Dodaj do ulubionych

Urlop macierzyński, potem wyp., a potem wychow.?

23.01.09, 23:42
Witam serdecznie,
Mam pytanie do Kadrowych.
Jestem zatrudniona na pełen etat na czas nieokreślony.
Urlop macierzyński mija mi 18.02.2009r.
Po urlopie macierzyńskim chciałambym wykorzystać urlop wypoczynkowy
za rok 2008 (24dni).
Jak wcześniej muszę napisać podanie o urlop wypoczynkowy i
dostarczyć go pracodawcy?
Czy na ten urlop pracodawca ma obowiązek się zgodzić?
Czy może się nie zgodzić?
Chciałabym również wykorzystać urlop wypoczynkowy za rok 2009.
Czy mogę wykorzystać awansem 26 dni urlopu, które mi przysługują?
Czy tylko wymiar proporcjonalny do końca urlopu macierzyńskiego
czyli 5 dni?
Czy na ten urlop pracodawca może się nie zgodzić?
Czy podania na urlop za 2008 i 2009 rok moge napisac razem czy
nalezy napisac osobno?
A jak wygląda sytuacja jakbym po urlopie macierzyńskim i
wypoczynkowym chciała wykorzystać urlop wychowaczy?
Czy mogę?
Z g óry bardzo dziękuję za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • hoop_cola Re: Urlop macierzyński, potem wyp., a potem wycho 24.01.09, 00:17
      > Jak wcześniej muszę napisać podanie o urlop wypoczynkowy i
      > dostarczyć go pracodawcy? NIE PAMIETAM CZY JEST TAKI ZAPIS - TYDZIEN POWINIENE WYSTARCZYĆ, NA ILE WCZESNIEJ MASZ ZŁOZYC WNIOSEK - I TAK NIE MOZE CI ODMOWIC I TAKsmile
      > Czy na ten urlop pracodawca ma obowiązek się zgodzić? JWsmile
      > Czy może się nie zgodzić? JWsmile
      > Chciałabym również wykorzystać urlop wypoczynkowy za rok 2009.
      > Czy mogę wykorzystać awansem 26 dni urlopu, które mi przysługują? TAK - RYZYKO PRACODAWCYsmile
      > Czy tylko wymiar proporcjonalny do końca urlopu macierzyńskiego
      > czyli 5 dni? NIE
      > Czy na ten urlop pracodawca może się nie zgodzić? HMMM, TU NIE JESTEM PEWNA, ZE WGLĘDU NA GODZINY NOCNE - POSZUKAM TEGO RANOsmile
      > Czy podania na urlop za 2008 i 2009 rok moge napisac razem czy
      > nalezy napisac osobno? JAK CI WYGODNIEJ (PAMIETAJ O DOKLADNYM ODLICZENIU SWIĄT I DNI USTAWOWO WOLNYCH OD PRACY)
      > A jak wygląda sytuacja jakbym po urlopie macierzyńskim i
      > wypoczynkowym chciała wykorzystać urlop wychowaczy?
      > Czy mogę? OCZYWIŚCIE ZE MOZESZsmile
      > Z g óry bardzo dziękuję za wszelkie informacje. PROSZĘ
      > Pozdrawiam POZDRAWIAM RÓWNIEŻ

ps - mam nadzieje, ze wiesz o tym, ze należa ci sie 2 tygodnie urlopu macierzynskiego jesli te twoje wyliczenia dotyczą 18 tyg.? jesli juz liczyłas url. mac na 20 tyg, to oksmile
      • iko-is-me Re: Urlop macierzyński, potem wyp., a potem wycho 24.01.09, 07:54
        Bardzo dziękuję za informacje.
        Czy w podaniu o urlop najlepiej powoływać sie na konkretny pafagraf
        z Kodeksu Pracy?
        Chciałabym, żeby było wszystko zgodne z przepisami.
        Niestety moi pracodawcy krzywa patrzą na kobiety w pracy, które mają
        dzieci.
        Pozdrawiam

ps. Co do wyliczenia to jest to moje drugie dziecko.
        • slonko1335 Re: Urlop macierzyński, potem wyp., a potem wycho 24.01.09, 09:04
          Ja się tylko wtrącę, poradzono mi aby wniosek na urlop z 2008 i 2009 roku
          napisać od razu. Czyli wypisujesz, że od 19 lutego do dnia kiedy tam mija te 50
          dni a nie najpierw o ten z 2008 a potem ten z 2009 dopiero. Czemu?, bo niektórzy
          pracodawcy interpretują wtedy ten drugi urlop (za 2009) jako urlop po urlopie
          wypoczynkowym a nie po urlopie macierzyńskim bezpośrednio a tylko na ten po
          macierzyńskim pracodawca nie może nieudzielić zgody. Ja wiem że to bzdury ale po
          co masz się szarpać z pracodawcą skoro nieprzyjazny młodej matce. Ja wypisałam
          od razu wnioski o urlop za 2008 i 2009 i wychowawczy za jednym zamachem.
          Pamiętaj żeby mieć potwierdzenie, że wnioski złożyłaś, najlepiej podpisane kopie
          albo podbite przez sekretarkę datownikiem...
        • hoop_cola Re: Urlop macierzyński, potem wyp., a potem wycho 24.01.09, 11:14
          nie, nie musisz. jesli bedą robic problemy (w co bardzo wątpię) napisz na priv lub na forum.

i zgadzam sie ze slonkiem - machnij od razu za 2008 i 2009, wez sobie zrób kesro jak beda podpisane i trzymaj je "w razie czego".

a co do tego 2. dziecka - teraz to nie ma znaczenia - na każde urodzone jedno dziecko przysługuje obecnie 20 tyg macierzynskiegosmile i nawet te dziewczyny, które przebywają na macierzynskim, ulega on przedłużeniu. wolałam zapytac, zebys nie była stratnasmile
          • iko-is-me Re: Urlop macierzyński, potem wyp., a potem wycho 25.01.09, 07:18
            Bardzo dziękuję Wam za pomoc.

Mam jeszcze pytanie dotyczące urlopu wychowawczego.
            Czy istnieje jeakiś przepis, ze muszę mieć przepracowany określony
            czas u pracodawcy przed ciążą, żeby wykorzystać urlop wychowawczy?

Pozdrawiam
            • do.de Re: Urlop macierzyński, potem wyp., a potem wycho 25.01.09, 08:18
              Urlop wychowawczy przysługuje pracownikowi, który bezpośrednio przed uzyskaniem
              prawa do urlopu wychowawczego pozostawał w stosunku pracy przez okres dłuższy
              niż 6 miesięcy.
              • ib_k Re: Urlop macierzyński, potem wyp., a potem wycho 30.01.09, 18:03
                do.de napisała:

> Urlop wychowawczy przysługuje pracownikowi, który bezpośrednio przed uzyskaniem
                > prawa do urlopu wychowawczego pozostawał w stosunku pracy przez okres dłuższy
                > niż 6 miesięcy.

sprostowanie, który ma przepracowane co najmniej 6 miesięcy w całej swojej karierze zawodowej a nie u ostatniego pracodawcy!
    • iko-is-me Do hoop_cola - napisałam na priva 29.01.09, 23:57
      Dziękuję.
      • hoop_cola Re: Do hoop_cola - napisałam na priva 30.01.09, 13:38
        odpowiedziąłam na priva - proszęsmile
        • viga31 Re: Do hoop_cola - napisałam na priva 11.02.09, 10:06
          urlop wyp. za 2009 należy Ci się tylko proporcjonalnie za "przepracowane" dni
          czyli w tym wypadku do lutego. Pracodawca może się nie zgodzić na cały urlop za
          2009.
          • slonko1335 Re: Do hoop_cola - napisałam na priva 11.02.09, 10:12
            Viga nie wprowadzaj ludzi w błąd...to już drugi post w którym bzdury piszesz....
            • nenka1 Re: Do hoop_cola - napisałam na priva 11.02.09, 23:37
              Dziewczyny to jak z tym urlopem jest? Czy na serio tylko
              proporcjonalnie? Musze to wiedzieć, bo jutro idę na rozmowę do
              pracy. I błagam nie wprowadzajcie w błąd. proszę o odpowiedź.
              • filipianka Re: Do hoop_cola - napisałam na priva 12.02.09, 08:55
                Nie rozmawiaj, tylko składaj wniosek urlopowy. 01 stycznia nabyłaś prawa do
                nowego urlopu za ten rok i możesz o niego wnioskować, a w przypadku po
                macierzyńskim pracodawca musi go udzielić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka