17.07.10, 10:50
Witam.
Jestem w 32tyg i powoli chcialabym zorganizowac zakupy dla mojej malej. Zaczelam pare dni temu komponowac liste, ale dostaje juz kreciola od tego. To moje pierwsze dziecko, Mama srednio pomocna, zbyt dawno temu nas miala, zeby jej doswiadczenie pomoglo w wyborze. Na necie mozna znalezc mnostwo list, ale nie bardzo wiem jak sie do nich odnosic. Czy zawieraja one pozycje, ktore moga mi sie potencjalnie przydac, czy takie minimum, ktore musze miec. Skad mam wiedziec jakie reczniki kupic, czy musza by z rozkiem? Co w sprawie wszystkich sciereczek, pieluch, myjek itp? Co z apteczka dla malucha? Ktore produkty wybrac? Zamierzam karmic piersia, czy musze miec laktator od samego poczatku, czy moge kupic pozniej? I jaki? Co z moja wyprawka do szpitala? Aaaaaaaa, czasami mysle, ze za duzo wyboru robi ludziom krzywde.
Upaly nie pomagaja mojemu samopoczuciu, dodatkowo robie sie ciezka i trudno jest mi spedzic wiecej niz 3 godziny lazac po sklepach. Plus ja szczerze nienawidze zakupow. Chcialabym to zrobic jak najbardziej efektywnie, a tymczasem gdzie nie pojde, na nic nie moge sie zdecydowac i ide do nastepnego sklepu sad
Jak Wy to przezylyscie?? I czy mozecie podzielic sie doswiadczeniem?
Obserwuj wątek
    • majka-1980 Re: Wyprawka 17.07.10, 11:07
      Witam, na forum jest mnostwo watkow dot. wyprawki. Dziewczyny
      zrobily bardzo szczegolowe i mysle, przydatne listy. Zajrzyj sobie i
      poczytaj. Ja jeszcze nie kompletuje wyprawki, ale juz zapoznaje sie
      z temetem i nie dziwie Ci sie, ze jestes zdezorientowana, tez bym
      nie wiedziala od czego zaczac. Na szczescie jest to forumsmile Milych
      zakupow zyczesmile
    • majka-1980 Re: Wyprawka 17.07.10, 11:11
      Zerknij tez na forum "w oczekiwaniu"
    • malunia_pl Re: Wyprawka 17.07.10, 11:26
      To co kupisz i czy to będzie przydatne zależy głównie od Ciebie. Przy
      maleństwie nie ma większego znaczenia czy ręcznik będzie z kapturkiem
      czy bez - dziecko jest małe, więc duży ręcznik też wystarczy na
      przykrycie główki. Karmiłam dość długo piersią i laktatora nigdy nie
      używałam - nie umiałam ściągać własnego pokarmu, nic nie leciało. Ale są
      kobiety które kupily, używały i były zadowolone. Jeśli lubisz gąbki,
      myjki to kup kilka- musisz je często zmieniać. Ręką też się wygodnie
      myje dzieciątko.
      Nie daj się zwariować za mocno wink . Takie zakupy to przyjemność,
      zwłaszcza jeśli kupuje się przez internet nie wychodząc z domu i nie
      dźwigajac wink
      P.S.W sprawie apteczki - coś do przemywania pępka koniecznie,
      asekuracyjnie przeciwko odparzeniom pupy. I chyba wystarczy. Do oczu też
      są jakieś płyny ale chyba najprzyjemniejsza dla dziecka jest
      przegotowana woda.
    • agnieszka_i_dzieci Re: Wyprawka 17.07.10, 11:31
      >Czy zawieraja one pozycje, ktore moga mi sie potencjalnie przydac, >czy takie
      minimum, ktore musze miec?
      Z moich obserwacji i doświadczeń wynika,ze raczej takie które moga sie
      potencjalnie przydać.

>Skad mam wiedziec jakie
      > reczniki kupic, czy musza by z rozkiem? Co w sprawie wszystkich sciereczek,
      pieluch, myjek itp?
      Ja ręczniki zrobilam z takiego dużego kąpielowego- przecięlam na pól i obszyłam
      z boku, takie z kapturkiem sie przydaja,ale nie są niezbedne. Myjki nie
      uzywałam-reka wystarczy (i bakterie się na nij nie zbieraja tak jak na myjce),
      pieluchy tetrowe sie przydają- warto mieć np. 10 szt (zalezy np. jak często sie
      maleństwu będzie ulewać).

> Zamierzam karmic piersia, czy musze miec laktator od samego
      > poczatku, czy moge kupic pozniej?
      Ja laktatora uzywałam prze chwilę w szpitalu (pożyczonego na miejscu), poza tym
      nie był potrzebny.

>Co z moja wyprawka do szpitala?
      Na pewno będziesz potrzebowała jakiś dwóch koszul do spania, bielizny sporo,
      stanika, pieluch typu bella (takie jak duże podpaski), czegos do zajęcia w
      wolnych chwilach (książka, mp3, krzyzówki czy co tam lubisz), telefonu,
      ładowarki, kosmetyków do mycia i ew. makijażu...

> Jak Wy to przezylyscie??
      To jest do przezycia- nie daj się zwariowac, nie potrzebujesz wszystkiego tego
      co jest na listach, część można dokupić z czasem jak okaże się potrzebna.
      poszukaj sobie na spokojnie w necie potrzebnych rzeczy, zrób własna listę, część
      może zamówisz internetowo (czasem jest taniej)...
      Powodzenia, dasz radę
    • lidek0 Re: Wyprawka 17.07.10, 11:35
      Pamiętaj, ze teraz bez problemu wszystko dokupisz więc nie musisz od
      razu szaleć bo wiele rzeczy może okazać się zbędne. Ja nie używałam
      żądnego ręcznika z kapturem bo starcza na ktorko, jeden z Waszych
      ręczników zupełnie wystaczy, przewijak czy rożek byly zbędne. Nie
      warto kupować gąbek czy podkładów do kapieli dla dziecka, są
      siedliskiem bakterii, warto myjki frotte bo można je wygotować.
      Najlepsze z ubranek są body i pajace, kaftaniki ściągają się. I nie
      za dużo tego, maluszek szybko rośnie.
    • iza9919 Re: Wyprawka 17.07.10, 11:41
      obawy masz takie jak każda z nas przed przyjściem pierwszego maluszka na światsmile
      Ja z własnego doświadczenia powiem Ci że nie warto kupować dużo ubranek- na
      poczatku 3 komplety w zupełności wystarczyłą- dzieciatko strasznie szybko
      rośnie. Niektórych rzeczy nigdy nie założyłam bo miałam ich za duzo i nie zdążyłamsad
      Ręczniki nie musza być z rożkiem, mogą być zwykłe tylko przeznaczone dla dziecka.
      Ja na poczatku nie kupowałam laktatora, ale że miałam bardzo duzo pokarmu i
      musiałam zacząć troche odciągą to kupiłam, ale najzwyklejszy bo zbyt długo go
      nie używałam.
      Z apteki napewno sól fizjologiczną, coś do przemywania pępuszka, oliwka i na
      wszelki wypadek coś na odparzenia.
      Co do wyprawki do szpitala to musiałabys się zorientować w szpitalu w którym
      zamierzasz rodzić jakie sa wymogi. Tam gdzie ja rodziłam poza pampersami i
      chusteczkami nawilżajacymi nic nie musiałam mieć( dopiero jak wychodziłam
      potrzebowałam rzeczy)
    • madzialenakata Re: Wyprawka 17.07.10, 12:35
      Dziewczyny mają rację - nie ma co za dużo ciuszków kupować. Ręcznik zwykły, byle
      miękki i chłonny, te z kapturkiem to już zbytek - potem z resztą stanie się
      nieprzydatny.
      Ze swojej strony (tez będę musiała zacząć tworzyć listę, więc co się da to
      trzeba sobie sprzed 5 lat przypomnieć wink) mogę dodać:
      - 3-5 pieluszek flanelowych - szerokie zastosowanie - ulewanie, wycieranie,
      osuszanie
      - na odparzenia Sudocrem
      - puder Alantan (ładnie osusza i ma własciwosci lecznicze)
      - doszłam do wniosku ze jesli butelka to z tych niskich i szerokich (Avent takie
      ma) - wygodniej się je myje
      - na pewno do niezbędników trzeba zaliczyć miękką szczoteczkę z włosia (do
      ciemieniuchy).
      • iza9919 Re: Wyprawka 17.07.10, 13:49
        jeszcze nożyczki do obcinania paznokcismile
        • madzialenakata Re: Wyprawka 17.07.10, 16:30
          hihi, tez sobie dopiszę wink wymieniłam to co mi przyszło na mysl w pierwszej
          kolejności - jak widać niewiele tego smile
          • falka32 Re: Wyprawka 18.07.10, 14:16
            Co do ręcznika z kapturkiem, to u mnie jeden ręcznik z kapturkiem obleciał dwoje
            dzieci od urodzenia, teraz używa go 3-latek i nie widzę powodu do zmiany. Ale to
            nie jest taki z kapturkiem w rogu ręcznika, tylko kapturek doszyty do
            prostokąta. Starcza na lata, zakładam kapturek dziecku po myciu głowy, lata w
            nim na basenie, używa jako szlafroka i jako zwykłego ręcznika też.
    • klubgogo Re: Wyprawka 17.07.10, 13:53
      Jestem zaskoczona jak to czytam. 3 komplety ubranek, 3-4 pieluszki?!!
      Ubranek kilka kompletów, bo dziecku się ulewa, wylewają się kupki i poci się w upał. NIe wyobrażam sobie prac ciagle 3 kompletów ubranek. Miałam kilkanaście body, kilka śpiochów, jakieś pajacyki, to są najwygodniejsze rzeczy i bezpieczne, bo np.nieodkrywają plecków. Wszystko w rozmiarach od 62-74, do wykorzystania przez parę miesięcy.
      Miałam za to minimum kosmetyków, oilatum - myje i natłuszcza i spirytus do pępka, olejuszka do ciemieniuszki, bo oliwka była w ogóle nieskuteczna. Do tego 20 pieluch tetrowych, ulewanie bywa obfite, jakieś patyczki, wcale nie te bezpieczne za 3,50, tylko 100 szt. belli za 1,50. Nożyczki do paznokci. Ręczniki z kapturkami przydały sie, gdy dziecko siadało.

A do szpitala: koszule miałam szpitalne, kupiłam tylko jednorazowe siateczkowe majtki, 2 op. megapodpasek i to co potzrebujesz do pielęgnacji w domu. Książek i innych rzeczy nie brałam, bo w szpitalu nie było na to czasu. Trzeba zając sie maleństwem, nie krzyżówkami big_grin
      • agnieszka_i_dzieci Re: Wyprawka 17.07.10, 14:03
        >Książek
        > i innych rzeczy nie brałam, bo w szpitalu nie było na to czasu. Trzeba zając si
        > e maleństwem, nie krzyżówkami big_grin

Wszystko zależy od maleństwa i stopnia zmęczenia mamy tongue_out
        Ja przy naszej dwójce mialam jednak w szpitalu wolne chwile ;p
        Ale fakt,że np. spali i jedli jak aniołki
    • marta_s25 Re: Wyprawka 17.07.10, 15:08
      jesteśmy w podobnym terminie. napiszę, co skompletowałam.
      -7 szt śpiochy rozm. 62 cm
      -7 szt body bez rękawków
      -7 spodenek
      -7 kaftaników
      -7 skarpetek
      -4 czapeczki
      -3 rękawiczki
      -2 grubsze kurteczki, ale z materiału rozm. 62
      -1 kombinezon rozm 68 cm
      -20 pieluszek tetrowych
      -4 prześcieradła
      -4 kocyki
      -2 ręczniki z kapturkiem, 2 normalne, z ręcznikami były myjki w komplecie
      -1 paczka małych pampersów na początek, bo mogą nie pasować
      -sudokrem
      -nożyczki, obcinacz
      -szczotka do włosków, grzebyk
      -termometr elektr/termometr pokojowy
      -gruszka do noska
      -laktator dla mnie, żeby tatuś też pokarmił trochę
      -oilatum do kąpieli dla dzidziusia
      -patyczki
      -waciki (watki bawełniane)
      -zasypka (choć nie wiem po cosmile
      -wanienka

poza tym ostatnio wózek, w przyszłym tygodniu mebelki.
      inne ozdóbki i dodatki do pokoiku typu zasłony, baldachim, ochronka do łóżeczka
      kompletowałam przez całą ciążę w napadach zakupowychsmile

do szpitala dla dzidziusia spakowałam w oddzielną torebkę śpioszki długie i
      krótkie, rękawiczki, skarpetki, czapeczkę i pieluszkę, kocyk, 2 pieluszki
      tetrowe-do ubrania zaraz po porodzie. poza tym spakowałam po 3 szt śpiochów,
      body, 2 czapeczki, 3 skarpetki, ręcznik, kosmetyki.

dla siebie spakowałam:
      -szlafrok, klapki,
      -2 koszule, 2 piżamy, podkoszulki
      -bielizna jednorazowa szt 10, kilka szt bawełnianych
      -podkłady, wkładki laktacyjne
      -krem na sutki i piersi
      -kosmetyki, których używam i przybory toaletowe
      -notes długopis
      -2 ręczniki duże i jeden mały
      -mała poduszka, bo lubię
      -biustonosze, które kupię za kilka tygodni.

jak sobie coś przypomnę, to dopiszę.
      p.s. wszystko kupowałam stopniowo, bo jednego dnia nie dałabym rady.
    • klubgogo Re: Wyprawka 17.07.10, 16:16
      Laktator był potrzebny. Kupił mi mąż chyba na 3 dzień, gdy zaczynał sie nawał pokarmu, a piersi sprawiały wrazenie, ze pękną. W pierwszych tygodniach uzywałam jeszcze parę razy i przy odstawianiu od piersi. Nie uzywałam go natomiast do odciągania pokarmu dla dziecka na później.
      • aszka07 Re: Wyprawka 17.07.10, 16:57
        Szybko się zapomina, więc napisze co pamiętam.
        - Z ubranek na pewno tak ze 4 body, rozpinane na całej długości, bo na początku
        możesz mieć problem z ubieraniem przez główkę,
        - ok.6 pajacy, żadnych śpiochów i kaftaników, bo się podciągają do góry, nie
        ubierałam też żadnych spodenek, sukienek itp. bo dziecku na początku jest
        niewygodnie, dopiero od 3-mca zaczęłam czasem coś takiego zakładać. Na początku
        dziecko robi kupę przed jedzeniem, w trakcie i po i często to wypływa, tak więc
        trzeba często przebierać.
        - zamiast skarpetek bawełniane buciki,
        - 1 czapeczka bawełniana
        - na chłodniejsze dni welurowy pajac, a potem na jesień taki misiowy
        Poza tym bawełniany kocyk i ze 2 cieplejsze, przewijak, 20 pieluch tetrowych (ja
        kładłam je na przewijak, bo często przy przewijaniu sikała i robiła kupę), ze 3
        pieluchy flanelowe (do lekarza się przydają)
        - 2 prześcieradełka
        - materac
        - latator ręczny (30 zł), a jeżeli będziesz potrzebować to potem kupisz droższy
        - pampersy (nie kupuj hurtowo, bo szybko wyrasta z rozmiaru), ja używam
        kosmetyków nivea, bambino uczuliły, czyli olejek do kąpieli, krem do ciała, krem
        na odparzenia, szczotka do włosów, nożyczki, waciki (do mycia buzi czy oczek),
        patyczki (wycierałam nimi pępek, bez żadnego alkoholu, na sucho), aspirator do
        nosa, woda morska, sól fizjologiczna, sudocrem na odparzenia, wit.K (do konca
        3-mca się podaje) , wit.D3 przepisze Ci lekarz,
        - fotelik samochodowy,
        - wózek,
        - łóżeczko + karuzelka
        Dla Ciebie duuuużo podkładów poporodowych, majtki siateczkowe (ok. 5szt.),
        biustonosze do karmienia, dużo wkładek laktacyjnych, tantum rosa (ja rozrobiłam
        w spryskiwaczu), żel do higieny intymnej, koszule do karmienia. Tyle co
        pamiętam, jak mi się przypomni to dopiszę.
        • malusiamamusia Re: Wyprawka 17.07.10, 22:24
          Jestem świeżo upieczoną mama,więc jestem na bieżąco. Dla mnie również zakupy to
          było utrapienie a nie radośc. Jeśli chodzi o ubranka to nie ma co szaleć,bo w
          rzeczywistości nie jest ich duzo potrzebne:
          -5-6 koszulek,
          -kilka śpichów ,lub jak ktoś woli pajacyki(są wygodniejsze w użyciu)
          -body zaczęłam zakładać później jak juz się nauczyłam do dzidziusia,
          -skarpetki,2 czapeczki kapielowe.
          -Jeśli chodzi o rożki to kupiłam 2 piękne i w ogóle nie używałam, są
          sztywne,duże i nieprzyjemne w użyciu,sprawdziły się stare sprane po 4 dzieci...
          -
          -Jakiś mały kocyk przyjemny w dotyku.
          - Pieluch tetrowych mam 8 i jak dla mnie to akurat(jedną pocięłam na 4,do
          wycierania buźki po jedzeniu),
          -śliniaki tez sie u mnie przydają od początku,bo karmiłam butlą i mała w trakcie
          jedzenia wypuszczała mleko
          -Poduszka nie jest potrzebna bo dziecko ma lezeć na płasko,ale ja mam taką z
          gąbki,niby antykolkową.
          -pościelki 2 zmiany
          -Jeśli chodzi o kosmetyki to nie kupuj zbyt wiele bo z dziećmi różnie bywa,różne
          uczulenia i tym podobne.
          Ja do kapieli kupiłam zamiast gabki czy myjki zwykła gazę w aptece,ona pod
          wpływem wody robi się miękka i przyjemna w dotyku(dla mnie te wszystkie myjki są
          szorstkie),a płyn i oliwke z Johnsona,tylko musisz zwrócić uwagę czy nadaje sie
          dla dzieci od pierwszych dni życia
          Ginekolog da Ci pod koniec ciązy kartkę co masz wziąć ze sobą do
          szpitala(wszedzie jest inaczej)Ja potrzebowałam: Sudocrem,pampersy,chusteczki
          nawilzone dla dzidzi,a dla siebie majtki jednorazowe-3 sztuki,podkłady
          poporodowe, ogromne podpaski,i 2 pampersy dla dorosłych.
          Dobrze jest też kupic butelkę i mleko,u mnie się sprawdziło,bo nie miałam
          pokarmu,a wyszłam ze szpitala 1 maja i WSZYSTKO było pozamykane,
          -laktator sie nie przydał,ale dobrze jest mieć nawet taki najtańszy bo niektóre
          maja nawał pokarmu i wtedy jak znalazł
          Ja większośc zakupów zrobiłam na allegro,znalazłam sprzedawcę który miał
          większośc rzeczy i zamówiłam cały karton pieluch,płynów,butelek itp.,Wyszło o
          wiele taniej niz kupować w sklepie czy nawet w markecie.Zresztą pościelki
          itp.też taniej jest kupić na allegro bo w sklepie tej samej firmy potrafią być 3
          razy drozsze (miałam czas w ciazy wiec wzsystko sprawdziłam)
          A jeszce co do ciuszków to kupiłam parę nowych ubranek (do lekarza),a resztę w
          ciuchlandzie,czasem naprawdę można trafić perełki za grosze,a taki dzidziuś
          szybciutko wyrasta....Powodzenia
    • aszka07 Re: Wyprawka 17.07.10, 17:04
      Oczywiście wanienka, mydełko, 2 ręczniki (ja chwale sobie z kapturkiem),
      podkłady pod prześcieradło. Dobre są też kosmetyki skarb matki (ja używam kremu
      do pupy i mydełka). A co do zakupów , to najlepiej jednego dnia wybrać się do
      hipermarketu i kupić kosmetyki np. w realu, a następnego jechać do jakieś
      hurtowni po ubranka. Cherokee też ma fajne body i pajace. Możesz też kupić
      kosmetyki i przybory na allegro u jednego sprzedawcy.
      • cytrynowa.lemoniada Re: Wyprawka 17.07.10, 22:44
        Nie zgadzam się że ręcznik z kapturkiem bez sensu - mój syn ma 4 lata i używa
        właśnie takiego tylko nie ze sklepu niemowlęcego, które są na ogól z tzw
        termofroty która kompletne nie chłonie wody tylko normalny frotowy z Ikei (taki
        zielony z uszami,kosztuje 25 zł) - dziecko wychodzi z wanny, kaptur na glowę i
        opatula się ręcznikiem także jest to zakup na dłuugo.

Laktatora nie ma co kupować na zapas - może być niepotrzebny, a dokupisz w razie
        czego w każdej aptece.

Kosmetyki - miałam tylko Oilatum które zastępuje mydlo, plyn do kąpieli, szampon
        i krem do ciała, maść Alantan do pupy, z czasem krem oilatum do twarzy.
        ciemieniuchy np.moje dziecko nie miało, więc na zapas też nie ma co robić
        zakupów, ktore można zrobić w każdej chwili.
        Spirytusa używałam tylko w szpitalu (szpitalnego)

pieluchy - kupiłam po jednej paczce różnych firm, żeby sobie dobrać najlepsze -
        najgorsze okazaly się Pampersy (twarde, przeciekały), najlepsze z Rosmana (super
        pod każdym względem), ewentualnie Huggies.
        chusteczki nawilżane do pupy - używałam dopiero od 1 m-ca, na początku za radą
        położnej myłam pupę wacikami zmoczonymi w wodzie, najłagodniejsze były Nivea.

Ubranka - uważam że ok 6-8 kompletów to minimum, nie będziesz przecież włączać
        co drugi dzień pralki z paroma rzeczami na krzyż, a ubranka musisz przecież prać
        osobno w proszku dziecięcym (taniej wyjdzie dokupić parę kompletów niż koszt
        prania) - jako komplet uważam body z kr. rękawem + pajac lub body z dł.rękawem
        (ewentualnie kaftanik ale niepraktyczny bo się podwija) + śpiochy. Plus
        oczywiście w zależności od pory porodu jakieś "okrycie wierzchnie" - cienki lub
        grubszy kombinezon, czapeczka (cienka bawełniana potrzebna jest tylko do
        szpitala po kąpieli, potem nigdy nie używałam w domu), do szpitala rożek lub
        kocyk. Mój urodził się z dł. 55 cm, przez pierwszy miesiąc miał rozmiar 56,
        potem przez jakieś 2-3 m-ce 62 także jeśli Ci nie przeszkadzają za długie
        śpiochy przez krotki czas możesz pominąć rozmiar 56.

Leki - nie kupuje się na zapas dla noworodka

Dla Ciebie do szpitala - kilka paczek pieluch bella jako podpaski (kup na zapas
        bo nie w każdej aptece są), kilka par majtek siatkowych, 2-3 koszule (rozpinane
        na guziki, wygodniejsze niż te z rozcięciami po bokach), szlafrok, kosmetyki
        (najważniejszy jest dobry płyn do higieny intymnej - używałam plynu Lactacyd),
        ręcznik. Nie stosowałam żadnych cudów do rany krocza typu tantum rosa, rana
        zagoiła się sama po kilku dniach.

dla dziecka do domu - łózeczko, karuzela, wózek, fotelik, b.praktyczny jest
        leżaczek tylko zwróć uwagę żeby rozkładał się na leżąco żeby mógł być używany ud
        urodzenia, np fisher price nie mają w ogóle regulacji oparcia, butelka do
        ewentualnego dopajania (polecam Nuk first choice, ze zwykłej wąskiej mój syn nie
        umiał pić), smoczek (zobczysz jakie to zbawienie, ja się ugięłam po 3 tygodniach smile

generalnie z zakupami nie ma co szaleć - po pierwsze zawsze wszystko można
        dokupić, po drugi nie wiesz co dostaniesz w prezencie.
    • picabo1 Re: Wyprawka 17.07.10, 22:39
      Nie będę powielać tego, co już napisały dziewczyny, dodam tylko kilka uwag odnoszących się do poprzednich wpisów. Po pierwsze nie wyobrażam sobie mieć tylko 4 zmian śpiochów, czy body - tyle to mi przy ulewającym dziecku starczało na najwyżej jeden dzień. Miałam na szczęście dużo więcej, a i tak pralka chodziła non stop. Do tego ja rodziłam pod koniec listopada, a ty jeszcze musisz pamiętać o możliwych upałach (przy ewentualnym urodzeniu przed terminem) i szybkim przepoceniu ubranek. A na zakupy ubraniowe, gdyby czegoś zabrakło pewnie nie będziesz mieć szybko czasu. Natomiast druga sprawa, to moim zdaniem do apteki wyskoczyć to nie problem, dlatego nie widzę sensu obkupowania się w rzeczy na każdą ewentualność. Podkłady poporodowe, do kąpieli na przykład jakiś emolient (wtedy już mydła się nie używa), linomag do pupy, maść z cynkiem na odparzenia, sól fizjologiczna lub morska, witaminy w kapsułkach, wkładki laktacyjne i wystarczy. Na pewno spirytus do przemywania pępka. Trzecia drobna sprawa, to zamiast przedpotopowej gruszki, można w aptece w razie kataru kupić fridę - dużo łatwiejsza w użyciu i efektywniejsza (ale to nie musi być zakup przed porodem). Czwarta, to ręcznik z kapturkiem - mam i używam do tej pory, choć synek ma już 90 cm. Ten kapturek był moim zdaniem wygodny, a teraz już ręcznik wcale nie musi być większy od dziecka. Ach, dopiszę jeszcze, że nawilżanych chusteczek idzie bardzo dużo, więc proponuję od razu zakup jakiegoś czteropaku. Aaaa, ja zapomniałam przed swoim porodem, że istnieje coś takiego, jak smoczek, a okazał się jednak niezbędnywink Powodzenia w kompletowaniu wyprawkismile
      • malusiamamusia Re: Wyprawka 18.07.10, 21:34
        Koleżanka "picabo1" ma rację ,ja osobiście ubranko zmieniam raz dziennie(w upały
        dwa razy),bo mała sie nie nie ulewa,ale faktycznie jak dziecko ulewa to może być
        problem. Druga sprawa to ja mam pralkę z programem na 2 kg ubrań,więc włączam ją
        częściej i nie musze dużo zbierać.
        • nutrisse Re: Wyprawka 19.07.10, 10:59
          do szpitala potrzebne dla Ciebie:
          *3 koszule (bywają różne niespodzianki, myślałam, że 3 to za dużo, a
          było w sam raz)- kupiłam na allegro, niedużo zapłaciłam i właściwie
          nadal używam w domu.
          * koło do siadania, ewentualnie rogal, który przyda się też do
          karmienia.

*3 opakowania podkładów bella (jak nie zużyjesz w szpitalu
          wszystkich to wykorzystasz w domu)
          *klapki pod prysznic
          *6-8 sztuk majtek siateczkowych
          *ręczniki papierowe (do osuszania krocza) - nie używałam wcale
          tantum rosa i innych, myłam się szarym mydłem *"biały jeleń" - rana
          się zagoiła super.
          *COŚ DO JEDZENIA!! - wiesz jakie jest jedzenie szpitalne.
          *woda + jeśli nie lubisz samej wody, sok do rozcieńczania np.
          malinowy
          *antyperspirant choć to oczywiste, *szczoteczka i *pasta do zębów
          ja zabrałam kosmetyki, ale nawet nie pomyślałam, żeby ich użyc wink

dla dziecka:
          *pampersy
          *chusteczki nawilżane
          *niedrapki!!
          *skarpetki
          *body (3,4 sztuki conajmniej) z krótkim rękawkiem i tyle samo z
          długim (niewiadomo jaka pogoda bedzie) chociaz zawsze mąż może Ci
          dowieźć. Jak wolisz.
          *kocyk (ja nie wzielam ze soba (bylam przekonana, ze kocyk dopiero
          przyda sie jak bedziemy wychodzic ze szpitala)i po porodzie zawineli
          mi synka w recznik z kapturkiem (ktorego teraz nie uzywam i nie
          kupiłabym, a do szpitala zabrałam bo na stronie szpitala było, żeby
          zabrać))
          *5x pieluszki tetrowe
          *3-4 x pajace lub półśpiochy i bluzki z długim rękawem
          *czapeczka
          *waciki do przemywania buzi
          ja zabrałam sudocrem na odparzenia, ale pielęgniarki w szpitalu
          powiedziały żeby używać go dopiero wtedy, gdy te odparzenia się
          pojawią, a jeśli ktoś jest uparty i chce pielęgnować dziecku pupę na
          zaś, to lepiej kupić *linomag.

W DOMU:
          *pieluchy flanelowe 5x (przydają się do osuszania po kąpieli, ja
          wcale nie używam ręczników)
          *tetrowe 10 sztuk minimum
          *wkładki laktacyjne
          *oilatum (buzię myję wodą przegotowaną a kąpiemy tylko dodając
          oilatum, nie używamy narazie żadnych szamponów, mydełek)
          *laktator?? (kupiłam po porodzie elektryczny aventu, bo mialam nawał
          pokarmu i nie umiałam ręcznie ściągnąć - ogólnie nie kupiłabym drugi
          raz, wybrałabym się do poradni laktacyjnej, gdzie ktoś by mnie
          nauczył ręcznie ściągnąć pokarm - nie udało mi się ani razu
          jednorazowo ściągnąć więcej niż 80ml, a mój szkrab, który ma 2 tyg.
          je tak jednorazowo 90ml)
          *butelka 125ml NUK lub Avent - mój szkrab je z obu
          *mleko modyfikowane - NAN H.A. 1 - ja nie kupowałam - dostałam od
          koleżanki i się trochę dziwiłam, bo wiedziała, że zamierzam karmić
          piersią wink - przydało się w momencie, gdy maleństwo pogryzło mi
          lewą brodawkę tak, że krew się lała... musiałam przez 3 dni odciągać
          pokarm i wylewać! a dzidzia nie najadała się dostatecznie mlekiem z
          jednej piersi. Tym razem na pewno bym kupiła puszkę sama, bo jak
          dziecko jest głodne to nie może czekać, aż tatuś wróci ze sklepu, o
          ile będzie wtedy w domu!

kupiłam maść bepanthen i *aventu krem nawilżający do brodawek -
          polecam ten aventu! bepanthen się w moim przypadku nie sprawdził.

*smoczek smile

*ubranka (wszystko zależy od pogody) ja trafiłam na upały i dzidzia
          chodzi tylko w body. Co do rozmiarów - każda firma ma inną
          rozmiarówkę, w h&m rozmiar 56 jest za duży na dziecko, które
          urodziło się mając 56 cm - mój syn. Jest dużo producentów polskich,
          gdzie ta rozmiarówka się faktycznie zgadza np. lukas, aga (dostępne
          na allegro) i inne imiona wink rozmiar 56 starcza na 2 tyg. MAXIMUM.
          Polecam zakupy przez allegro (mi też nie chciało się chodzić po
          sklepach, a nie było tak gorąco) no i jeśli chodzi o body, które
          musisz kupić i musisz kupić dużo, co najmniej 14 sztuk kupiłabym
          mothercare tak jak to zrobiłam, bawełna pierwsza klasa, bardzo
          wygodne do ubrania, nie niszczą się w praniu, nie są drogie i są
          bardzo ładne.
          *zapas pampersów (dwójki, my przez 2 tyg. zużyliśmy 2 opakowania,
          zaczęliśmy trzecie)
          *chusteczki pampers sensitive (w auchan jest promocja, 5+1gratis)
          *szczotka do włosów
          *nożyczki KONIECZNIE, niech Cię nikt nie namówi do obgryzania
          paznokci dziecku! smile))))

jeśli chodzi o maty edukacyjne, pałąki do kołysek, wózków, leżaczki
          bujaczki grzechotki i inne zabawki - narazie nie kupuj, jestem
          pewna, że dostaniecie w prezencie, a jak nie, to kupisz wtedy smile

Polecam również zorganizowanie babyshower i zrobienie ręcznie z
          koleżankami kartek z informacją o narodzinach dziecka.
          My po narodzinach powysyłaliśmy takie kartki do rodziny i znajomych -
          SUPER!!

Pozdrawiam

• iza9919 Re: Wyprawka 19.07.10, 11:12
            przypomniało mi się jeszcze że ja korzystałam z termometra do kąpieliwink
    • ambivalent Re: Wyprawka 20.07.10, 19:39
      Dziekuje wszystkim za rady!

W koncu usiedlismy i zrobilismy liste zakupowa. I powoli kupujemy rzeczy z tej listy smile Zaczelismy od tych najwiekszych jak wozek, przewijak, lozeczko oraz tych slodkich, czyli ciuszkow. Jakos idzie smile
      • zuza-nka88 Re: Wyprawka 22.07.10, 20:11
        u mnie poczatkowa lista byla baaardzo dluga potem zaczelam wykreslac pokolei
        glownie ograniczylam kosmetyki bo podobno im mniej tym lepiej wiec kupilam
        mydelko nivea, mleczko nawilzajace<jakos oliwki do mnie nie przemawiaja> krem na
        sloneczko, na odparzenia sudocreme, chusteczki nawilzone huggisy i nivea,
        pampersy i chyba wszystko oczywiscie nozyczki waciki patyczki do mycia uszu
        jesli chodzi o ubranka to ze wzgledu na to ze urodze w lecie ograniczylam czesc
        w upaly dzidzi wystarczy body i skarpetki nooo aleeee te wszystkie rzeczy sa
        takie slodkie ze i tak sie troszke uzbieralo, wozek mamy wielofunkcyjny łozeczko
        turystyczne ... laktatora nie kupuje bo nie wiadomo czy sie przyda...kuzynka
        urodzila 2 tyg temu i juz w szpitalu karmila z butelki bo nie miala pokarmu i
        laktator sie nie przydal w ogole

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka