chodziło o tę sprawę z kadmem właśnie.

Opole, 27 czerwca 2003 r

Oświadczenie firmy NUTRICIA Polska

Potwierdzona wysoka jakość kaszki BoboVita

Wyniki niezależnych od firmy laboratoriów państwowych potwierdziły, że kaszki
      dla dzieci BoboVita produkowane przez NUTRICIA Polska spełniają wszystkie
      obowiązujące w Polsce normy i wymagania dotyczące wysokiej jakości oraz są w
      pełni bezpieczne w spożyciu. Produkty te mogą być bez obaw kupowane i podawane
      dzieciom.
      NUTRICIA Polska otrzymała wyniki badania próbek arbitrażowych wykonanych w
      specjalistycznym Laboratorium Higieny Żywności i Żywienia Wojewódzkiej Stacji
      Sanitarno-Epidemiologicznej (WSSE) w Rzeszowie oraz powtórnych badań w
      Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej (PSSE) w Poznaniu. Badania te
      potwierdziły wyniki analiz wewnętrznych NUTRICIA Polska, że kaszka mleczno-
      pszenna wieloowocowa BoboVita dla dzieci od 10 miesiąca z terminem przydatności
      do spożycia 06.02.2004 spełnia wszystkie rygorystyczne normy.

Badanie w rzeszowskim laboratorium zlecone zostało przez Państwową Inspekcję
      Sanitarną. Miało na celu weryfikację wcześniejszych testów PSSE w Poznaniu,
      które wzbudziły wątpliwości co do zgodności z polską normą poziomu kadmu we
      wspomnianej partii kaszki. Wyniki badań weryfikacyjnych przeprowadzonych przez
      WSSE w Rzeszowie rozwiały te wątpliwości. Laboratorium rzeszowskie jest jednym
      z nielicznych w Polsce posiadających akredytację na badania zawartości
      określonego typu metali, w tym kadmu, w produktach spożywczych.

Jak stwierdziło specjalistyczne Laboratorium Higieny Żywności i Żywienia w
      Rzeszowie, skład zbadanych próbek „pod względem zawartości kadmu odpowiada
      wymaganiom rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 13 stycznia 2003 r.”.
      Ustalono, że poziom kadmu w badanej próbce wynosi 0,008 mg Cd/kg − niemal
      trzykrotnie poniżej dopuszczalnej normy 0,02 mg Cd/kg.

Także PSSE w Poznaniu, która jako jedyna miała wątpliwości, obecnie potwierdza
      zgodność składu próbek ww kaszki z polskimi normami. Stacja ta jeszcze raz
      przebadała kaszkę i 26 czerwca oficjalnie powiadomiła nas, że zbadane próbki
      kaszki spełniają polskie normy co do poziomu kadmu.

Konsumenci chcący uzyskać więcej informacji na temat kaszek BoboVita lub innych
      produktów NUTRICIA Polska mogą to zrobić dzwoniąc na numer specjalnej infolinii
      0-801 16 55 55 (opłata tylko za 1 impuls) lub poprzez Internet wysyłając
      pytanie na adres
      e-mail: serwis@nutricia.com.pl.

NUTRICIA Polska wyraża podziękowanie wszystkim konsumentom, którzy mimo
      wprowadzających ich w błąd informacji utrzymali zaufanie do wysokiej jakości
      kaszek BoboVita. Zapewnia, że dla firmy nie ma większej wartości, niż
      bezpieczeństwo dzieci spożywających produkty NUTRICIA. Bezpieczeństwo to
      zapewnia na co dzień wyjątkowo rygorystyczna kontrola jakościowa podczas całego
      procesu produkcji. Kontrola ta oparta jest na szczególnie wymagających normach
      systemów zapewnienia jakości HACCP i ISO 9001 a weryfikowana jest przez
      brytyjską firmę Lloyd’s Register. Bieżącą kontrolę nad produkcją w zakładach
      NUTRICIA Polska sprawują także WSSE i PSSE w Opolu, które dbają o utrzymanie
      wysokiego standardu produktów i procesów produkcyjnych firmy.

Jan Slob
      Dyrektor Zarządzający
      NUTRICIA Polska Sp. z o.o.

Więcej informacji udziela:
      Małgorzata Kołodrub,
      Kierownik ds. Kontaktów Zewnętrznych
      tel: (+48 77) 454 40 55 wew. 114,
      tel. kom: 0 - 604 490 483
      e-mail: prasa@nutricia.com.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka