Dodaj do ulubionych

Jestem totalnie za tym

30.01.06, 18:10
...aby przywrócić uregulowania ustawy o obywatelstwie z roku 1920. Wszyscy
będą szczęśliwi; części Polonii odpadnie droga przez mękę przy zrzeczeniu się
polskiej przynależności państwowej, a część przestanie przyjeżdżać tutaj na
chwilę i np. leczyc się w publicznych zakładach na koszt polskiego podatnika,
ponieważ w nowym "raju" zwyczajnie ich na to nie stać.
Obserwuj wątek
    • soup.nazi Re: Jestem totalnie za tym 30.01.06, 18:31
      szczurwa napisała:

> ...aby przywrócić uregulowania ustawy o obywatelstwie z roku 1920. Wszyscy
      > będą szczęśliwi; części Polonii odpadnie droga przez mękę przy zrzeczeniu się
      > polskiej przynależności państwowej,

Jak najbardziej.

>a część przestanie przyjeżdżać tutaj na
      > chwilę i np. leczyc się w publicznych zakładach na koszt polskiego podatnika,
      > ponieważ w nowym "raju" zwyczajnie ich na to nie stać.

Nie odmowiles sobie wsadzenia szpili, co? Skad to wytrzasnales? Poszukaj sobie o
      tym facecie, ktorego zwloki kostnica czy szpital trzymala jako zakladnika az
      rodzina ureguluje rachunki. W Zakopanem bodajze. Nie kupowalbym sobie
      ubezpieczenia medycznego jadac do Polanezji. Polski podatnik, notabene, jedyne
      co moze sfinansowac, to pavulon, a na to chyba nie znajdzie chetnych nawet w
      Zanzibarze.
      • szczurwa Re: Jestem totalnie za tym 30.01.06, 19:28
        Z poczekalni jednej z prywatnych przychodni medycznych, gdzie mam pecha leczyć
        swój kręgosłup. Dwóch, pożal się Boże, poddanych JKM E II R załatwiało tam
        sobie zabieg w jednej z państwowych klinik u lekarza tam przyjmującego, który
        jednocześnie jest ordynatorem tejże kliniki. Odbywa się to w ten sposób, że
        dawni nasi współmieszkańcy a wciąż obywatele ubezpieczają się na tydzień w ZUS,
        dają w łapę lekarzowi ułamek faktycznego kosztu zabiegu na Zachodzie, zabieg
        zaś wykonywany jest w państwowej klinice, na państwowym sprzęcie i na koszt
        polskiego podatnika, ponieważ delikwenci są przecież "ubezpieczeni". To bardzo
        częste zjawisko wśród polonusów mieszkajacych w krajach anglosaskich.
    • polonus5 Re: Jestem totalnie za tym 30.01.06, 19:18
      szczurwa napisała:

część przestanie przyjeżdżać tutaj na
      chwilę i np. leczyc się w publicznych zakładach na koszt polskiego podatnika,
      ponieważ w nowym "raju" zwyczajnie ich na to nie stać.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

he,he,he dawno sie tak nie usmialem
      widze ze zupelnie sie nie orietujesz o ubezpieczniech na zachodzie !!!

• szczurwa Re: Jestem totalnie za tym 30.01.06, 19:30
        W "ubezpieczeniach" może nie, lecz w kosztach niektórych procedur medycznych
        jak najbardziej - jestem prawnikiem od tzw. czynów niedozwolonych.
        • polonus5 Re: Jestem totalnie za tym 30.01.06, 19:34
          szczurwa napisała:

> W "ubezpieczeniach" może nie, lecz w kosztach niektórych procedur medycznych
          > jak najbardziej - jestem prawnikiem od tzw. czynów niedozwolonych.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

mieszkama w Kandzie Ontario wszystkie uslugi medyczne pokrywane jest przez
          ubezpiecznie wiec nie bardzo rozumiem tego naciagania sluzby zdrowia w Polsce
          przez rodakow z Kanady.
          • szczurwa Re: Jestem totalnie za tym 30.01.06, 19:38
            Nie spotkałem Kanadyjczyków osobiście, informacje mam od "swojego" lekarza, a
            dwóch "brytoli" kombinujących darmochę widziałem na własne oczy. I takie też
            bywa życie...
            • polonus5 Ontaryjskie ubezpiecznie OHIP 30.01.06, 22:55
              OHIP pays for a wide range of health care services. Most basic and emergency
              health care services are covered. You should check with your doctor or hospital
              to find out whether a particular procedure or treatment is covered by OHIP.

Health care service providers will check the health card (OHIP) numbers of
              people they treat. It is important to carry your health card at all times. If
              you have a red and white health card OR green photo health card, please carry
              it. Your health care provider will need the number and will check to make sure
              the card is valid.

• hotdog1 widziales 'brytoli' ?? 31.01.06, 00:31
                czyli domyslam sie ze kogos z W.Brytanni jesli tak, to byli twoi rodacy
                znad Wisly ktorzy chwilowa sa na sakasach w Anglii ale leczyc sie
                przyjechali do Polski bo zasuwaja tam bez zadnych swiadczen medycznych -
                proste?/,wiec kogo tu winisz Polonie?? ,naucz sie rozrozniac kto jest
                naprawde Polonia a kto na sakasach wyrobnikiem za psie grosze.
                • szczurwa Re: widziales 'brytoli' ?? 31.01.06, 01:34
                  Facet sam się chwalił, że ma brytyjski paszport, a kręgosłup uszkodził, jadąc
                  na motocyklu po pijanemu, w związku z czym tamtejsza ubezpieczalnia się na
                  niego wypięła. W świetle definicji wielokrotnie prezentowanych tu na forum
                  delikwent należy do tzw. Polonii.
                  • bercik48 Re: widziales 'brytoli' ?? 31.01.06, 01:38
                    ales zaj.. al gliniak jak lysy warkoczami o cement
                    to juz taka nedza sluzy przy zagluszarce ?
                    zreszta buractwa nigdy wam nie zabraknie
                    nasrac w gosciach i sie cieszyc ze przechytrzyles gliniak kogos
                    jakie to polanyzejskie
                    tak trzymac gliniak
                    • szczurwa Re: widziales 'brytoli' ?? 31.01.06, 01:40
                      Z głupcami dyskutuje tylko głupiec. Tym bardziej z chamem spod Zambrowa.
              • szczurwa Re: Ontaryjskie ubezpiecznie OHIP 31.01.06, 01:39
                Nie znam zasad regulujących kanadyjskie ubezpieczenie zdrowotne, ale jako że
                jest państwowe, prawdopodobnie jest równie gó..ane jak polskie, czego dowodem
                jest porównanie czasu oczekiwania na realizację niektórych procedur medycznych
                w Kanadzie i USA, na korzyść południowego sąsiada oczywiście. Natomiast z
                własnego doświadczenia wiem, że brytyjska Narodowa Służba Zdrowia oferuje
                niewiele lepszy serwis niż polska, po prostu są to instytucje publiczne,
                wydające nieefektywnie powierzone im środki podatników.
                • polonus5 Nie znam zasad regulujących kanadyjskie !!! 31.01.06, 02:18
                  szczurwa napisała:

Nie znam zasad regulujących kanadyjskie ubezpieczenie zdrowotne, ale jako że
                  jest państwowe, prawdopodobnie jest równie gó..ane jak polskie, czego dowodem
                  jest porównanie czasu oczekiwania na realizację niektórych procedur medycznych
                  KanadziUSA
                  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Cennik prokuratorski, czyli ile kosztuje bezpłatna służba zdrowia
                  Z prokuratorskiego aktu oskarżenia wynika, że Franciszek F., szef Kliniki
                  Chirurgii Klatki Piersiowej lubelskiej Akademii Medycznej, domagał się od
                  jednej z pacjentek łapówki w wysokości 1500 zł - za wykonanie operacji
                  usunięcia nowotworu. 1000 złotych zażądał od kobiety, która miała mieć operację
                  tarczycy, a od innej pacjentki wziął 1500 zł za operację płuca.

Dyrektor szpitala w Złotoryi wziął od pacjenta 5000 zł za przyjęcie go do
                  szpitala.

Dariusz S., urolog z Kliniki Urologii PSK 4 w Lublinie, żądał 700 zł za
                  operację prostaty.

Ordynator jednego z oddziałów w Zespole Szpitali Miejskich w Chorzowie przyjął
                  od pacjenta 1500 zł za przyspieszenie terminu operacji jelita grubego i opiekę
                  po operacji.

Z ustaleń prokuratury wynika, że prof. Jan T., szef katedry i kliniki
                  rehabilitacji Szpitala Uniwersyteckiego im. dr. Antoniego Jurasza w Bydgoszczy,
                  przyjął od pacjenta 4000 zł za przeprowadzenie zabiegów medycznych.

Prof. Heliodorowi K., ordynatorowi oddziału neurochirurgii Szpitala
                  Uniwersyteckiego i szefowi kliniki neurochirurgii CM UMK w Bydgoszczy,
                  postawiono zarzut przyjęcia łapówki za przeprowadzenie operacji oraz zmuszania
                  do kupna implantów za ponad 5000 zł, które przysługiwały pacjentowi bezpłatnie.

Według ustaleń prokuratury w Lublinie, lekarz Władysław Z. zażądał 1000 zł za
                  użycie do operacji specjalistycznego sprzętu.

Krzysztof R., jeden z najlepszych specjalistów w wojewódzkim szpitalu w
                  Przemyślu, od jednej z pacjentek domagał się 2000 zł za wykonanie zabiegu
                  ortopedycznego.

Leonard W., ordynator oddziału neurologicznego lubartowskiego szpitala, zażądał
                  od chorej 1600 zł za bezpłatne badanie.

Sławomirowi T., lekarzowi w jednym z olsztyńskich szpitali, prokuratura zarzuca
                  wzięcie od pacjenta 2000 zł łapówki za przyjęcie go na oddział i operację.

Prokuratura ustaliła, że Zbigniew W., ordynator oddziału chirurgii w szpitalu
                  im. Jana Pawła II w Zamościu, wziął 1000 zł łapówki za przeprowadzenie operacji
                  żylaków i przepukliny.

• szczurwa Re: Nie znam zasad regulujących kanadyjskie !!! 31.01.06, 02:22
                    To wszystko niestety prawda. W taki właśnie sposób zrobili to opisani przeze
                    mnie kolesie.
            • scag Re: Jestem totalnie za tym 31.01.06, 02:10
              szczurwa napisała:

> Nie spotkałem Kanadyjczyków osobiście, informacje mam od "swojego" lekarza, a
              > dwóch "brytoli" kombinujących darmochę widziałem na własne oczy. I takie też
              > bywa życie...

Niby jak to sobie wyobrazasz technicznie? Ze co, mam jechac do Polski, w ktorej
              nie bylem od lat, do dowolnego miasta (bo nikogo tam nie mam) i lazic od
              szpitala do szpitala wypytujac czy by mnie jaki felczer nie przyjal? Znajomych
              lekarzy tam nie mam, a lapowek nigdy sie nie nauczylem dawac. A wogole to po co
              mialbym to robic skoro tutaj mam lekarza, ktory zna mnie od lat, ktoremu ufam i
              ktremu zaplaci moja ubezpieczalnia? Wiec po co mam jechac do Polski, po co?
              Ci "Brytole" cos ich widzial sa tak samo polscy jak kiszona kapucha i z
              emigracja maja tyle wspolnego co ty z inteligencja, cienki prowokatorze.
              A teraz ja pojede sobie spac a ty waruj na sluzbie, waruj!
              • szczurwa Re: Jestem totalnie za tym 31.01.06, 02:14
                Świetnie, że masz swojego lekarza, może w zaufaniu poleci ci dobrego
                psychiatrę ?
                • lulu13 Re: Jestem totalnie za tym 31.01.06, 02:20
                  szczuro - k..rwa,tak by nalezalo przerobic twoj nik,tobie sie wydaje ze
                  emigracja od poczatku swiata trwala tylko ze Zambrowa !!!
                  Zobacz co wyprawiaja "nowi emigranci' w Irlandii,wlasnie godzine temu BBC
                  wyemitowal o was program.
                  • szczurwa Re: Jestem totalnie za tym 31.01.06, 02:26
                    To nie o mnie, to o was. O ludziach duchem wam pokrewnych, którzy również
                    zdecydowali się wyjechać. A że tacy są wśród Polonii świadczy treść niektórych
                    postów. Jest to także dowód na to, że wśród was są także burki spod Zambrowa,
                    buraki spod Łomży i cepy spod Moniek.
    • edytkus Re: Jestem totalnie za tym 31.01.06, 02:24
      E tam, gdybym nie miala ubezpieczenia to pojechalabym do Polski na leczenie, ale na pewno
      panstwowe osrodki ominelabym szerokim lukiem i zatrzymala w jakiejs rekomendowanej prywatnej
      klinice. Dlaczego mam przeplacac gdy za cene leczenia w USA moge miec leczenie w Polsce, bilet w
      dwie strony dla calej rodziny, prezenty, zakupy i jeszcze mi zostanie? Tak sobie tylko gdybam....
      • szczurwa Re: Jestem totalnie za tym 31.01.06, 02:29
        Zapewne masz rację, dla większości jest to bez sensu, niemniej są tacy, którzy
        w ten sposób "leczą" nie tylko swoje dolegliwości, ale i stan finansów [olskiej
        służby zdrowia. A swoją drogą, mając na uwadze poziom agresji, frustracji i
        jadu wylewanego hektolitrami na tym forum, niektórzy z jego uczestników muszą
        wydawać majątek na psychiatrów, mam nadzieję, że w kraju swego osiedlenia.
        • lulu13 szczuro ...kur...a 31.01.06, 02:33
          a wlasciwie czego tu tu szukasz?? prowokacji ?
          • szczurwa Re: szczuro ...kur...a 31.01.06, 02:40
            Zabawy. Czytanie wypocin niektórych debili spod Wyszkowa rodem sprawia mi
            niewysłowioną frajdę ! No dalej, lulu, napisz coś jeszcze, a potem paciorek,
            siusiu i w becik, bo jutro na dachy !
    • polonus5 Sluzba Zdrowia !!! 31.01.06, 03:03
      CatSCAN - jedyny taki skaner w Polsce posiada Klika w Bydgoszczy koszt
      urzadzenia ok 4 milionow $$$$ koszt jednego badania 4 tysiace zl ( ciagle
      problemy z platnosciamy za te badanie) dla informacji w Kanadzie tych urzadzen
      jest obecnie 167, badania pokrywane sa przez ubezpieczenie zdrowotne.

The CAT (Computerized Axial Tomography) scan, also known as the CT (computed
      tomography) .
      This machine is enjoying growing success in all countries where the wood
      processing industry is widespread - from Canada to Finland, from Sweden to the
      United States, and from Germany to Austria.
      • szczurwa Re: Sluzba Zdrowia !!! 31.01.06, 03:42
        Porównaj dochód nardowy Polski i Kanady, a wszystko stanie się jasne.
        • polonus5 Re: Sluzba Zdrowia !!! 31.01.06, 04:31
          szczurwa napisała:

Porównaj dochód nardowy Polski i Kanady, a wszystko stanie się jasne.

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
          Dlamnie jest jedno jasne zaden Polonus z Kanady nie jedzi sie leczyc na koszt
          Polskiego Podatnika !!!
          • szczurwa Re: Sluzba Zdrowia !!! 31.01.06, 05:33
            Ręczysz za wszystkich ? Za bruna też ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka