27.11.04, 13:03
W jakich wariantach robicie smalec? Ja mam straszną ochotę na taki z
jabłkami, ale nie wiem, jak zrobić... Może poratujecie przepisem? A poza tym
proponuję się podzielić wszelakimi przepisami, bo zima idzie i aż się chce
smalcu!
Obserwuj wątek
    • Gość: @neta Re: smalec IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.11.04, 13:45
      -0.50kg. słoniny
      -0.50kg.boczku
      -2 jabłka
      -2 cebule
      -1 ząbek czosnku

Słonine z boczkiem pokroić w drobną kostke.Stopić na patelni.Odcedzić
      skwarki.Do tłuszczu wrzucić starte drobno jabłka,pokrojoną w kostke cebule oraz
      czosnek.Gdy cebula się zeszkli wrzucić z powrotem skrarki.Przelać smalec do
      słoików i odwrócić do góry dnem.
      Przepis p.Roberta Makłowicza.U mnie w domu robimy go od kilku lat i jest
      super.Polecam.
      • Gość: jacek1f Re: smalec IP: *.chello.pl 27.11.04, 13:55
        Tak jak opis poprzedni (to nie Makłowicz, ale jakiś odwieczny jeden ze
        standardów;-)), ale ja na ten przykład wyniosłem z domu smalec z dodatkiem
        majeranku - też na koniec wraz z jabłkami i cebulką.
        Robiłem jeszcze z jabłkiem nie tartym ale w kawałeczkach drobniutkich, robiłem
        też z namoczonymi w wiśniówce rodzynkami :-) (wbrew pozorom świetnie pasuje -
        tylko nie za dużo rodzynek). No i z czosnkiem drobno krojonym wraz z cebulką
        też. Ale domowy smak, to jednak tylko jabłko i majeranek. pozdrawiam.
      • Gość: annika Re: smalec IP: *.ae.wroc.pl 29.11.04, 13:33
        Gość portalu: @neta napisał(a):
        > Przelać smalec do
        > słoików i odwrócić do góry dnem.
        >

Tylko wcześniej zakręcić słoiki.
        Taki drobiazg.
        Nie ma za co :D
    • ampolion Re: smalec 27.11.04, 13:50
      Co z tym smalcem, od kiedy jest on polską narodową portawą???
      • cynamoon6 Re: smalec 27.11.04, 14:59
        Pewnie od wtedy, gdy wieprzowina stala sie najpopularniejsym miesem w Polsce.
        (a chyba nikt nie zaprzeczy, ze schabowy, to Polski specyjal;-)))
        • cynamoon6 Re: smalec 27.11.04, 15:00
          Acha, ja najbardziej uwielbiam smalec robione z dodatkiem paskudnie nazywajacych
          sie :podgardla i pachwiny :-)))
          Wedzonych.
          Mhhh... ale mi narobiliscie ochoty!
    • qubraq Re: smalec 27.11.04, 16:02
      Renia! Ja dokładnie tak samo... Przyłapałem żonę wczoraj jak przyjaciółce
      swojej wyciagnęła z lodówki wszystkie moje smalce tytułem skargi na moje
      wariactwa a ta zaczęła w tempie automatu je wcinac z czarnym litewskim chlebem
      (oczywiście z Litwy!). Słodki Jezu! - pierwszy raz widziałem taką żarłoczność,
      dziewczyna w 15 minut wrąbała ćwiartkę najróżniejszych smalców i do tego furę
      chleba no prawie bez popijania. Musiałem ją aż ratować szklanką berbeluchy!
      Andrzej
      • cynamoon6 Re: smalec 27.11.04, 16:46
        Hi hi, kobiety potrafia, Andrzeju :-)
        Kiedys czytalam felieton Olgi Lipinskiej w Twoim Stylu, ktorego jednym z dwoch
        watkow bylo wyjedzenie przez nia sloika smalcu z prawie calym chlebem na raz :-)
        Jej maz o malo zawalu nie dostal!
        :-)))
    • Gość: Ewa Re: smalec IP: *.interq.pl / *.fwin-one.interq.pl 27.11.04, 22:31
      Ja własnie dwa dni temu robiłam taki smalczyk:
      słonina, boczek, potem do tego dodaje krojona w kostke cebule i kiedy wszystko
      jest juz wysmazone, zdejmuje z ognia, dodaję jablko tarte na grubej tarce,
      majeranek, sól, pieprz i śliwki suszone, pycha!!
    • qubraq Re: smalec 28.11.04, 20:55
      Znakomity smalec robi Pani Marysia Łukaszewicz w Supraślu, zresztą wszystkie
      potrawy w Łukaszówce są pyszne!
      Andrzej
      • Gość: jo.hanna narobiliscie mi smaku na smalec IP: *.kabel.telenet.be 28.11.04, 21:17
        ale nie mam dostepu do sloniny. Czy moge wiec uzdatnic smalec 'fabryczny', czyli
        taki sklepowy, pakowany w kostki jak maslo? Moze moglabym go przetopic z
        kawalkami boczku, cebulka i innymi dodatkami smakowymi?
        • giezik Re: narobiliscie mi smaku na smalec 29.11.04, 08:24
          chyba nie bardzo. Zwlaszcza ze nie wiesz co w tym "smalcu" jest. Moze wyjsciem bylby jakis okrutnie tłusty kawał boczku, ale tez nie jestem przekonany
          • Gość: jo.hanna Re: narobiliscie mi smaku na smalec IP: *.kabel.telenet.be 29.11.04, 10:02
            no to chyba wypada chodzic po sklepach i pytac o tlusty boczek i slonine.....
            • Gość: giezik Re: narobiliscie mi smaku na smalec IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.11.04, 10:16
              no ale tam u Ciebie w Belgii to chlopi jacys są? Chyba - no a swinia slonine miec musi
              • monia_77 Re: narobiliscie mi smaku na smalec 29.11.04, 11:12
                Ja robie smalec z wielkimi skwarkami, uzywam slonine, podgardle (b.dobre miesko
                tam jest) no i boczek, ktory wrzuca na koniec. Ja wszystko sie wytopi to dodaje
                majeranek, cebulke w kostke, jablka w cwiatki ze skora ktore otem wylawiam
                (maja oddac smak) oraz sliwki suszone. No i tez dam rade pod piwko lub lufe
                zjesc caly chleb i smalczyk, ale to zdaza sie raz na dwa lata ;-))
                • Gość: jo.hanna Re: narobiliscie mi smaku na smalec IP: *.kabel.telenet.be 29.11.04, 11:31
                  pewnie jakis chlopi sa, bo czasami strajkuja (widzimy z okien jak blokuja ulice
                  traktorami), swinie tez hoduja, ale co robia ze slonina, nozkami i innymi
                  pochodnymi to nie wiem, bo tego w sklepach jeszcze nie spotkalam. Byc moze
                  trzeba porobic sobie znajomosci :-)
    • qubraq Re: smalec 29.11.04, 16:05
      Jo, zapewniam Cię że przetopiony smalec z kostki nie będzie wstrętny! potrzymaj
      go troche ma maleńkimogniu z pół godziny, Dodaj trochę ziół, radziłbym drobno
      roztarte: rozmaryn z kminkiem i tymiankiem, będzie fajne nie pożałujesz.
      Andrzej
      • Gość: jo.hanna no to podtrzymales na duchu IP: *.kabel.telenet.be 29.11.04, 16:33
        bo znalezienie dojsc do sloniny jest chyba trudniejsze niz znalezienie pracy w
        Belgii:-)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka