IP: *.play-internet.pl 24.08.16, 15:31
Witam robilam jakis czas badanie hcv dodam ze 3 razy dwa razy wyszlo ze powtarzalnie reaktywny i raz slabo reaktywny lekarz kazal zrobic mi badanie hcv jakosciowo wyszlo ze jest ujemny co ja mam o tym myslec ? Mam wirusa czy nie?
Obserwuj wątek
    • kiepski476 Re: Hcv 24.08.16, 15:42
      Miałaś kontakt z wirusem, stąd obecność przeciwciał anty-HCV (pierwsze trzy badania). Nie jesteś zakażona, co potwierdził brak materiału genetycznego RNA wirusa we krwi (ostatnie badanie, nazywane jakościowym).
      Aby wykluczyć możliwość pomyłki, za pół roku powinnaś powtórzyć badanie RNA HCV.
      Natomiast przeciwciała anty-HCV pozostaną z tobą na długie lata. Skoro organizm nauczył się je wytwarzać do walki z wirusem, to już będzie to robił. Prawdopodobnie do końca życia.
      • Gość: Ewka128 Re: Hcv IP: *.play-internet.pl 25.08.16, 07:05
        Dziękuję za odpowiedź lekarz rodzinny nie potrafił mi tego wytłumaczyć powiedział ze nie wie co ma myśleć o tym... najlepsze jest to że mówi ze tego sie nie leczy:/ tragedia z tymi lekarzami dobrze że takie forum istnieje... zastanawiam sie tylko gdzie ja mogłam mieć kontakt z tym wirusem... dziekuję
        • kiepski476 Re: Hcv 25.08.16, 10:05
          > najlepsze jest to że mówi ze tego sie nie leczy:/
          Dawniej leczenie przeciwwirusowe
          • Gość: Ja Re: Hcv IP: *.adsl.inetia.pl 25.08.16, 19:22
            Mi interferon wywołał stany depresyjne i lękowe. Niestety po kuracji nie doszedłem do siebie, coś mi zrobił z głowa i to zostało. Szkoda że kilka lat temu nie było kuracji tabletkowej :( . Rozmawiałem z psychiatrą mówił że miał wielu pacjentów z ciężką depresją od interferonu u mnie nie było źle ale nie jestem takim jak byłem, mam bardziej reaktywny układ nerwowy.
            • madziarka43 Re: Hcv 28.08.16, 21:53
              A co z hcv?zniknął??Co mogę zrobić,żeby się dostac na kurację tabletkową??Mam 43 lata , około 10 lat wiem,że mam hcv, jestem na metadonie i chyba dlategolekarze ignorują mnie , jesli chodzi o leczenie tego stanu. Moze jest więc coś co mogę zrobic,by przyspieszyć decyzje owysłaniu mnie na kurację??
              • kiepski476 Re: Hcv 29.08.16, 11:44
                Refundowana terapia nie przysługuje, jeśli spełniasz kryterium:
                "czynne uzależnienie od alkoholu lub środków odurzających".
                Jeśli tego kryterium nie spełniasz, będziesz traktowana jak wszyscy pozostali śmiertelnicy. Musisz upewnić się, że zostałaś wpisana na listę oczekujących. Jak długie są takie listy oczekujących, możesz dowiedzieć się np. pod adresem: noweleki.hepatitisc.pl/p/gdzie-sie-leczyc.html
                Możesz zmienić ośrodek na taki, w którym kolejki oczekujących są krótsze (np. Mielec, Konin). Nie ma rejonizacji, chory może wybrać dowolny ośrodek w kraju.
                Natomiast jedynym naprawdę skutecznym sposobem ominięcia kolejek jest zakup leków za własne pieniądze (sumaryczny koszt do 5 tys. zł przy braku marskości):
                noweleki.hepatitisc.pl/p/leki-z-indii.html#5
      • Gość: Ewka128 Re: Hcv IP: 193.242.212.* 29.08.16, 11:26
        Mam jeszcze pytanie co z tym hcv nie ma go juz? Moj organizm raz zwalczyl wirusa i bedzie robić to za każdym razem?
      • anikaaa27 Re: Hcv 25.01.19, 21:11
        Pan widzę obeznany w temacie :) czy jesli mam wysoki poziom przeciwciał oraz stwierdzone RNA wirusa dwukrotnie, czy lekarz od razu wdrozy leczenie czy bedzie czekal pol roku ? Czy jesli bedzie czekal i po pol roku dalej bedzie obecne RNA ale wyniki (proby watrobowe, usg) beda w normie, to czy wtedy wdrozy juz leczenie ? Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka