dzioucha_z_lasu 21.03.10, 12:09 Zrobiłam wczoraj i wszystkim tak smakował, że zażyczyli sobie kolejną porcję :) Tyle, że nie mam cieciorki. Czy zamiast niej może być fasolka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
znana.jako.ggigus podaj, proszę, przepis 21.03.10, 12:11 jak wyszło takie smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: podaj, proszę, przepis 21.03.10, 12:41 Duża puszka ciecierzycy, pasta tahini, sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, sól morska i oliwa. Ciecierzycę zmiksowałam blenderem, razem z czosnkiem i kilkoma łyżkami zalewy z puszki, dodałam dwie duże łyżki tahini, sok z cytryny, sól do smaku i 2 - 3 łyżki oliwy :) Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus dzięki, dzięki dobra kobieto:) 21.03.10, 12:46 bo ja robiłam kiedyś, ale wyszło średnio pyszne. Wypróbuję Twój przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: dzięki, dzięki dobra kobieto:) 21.03.10, 12:49 Polecam :) Do tego podpieczony chlebek pita. Aha - hummus przed podaniem polałam jeszcze oliwą i posypałam siekaną natką pietruszki - w oryginale była kolendra, ale u mnie nigdzie nie mogę jej dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: dzięki, dzięki dobra kobieto:) 21.03.10, 12:58 no właśnie dodawałam pietruszkę do cieciorki i do blendera, chyba za wcześnie. Hehe, znam ten wzorek z arabskich sklepów - rowki nożem na humusie, a na to oliwa. Dzięki, przepis wypróbuję. Czasem bywa świeża kolendra, można hodować. ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker. Odpowiedz Link Zgłoś
very.martini Re: Hummus 21.03.10, 12:43 Hummus to hummus - musi być z cieciorki, bo inaczej nie będzie smakował tak samo:) Możesz zrobić co najwyżej pastę fasolową z tahiną, ale to raczej nie będzie to samo. Fasola ma przecież zupełnie inną konsystencję niż ciecierzyca i inny smak. Ale przecież - czy każdego dnia musi być tak samo...? Ja bym dorzuciła do tej pasty trochę orzechów, a jak komuś nie smakuje, to niech Ci leci po ciecierzycę po sklepu. Z puszkowej sporządzisz hummus w minutę. 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatia Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Hummus 21.03.10, 12:47 Pewnie. Pasta z fasoli z oliwa, natką i smazona cebulka to jedyna rzecz, ktoa zapamietalam z moldawskiej knajpy. Pyszna. Mozna wmiksowac oliwki, mozna dodac innego zielonego itd - jest tak samo uniwersalna, jak humus. Jedna uwaga: lepiej miksowac biala fasole, czarna smakuje tak samo dobrze, ale wyglada... yyyy... bardzo, bardzo zle. Koszmarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Hummus 21.03.10, 12:50 To będzie pasta fasolowa :D I niech spróbują marudzić :D Odpowiedz Link Zgłoś
znana.jako.ggigus Re: Hummus 21.03.10, 12:59 jak zrobisz ze smażoną cebulką, to nie będą marudzić, bo będą zajęci jedzeniem:) Odpowiedz Link Zgłoś
pani.cogito Re: Hummus 25.03.10, 21:08 Z fasoli, czerwonej lub czarnej, możesz zrobić frijoles volteados. Idea jak hummus, gotujesz fasolę, miksujesz z czosnkiem, cebulką, kolendrą, oliwą i chili, ale po zmiksowaniu smażysz z zeszkloną cebulką. Warto zmiksować fasolę z niewielką ilością wody, w której się gotowała, będzie miała konsystencję do smarowania. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś