Dodaj do ulubionych

Jak nauczyc partnera mowic po polsku

18.01.02, 14:46
Moj partner chce sie nauczyc mowic po polsku, ale ja nie wiem jak ja mam sie za
to zabrac. Czasami u nas zakladaja kursy polskiego, ale z braku chetnych nigdy
nie dochodzi do lekcji. Co do tego, moj partner pracuje na dwie zmiany i nie
moglby uczestniczyc w takich spotkaniach.

On wie, ze gdy bedziemy miec dzieci, to bede dziecko uczyla mowic po polsku.
Wiem, ze wtedy moglby troche zalapac jezyk, ale to nie wystarczy.

Teraz potrafi kilka slowek jak cukier, herbata itp. Ale ja nie mam zielonego
pojecia jak mam dalej go uczyc.

NINNA
Obserwuj wątek
    • Gość: jak Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku IP: *.kielnet.net 18.01.02, 14:54
      moja zona poszla na organizowany kurs polskiego.
      nauczycielka przynosila za karzdym razem (2 x w tygodniu) inna nalewke.
      A to malinowa, a to wisniowa. Uczniowie prubowali o nalewce rozmawiali
      Efekty tej nauki byly niezle, bo uczniowie chetnie pijac rozmawiali.

• muzaaa Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku 18.01.02, 15:05
        Najwazniejsze jest, zeby to on mial duze checi i motywacje do nauki. Bez jego
        zaangazowania i pracy nie bedzie efektowsmile.
        Zgadzam sie, ze dobrym poczatkiem tego przedsiewziecia byloby uczestnictwo w
        kursie. Fachowe metody nie zastapia naszych doswiadczen z nauka jezyka,
        obcokrajowcom tlumaczy sie inaczej zasady naszej mowy.
        Pozniej juz tylko wystarczy, ze bedziecie rozmawiac po polsku w kazdej
        sytuacji, a Twoj partner zaopatrzy sie w ksiazke do nauki polskiego i bedzie
        regularnie przerabial rozdzial po rozdziale.
        Pozdrawiamsmile)
        • ninna Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku 18.01.02, 15:06
          Jak juz pisalam, nie ma jak uczestniczyc w kursach polskiego.

NINNA
          • jot-23 Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku 18.01.02, 15:22
            ninna napisał(a):

> Jak juz pisalam, nie ma jak uczestniczyc w kursach polskiego.
            >
            > NINNA

Przeniesc sie na Greenpoint? wtedy nie bedzie mial wyboru.
    • emigrantka Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku 18.01.02, 15:15
      Moja kolezanka dawala mezowi codziennie kartke z 10 slowami - rano przed praca.
      Jak wracal z pracy to go przepytywala LOL Po calym domu miala porozwieszane
      takie male karteczki-przylepki z nazwami po polsku (raz wybral sie nawet do
      pracy z nalepka "kurtka" na plecach hyhyhy). Brala go do Polski na wakacje.
      Poskutkowalo - mowi dobrze po polsku. No ale to tylko slownictwo - tego sie da
      nauczyc. Nasz gramatyka to koszmar dla obcokrajowcow wink
      Powodzenia smile
      • alexbln Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku 18.01.02, 15:22
        Musi miec jakas motywacje.
        Moja zona uczy sie polskiego
        bo nie rozumie moich maili,
        ani telefonow smile)
        jakie dostaje.
        • ninna Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku 18.01.02, 15:24
          He he, to bylo zabawne. :o)

Ja mojemu spiewam po polsku...

pozdrowka
          NINNA
      • ninna Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku 18.01.02, 15:25
        Dziekuje, to byl naprawde dobry pomysl.

Bylismy w Polsce raz i troche staral sie nauczyc. Najgorzej jest z wymowa.
        Mieszkalismy u moejej chrzestnej ja ulicy Zoledziowej. Biedak lamal sobie jezyk
        niesamowicie. A przeciez jest bardzo wazne wiedziec gdzie sie mieszka.

NINNA
        • emigrantka Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku 18.01.02, 15:34
          Ninna: Niech ci powie szybko te slowa : byl, bil, pil
          hyhyhyhy wink
          • Gość: Anna27 Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku IP: *.proxy.aol.com 18.01.02, 15:40
            Mam podobny probem. Jestem nawet chetna by go uczyc. Ale on wraca taki
            zmeczony i woli jakies mniej mozgowe activities. Jak dotad nauczyl sie dwoch
            pierwszych wersow polskiego hymnu, pozdrowien, brzydkich slow. A najladniej
            mowi: "oczywiscie", "kocham Cie" i inne basics.

Wczoraj bylam w szkole jezykowej, bo zlozylam aplikacje na nauczycielke
            polskiego. Powiedzieli mi, ze najefektywniejsza metoda nauki jezyka od podstaw
            to jeden uczen - jeden nauczyciel i cztery, piec godzin intensywnej roboty. Po
            takiej sesji oboje chyba wymiotuja, ale podobno mozna sie nauczyc. Tylko ta
            szkola strasznie duzo zada za nauke a nauczycielom placi niewspolmierne 15$ na
            godzine.
            • emigrantka Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku 18.01.02, 16:04
              Anna - no chyba mieli racje. Mieszkalam kiedys z takim czlowiekiem ktory nie
              znal nic polskiego ANI angielskiego. Po 8 miesiacach ja mowialam siwtnie po
              hiszpansku a on po angielsku + cos tam bakal po polsku. No ale to wlasnie bylo
              to "intensywne 1:1" - tyle ze nie w szkole hyhyhy

Pozdrawiam smile
              • Gość: Don Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku IP: *.uc.nombres.ttd.es 18.01.02, 16:23

Ninna odczep sie od chlopa,po dwoch zmianach jeszcze uczyc sie jezyka ! Jak
                przejdzie na jedna zmiane , zacznij go uczyc. PS. przed slubem tez robil na
                dwie zmiany? Pozdrawiam i powodzenia
                • Gość: Ania Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku IP: *.frognet.net 18.01.02, 16:33
                  Mam dokladnie ten sam problem. Staram sie do mojego chlopaka mowic jak
                  najczesciej po polsku. Same proste rzeczy, wiekszosci nie potrafi powtorzyc,
                  ale przynajmniej coraz wiecej rozumie. Chcial sie zapisac na kurs polskiego,
                  ale tutaj nic takiego nie ma. Na uczelni wybral wiec rosyjski, ktory naprawde
                  mu w polskim pomaga. Tylko czasami mu sie jezyki mieszaja, co troche
                  przeszkadza jego rusycyscie wink
                  A pomysl z karteczkami bardzo mi sie podoba. Zobaczymy, czy u nas wypali.
                  Pozdrawiam
              • Gość: Don Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku IP: *.uc.nombres.ttd.es 18.01.02, 16:28
                emigrantka napisał(a):

> Anna - no chyba mieli racje. Mieszkalam kiedys z takim czlowiekiem ktory nie
                > znal nic polskiego ANI angielskiego. Po 8 miesiacach ja mowialam siwtnie po
                > hiszpansku a on po angielsku + cos tam bakal po polsku. No ale to wlasnie bylo
                > to "intensywne 1:1" - tyle ze nie w szkole hyhyhy
                >
                > Pozdrawiam smile

No jezeli przed znajomoscia z Toba "nie znal nic polskiego " to nie dziwie
                sie ,ze takiego "polskiego" sie nie nauczyl
                • Gość: a co? Do Don IP: *.friaco.access.uk.tiscali.com 18.01.02, 16:39
                  Jakos nie widze zebys mial cokolwiek do powiedzenia na temat watku rozpoczetego
                  przez Anna27 - po co sie wiec czepiasz?

(emigrantka - bez logowania wink)
                • emigrantka Do Don 18.01.02, 16:45
                  Opssssssssssss - watek zaczela Ninna a nie Anna27. Bez logowania sie juz nie
                  bede na Forum wchodzic hehehe
                  tongue_out
                • Gość: Anna27 Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku IP: *.proxy.aol.com 18.01.02, 17:05
                  Mowimy tutaj kurs polskiego. Ale czy nie jest to troche kijowe, ze skoro
                  umiemy same mowic po polsku, chcemy naszych chlopow wysylac na kursy. Czy nie
                  lepiej kupis jakis podrecznik, uczacy polskiego od podstaw i codziennie sie tym
                  bawic. Tylko, ze z amerykanskimi chlopami to jest tak, ze oni duzo chca umiec
                  ale malo chca sie uczyc.

(A co jak na takim kursie jeden na jeden pozna jakas hot nauczycielke z
                  Poznania?)
    • karelia Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku 18.01.02, 16:28
      Moge udzielac lekcji, moi Szwedzi juz mnie witaja po polsku, choc nie muszasmile))
      Jakos tak ich "omotalam" ze mowia wink)))
      • muzaaa Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku 18.01.02, 17:27
        Dlatego mowiesmile kurs jeden na jeden znaczy; ja i moj partner. Podstaw niech sie
        nauczy na kursie w wiekszej grupiesmile, pozniej bedzie mu zupelnie latwiej nauke
        kontynuowac rozmawiajac w jezyku polskim.
    • Gość: Rena Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku IP: *.westk01.tn.comcast.net 18.01.02, 20:15
      Ja nauczylam mojego meza metoda dosyc brutalna, przyznam - mowimy TYLKO po
      polsku. Przez jakis czas (kilka miesiecy) chodzil na kurs i mial podstawy.
      Potem ja zaczelam do niego duzo mowic po polsku uzywajac najprostszych wyrazow
      i konstrukcji jakie bylam w stanie znalezc.Cierpliwie tlumaczylam gramatyke
      przy pomocy cwiczen dla obcokrajowcow (sama sie przy okazji duzo nauczylam) Ten
      okres jego nauki byl trudny dla nas obojga - ja nie rozumialam o co mu chodzi i
      musialam caly czas uwazac co mowie, on dzielnie walczyl z polskimi odmianami
      (glownie czasowniki). Dodam, ze moj maz jest bardzo pracowity i uparty.
      Zapisywal kazdy wyraz na malutkiej karteczce z ltumaczeniem po drugiej stronie
      i karteczki nosil przy sobie powtarzajac slowka przy kazdej okazji.Czytal
      polska prase, pozniej proste ksiazki. Po ok 6 miesiacach bylismy w stanie
      normalnie rozmawiac.
      Niestety, problem polega na tym, ze musicie caly czas mowic przez jakis czas po
      polsku, bo w angielskojezycznym otoczeniu zapomina sie momentalnie. My mamy
      teraz ten wariant:ja mowie do niego po polsku gdy jestesmy sami, wiec ma caly
      czas cwiczenia ze sluchania. Jak mu sie chce, odpowiada po polsku, jak nie, po
      angielsku. W towarzystwie rozmawiamy po angielsku.
      Zycze powodzenia

• Gość: anka Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku IP: *.access.nacamar.de 18.01.02, 22:15
        Ja swojego chlopaka nauczylam sama mowic po polsku: kupilismy
        podrecznik do jezyka polskiego i przerabialismy rozdzial po rozdziale. Ale
        przede wszystkim przebywanie z moja rodzina duzo mu pomoglo. Teraz
        rozumie prawie wszystko (naturalnie mowe potoczna) i niezle mowi. No i
        jak jestesmy od czasu do czasu w Polsce, cwiczy automatycznie.
        • Gość: ........ Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku IP: *.sympatico.ca 18.01.02, 22:42
          Mozesz mu tez znalezc jakas kochanke ktora zna polski a nie
          zna angielskiego. No, chyba ze jestes bardzo zazdrosna wtedy.....
          mnie nie sluchaj. Pozdrawiam
          • Gość: Lilly-M Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku IP: *.vie.telering.at 18.01.02, 23:02
            Witam wszystkich,
            z przyjemnoscia czytalam rady i doswiadczenia z nauki polskiego dla partnerow,
            co wiecej tlumaczylam je mezowi, i z niektorych smialismy sie bardzo.
            Szczegolnie bliski byl nam post opisujacy zapracowanego faceta znajacego dwa
            wersy hymnu plus " oczywiscie" i " kocham Cie" (moj zamiast hymnu ma w
            repertuarze"szczesliwego nowego roku" i romantyczne "czy zgodzisz sie zostac
            moja zona".
            Niestety po pierwszych wysilkach wlozonych w nauke jezyka ,odcina tylko kupony
            od tej wiedzy i zaskakuje wszystkie przypadkowo spotkane Polki,ktore sa
            oczywiscie szczerze zachwycone,
            Pozdrawiam
            • Gość: Anna27 Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku-LilyM IP: *.proxy.aol.com 19.01.02, 00:53
              A moze Twoj chlop to kuzyn mojego. Bo ta : "Jescze Polska nie zginela poki my
              zyjemy" w wykonaniu mojego meza robi furore wsrod moich polskich znajomych.
              • Gość: Lilly-M Re: Jak nauczyc partnera mowic po polsku-Anna27 IP: 212.67.236.* 19.01.02, 17:07
                Droga Aniu
                Chyba sklonowali nam chlopakow, albo co.
                Pozdrowienia dla Ciebie i Blizniaka mojego meza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka