Dodaj do ulubionych

wlasna firma w stanach - jak?

22.09.03, 10:56
Witam,
Moze ktos z Was sie orientuje jak wyglada temat uruchomienia wlasnej firmy w
Stanach? (oczywiscie bedac juz na miejscu na zielonej kracie)

Jakie sa procedury, wymagania i oplaty?
Czy w USA podobnie jak u nas trzeb placic sklade na ubezpieczenie, jak
wygladaja podatki, czy podobnie jak ZUS u nas - tylko ze tu placimy
niezaleznie...tzn. czy bylo zlecenie czy nie, czy zarobiles cokolwiek czy
tez nic doslownie, musisz zaplacic haracz dla zusu.
Za wszelkie pomocne informacje wielkie, szczegolnie te w "temacie" serdeczne
dziekiwink, i tak proforma, doswiadczony zlosliwoscia pieniaczy prosze aby
sobie odpuscili zlosliwe komentarze, uszczypliwosci i inne niecenzuralne
wymiociny.

pozdr
ibk
Obserwuj wątek
    • fartman Re: wlasna firma w stanach - jak? 22.09.03, 20:11
      ibk napisał:

> Za wszelkie pomocne informacje wielkie, szczegolnie te w "temacie" serdeczne
      > dziekiwink, i tak proforma, doswiadczony zlosliwoscia pieniaczy prosze aby
      > sobie odpuscili zlosliwe komentarze, uszczypliwosci i inne niecenzuralne
      > wymiociny.
      >

Jak sam widzisz, nie otrzymales absolutnie zadnych info.

A to dlatego, ze na Forum mozesz dosta wylacznie " zlosliwe komentarze,
      uszczypliwosci i inne niecenzuralne
      wymiociny." Albo kopa w tylek.
      Pozdrawiam.
      • ibk Re: wlasna firma w stanach - jak? 22.09.03, 20:46
        no coz...w miedzyczasie juz sie dowiedzialemwink
        wracajc do mego postu to wypada mi podziekowac za wysluchanie mej prosby, Tobie
        dziekuje zas za kopa w tylek, ot widac taka Polonia...zenada Panie i Panowie;-(

pozdr
        ibk
        • waldek.usa Re: Zacznij tam: 22.09.03, 20:48
          www.sba.gov/
          • ibk Re: Zacznij tam: 22.09.03, 20:55
            waldek.usa napisał:

> www.sba.gov/

o prosze! sa jeszcze zyczliwi ludziewink)
            szczerze dziekuje

pozdr
            ibk

• star15 Re: wlasna firma w stanach - jak? 22.09.03, 21:00

Spokojnie stary ,bez nerwow.Ty najpierw tam zajedz !! potem popatrz dookola

potem pomysl nad tym jakie bzdury ci w polsce nagadali.Potem zacznij zajmowac

sie ratowaniem "wlasnej " dupy.A potem pomysl o "wlasnej" firmie ! Powodzenia!

Nie ty pierwszy i nie ostatnimpo nocach nie sypia i rozmysla ,jak tu wydac

zarobione pieniadze we "wlasnej" firmie w tej wysnionej hamaryce. Ale jak
          mysle ty nalezysz do tych ,ktorzy maja sposob ,by hamaryke zadziwic-bo wita
          polak potrafi. jeszcze raz powodzenia,mowie to bez zlosliwosci.
          • fartman Jestem zlosliwa swinia ! 22.09.03, 21:14
            Jednak...serio. Jestem zlosliwa swinia !
            Nie potrafie sie powstrzymac od sarkazmu...
            Facet z Polsi chce otworzyc wlasna firme, w USA.
            Startuje od zera. Czy sobie poradzi?
            Nie.
            Dlaczego/?
            Bo ,zakladajac, ze zna angielski (bez tego chyba nawet w slodkich snach nie
            planowalby swego zamierzenia ) i ma dostep do internetu, nie potrafi wlasciwie
            wystartowac.
            Przeciez wystaczy wrzucic na przeszukiwarke haslo, powiedzmy "OWN COMPANY, by
            dostac 6 mln linkow..( tyle wyrzucilo Yahoo!)
            Czy gosc, ktory nie wpadl na to bedzie w stanie wbic sie w rynek amerykanski z
            czymkolwiek? Zadbac o sprawy for,malne, podatkowe, reklame, zatrudnienie ludzi,
            rozliczenie sie z IRS, o transport, zlecenia, rozliczenia, zaopatrzenie czy
            cokolwiek tam jeszcze bedzie go dotyczyc?
            A moze planuje zatrudnic rodakow do pomocy i dac sie zerznac do golej skory
            przez nich?
            • ibk Re: Jestem zlosliwa swinia ! 22.09.03, 21:27
              fartman napisał:
              > Jednak...serio. Jestem zlosliwa swinia !
              > Nie potrafie sie powstrzymac od sarkazmu...

coz widac taka Twoja nautra

> Facet z Polsi chce otworzyc wlasna firme, w USA.
              > Startuje od zera. Czy sobie poradzi?
              > Nie.
              > Dlaczego/?
              > Bo ,zakladajac, ze zna angielski (bez tego chyba nawet w slodkich snach nie
              > planowalby swego zamierzenia ) i ma dostep do internetu, nie potrafi
              wlasciwie
              > wystartowac.
              > Przeciez wystaczy wrzucic na przeszukiwarke haslo, powiedzmy "OWN COMPANY, by
              > dostac 6 mln linkow..( tyle wyrzucilo Yahoo!)
              > Czy gosc, ktory nie wpadl na to bedzie w stanie wbic sie w rynek amerykanski
              z
              > czymkolwiek? Zadbac o sprawy for,malne, podatkowe, reklame, zatrudnienie
              ludzi,

> rozliczenie sie z IRS, o transport, zlecenia, rozliczenia, zaopatrzenie czy
              > cokolwiek tam jeszcze bedzie go dotyczyc?

sporo, z tego co sie do tej pory dowiedzialem dzieki sieci, pomimo ze jestes
              sw....jak sam napisales, lecz nie sadzielem ze az takawink
              interesowaly mnie przede wszystkim opinie/informacje wszystkie, takze juz
              prowadzacyh wlasna firme. Otoz powiem Ci ze jesli moge sie czegos dowiedziec to
              staram sie czerpac ze wszelkich mozliwych zrodel.

> A moze planuje zatrudnic rodakow do pomocy i dac sie zerznac do golej skory
              > przez nich?

to nawet nie bedzie ostatnia rzecz na jaka pozwole, moze i ku smutkowi
              niektorych.
              Wybacz, najbardziej mnie dziwi ta chec udawadniania innym ze "ten ktos" to jest
              zero (masz cos z Millerawink) a jesli jest kontra ze strony przeciwnej to wtedy
              bardziej szerszy komentarz, pomijam jego zawartosc merytorycznawink

pozdr
              ibk
              • fartman Zrozumiales +/_ 5 % 23.09.03, 02:35
                ibk napisał:

> > Przeciez wystaczy wrzucic na przeszukiwarke haslo, powiedzmy "OWN COMPANY,
                >

>
                > sporo, z tego co sie do tej pory dowiedzialem dzieki sieci, pomimo ze jestes
                > sw....jak sam napisales, lecz nie sadzielem ze az takawink

Cha, cha, po prostu NIC nie rozumiesz z tego kraju, w ktorym masz zamiar
                kiedys robic interesy. Przynajmniej potencjalnie....tu sie mowi wszystko wprost
                JAK jEST- bez sciemy i kadzenia, chlopie. No wiec, swinia, to ja jestem tylko
                dlatego, ze burze Tooje sny i marzenia, a nie ze chce Cie deprymowac.

> interesowaly mnie przede wszystkim opinie/informacje wszystkie, takze juz
                > prowadzacyh wlasna firme. Otoz powiem Ci ze jesli moge sie czegos dowiedziec
                to > staram sie czerpac ze wszelkich mozliwych zrodel.
                To i tak, niewiele Tobie pomoze bez znajomosci miejscowych realiow. Chyba, ze
                jestes "rekin"ktory sie nachapal w Polsce i tu moze robic biznes za
                posrednictwem fachowcow. Tacy jednak ostanio omijaja USA.

>
                >
                > > A moze planuje zatrudnic rodakow do pomocy i dac sie zerznac do golej skor
                > y
                > > przez nich?>
                > to nawet nie bedzie ostatnia rzecz na jaka pozwole, moze i ku smutkowi
                > niektorych.
                > Wybacz, najbardziej mnie dziwi ta chec udawadniania innym ze "ten ktos" to
                jest
                >
                > zero

No to pokaz mi gdzie ja to Tobie udowadnam? W miejscu, w ktorym napisalaem
                Tobie, slodkiemu i pewnie mlodemu naiwniakowi, ze sie rozwali? no przeciez to
                tylko prawda !!!Zero, jakie zero? A co Ty bys powiedzil pijakowi, ktory wlazi
                na line rozpieta na wysokosci 50 metrow? Idz?
                gdybys mial potencjal na robienie tu biznesu to wiedzialbys, gdzie twoi ludzie
                ( nie Ty) maja szukac info. Dzis kazdy wypierdek , ktory zna angielski i kuma
                internet sam znajdzie sobie co potrzebne.

(masz cos z Millerawink)

Tak, na pewno. Bo Miller CI powiedzil moze, zebys nie byl glupi i jesli masz
                troche kasy, to rob to, na czym sie znasz a nie graj w rosyjska ruletke ?

a jesli jest kontra ze strony przeciwnej to wtedy
                > bardziej szerszy komentarz, pomijam jego zawartosc merytorycznawink

No to powiedz, czy Ty chociaz wiesz, ile nowootwartych firm potrafi przetrwac
                w USA wiecej niz 12 miesiecy? Jesli juz Ci tak na merytoryce zalezy? No ile?
                Firm, zakladanych przez fachowcow i robiocych biznes przy ich pomocy?No,
                strzel numer.
                >
                >
                > pozdr
                > ibk
          • ibk Re: wlasna firma w stanach - jak? 22.09.03, 21:17
            eee nie denerwuje sie, chcialem sie tylko ustrzec przed "puzonami" wink
            co widze ze jest tu czestym zjawiskiem, a to kogos wirtualnie opluja, jeden
            drugiemu da kopa - jak juz to wczesniej ktos byl uprzejmy zauwazyc.
            Nie mysl przypadkiem ze dorobilem sie tu milionow, ot po prostu, tyram tu juz
            ~~ 10 lat na swoim i mysle ze mozna osiagnac wiecej, teraz tylko place i place
            haracz na urzedasow roznej masci i nic w zamian nie otzrymuje.
            Ciekawostka, ostatnio moja corka (III klasa podst.) zakomunikowala ze trzeba
            przyniesc papier toaletowy do szkoly bo brak takowego w toaletachwink

pozdrawiam
            ibk

p.s.
            a z tym sypianiem/rozmyslaniem po nocach to masz racjewink
            • artur666 no ladne EWG 22.09.03, 21:23
              papieru do dupy brakuje, kraj partnerski, chyba dla Rumunii
              • star15 Re: no ladne EWG 23.09.03, 18:30
                artur666 napisał:

> papieru do dupy brakuje, kraj partnerski, chyba dla Rumunii

Kolego EWG juz dawno jest EU w kazdej szanujacej sie polskiej publikacji smile)
    • pawel_z_melb Re: wlasna firma w stanach - jak? 22.09.03, 22:18
      byl tu 'amerykanski ksiegowy' - przeszukaj stare posty, moze sie odezwie.

A najistotniejsze: barzo wielu ludzi 'ustawia sie ' na emigracji zakladajac
      wlasne biznesy.
    • Gość: axx Re: wlasna firma w stanach - jak? IP: 209.136.102.* 22.09.03, 22:51
      Pelna informacje o zalozeniu firmy w USA znajdziesz w specialnym dodatku do dziennika "Rzeczpospolita" rowniez znajdziesz tam informace
      o wszystkich krajach europejskich. Wynika z tego ze nie czytasz tego dziennika co jest bledem.
    • Gość: <h1>kkk</h1> Re: wlasna firma w stanach - jak? IP: *.ipt.aol.com 23.09.03, 04:50
      <h2>kkk</h2>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka