Forum Kobieta Moda
ZMIEŃ
    29.04.05, 20:39
    Czytałam dzisiaj artykuł o tym, że Francuzi naciskają na Komisję Europejską,
    aby ta zablokowała import tanich i coraz lepszych gatunkowo ciuchów z Chin.
    Chińskie ciuchy są nie tylko o wiele tańsze, ale nie odbiegają jakościowo od
    wyrobów francuskich producentów. Chińczycy protestują i ja też, bo przecież
    dodatkowa konkurencja na rynku do niższe ceny! Poza tym, niech Francuzi w
    czasach gospodarki rynkowej i wolnej konkurencji lepiej się postarają
    przyciągnąć do siebie klienta w inny sposób niż blokowaniem dostępu do rynku
    lepszym (co za egoizm)!!!!
    Obserwuj wątek
      • Gość: lisa Re: EGOIZM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.05, 20:52
        a ja niechętnie kupuję chińskie towary... ze względu na łamanie szeroko pojętych
        praw człowieka (w tym praw pracowniczych). Zawsze sprawdzam, czy ciuchy, ktore
        kupuję nie są szyte w ChRL. To wymaga trochę wysiłku, bo większosć np sportowego
        obuwia szyta jest w Chinach (i okolicach;)), ale uważam, że warto. To samo np z
        zabawkami, naczyniami i wszytkim co może byc potencjalnie chińskie.

A Francuzi? Tacy już są ;)
      • zettrzy Re: EGOIZM 29.04.05, 20:59
        Francuzi bronia swoich pracownikow i ich wynagrodzenia - pomysl jakie grosze
        biora Chinczycy za swoja prace aby jakis anonimowy konsument mogl zaplacic
        jeszcze mniej
        ja tez nie kupuje nic majdeinczajna, bo to okropne badziewie, chociaz robie
        wyjatek dla recznie tkanych jedwabi - no ale te akurat sa drogie i nie pochodza
        ze sweatshopow tylko od indywidualnych wytworcow (byc moze dlatego zjawiaja sie
        na rynku raz na 7 lat, w ilosci 25 metrow - ostatni raz byly w sprzedazy okolo
        roku 2001)
        • Gość: bez_mapy Re: EGOIZM IP: *.wroclaw.mm.pl 29.04.05, 21:08
          No właśnie jak czytałam, chińskie wyroby są coraz lepsze gatunkowo, dlatego
          Francuzi tak się ich boją. Poza tym, najlepsze firmy odzieżowe mają swoje
          fabryki właśnie w chinach. A jeśli chodzi o nie kupowanie chinskich towarów ze
          względu na łamanie tam praw człowieka - bez sensu, przecież dzięki temu, że ty
          coś kupisz wyprodukowanego w Chinach, ci ludzie wogóle mają pracę (swoją drogą
          nikt ich do tej pracy siłą nie zmusza).
          A tak wogóle to nie mam zamiaru płacić wiecej za ciuchy po to aby utrzymywać
          francuskie miejsca pracy.
          • Gość: bez_mapy Re: EGOIZM IP: *.wroclaw.mm.pl 29.04.05, 21:10
            Poza tym - wcale nie musisz kupować chińskich ciuchów - sama ich obecność na
            rynku sprawia, że ciuchy innych producentów są tańsze!!!
          • zettrzy Re: EGOIZM 29.04.05, 21:16
            Gość portalu: bez_mapy napisał(a):

> No właśnie jak czytałam, chińskie wyroby są coraz lepsze gatunkowo,

slusznie przypominasz ze CZYTALAS, kontakt z tymi wyrobami obala wszelkie takie
            teorie

> Poza tym, najlepsze firmy odzieżowe mają swoje
            > fabryki właśnie w chinach.

w Chinach robia pret-a-porter i temu podobne, zreszta "lepsze" firmy nie obniza
            cen tylko dlatego ze obnizyly wlasne koszta - zapominasz ze cena jest czescia
            towaru

A jeśli chodzi o nie kupowanie chinskich towarów ze
            > względu na łamanie tam praw człowieka - bez sensu, przecież dzięki temu, że
            ty
            > coś kupisz wyprodukowanego w Chinach, ci ludzie wogóle mają pracę (swoją
            drogą
            > nikt ich do tej pracy siłą nie zmusza).

tak w ogole to nikt nikogo do pracy sila nie zmusza, wszystko robi sie samo,
            pieniadze spadaja z nieba albo (w Ameryce szczegolnie) leza na ulicy, bez
            sweatshopow nie byloby pracy w Chinach i Malazji i patataj patataj i co sie
            lamiesz, wszystko sie samo zalatwi...
            a na wyspach Bergamutach podobno jest kot w butach
            • Gość: bez_mapy Re: EGOIZM IP: *.wroclaw.mm.pl 29.04.05, 21:25
              Nie mówię, że firmy europejskie obniżą ceny po przeniesieniu fabryk do Chin,
              tylko że zostaną zmuszone do ich obniżenia w wyniku obecności w Unii
              Europejskiej konkurencyjnych, coraz lepszych towarów na rynku. Przecież ponoć
              dobry towar konkurencji się nie boi, nie rozumiem więc tego strachu Francuzów...
              • zettrzy Re: EGOIZM 29.04.05, 21:43
                Nie mówię, że firmy europejskie obniżą ceny po przeniesieniu fabryk do Chin,
                > tylko że zostaną zmuszone do ich obniżenia w wyniku obecności w Unii
                > Europejskiej konkurencyjnych, coraz lepszych towarów na rynku

nie mowie ze to kolo tylko ze ma okragly ksztalt...
                tereferedutki czy jak to szlo, moze idz sie przejsc i odetchnij swiezym
                powietrzem, caly dzien wklejania linkow na forum moze naprawde pasc na mozg,
                dobranoc pchly na noc bo ta dyskusja i tak nigdzie nie doprowadzi
                • eowyn Re: EGOIZM 29.04.05, 21:49
                  tak okolo tematu - ciesze sie, ze sa osoby, ktore staraja sie bojkotowac
                  produkty mejdinczajna, chocby nawet z pobudek jakosciowych.;)
                  Ja z obydwu pobudek staram sie omijac towar by ChRL, na ile to tylko mozliwe.
                  Kielonek czegos ulubionego dla kazdego, kto rowniez stara sie unikac;)
                  • zettrzy Re: EGOIZM 29.04.05, 21:55
                    eowyn napisała:

> Kielonek czegos ulubionego dla kazdego, kto rowniez stara sie unikac;)

to dla mnie caipirinha, wlasnie wczoraj odkrylam forum brazylijskie no i
                    musieli mi przypomniec lepsza strone zycia
                    • eowyn Re: EGOIZM 29.04.05, 22:21
                      dla mnie moze byc Cinco de Mayo... To jest dopiero dobra strona zycia :D
                      • zettrzy Re: EGOIZM 29.04.05, 22:24
                        owszem tyz piknie - ach te kraje poludnia, gdzie zycie wyglada jak nieustajace
                        wakacje...
                  • Gość: bez_mapy Re: EGOIZM IP: *.wroclaw.mm.pl 29.04.05, 22:12
                    dobra, kończę tą rozmowę, bo widać to nie to forum. Widzę, że nie dociera.
                    Takie tematy są dla was zbyt skomplikowane. Gadajcier sobie lepiej o tej modzie.
                    Uczepiłyście się tej złej jakości - nie jesteście na bieżąco.
                    A tak swoją drogą, czy terranova, orsay, pimkie, reserved itp są dobre
                    gatunkowo?
                  • Gość: Kot-kanapowiec Re: EGOIZM IP: *.chello.pl 30.04.05, 09:59
                    Ekhm... mogłabyś zajrzeć na tył komputera, z którego piszesz te szlachetne
                    postulaty o bojkotowaniu azjatyckich produktów i sprawdzić, gdzie został on
                    wyprodukowany? Bo chyba raczej nie w Europie?
                  • kochanica-francuza Re: EGOIZM 30.04.05, 13:46
                    eowyn napisała:

> tak okolo tematu - ciesze sie, ze sa osoby, ktore staraja sie bojkotowac
                    > produkty mejdinczajna, chocby nawet z pobudek jakosciowych.;)
                    > Ja z obydwu pobudek staram sie omijac towar by ChRL, na ile to tylko mozliwe.
                    > Kielonek czegos ulubionego dla kazdego, kto rowniez stara sie unikac;)

soczek pomarańczowy może być?
                    • eowyn Re: EGOIZM 30.04.05, 15:04
                      kochanica-francuza napisała:

> eowyn napisała:
                      >
                      > > tak okolo tematu - ciesze sie, ze sa osoby, ktore staraja sie bojkotowac
                      > > produkty mejdinczajna, chocby nawet z pobudek jakosciowych.;)
                      > > Ja z obydwu pobudek staram sie omijac towar by ChRL, na ile to tylko mozl
                      > iwe.
                      > > Kielonek czegos ulubionego dla kazdego, kto rowniez stara sie unikac;)
                      >
                      > soczek pomarańczowy może być?

no ba!:) wedle zyczenia:)
                • Gość: bez_mapy Re: EGOIZM IP: *.wroclaw.mm.pl 29.04.05, 21:50
                  No pewnie, bo ty jesteś Alfą i Omegą i lepiej się znasz na Ekonomii niż sztab
                  specjalistów, którzy ten artykuł pisali. Czasami większą szuką jest przyznać
                  się, że do własnej niewiedzy w danym temacie niż udawać znawczynię za wszelką
                  cenę.
                  • lestka Re: EGOIZM 30.04.05, 09:39
                    :D:D:D:D:D:D:D:D:D
        • Gość: Kot-kanapowiec Re: EGOIZM IP: *.chello.pl 30.04.05, 09:57
          A może sprawdź, gdzie zostały wyprodukowane twoje: telewizor, mikrofala, dvd,
          radia, które masz w domu, buty sportowe, kubki do kawy bądź inne wyroby
          ceramiczne, puszki od kawy i herbaty itd., itp., wymieniać można bez końca.
          Założę się, że 90% tego będzie "made in China", bo trudno jest kupić te rzeczy
          nie z Chin.
          • eowyn Re: EGOIZM 30.04.05, 10:09
            Jest to trudne, ale nie niemozliwe. Chodzi o ten trud, ktory nalezy sobie
            zadac, aby unikac tych produktow. Mam pelna swiadomosc tego, ze nigdy w 100%
            nie wyeliminuje ze swojego otoczenia tych rzeczy, ale zawsze warto probowac.

BTW-moj komputer zostal wyprodukowany w Tajlandii.
            • Gość: Kot-kanapowiec asekuracja IP: *.chello.pl 30.04.05, 12:31
              > Jest to trudne, ale nie niemozliwe. Chodzi o ten trud, ktory nalezy sobie
              > zadac, aby unikac tych produktow. Mam pelna swiadomosc tego, ze nigdy w 100%
              > nie wyeliminuje ze swojego otoczenia tych rzeczy, ale zawsze warto probowac.
              >
              > BTW-moj komputer zostal wyprodukowany w Tajlandii.

No tak, zaznaczyłaś, że warto próbować, ale się nie da. Brawa za asekurację.
              • eowyn Re: asekuracja 30.04.05, 13:23
                Powtarzam - nie da sie w 100% wyeliminowac produktow mejdinczajna.
                Nic sie w ogole nie da zrobic w 100% - czy nie warto wiec probowac?
                Z takim zalozeniem to najlepiej popelnic samobojstwo po zrozumieniu tego
                odwiecznego problemu ludzkosci.
                • Gość: bez_mapy Re: asekuracja IP: *.wroclaw.mm.pl 30.04.05, 15:15
                  A coś ty się tak ślepo uparła na te eliminowanie produktów chińskich - czy
                  nawet jak ich jakość dorówna produktom z najwyższej półki (a wszystko wskazuje
                  na to, że tak będzie), też będziesz taka nieugięta?
                  • kochanica-francuza Re: asekuracja 30.04.05, 15:23
                    Gość portalu: bez_mapy napisał(a):

> A coś ty się tak ślepo uparła na te eliminowanie produktów chińskich - czy
                    > nawet jak ich jakość dorówna produktom z najwyższej półki (a wszystko wskazuje
                    > na to, że tak będzie), też będziesz taka nieugięta?

Na tym polega tzw.głosowanie portfelem.DORÓWNA,czyli inne produkty będą równej
                    jakości.
                  • eowyn Re: asekuracja 30.04.05, 15:31
                    oczywiscie, ze tak. Ja staram sie ograniczac nabywanie tych produktow nie ze
                    wzgledu na jakosc, ale z powodow etycznych. Wiec nawet gdyby byly w tej samej
                    cenie, a mialy jakosc ubran Diora, bede ich kupowac jak najmniej, jak tylko to
                    bedzie mozliwe.
                    • Gość: bez_mapy Re: asekuracja IP: *.wroclaw.mm.pl 30.04.05, 15:34
                      Z jakich powodów etycznych - kipując chińskie produkty dajesz tym ludziom
                      pracę - lepsza taka, niż żadna, prawda? Co, mają umrzeć z głodu? Zastanów się...
                      • eowyn Re: asekuracja 30.04.05, 15:38
                        Taak, z takiego punktu widzenia obozy kolchozy i gulagi nie byly takim zlym
                        rozwiazaniem, prawda?
          • zettrzy Re: EGOIZM 30.04.05, 15:51
            A może sprawdź, gdzie zostały wyprodukowane twoje: telewizor, mikrofala, dvd,
            > radia, które masz w domu, buty sportowe, kubki do kawy bądź inne wyroby
            > ceramiczne, puszki od kawy i herbaty

uwaga, sprawdzam:
            telewizor - nie posiadam, posiadam flat screen made in Korea i rozne aparatury,
            tez made in Korea, Japan, Tayland
            mikrofala - nie posiadam
            dvd - Korea
            radia - jedno hecho in Mexico, w samochodzie zmontowane w Tennessee z
            oryginalnych niemieckich czesci
            buty sportowe - Tajlandia i Malezja
            wyroby ceramiczne - ujjj, cos strasznego: glownie rekodzielo z jakiejs Nevady,
            Virginii, inny artysta dziala w Maine, zestaw XIX-wiecznej bone china z Anglii,
            nawet jakies filizanki francuskie i zabytkowy garnuszek z Bulgarii, no i - kit w
            oko proponentom Chin: cala masa szkla MADE IN POLAND, ktore na amerykanskim
            rynku ma bardzo wysokie notowania i potrafi drogo kosztowac
            puszki od kawy i herbaty - ha, kawy nie pijam w domu a herbata (blended by
            Twinnings of London England packaged in N.Carolina) mieszka w papierzanym
            dupeleczku
            tak trudno jest kupic cos co nie pochodzi z Chin - i ja sie nawet nie staram
            omijac chinszczyzny, po prostu ich wyroby to nie jest to
      • ziyi Re: EGOIZM 30.04.05, 15:18
        A mi to wisi i powiewa kto wyprodukowal bluzke na ktora mam ochote. Wazne aby
        byla fajna i porzadna.
        • eowyn Re: EGOIZM 30.04.05, 15:35
          ziyi napisała:

> A mi to wisi i powiewa kto wyprodukowal bluzke na ktora mam ochote. Wazne aby
          > byla fajna i porzadna.

heh, to jest wlasnie post, ktory idealnie pasuje do tytulu watku.
          Nie jestes chinskim dzieckiem, ktore w nieludzkich warunkach produkuje Twoja
          fajniutka bluzke, wiec Ci to zwisa.Who cares...
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka