Dodaj do ulubionych

SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-)

• nawojka79 Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 17.12.04, 14:24
      Hej! Nie moge uwierzyc, ze moge sie tu dopisac. Chyba nie dociera do mnie
      jeszcze, ze zostane mama. Strasznie sie ciesze. Moja fasolka jest jeszcze mala,
      wczoraj bylam u lekarza ale na usg widac bylo tylko czarna kropke. Byle
      wszystko bylo dobrze. Mam przyjsc za 3 tyg. To chyba beda dlugie 3 tygodnie. To
      5tc i 2 dni, czy to normalne,ze nic nie bylo widac? Jestem z Koszalina, mam 25
      lat jeszcze przez miesiac. Pozdrawiam Was wszystkie. Ale fajnie, ze jest nas
      tak duzo.
      • madzia.reczka Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 17.12.04, 15:02
        Witaj,
        na wstępie gratuluję fasolki wink ciesz się ze chociaż kropkę widziałaś, ja
        byłam w poniedziałek u gina i na usg nie było widać nic, a to był 4 tc i 2-3
        dni, teraz ide w poniedziałek i mam wielką nadzieję zobaczyć właśnie maciupeńką
        kropeczkę.
        • nawojka79 Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 17.12.04, 16:09
          Nie martw sie, zobaczysz fasolke. Mojej czarnej plamki lekarz dlugo szukal.
          Potem powiedzial, ze nie moze powiedziec czy wszystko jest dobrze bo to za
          wczesnie. Moze faktycznie nie ma sensu tak wczesnie isc do lekarza, tylko sie
          potem czlowiek denerwuje.Ale jestem pewna, ze wszystko bedzie dobrze, czego
          Tobie i Wszystkim zycze. A kto jeszcze bedzie rozglaszac wesola nowine w
          Wigilie? Ja juz nie moge sie doczekac. Tak trudno utrzymac mi jezyk za zebami.
          • zagatka74 rozglaszanie nowin :) 17.12.04, 16:50
            My, ze wzgledu na to ze dzidzia zamiast spokojnie sie zadomawiac podejmuje
            proby spacerowania chociaz na to jest stanowczo za wczesnie, rozglosilismy
            nowiny juz ze dwa tygodnie temu. Trzeba bylo jakos wyjasnic to ze nagle udalam
            sie na zwolnienie lekarskie mimo ze ani kataru ani kaszlu ani polamania
            korzonkow... smile
            • madzia.reczka Re: rozglaszanie nowin :) 17.12.04, 17:37
              Hej,
              my pochwalilismy się wszystkim znajomym, a rodzince właśnie zamierzamy
              powiedzieć w święta, chociaż faktycznie ciężko tak trzymać to w tajemnicy.

Ale uważam, że poinformowanie w święta będzie milsze niż teraz, u nas i tak
              cała rodzina wie, że staraliśmy się o drugiego dzidziusia.
            • anola Re: rozglaszanie nowin :) 17.12.04, 18:23
              Ja też idę w czwartek do lekarza i mam nadzieję że na USG. Nie mogę się doczekać.
              U nas w zasadzie prawie wszyscy wiedzą o fasolce, tzn nasze rodzeństwo i
              najbliżsi znajomi. Rodzicom powiemy w Wigilię (będą obie "strony")
        • zagatka74 Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 17.12.04, 16:29
          U mnie w 5 tc bylo widac tylko cialko zolte i jakies tam tzw. pierscienie. Za
          to w dniu kiedy byl juz 6tc i 1 dzien - widac bylo dzidzie, malutka 3,8 mm ale
          slychac juz bylo serduszko smile niezapomniane wrazenia. Teraz w 7 tc mialam znowu
          usg bo niestety mam czeste plamienia i krwawienia i lekarz dla pewnosci
          sprawdzal jeszcze raz czy wszystko w porzadku no i serduszko bilo jeszcze
          szybciej niz ostatnio (w 6 tyg. tetno 117 a teraz juz 144) smile o 'wzrost' z
          wrazenia nie zapytalam ale nie bylo to takie odplatne pelne usg wiec niech
          tam smile))
          Tak wiec Madziu jesli aparat do usg Twojego gina jest dokladny, to powinnas
          zobaczyc przynajmniej cialko zolte i te 'pierscienie' - powinny byc dwa, wtedy
          oznacza to ze wszystko jest ok. Tak mi mowil moj lekarz. A moze Twoja dzidzia
          rosnie szybciej i juz ja zobaczysz w pelnej krasie? Ja mialam
          najprawdopodobniej owulacje jakis tydzien pozniej niz 'teoretycznie'wypadala,
          wiec moja dzidzia jest pare dni mlodsza niz wg tych wszystkich obliczen smile

Powodzenia !
          • blondi81 Re: po USG 17.12.04, 17:28
            Cześć dziewczyny,
            wczoraj byłam u gina i widzialam moją dzidzię (tzn. czarną fasolkę wink ma już
            10mm!! Termin mam na 20 sierpnia, czyli tydzień później niż wyliczył mi
            internetowy kalkulator. Na nastepne badanie ide na poczatku lutego. Juz sie nie
            moge doczekac!!! smile)
            Pozdrawiam!
          • madzia.reczka Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 17.12.04, 17:39
            Napewno dam znać co zobaczę na usg, u mnie owulacja była w 17 dc.
    • dagmar22 Wcinam się jeszcze raz!!! Przepraszam!! 17.12.04, 17:53
      Jeszcze raz ja.
      Jeżeli któraś z Was jest z Poznania i chce rodzić na Polnej to mam namiary na
      najlepszą położną na świecie!!! Jest rewelacyjna, kochana, bardzo opiekuńcza.
      Dzięki niej mój poród przebiegł bezproblemowo! I jeżeli będę rodzić jeszcze raz
      to tylko z nią!!! (Zabrzmiało jak reklama?)
      p.s. Sorka, że Wam się wcinam!!! Ale to pewnie sentyment do tego miesiąca.
      Madzia.reczka- puchnie się w lecie, oj puchnie! A przecież tegoroczne lato
      ciężarne starało się oszczędzać.
      • meggi28 Re: Znowu mdłości 17.12.04, 20:09
        Ostatnio się pochwaliłam, że się już super czuję a tu znowu mi niedobrze. Teraz
        dzięki Wam zaczęłam się zastanawiać jak to będzie z jedzeniem w święta,
        ponieważ spędzamy je u teściów a u nich pewnie głównie będą słodkie rzeczy. a
        Ja nie mogę patrzeć na słodkie. Najchętniej bym jadła coś kwaśnego albo suche
        buły i herbata lekko słodzona. No ale zobaczymy w sumie jeszcze został tydzień
        więc może mi minie.
        • blondi81 Re: rozgłaszanie nowin :) 17.12.04, 21:16
          My już pochwaliliśmy się prawie wszystkim znajomym smile A rodzicom powiemy w
          Wigilię smile chociaż moja mama już się praktycznie domyśliła, ale nie
          potwierdziłam jej podejrzeń smile
      • elayne_trakand Sierpień 2005 18.12.04, 00:12
        Witam!
        Dopisuję sie do listy smile
        Ewa 29 lat (jeszcze) pierwsze dziecko, OM 30.X, termin 7-9 VIII.
        21 grudnia idę do gin. mam nadzieję że zobaczę coś na USG
        No i też zamierzamy powiedzieć rodzince w wigilię.

Objawy: wrażliwe piersi,
        - mdłości 24h/dobę, najbardziej kiedy jestem głodna ale za to kiedy coś zjem
        czuję sie strasznie pełna i wyglądam jak w co najmniej 5 miesiącu wink
        - lekie pobolewanie w dole brzucha i uczucie ciągnięcia, rozciągania,
        - senność i zmęczenie, potrafię zasnąć w środku dnia co nawet w przedszkolu mi
        się nie zdarzało wink
        - prawie wszystko mi śmierdzi a najlepiej wchodzą owoce, zwłaszcza cytrusy,
        wcześniej mogły nie istnieć
        - jakoś nie mam ochoty na słodkie

To chyba wszystko
        pozdrawiam wszystkie sierpniowe mamuśki big_grin
      • kaja781 Re: Wcinam się jeszcze raz!!! Przepraszam!! 20.01.05, 14:34
        ja jestem z Poznania i chce rodzic na Polnej - prosze o namiary na tę położną.
        dzięki
    • magdulka26 Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 18.12.04, 10:25
      Mysmy też mieli powiedzieć rodzicom w Wigilię ale ja nie wytrzymałam,radość z
      pozytywnego testu była tak ogromna że szybciutko zadzwoniłam do rodziców.Jestem
      taka szczęsliwa.Dziewczyny czy Wy też głaskacie brzuszek ,rozmawiacie z fasolką
      czy tylko ja prowadzę monologii smile))Odliczam każdy dzień do dnia kiedy zobaczę
      moje maleńkie słoneczko .
      Fakt lato ma byc podnobno upalne, a my mamy lato przed sobą och nasze biedne
      brzuszki będziemy musiały je chłodzić smile) Pozdrawiam Was wszystkie Magda.
    • viewiorka Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 18.12.04, 19:05
      Witajcie! Teraz ja:

1. agator3,Agata,27 lat,Modena-Krakòw,OM 29.X. przewidywany termin 4-6.V
      > III
      > mezataka od 8.2004 pierwsze dziecko,pracuje.
      > 2. scarbonka, Zosia, 23 lata (za miesiąc), Kraków, pierwsze dziecko OM 6.XI,
      > termin ok. 14.VIII, mężatka od 3 lipca 2004, studentka 4 roku psychologii
      > 3. asiula.b, Asia, 27 lat (jeszcze przez chwilke), Olsztyn, pierwsze dziecko,
      > OM 30.X, termin 07.VIII, w wolnym związku, pracuję w banku (ale obecnie na
      > wolnieniu)
      > 4. daria4, 28 lat (skończone 5.11.04), Wrocław, pierwsza dzidzia, OM 5.11
      > właśnie w moje urodziny smile, termin 12.08.05, mężatka od sierpnia 2004,
      pracuje
      >
      > w biurze. Strasznie się cieszymy na naszą pierwszą fasolkę smile)
      > 5.pysiaczek 1 Monika 28 lat mam 2,2 letniej Olgi Warszawa ,OM 4.XI.termin ok
      10
      >
      > sierpnia,szczęśliwa mężatka od kwietnia 1999 r,pracuje w biurze Mąż do tej
      pory
      >
      > nie może uwierzyć!!!! Muszę powtórzyć test po 1 wyszedł negatywnie ale 2
      > pokazał już 2 kreski
      > 6.apax - Asia z Gdańska 31 lat, prawnik, 1 dzidzia, żona od 8.2003( ale
      związku
      >
      > 14 lat). 1 próba i od razu II kreseczki- piękny strzał!
      > 7. anaj75 - Żaneta vel Jana z Warszawy, 29 lat, mężatką jestem od 8.2001,
      > starszy synek z 09.2003, termin mam na ~13.08.05, aktualnie na urlopie
      > wychowaczym.
      > 8. martekx - Marta, Warszawa, 28 lat, pracuje, OM 31.10.04. Kalkulator
      wyliczyl
      >
      > mi termin 6 sierpnia (inny kalkulator wskazal 11 sierpnia) pierwsza dzidzia smile
      > 9. ania19821 - Ania, 22 lata, Warszawa, studiuje (4 rok) i pracuje, OM
      > 24.10.2004.Termin na 02.08.2005 (lub nawet koniec lipca),pierwsza dzidzia.
      > 10. anola - Ania, 32 lata (skończę 28 XII), Gdynia, córka z IV 2002, teraz na
      > wychowawczym, wcześniej uczyłam w szkole, OM 4 XI, termin ~10 VIII
      > 11. gaja26 - Kasia, 26 lat, Warszawa, pracuję w biurze,studiuję na SGGW (4
      > rok). Mężatka od 20.09.2003 r. Starania od sierpnia br. wg. kalkulatora
      > inter. termin na ~`10.08.2005 - OM 04.11.
      > 12. odoriko - Edyta, 29 lat, Tychy, pracuję, synek prawie 4 latka, OM
      3.11.04,
      > termin na ~10.08.04, udało się w trzecim cyklu starań (kiedy już właściwie
      > zdecydowaliśmy się jednak poczekać bo kupiliśmy dom w stanie surowym i
      właśnie
      > go wykańczamy)
      >13. moni95 - Monika z Płocka, 24 lata, pracuję w ksiegowości. Mężatka od
      09.2001. Pierwsze dzieciatko z terminem na przełomie lipca i sierpnia (OM 22.10)
      • mea8 Nie jest dobrze:(( 18.12.04, 19:22
        Cześć dziewczęta, musze się wam wyzalić bo jest problem. Byłam na USG (juz
        drugim) no i nie jest dobrze. Lekarz obejrzał i stwierdził, ze maleństwo za
        mało rośnie i że nie daje dużych szans. Najgorsze jest to, że nic nie można
        poradzć, można tylko czekać. Następne badanie za 2 tygodnie. Chyba zwariuję do
        tego czasu, w dodatku to święta. Postanowiłam zrobić w poniedziałek B hcg.
        Zobaczymy czy przyrasta. Trzymajcie kciuki za mojego bąbelka żeby zaczął
        rosnąć...
        • madzia.reczka Re: Nie jest dobrze:(( 18.12.04, 20:40
          Będę baaardzo mocno trzymać kciuki, dbaj o siebie i odpoczywaj dużo, musi być
          dobrze.
    • slonko81 Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 18.12.04, 20:39
      Witam.Mam pytanko.Wczoraj miałam usg i w 7 tyg i 5 dniu fasolka ma 29 mm,czyli
      prawie 3 cm!!!!!Wydaje mi sięm,że to sporo,a Wasze ile obecnie mierzą??
      • meggi28 Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 18.12.04, 21:33
        a ja miałam dzidzię 6,7 mm w 6 tydodniu i 4 dniu. Czyli tydzień temu
        • slonko81 Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 18.12.04, 22:40
          Czyli mam rozumieć,że moje dziecko to gigant????
          • meggi28 Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 18.12.04, 23:21
            Może to jest wielkość pęcherzyka żółtkowego, a nie dziecka, bo on powinien mieć
            właśnie taki wymiar z tego co się orientuję i jak go widziałam na monitorze.
            • agator3 Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 19.12.04, 08:51
              Czesc dziewczyny ja pierwsza wizyte mam juz za soba nastepna 10 stycznia jak
              narazie wszystko jest ok z dzidziem nie wiem bo usg bede miala robione 22.1.
              chyba zwariuje do tego czasu.Zazdroszcze w dobrym slowie wam ze swoja fasolke
              ogladalyscie na pierwszej wizycie.Ja chodze do sluzbowego(we wloszech bo tu
              narazie mieszzkam)i takie dlugie tu maja terminy ze hej ale za to juz mam
              zaklepane wizyty do marca i nawet usg w piatym miesiacu(mòwia ze jest
              najwazniejsze).Czytam tak wasze wypowiedzi i niektòre z was mialy za soboa
              przynajmniej dwa-trzy usg,a czy uwazacie ze to jest dobre dla plodu?
              Lekarka dala mi nawet cos w rodzaju diety ale to nie jest dieta tylko jak mam
              laczyc produkty aby organizm byl dobrze odzywiony a nie nabral za duzo
              kilogramòw.Zobaczymy czy zadziala winkBadania wyszly nawet dobrze toxsoplasmose
              musze tylko powtòrzyc bo z wynikòw wyszlo ze juz ja mialam jak ròwinez ròzyczke.
              Organizm pracuje dobrze wedlug lekarza ja czuje sie dobrze ja na poczatek 8 tyg.
              mamtylko mdlosci i wymioty raniutko ale szybko przechodza najbardziej mi
              dokucza sennos ktòra sie domaga juz od 14 popoludniu.Zycze wszystkim mama sily
              i wytrwania prze te dlugie dziewiec miesiecy.

Ps.Date porodu lekarz wyznaczyl mi na 7.8.05.
              Rodzicom (tzn.tesciom bo moich juz Bozia zabrala ;.-( do siebie)
              powiedzielismy wczoraj jak wròcilismy z wizyty,przyjeli to bardzo
              dobrze.balismy sie reakcji mamy bo zawsze nam powtarzala ze mamy jeszcze
              czas..smile
            • agator3 Re: Male pytanko do Was! 19.12.04, 08:55
              Dziewczyny jak wasi mezowie,partnerowie reaguja na wasza ciaze?Bo musze sie
              przyznac ze mòj maz nie chce opuscic zadnej wizyty wczoraj wysiedzial sie ze
              mna 2 godziny u lekarza i jak przyszedl czas wyznaczania nastepnych wizyt,usg
              to tak rozplanowalismy aby i onprzy mnie byl.bardzo mi sie podoba jego
              zachowania,wkoncu oboje chcielismy dziecka.
              • madzia.reczka Re: Male pytanko do Was! 19.12.04, 11:58
                Pozazdrościć męża wink
                Moj reaguje bardzo pozytywnie, w końcu jak mówisz - oboje chcielismy dziecka,
                ale nie chodzi ze mną na wizyty, napewno pofatyguje się tylko na te główne usg
                (wtedy napewno też zabierzemy naszą 3 letnią córeczkę, która już przemawia i
                śpiewa do brzuszka).
                W poprzedniej ciąży mąż także był ze mną na usg ale rodziliśmy wspólnie, mimo,
                ze poród zakończył się cesarką to był przy mnie.
    • magdulka26 Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 19.12.04, 15:20
      Mea8 trzymam kciuki za Twoje maleństwo ,musi być dobrze smile).A co do wizyt ,to
      mój mąż chce iść ze mną na usg ,i ja bardzo się cieszę że razem zobaczymy naszą
      kruszynkę.Wiem że przy porodzie nie będzie chciał być ale mam nadzieję że za
      parę miesięcy zmieni zdanie smile)
    • scarbonka Muszę leżeć. 19.12.04, 19:52
      Cześć dziewczyny!
      Nie odzywałam się prawie od tygodnia, ale niestety miałam niemiłe przejścia.
      Niestety w piątek zaczęłam krwawić. Pojechaliśmy do szpitala i lekarz
      stwierdził, że ciąża zagrożona a co najgorsze nie widzi zarodka. Pęcherzyk
      płodowy i ciałko żółte były widoczne, a dzidzius nie. Dostałam zastrzyki, leki
      i polecenie LEŻEĆ. No więc leżę i nie powinnam raczej siadać stąd nie mogę się
      udzielać na forum. Teraz trochę dobrych wieści. Byliśmy dzisiaj w szpitalu do
      konroli i doktor jednak coś wypatrzył- stwierdził, że to chyba 3 mm zarodek smile.
      Znowu dostałam zastrzyki a po zastrzykach okropne mdłości, ale JEST LEPIEJ smileDo
      Świąt muszę leżeć plackiem, na szczęście w domu a nie w szpitalu i jak się nic
      nie będzie działo to po świętach moge powoli wracać do życia. W czwartek
      kolejna wizyta kontrolna.
      Pozdrawim Was serdecznie i życzę sopkojnych szczęśliwych Świąt Bożego
      Narodzenia a w Nowym Roku same najlepiej wiecie czego Wam życzę.
      Zosia i Groszek/Fasolka 7 tc
      • madzia.reczka Re: Muszę leżeć. 19.12.04, 21:24
        Zosiu, leż leż i jeszcze raz leż, wszystko będzie dobrze, już przecież jest
        lepiej, nie siadaj przy komputerze, tylko leż!!!

Mam nadzieję, że po świętach juz będziesz mogła odetchnąc z ulgą wink
    • antylopa77 Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 20.12.04, 00:03
      A ja dziś pokłóciłam się za swoim mężem..... Jestem na niego wściekła, bo chyba
      zapomniał się że jestem w ciąży..... Pewnie jak to sobie przemyśli, to jutro
      będzie mnie przepraszał, najgorsze że przez niego łzy poleciały.... Ach te
      chłopy!!!

Ogólnie czuję się dobrze, jak narazie jedyny objaw to częste siusianie i chyba
      ciągle rosnące piersi, aż mnie dziwi, że nawet mnie nie mdli, czasami tylko
      jest lekko niedobrze, ale podejrzewam, że jeszcze wszystko przede mną.
      Pozdrawiam
      • slonko81 Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 20.12.04, 23:04
        A ja od dwóch dni nie mam mdłości,nie moge w to uwierzyćsmile))) Za to zrobiłam
        się strasznie zmęczona,a nic nie robię.Zaczęłam 8 tydzień,ale zleciałosmile)
        • anola Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 21.12.04, 19:09
          no to zapraszam na forum sierpniówek smile

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25033
    • kasik26 Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 20.12.04, 08:38
      Cześć dziewczyny, mam 26 lat i różową, śliczną krechę zobaczyłam 15.12. W
      piątek 17 hcg 151.1. Byłam już u gina i on już na usg coś widzi( ja jeszcze nie
      bardzosmile. Idę jeszcze raz w środę. Na razi wszystko ok tylko nie mam ochoty na
      słodycze co jest nawet pozytywnym objawem. Termin porodu wg kalendarzyka
      internetowego wypada na 27.08.
      Pozdrawiam serdecznie
      Kasia
    • zagatka74 ja też leżę... już 4 tydzień! 20.12.04, 08:48
      Scarbonko, wątpię że to Cię pocieszy ale może przynajmniej nie będziesz się
      czuła osamotniona...
      ja leżę już trzy tygodnie, dzisiaj zaczyna się 4 tydzień... i nie zanosi się na
      to żebym wstała po świętach. O ile wszystko będzie ok - może wstanę pod koniec
      stycznia bo wtedy minie pierwsze 12 tygodni ciąży... chwilami naprawdę mam dość
      ale ponieważ jak tylko zaczynam chodzić na 'dłuższych dystnasach' tj dalej niż
      parę metrów przed blok z psem - zaczynają się plamienia i krwawienia - jakoś
      wytrzymuję. W końcu to wszystko dla naszych Fasolek.
      Mi pomaga to że trzymam na stoliczku laptopa i za pomocą gg oraz maili mam
      kontakt ze światem. Umilam sobie też czas zwiedzaniem stron z rzeczami dla
      dzieci. Nie należy jednak siedzieć zbyt długo przed komputerem. Zreszta - boli
      mnie już trochę bok bo wygodnie mi tylko na lewym smile
      Tak czy siak - wbrew pozorom jest sporo rzeczy, które można robić w łóżku -
      haftować, rysować, czytać, pisać, robić na drutach, robić porządki w domowych
      papierzyskach, przyjmować gości itd itp smile) Życzę Tobie i sobie wytrwałości a
      pozostałym Dziewczynom żeby nie musiały leżeć wcale smile)

Agata i Dzidziuś (7 tyg. i 5 dni)
      • scarbonka Re: ja też leżę... już 4 tydzień! 22.12.04, 12:51
        Zagatko,
        strasznie dzielna jesteś. Ja doszłam do wniosku, że okropny mięczak ze mnie sad.
        Przez to leżenie i do tego mdłości okropne (zaczęły się w sobote i wszyscy się
        cieszą, że to dobry znak) to nic mnie już nie cieszy i nawet budzić mi się nie
        chce bo wiem, że cały dzień znów to samo. Staram się nastawić pozytywnie, ale
        skutek na razie marny. Może Święta mnie jakoś lepiej nastroją.

Pozdrawiam serdecznie Ciebie i Twoje Maleństwo i życzę siły i pogody ducha.
    • daria4 SAMOPOCZUCIE 20.12.04, 10:32
      Ojjojoj......a ja coraz gorzej się czuję sad(((
      Zaczęło mnie mdlić, na początku tylko wieczorami, a teraz już cały dzionek.
      Poza tym całkowicie straciłam apetyt, na nic nie mam ochoty – oprócz
      słodyczy...tak słodycze mogę jeść i dużo pić
      No a do tego drażnią mnie prawie wszystkie zapachy, mam bardzo wyostrzony węch.
      Nie muszę chyba wspominać o zmęczeniu, ciągle bym spała, w ogóle strasznie nie
      chce mi się pracować, ale nie mogę iść na zwolnienie....no bo wiecie jak to
      teraz jest z pracą.........

Jak ja przetrwam te miesiące, jeśli dalej tak fatalnie będę się czuła.
      Na drugą wizytę do gin (zmieniłam gin) idę dopiero 5 stycznia, mam nadzieję, że
      wtedy będzie usg i zobaczę moją dzidzię smile)))

A Wy jak się czujecie?

Pozdrawiam
      • ania19821 Witajcie!!! 20.12.04, 11:20
        Cześć dziewczyny!!! Czytam i czytam i wydaje mi się że moja ciąża jest
        najwcześniejsza. Gdzie się podziały dziewczyny z wiekiem ciązowym podobnym do
        mojego?? U mnie zaczął się wczoraj 9 tydzień. Jak na razie wszystko jest chyba
        ok, do tej pory nie miałam żadnego plamienia. Natomiast zauważyłam że mam
        upławy (chyba to są upławy). Czasem wręcz czuję jak mi coś wylatuje z pochwy, i
        boję się że to plamienie a to biała wydzielina.
        Najgorsze mdłości chyba już mma za sobą, a naprawdę było niewesoło. Trwały
        równo 2 tygodnie. Nadal jestem bardzo wrażliwa na zapachy, właściwie to żaden
        zapach mi nie pasuje. Co do jedzenia to nigdy nie jestem głodna, ale
        przynajmniej mogę jeść. Jak jem to nie mam mdłości. Na słodycze nie mam ochoty,
        jedynie ciągnie mnie do żelek. Czekolada, ciastka mogą nie istnieć. Cytrusy mi
        smakują w szczególności. Czy wy też macie upławy?? Czy tylko jasad((
        Na razie waga stoi w miejscu, ale jeszcze za wcześnie na tycie. I tak się
        cieszę bo schudłam 2 kilo przez te wymioty i tak zostało. Ciągle chce mi się
        spać no i mam lekkie problemy z załatwianiem się. Zaparcia... Słyszałam że to
        zmora jedna z najgorszych w ciąży. Trzymam kciuki za dziewczyny które muszą
        leżeć, leżcie, leżcie a musi być dobrze. Pozdrawiam.
        • zagatka74 Re: Witajcie!!! 20.12.04, 11:40
          Aniu, ja wg 'kalendarza' dzisiaj zaczynam 9 tydzien ale wg usg trwa wlasnie 8
          tydzien bo najwyrazniej mialam owulacje troszke pozniej smile Mam termin w tej
          chwili na 3 sierpnia, wg usg.

Co do uplawow to czytalam ze w ciazy zwieksza sie wydzielanie sluzu wiec jesli
          tylko ta wydzielina jest biala i nic Ci nie dolega to chyba nie powinnas sie
          martwic. A na zaparcia polecam otreby, np koktajl truskawkowy (z mrozonych
          truskawek i kefiru) z dodatkiem otrab albo platki owsiane (sa takie gotowe
          owsianki np firmy Emco albo Quaker). No i duzo wody mineralnej bez gazu. Ja
          wypijam dziennie 1,5 l wody Zywiec i do tego jeszcze herbatke albo dwie smile Na
          mnie dzialaja te metody rewelacyjnie a miewalam problemy nawet przed ciaza!

Ja niestety nie chudne, przytylam 1 kg od tego lezenia.... mam nadzieje ze
          jakos dam rade i nie zamienie sie do sierpnia w slonice wink)
          • madzia.reczka Re: Witajcie!!! 20.12.04, 11:52
            Wróciłam od gina, widać było na usg pęcherzyk ciążowy i tyle, na razie to 5
            tydzień, a kolejna wizyta dopiero 8 stycznia, nie wiem jak cierpliwie dotrwam
            do tego czasu.
            Dziewczyny leżące! Trzymajcie się, to dla dobra fasolek wink

Mi zaczyna wzrastać apetyt, mąż się śmieje,że będę taką samą słonicą jak w
            poprzedniej ciąży, hihi, mam nadzieję że tym razem przytyję mniej niż 22 kg (o
            zgrozo!!!).

Nadal nie ma chętnej na założenie sierpniowego forum? Łatwiej byłoby nam się
            poruszać po nim, mogłybysmy zakładać wątki tematyczne itd.
            • gaja26 Re: Witajcie!!! 20.12.04, 15:49
              Witajcie,
              U mnie dziś 6 tc i 4 dnień. Byłam w weekend w Empiku i oglądałam albumy o
              ciąży. Sprawdziłam jak wygląda moje maleństwo (całkiem fajniutko) przeczytałam
              też, że od 6 tc można czuć się napradę fatalnie ponieważ wszystkoteraz
              intensywnie rośnie i tak będzie do 12 tc kiedy już płód będzie wpełni
              ukształtowany.
              Zapachy drażnią mnie teraz bardzo, mdli mnie też bardzo szczególnie w
              komunikacji smile)) Ale co tam, najważniejsze żeby maleństwo rosło zdrowo!
              Pozdrawiam wszystkie Mamusie sierpniowe, odezwę się wieczorkiem. Teraz muszę
              już kończyć.
    • martekx Widzialam! 20.12.04, 18:40
      i slyszalam kropka smile)))
      wg usg jestem w 7 tyg i 1 dniu a moj nowy termin to 7 sierpnia
      kropek ma 9,6 mm, serducho mu bije, wszystkie dane ok smile)))
      gdyby jeszcze te wredne bakterie i mdlosci mnie opuscily to pelnia szczescia sad

pozdrawiam cieplutko smile

• morgit Re: Widzialam! 20.12.04, 18:53
        dziewczyny, chyba nie zapesze i ja moge do Was dolaczyc smile))
        Test zrobiony 15 XII i jak byk dwie kreseczki! W dzien spodziewanej @ robilam
        hCG i wyszlo mi 1166 smile) Jutro robie znow i mam nadzieje, ze znacznie urosnie!
        Z objawow: klujacy prawy jajnik (raz slabiutko, raz prawie calkiem mocno sad i
        starszna sennosc.
        W czwartek ide do gina - wedlug moich obliczen to bedzie 1 dzien 5 tyg. A
        tremin z kalkulatora wyszedl mi na 25 sierpnia.
        Trzymajcie kciuki, ja trzymam za Was smile))
        • madzia.reczka Re: Widzialam! 20.12.04, 19:01
          Witam kolejną sierpniówkę!
          Mamy zblizone terminy, ja mam na 21 sierpnia wink
        • mamalina Re: Widzialam! 20.12.04, 22:43
          witajcie!
          Ja mam córeczkę dwuletnią i dwie kreski "jeszcze ciepłe" - a dziś odebrana beta
          254. Dziś 4 tyg. i 3 dni.
          Termin z magicznego kółka na 24 sierpnia.
          W czwartek idę na usg dla panikary smile - mam nadzieję, że tym razem to czysta
          formalność.

Pozdrawiam i trzymam kciuki.
          • morgit Re: Widzialam! 21.12.04, 10:13
            Zupelnie nie rozumiem wynikow tej bety - skad az takie rozbieznosci - u mnie
            1166 u Ciebie 254, choc wiek ciazy bardzo, bardzo zblizony...
            dzis znow sie naklulam i jutro wyniki - oby rosly, oby rosly...
            Nie wiem, czy to tylko ja taka panikara - tak bardzo boje sie zapeszyc i modle
            sie o 12 tydz, zeby choc troszke odetchnac. A potem bede pewnie i tak sie bala
            i czekal na 20 tydz, potem 28 i tak dalej wink

Sierpnioweczki, czy ktoras z Was jest moze z wawy? Jelsi tak, to gdzie
            chodzicie na lekarza?

Caluje Was! ja cudownie dzis sie czuje, nawet brzuch nie boli smile
            • madzia.reczka Re: Widzialam! 21.12.04, 12:40
              Hej,
              nie znam się na becie, ja miałam w 4 tyg i 2 dni wynik 102 (4 tyg licząc od
              ostatniej @, natomiast wiem, że miałam późniejszą owu, stąd może moja ciąża
              jest młodsza niż to wynika z ostatniej @). Ale wynik 1166 faktycznie jest
              imponujący, może to ciąża mnoga, hihi wink

Ja jestem z Wawy, tzn. mieszkam tuż pod, ale pracuję itd .. w Wawie. Chodzę do
              gina do Damiana, tam właśnie przyjmuję mój ukochany lekarz, który między innymi
              prowadził moją poprzednią ciążę i odbierał poród mojej córeczki.
              • mamalina Re: Widzialam! 21.12.04, 15:41
                z betą najważnieszy jest regularny przyrost - powinna się podwajać co 48h
                a normy mają bardzo szerokie przedziały wartości
                ja też najprawdopodobniej mam owu. około 18-19 dc., więc postanowiłam się nie
                zamartwiać - ale na wszelki wypadek jeszcze lecę na usg we czwartek
                jestem z Wawy, chodzę do dr Tymińskiej
            • gaja26 Re: Widzialam! 22.12.04, 09:46
              Ja jestem z W-wy, chodzę do przychodni przyszpitalnej św. Zofii. Do dr Kurczuk-
              Powolny. Jutro 1 usg! (7 tc) Jupi!!!! smile)
      • elayne_trakand Re: Widzialam! 21.12.04, 12:46
        Ja dzisiaj na 18.00 idę do ginia i już nie mogę sie doczekać big_grin
        Mam nadzieję, że też zobaczę i usłyszę fasolkę i że wszystko jest ok.
        Troszkę się martwię bo jestem przeziębiona, mam nadzieję że to dzidzi nie zaszkodzi.
        Trzymajcie za mnie kciuki.
    • antylopa77 Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 21.12.04, 20:48
      Byłam dziś na usg, wg OM to ciąża ma 5tyg i 6 dni, wg usg 5 tyg., więc może
      miałam przesuniętą owu? Co do moich wcześniejszych plamień okazało się, że na
      macicy miałam mały krwiaczek (!!!), który mógł być ich przyczyną. Mam nadzieję,
      że wszystko będzie dobrze, a krwiaczek nie będzie rósł, tylko zniknie......
      • madzia.reczka FORUM SIERPNIOWE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 21.12.04, 22:30
        Dziewczyny, anola załozyła dla nas oddzielne podforum, zapraszam:

https://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25033
    • syla_syla Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 21.12.04, 23:06
      witam ja tez nowiutenkasmile

to ma byc juz druga dzidzia - czekam na coreczke

pozdrawiam
      s
      • azbestowestringi jejku , ja TEZ DOLACZAM 22.12.04, 09:36
        hej, myslalam, ze nic z tego bo cykl mial byc bezowulacyjny..
        33dc i grubiutenkie tlusciutenkie kochaniutkie dwie krechy...
        ide do ginka po progesteronik, coby mi tym raze ta fasolka nie uciekla..
        trzymajcie sie.
      • madzia.reczka Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 22.12.04, 10:42
        Witajcie kolejne sierpniowki!
        I zapraszam na sierpniowe forum:
        https://forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25033
    • zagatka74 do Zosi-Scarbonki :) i innych Dziewczyn leżących 23.12.04, 08:47
      Zosiu, trzymaj się... zobaczysz z czasem będzie lepiej. My dzisiaj zaczynamy 9
      tydzień. Czas naprawdę płynie chociaż nam, mamusiom, przez to że wciąż leżymy
      wydaje się jakby stanął w miejscu... No i pod żadnym pozorem nie spędzaj całego
      dnia w pościeli i w piżamie! Na dzienne leżenie ubieraj się wygodnie ale ładnie
      i leż sobie pod kocem, dzięki temu zachowuje się rozdział między dniem a nocą
      hihi. Pozdrowienia ! smile))
      • scarbonka Re: do Zosi-Scarbonki :) i innych Dziewczyn leżąc 23.12.04, 13:17
        Zagatko, dzięki za słowa otuchy. Ja liczę na to, że moje leniuchowanie niedługo
        się skończy. Jadę dzisiaj na 17 do lekarza. Rozmawiałam z nim telefonicznie i
        mówił, że jeśli krwawienie sie nie powtorzyło to pewnie będzie juz ok. Mam taką
        nadzieję. Od wczoraj troche zelżały mdłości więc powoli wracam do życia bo
        wtorek był dla mnie koszmarny pod tym względem. Jestem w tej dobrej sytuacji,
        że na studiach mam przerwe Świąteczną i nie muszę brać L-4. Poza tym ogromnie
        wspiera mnie mój mąż. Naprawdę jestem pełna podziwu, że tak sie potrafi znaleźć
        w tej sytuacji.
        Pozdrawiam świątecznie
    • mama_maxia Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 24.12.04, 08:14
      Witam!

Jak ja panikuję! Nie śpię już pół nocy...zrobiłam drugi test, no i będzie
      dzidzia!!!! Dziś o 5:28 wyliczyłam, że jeśli naprawdę będę miała dzidzię to 30
      sierpnia, albo 1 września smile
      Mąż i Synek jeszcze śpią, to może choć napiszę - może się otrząsnę...bo jestem
      cała roztrzęsiona. Baaaardzo chciałam drugiego dzieciaczka, ale jak zwykle nie
      podejrzewałam, że tak szybko.
      Nie mogę przestać płakać, a powinnam przecież jeszcze poczekać jak mój
      ginekolog powie, że wszystko OK - i dopiero się cieszyć...

Pozdrawiam,
      Mama Maxia, i świąteczna Niespodzianka
      • daria4 Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 24.12.04, 11:45
        Gratuluję smile))
        Ale masz super prezent na Święta smile)
        Na pewno wszystko będzie dobrze.

Zapraszam na listę sierpniówek na nasze nowiutkie forum.
    • zagatka74 jak tam Wasze mdłości? :) 28.12.04, 13:46
      Moje mdłości chyba w końcu mijają smile jutro zaczynam 10 tydzień, może to już
      koniec mdłości? smile))))
      • ania19821 Re: jak tam Wasze mdłości? :) 28.12.04, 14:13
        Zagatko, u mnie 9tydzien i 3 dzien. Myslałam że mdłości przeszły bo naprawde
        czasem czuję się super a tu dziś znów nie bardzo, no ale pocieszam się że już
        niedługo. Jak się czujesz? Nadal musisz leżeć??
        • mea8 Pożegnanie:(( 28.12.04, 15:52
          Dziewczynki przyjdzie mi sie z Wami pożegnać. Mojej dzidzi juz niedługo nie
          będzie. Zatrzymał się rozwój, beta od dwóch tygodni na tym samym poziomie.
          Widocznie, był ktoś kto dłuzej czekaał na dzidzię, i jemu była przeznaczona.
          Idę za godzinke do lekarza po skierowanie do szpitala na zabieg.
          Trzymajcie się cieplutko, trzymam za was kciuki, czasem tu zerkne jak sobie
          radzicie z brzuszkami. My zaczniemy próby zaraz jak tylko bedzie mozna.
          Pozdrawiam.
          • zagatka74 Re: Pożegnanie:(( 28.12.04, 15:56
            Mea, strasznie mi przykro..... wiem ze zadne slowa nie sa w stanie Cie teraz
            pocieszyc ale mysle o Tobie i bede trzymac kciuki zeby jak najpredzej wszystko
            bylo w porzadku...
            • madzia.reczka Re: Pożegnanie:(( 28.12.04, 16:13
              Mea, przykro mi niezmiernie sad(((, trzymaj się mocno i wierzę, że następnym
              razem będzie wszystko ok. Będę o Tobie mysleć ...
              • jolanda79 Re: Pożegnanie:(( 28.12.04, 16:22
                Mea-bardzo,bardzo mi przykro.Wiem co przeżywasz sama miałam w sierpniu zabieg teraz znów jestem w ciąży i wszysko jest ok.Wierzę że tak będzie i w Twoim przypadku.Trzymaj się-mi pomogła modlitwa.I pamiętaj to nie twoja wina(ja miałam straszny z tym problem).
                Ściskam cię mocno!
                • gaja26 Re: Pożegnanie:(( 29.12.04, 12:39
                  Bardzo mi przykro Mea sad Trzymaj się dzielnie. Uściski!
                  • scarbonka Re: Pożegnanie:(( 29.12.04, 13:56
                    Meo, tak mi przykro. Cóż moge napisać, bądź dzielna. Wierzę, że Nowy Rok
                    przyniesie Ci Twoje szczęście.

Zosia
        • zagatka74 Re: jak tam Wasze mdłości? :) 28.12.04, 15:53
          Czuje sie lepiej, od ponad tygodnia nie mialam zadnych plamien ani krwawien,
          pfu pfu odpukac. Jutro wieczorem ide do lekarza na kontrolna wizyte, zobaczymy
          co powie ale zapewne dostane zwolnienie jeszcze na jakies 3-4 tygodnie bo tak
          mi wczesniej mowil ze do 12 tygodnia to powinnam lezec jak najwiecej. Dzisiaj
          jest koniec naszego 9 tygodnia a jutro zaczynamy 10 tydzien smile
          Aniu, zycze Ci zeby mdlosci minely jak najpredzej! U mnie chyba naprawde
          przeszly ale za to... odbija mi sie haha smile
          • ania19821 Re: jak tam Wasze mdłości? :) 29.12.04, 09:58
            Zagatko też myślałam że mdłości mi przeszły. Dziś znów zwymiotowałam, a
            ostatnio 14 grudnia, więc jestem w lekkim szoku. U mnie 9 tyg i 4 dni, jesteśmy
            już w 3 miesiącu.
            To dobrze że nie masz już plamień. Powinnaś leżeć tak jak lekarz powiedział, a
            potem na pewno wszystko będzie dobrze. U mnie (odpukać) ostatnie plamienie było
            24 października i była to miesiączka, od tamtej pory nic.
            Pozdrawiamsmile
            • scarbonka Re: jak tam Wasze mdłości? :) 29.12.04, 13:54
              Cześć dziewczyny!
              Ja powoli wracam do życia smile. Nie muszę juz leżeć tylko się oszczędzać. Jeśli
              chodzi o mdłości to męczą mnie jak najbardziej, ale nie wymiotuję a dzisiaj w
              ogóle jest lepiej. Najważniejsze jest to, że 23.XII byłam u lekarza i z
              dzidziusiem wszystko ok. Miał wtedy 6,3 mm i widziałam bijące serduszko, termin
              z USG wychodzi na 17.VIII. Przez te mdłości miałam ostatnio paskudny humor, ale
              dzisiaj nawet jakoś lepiej. Trzymajcie się cieplutko i dbajcie o swoje Fasolki.
              Całuję Was już sylwestrowo-noworocznie, bo w tym roku nie będę juz miała dostę
              pu do internetu. Bawcie sie dobrze.
              Zosia i Groszek/Fasolka 8 tc
    • kasiafox Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 29.12.04, 20:01
      ja tez czekam z niecierpliwoscia na chyba cos kolo 30 sierpnia 2005.
      trzymajmy sie razem bedzie na latwiej!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • slonko81 Czy tu są same mężatki??? 29.12.04, 22:36
        Pytam tak z ciekawosci czy jestem jedyną niezamęzną przyszłą mamusią na tym
        forum.MOje dziecko nie było planowane,ale juz jest bardzo kochane smileA jak było
        u Was?
        >Aniu,jak Ty to liczysz?Ja też jestem w 9 tygodniu i liczę 6 tygodni jako
        pierwszy miesiąc,a dalej co 4,więc teraz to końcówka 2 miesiąca.Tak sie to
        liczy czy mam złe informacje?
        • kluseczek125 Re: Czy tu są same mężatki??? 29.12.04, 23:04
          Witam,
          Tak naprawdę to niewazne czy ktoras z nas ma męża czy też nie, najważniejsze ze
          bedziemy w niedlugiej przyszłości mamusiami....
          Ja mam świetnego męża i czuję że też bedę miała drugiego fajnego faceta około 16
          sierpnia... tak mi serce podpowiadasmile
          pozdrawiam Ania
          • ania19821 Ja nie mam męża 30.12.04, 12:31
            Nie jestem mężatką, mam 22 lata i jestem dumna że będę miała dzidziusia.
            Ja liczę 1 miesiąc jako 4,5 tygodnia.
            • asiula.b Re: Ja nie mam męża 30.12.04, 19:32
              Ja też nie mam smile I nie spieszy nam się. Dobrze nam tak jak jest. Mamy
              wszystko, co do szczęścia potrzebne, bąbelek był planowany.
              Pozdrawiam
    • kluseczek125 Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 30.12.04, 15:51
      cześć, ja mam termin na 16 sierpnia, a moj maż twierdzi ze dzień
      wcześniej,gorąco pozdrawiam Ania
      • mama_maxia Już bym chciała się dopisać...ale 30.12.04, 20:45
        No właśnie...czekam aż mój lekarz wróci z wczasów - dopiero 4 stycznia będę
        miała wizytę.
        Sama sobie już wyliczałam termin, ale jednak lekarz musi potwierdzić, że
        Fasolka rośnie...Nie mogę się doczekać i nie wiem w końcu, czy będzie to koniec
        sierpnia, czy wrzesień.
        Pozdrawiam.
        • marulla Re: Już bym chciała się dopisać...ale 01.01.05, 14:57
          Hej, hej! Ciesze sie, ze znalazlam to forum! Mam termin na 12. sierpnia i juz
          widzialam malenstwo na usg, ma 1,33 cm i bijace serducho! Dopisuje sie wiec! To
          moj pierwszy udzial w forum!
          Mam mdlosci i wyjazdy do Rygi przez caly dzien, ale polozna powiedziala, ze to
          dobrze.
          Jestem ciekawa, czy ktoras z Was jest poza Polska tak jak ja?
          • skabza co taka cisza??? 06.01.05, 14:28
            Dziewczyny dzis właśnie zamierzam do Was dołączyć,codziennie śledzę Wasze
            opowieści...smileJa również jestem sierpniówką( termin 15.08 ) i dopiero od
            psiapsióly dowiedziałam sie że można z Wami korespondować.Strasznie
            zamilkłyście,bo dziś jest już 6 styczeń,a ja tak lubie czytać o waszych
            problemikachwinkJa czuję sie średnio,również mam mdłości,czasami potworne bóle
            żołądka,ale chyba bardziej z głodu,bo praktycznie nie jem,nie mam apetytu...
            Powiedzcie mi kochane sierpniówkismile,czy byłyście juz na drugim usg,bo jestem
            ciekawa jak wygląda Nasza fasolka

Pozdrawaim
            Trzymajcie sie cieplutko
            • daria4 Re: co taka cisza??? 06.01.05, 16:02
              Bo my teraz tutaj "gadamy" zapraszam smile
              a przede wszystkim gratuluje fasoki
    • skabza Re: SIERPIEN 2005 - rozpoczety :-) 06.01.05, 18:31
      Cześc ja,jesy\tem sierpniówka,a kiedy masz termin?Byłaś już na drugim usg?
      Buziak
      Madzia
      • marulla Zagraniczne 09.01.05, 11:54
        Hej, hej! Ponawiam moje pytanie czy są jakieś przyszłe Mamy, które chwilowo nie
        mieszkają w Polsce? Chciałabym podzielić się rozmaitymi wrażeniami, jak na
        przykład zachciankami, które nie mają szansy na zrealizowanie. A należą do nich
        ogórki kiszone, zupa grzybowa z lanymi kluseczkami i kiełbasa śląska z patelni.
        Odezwijcie się. Jak nie jesteście poza Polską, to napiszcie na co macie smaki.
        O! Zapomniałam o chlebie z masełkiem. Eh...
        Pozdrawiam wszystkie uczestniczki i do napisania!
        M.
        • marulla Cisza 04.02.05, 12:00
          Gdzie jestescie wszystkie z Waszymi brzuszkami? Jak się czujecie? Jak usg?
          Piszcie cos, drogie Przyszłe Mamusie!
          • anola Re: Cisza? zapraszam na forum SIERPIEN 2005 04.02.05, 12:36
            Droga Marullo! wszystkie sierpniówki (miałam nadzieję...) przeniosły się na
            forum SIERPNIÓWEK i tam w licznych wątkach wymieniają doświadczenia i nie tylko
            smile Ciebie też zapraszam
          • magdulka26 Re: Cisza 04.02.05, 12:37
            Zapraszam na forum sierpniowe tam teraz jesteśmy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka