51pdeta 14.07.10, 16:59 Pytam bo chcę stracić jakieś 7-8 kg. Czy chorym na HCV można przeprowadzać dietę bogatą w białko ? Czy ktos ma doświadczenie w takiej sprawie ? Pozdrawiam ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
foxy90 Re: Dieta Dukana-proteinowa 14.07.10, 18:12 Z tego, co wiem, dieta Dukana jest podobno niewskazana dla osób z chorobami wątroby, bo bardzo ją obciąża. 7kg to naprawdę niewiele do zrzucenia, ja bym się wzięła po prostu za siebie i normalnie zrzucała, tj. : ograniczenie słodyczy, pieczywa, rzeczy tłustych. No i najważniejsze, czyli: ruch. Do tego niejedzenie po 18 oraz jedzenie posiłków co 4 godziny. Na swoim przykładzie wiem, że to działa. De facto jest to zmiana nawyków żywieniowych, a nie dieta. I moim zdaniem to właśnie jest skuteczne, bo jak skończysz dietę i wrócisz do normalnych nawyków żywieniowych, to i waga skoczy w górę. Ja schudłam przez zmianę nawyków żywieniowych 16kg w rok (niby 16kg to sporo, ale dzieląc 16kg przez 12 miesięcy, widać, że chudłam powolutku, co daje nadzieję na uniknięcie efektu jojo) i chudnę dalej, bo jeszcze chcę trochę zrzucić. Fakt faktem, jestem teraz na terapii, ale nie uważam, żebym chudła przez leki, bo chudnę naprawdę powoli. A jak sobie za bardzo pofolguję np. ze słodyczami, to waga idzie w górę, czyli leki nie mają takiego wpływu. Zresztą, zaczęlam się odchudzać przed terapią i zanim zaczęłam terapię, już trochę schudłam. Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: Dieta Dukana-proteinowa 14.07.10, 19:07 Nie można wszystkich chorych na WZW C wrzucać do jednego worka. Liczy się stan wątroby i jej wydolność, a nie obecność wirusa. Przykładowo, jeśli masz marskość i encefalopatię i przy tym zafundujesz sobie dietę wysokobiałkową, to możesz doprowadzić się do śpiączki. Jeśli natomiast wątrobę masz wydolną, ale przy tym stłuszczoną, to dieta bez tłuszczu jest chyba jedynym lekarstwem. Ogólne zalecenie dietetyczne dla wszystkich chorych na WZW C jest praktycznie tylko jedno: ograniczyć alkohol. Odpowiedz Link Zgłoś
51pdeta Re: Dieta Dukana-proteinowa 14.07.10, 23:04 Alkohol to ja tak odświętnie lampkę wina lub szampana.Kiedyś łatwo chudłam ,ale teraz przy menopauzie to z samego patrzenia na jedzenie tyję ! W czasie terapii straciłam najpierw 15 kg. a przy drugiej 10 kg.Teraz mam znowu po 4 latach "nadrobione".Z ruchem też problem bo jestem 2 mies. po endoprotezie kolana i nie bardzo mogę uprawiać sporty bo noga puchnie .Kolacji nie jadam od 3 lat,chleba i ziemniaków od 1 roku, ale niestety lubię słodycze.Chcę jednak spróbować z dietą -może będę bardziej zdyscyplinowana , tym bardziej ,że udało mi się również namówić męża. Odpowiedz Link Zgłoś
bananarama-live Re: Dieta Dukana-proteinowa 15.07.10, 04:37 Odp patrz wyżej. Ja tylko dodam,że to działa. Schudłem prawie 10 kg w 2 mc nie bedąc nigdy głodnym. Ze słodyczy MUSISZ zrezygnować. Pamiętaj ,taka dieta bardzo zakwasza organizm. Trzeba pić hektolitry wody. Odpowiedz Link Zgłoś
foxy90 Re: Dieta Dukana-proteinowa 15.07.10, 11:34 Ależ kolację jeść trzeba. Ja jem, tylko, że do godz. 18, ostatecznie 19. Pilnuję tego, żeby jeść posiłki co 4h, ew. jak jem coś niedużego (mały banan), to kolejny posiłek jest za 3h. Bardzo mi to pomogło - jak człowiek je co 4h, to jest już tyle głodny, ale nie aż tak bardzo, żeby zjeść pół lodówki. A ja robiłam tak kiedyś, że np. nie jadłam śniadania, potem jakiś batonik w ciągu dnia i o 17 jak przychodziłam do domu, to 'jadłam oczami', bo byłam tak głodna i robiłam sobie ogromne ilości jedzenia, no idiotyzm. Teraz jestem de facto ciągle najedzona, ale tak zdrowo - nie mam pustego żołądka, ale też nie umieram wiecznie z przejedzenia :) Co do słodyczy - ja całkiem nie zrezygnowałam, nie potrafiłabym :P Natomiast baaaardzo mocno je ograniczyłam, jem je sporadycznie i w małych ilościach. Hektolitry wody, najlepiej niegazowanej - bananarama ma rację - bardzo to pomaga. Co do ruchu - zapisz się na basen, np. na aquaareobik - nie obciąża kolana, a na pewno zdrowszy jest ruch niż ta idiotyczna dieta. Przepraszam, za moje zdanie, ale naprawdę wystarczy poczytać, jak niezdrowa jest ta dieta i ilu ludzi ma skutki uboczne w postaci złych wyników dot. NEREK i WĄTROBY. Nawet będąc zdrowa, nie zdecydowałabym się na tę dietę. Odpowiedz Link Zgłoś
foxy90 Dukan, a wątroba 15.07.10, 11:41 O, a tutaj cytuję za jednym forum nt. Dukana, gdzie ładnie wyjaśnili, dlaczego ludzie będący na Dukanie mają bardzo często problemy z nerkami oraz z podwyższonymi próbami wątrobowymi: "Wasze watroby paracuja tak ciezko jak musielibyście pracowac biegajac by zrzucic tyle ile zrzucacie na tej diecie, tylko ta praca nie powoduje zadyszki i pocenia sie, przez co macie wrazenie, ze chudniecie bez wysilku. Wasza watroba ma odmienne zdanie. Aminokwasy ze strawionego bialka muszy ulec deaminacji w watrobie, czyli trzeba z nich usunac azot a nastepnie przerobic ja na weglowodany. To z kolei powoduje potrzebe usuwania mocznika przez nerki(wczesniej wytworzenia go z amoniaku w watrobie - to tez ciezka praca dla tego organu). Na diecie bialkowej chudnie sie bo watroba i nerki pracuja na najwyzszych obrotach." Odpowiedz Link Zgłoś
51pdeta Re: Dukan, a wątroba 15.07.10, 22:14 No to wbiliście mi "klina "!Muszę to przemyśleć do niedzieli , a na pewno sprawdzę próby wątrobowe .Dzięki za wasze opinie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
dejw007 Re: Dukan, a wątroba 16.07.10, 09:19 Dziwne, bo wg tego: www.przychodnia.pl/poradnik/index11.php3?s=3&d=7&t=11 tego www.hepcchallenge.org/CiC_conference06/pdf/CiC%20SFO%202006%20Nutrition%20and%20Supplementation.pdf i np tego www.hcvadvocate.org/hepatitis/factsheets_pdf/nutrition_09.pdf podaż białka jak i węglowodanów złożonych powinna być zwiększona dla osób z hcv Odpowiedz Link Zgłoś
bestdewizka Re: Dieta Dukana-proteinowa 15.07.10, 22:57 Ja stosowałam tą dietę dokładnie rok temu jak nie wiedziałąm ze mam wirusa. W 1,5 miesiąca zrzuciłam 8kg. Próby wątrobowe mam w normie, na samej diecie czułąm się bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
51pdeta Re: Dieta Dukana-proteinowa 16.07.10, 23:04 Zdecydowałam się jednak na dietę ! Jak będę się żle czuła to mogę zawsze przestać-no nie ? A ograniczyć tłuszcze i słodycze zawsze jest zdrowo.Będę dawała znać na bierząco jak mi idzie-od niedzieli ! Odpowiedz Link Zgłoś
licho7 Re: Dieta Dukana-proteinowa 23.07.10, 11:54 Ja mam HBV a na diecie straciłem ~8 kg w 2 miesiące ale nie trzymałem sie zasad diety kurczowo (trochę podjadąłem pieczywo typu maca lub wafle ryżowe i mimo to chudłem) . Co do diety i wątroby, w trakcie diety miałem pełen zakres badań na Oddziale Chorób Watroby w specjalistycznym szpitalu zakaźnym - wszystkie wyniki krwi były bardzo dobre. Dlatego uważam że dieta jest dobra i bezpieczna a dla ludzi ze stłuszczeniem wątroby wrecz wskazana. Oczywiście inaczej jest w wypadku poważnych uszkodzeń wątroby tu trzeba ostrożnie choć chude mieso , drób i odłuszczony nabiał też nie powinien zaszkodzić. No ale jak mamy już powiklania to dobra linia nie jest już najwiekszym zmartwieniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kiepski476 Re: Dieta Dukana-proteinowa 23.07.10, 23:14 W przypadku poważnych uszkodzeń wątroby zasady dietetyczne są już całkiem inne. Dieta Dukana jest wtedy mocno niewskazana. Cytat z prof. Gładysza: Pacjenci z marskością wątroby mają wzmożone zapotrzebowanie na białko i zwiększone całkowite zapotrzebowanie energetyczne. Chorzy z marskością wątroby są niezdolni do magazynowania glikogenu w wątrobie, dlatego konieczne jest zapewnienie im stałego dowozu węglowodanów w ciągu doby. Chorzy tacy powinni przyjmować częste, bogatowęglowodanowe posiłki w czasie dnia i dodatkowo późny nocny posiłek. Chorzy z niewyrównaną marskością wątroby mogą mieć obniżone stężenie białek w surowicy i jednocześnie może wystąpić nietolerancja białka. Zwiększenie diety białkowej może przyspieszyć wystąpienie u nich encefalopatii wątrobowej. Odpowiedz Link Zgłoś
51pdeta Re: Dieta Dukana-proteinowa 24.07.10, 16:46 No a skąd ja mam wiedzieć jak daleko mam posuniętą marskość? Jestem 7 dzień na diecie i czuję się b. dobrze !Straciłam 2,5 kg. ,a mój mąż 4,5 kg.Od dzisiaj wprowadziłam warzywa do diety,nie jem słodyczy , a mąż nie pije piwa ( z tego się najbardziej cieszę ) Odpowiedz Link Zgłoś
foxy90 Re: Dieta Dukana-proteinowa 24.07.10, 19:42 > No a skąd ja mam wiedzieć jak daleko mam posuniętą marskość? Na podstawie wyników biopsji albo Fibroscanu / Fibrotestu. Odpowiedz Link Zgłoś
51pdeta Re: Dieta Dukana-proteinowa 25.07.10, 08:56 Biopsję miałam robioną 4 lata temu ,ale nic na wypisie szpitalnym nie pisał-tylko data,a gdzie można zrobić ten Fibrotest ? Odpowiedz Link Zgłoś
foxy90 Re: Dieta Dukana-proteinowa 25.07.10, 12:06 W Katowicach, NZOZ Elvita na ul. Uniwersyteckiej 33. Co do wyników biopsji - ja bym pojechała do szpitala i poprosiła o wyciągnięcie wyników biopsji i rozmowę z lekarzem w celu objaśnienia wyników. A na pewno nie zastosowałabym tej diety, nie wiedząc, w jakim stanie mam wątrobę. Ale to moje zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
51pdeta Re: Dieta Dukana-proteinowa 26.07.10, 21:54 Dzięki Foxy90 !Będę 20 sierpnia w poradni ,to porozmawiam z lekarką. Odpowiedz Link Zgłoś