14.01.11, 14:33
Nie kanapki.
LOL

Melon.

Od razu przyznam, że jestem pod względem kulinarnym żałosny w zakresie melona bo nigdy go nie przyrządzam specjalnie, najbardziej lubię na surowo, ot tak, kawałki melona.

Nie przemawiają do mnie melonowe sałatki, ani jakieś inne kwestie. No może koktajle typu lód kruszony plus melon miksowany plus jakiś alkohol.

Wierzę jednakowoż w to, że są takie produkty, których profanować przyrządzaniem z czymkolwiek nie należy i melon jest jedną z nich.
Obserwuj wątek
    • fig-ga Re: Melon. 14.01.11, 18:16
      Spróbuj zjeÅ?Ä? na kanapce.
      • Gość: aqua48 Re: Melon. IP: 77.236.25.* 14.01.11, 18:26
        A melon z truskawkami, albo z szynką? Moim zdaniem melonowi szkodzi wiele dodatków, z jednym prezentuje się całkiem nieźle.
        • cucinissima Re: Melon. 14.01.11, 19:07
          Tak, popieram pomysł na połącznie melona (melone retato, ten w kolorze blado pomarńczowym) i szynki, najlepiej parmeńskiej
          cucinissima.wordpress.com/2010/08/30/antipasto-na-goracy-dzien-melone-con-prosciutto-di-parma/

Wczoraj, jako antipasto jadłam carpacio z łosia norweskiego z melonem (z tym który w środku jest bladozielny), też znakomite polączenie.
          Zgadzam się, że zbyt wiele dodatków melonowi szkdzi, w salatwce owocowej jego smak ginie, ale jeden dodatek czemu nie....
    • felinecaline Re: Melon. 14.01.11, 19:15
      Melona o srednicy +- 10 cm przeciac po rowniku na 2 polowy.
      Wyfdrazyc nasiona, w powstale zaglebienie wlac porto, pozostawic na pol godziny, jesc lyzeczka o ostrym brzegu lub ponacinawszy miazsz na kostki odciac je od skory zwykla jak do herbaty.

• biollante Re: Melon. 14.01.11, 19:38
      Hehehe

fig-ga, ty niecnoto:P:P

Muszę zrobić z porto... brzmi bosko
    • marghe_72 Re: Melon. 14.01.11, 19:55
      Też najbardziej lubię solo albo z szynką suszoną
      ale w postaci chlodnika też jest fajny
    • bene_gesserit Re: Melon. 14.01.11, 20:10
      Bardzo dziwna pora roku na rozmyslanie o melonie.

Dobry jest tez z mieta albo melisą - z feta w salatce albo zmiksowany w chlodniku, plus ew. chili. Robillam tez kiedys mus z zurbrowka i byl cakiem wporz. Albo smutis z mrozonych kostek melona i truskawek, soku pomaranczowego albo brzoskwin z ew. dodatkiem cynamonu. Nie ma co fetyszyzowac nieszczesnego owocu, bez przesady.
      • linn_linn Re: Melon. 15.01.11, 11:10
        Istnieja melony zimowe / zolte /.
        • bene_gesserit Re: Melon. 15.01.11, 14:04
          A to moze zle bywam, ale w Polsce ich nie widzialam.
          • linn_linn Re: Melon. 15.01.11, 14:07
            Tak wyglada:
            www.lortodicasamia.it/Meloni-orto/orto-di-casa-mia-melone-invernale.asp
            Uprawiany np. na Sycylii, w Apulii.
    • beata.1968 Re: Melon. 14.01.11, 22:34
      melon z szynką parmeńską to jest to.
      nie mogę czytać tego forum wieczorem bo się robię głodna.a mam taki zacny tatar w lodówce.
      innych połączeń smakowych niż z szynką nie próbowałam.
    • linn_linn Re: Melon. 16.01.11, 15:49
      Dzis widzialam w sklepie / wloskim / zolte melony, ale produkcji niestety brazylijskiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka