Gość: gość IP: *.sileman.net.pl 05.08.08, 12:30 Oddałem aumulator do reklamacji,gdzyż zepsuł sie po 6miesiącach użytkowania, i oczywiście reklamacji ie uznano. do ilu dni i gdzie mam sie odwołać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prawnik-skp Re: akumulator 05.08.08, 14:55 Nie bardzo wiem, jakie znaczenie nadać tutaj słowu "odwołanie". W prawie cywilnym (częścią tego prawa jest prawo konsumenckie) nie ma czegoś takiego jak odwołanie. Nie ma więc też potrzeby poruszania kwestii liczby dni na odwołanie. Kwestia upływu czasu ma znaczenie przy przedawnieniu roszczeń, a tutaj przedawnienie trzeba liczyć w latach. Przedawnienie roszczeń jest związane z ich dochodzeniem przed sądem. Spór cywilny (w tym konsumencki) może być rozstrzygnięty tylko przez sąd. W sprawie konsumenckiej sądem może być sąd polubowny (przy Inspekcji Handlowej) lub sąd powszechny. W postępowaniu sądowym, jak i przed rozpoczęciem tego postępowania, konsument może poszukać pomocy prawnej rzecznika konsumentów lub organizacji konsumenckiej (dane adresowe są na stronie www.uokik.gov.pl). Sposobem na poprowadzenie sprawy może być też poszukanie mediacji ze sprzedawcą czy gwarantem za pośrednictwem Inspekcji Handlowej. Potrzebny byłby Pański wniosek do Inspekcji o przeprowadzenie mediacji. Druga strona (sprzedawca czy gwarant) może nie zgodzić się na mediację. Może też nie zgodzić się na postępowanie przed sądem polubownym. Natomiast postępowanie przed sądem powszechnym nie wymaga zgody pozwanego (np. sprzedawcy lub gwaranta). Odpowiedz Link Zgłoś