Gość: jola IP: *.zerom.4lan.pl / 80.51.144.* 01.12.04, 21:44 a jak zrobić dobre mielone? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daaisy1 Re: mielone 01.12.04, 22:04 zwykle robię "na oko" ale postaram się podać Ci dobre proporcje:) 1/2 kg mięsa mielonego - wg mnie najlepsze wieprzowo/wołowe - ale to wg uznania 1 jajko 2 małe bułki (namoczyć w wodzie, tak aby ją wchłonęły) cebulka w drobną kosteczkę można dodać por, szczypior wg uznania sól, pieprz do smaku to wszystko razem wymieszać i obtoczyć w panierce, (w jajku, a potem w tartej bułce z odrobiną vegetty) życzę smacznego Edyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wusia Re: mielone IP: *.zwm.punkt.pl / *.zwm.punkt.pl 01.12.04, 22:25 W dużej mierze wszystko zalezy od mięsa, njlepiej zmielić samemu - łopatkę { ok.60-70dag) i ewentualnie troszke nie za duzo miesa wołowego ( ok.20dag)- za dużo miesa wołowego powoduje że moga być twardawe(ja robie tylko z wieprzowego), 1 mała namoczona bułeczka, jajko całe, cebula i czosnek wg uznania ,ja tylko dodaję czosnek, sól, pieprz ( wg gustu ). Wszystko to trzeba bardzo dobrze wyrobic najlepiej ręką.Uformować kotlety, ja panieruje tylko w bułce tartej. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik nader pouczajacy watek 01.12.04, 22:36 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=16436109&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka KOTLETY MIĘSNO-RYŻOWE 01.12.04, 22:42 Składniki: - 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego - 1 woreczek ryżu ugotowanego na sypko - 2 duże cebule - 1 jako - 2 łyżki oleju - bułka tarta - tłuszcz do smażenia - sól, pieprz 1. Cebule pokroić w drobną kostkę, posolić, podgrzać na małym ogniu mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć dodać olej. Zarumienić. 2. Mięso wymieszać z ryżem, jajkiem, cebulą i dokładnie wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem. 3. Z przygotowanej masy formować cienkie owalne kotlety, obtoczyć je w bułce tartej. 4. Smazyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. 5. Usmażone kotlety wstawić na kilka minut do nagrzanego piekarnika. 6. Mozna podawać polane sosem grzybowym lub pomidorowym. Ryż nie jest prawie wcale wyczuwlany w smaku, ale powoduje że kotlety robią się delikatne i puszyste. Życzę smacznego :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: KOTLETY MIĘSNO-RYŻOWE IP: *.zerom.4lan.pl / *.optinex.pl 02.12.04, 16:32 a to nie są gołąbki, tylko bez kapusty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicja Re: KOTLETY MIĘSNO-RYŻOWE IP: *.aine.pl 02.12.04, 21:13 Chyba w życiu nie widziałas na oczy gołabka, że zadajesz takie kretyńskie pytania :-((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Re: KOTLETY MIĘSNO-RYŻOWE IP: 213.199.253.* 02.12.04, 22:30 Alicjo Twoja odpowiedż jest też bardzo, bardzo kretyńska. Odpowiedz Link Zgłoś
em_es Re: KOTLETY MIĘSNO-RYŻOWE 03.12.04, 11:15 troszkę kultury Alicjo niewątpliwie by Ci się przydało ... Odpowiedz Link Zgłoś
dorand3121 Re: KOTLETY MIĘSNO-RYŻOWE 03.12.04, 09:54 kilka lat szukam receptury na pulchne kotlety z chrupiaca skorka. Doswiadczone gospodynie domowe polecaja dodanie goracej wody, nie za duzo, zeby kotlety daly sie uformowac, smazenie w glebokim tluszczu i dopiekane w piekarniku. Sprobuje twoje z ryzem "na pulchnosc". Co z chrupiacym wierzchem? Prosze o pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Salomea Re: KOTLETY MIĘSNO-RYŻOWE IP: *.chello.pl 03.12.04, 16:09 A jak sie na maselku poddusi siekana swieza kapuste i polaczy sie ja z sosem i kotlecikami to wyjda przepyszne "Fałszywe gołabki";)... Przepis sprawdzony;) Odpowiedz Link Zgłoś
mamajagody Re: mielone 03.12.04, 10:00 jeśli chodzi o pulchnośc, to na pewno zalezy też od długości wyrabiania masy mięsnej - tak jak z drożdżowym ciastem, im dłużej wyrabiasz, tym więcej powietrza "pompujesz" w mięsko i kotlety stają się bardziej puszyste. No i trzeba dodać ta namoczoną bułkę... Chrupiąca skórka , to wg mnie efekt smażenia na mocno rozgrzanym tłuszczu (ja mieszam olej z masłem - na samym oleju nie będa chrupiące) A propos cebuli - ja do mielonych daję surową cebulę, nie przysmażam jej wcześniej. I oczywiście dużo czosnku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: mielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 15:53 ja wcale nie daję czosnku... za to pokrojone w drobną kostę ogórki kiszone i oliwki no i oczywiscie trochę cebulki.... Dla chrupkości skórki najważniejsze jest smażenie na dobrze rozgrzanym tłuszczu (np na oleju arachidowym) i obtoczenie każdego kotleta w bułce tartej. A zeby mięso przy formowaniu kotletów nie lepiło się do palców najlepiej zwilżyć rekę zimną wodą Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: mielone 03.12.04, 16:17 Uderzyl mnie podany tutaj przepis nr. 1 gdzie kotlety mielone panieruje sie w jajku i bulce. Toz to bryja wyjdzie jak sie mielonego do jajka wsadzi, nie mowiac ze twardy bedzie. Kotlety te formuje sie na oplukanej w wodzie rece i obtacza w bulce tartej, na mocno rozgrzany tluszcz, ktory potem przykrecamy i smazymy na chrupiaco kotlety. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kate Re: mielone IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.04, 22:07 Bardzo polecam mielone z mielonego indyczego(używam Indykpolowego bo chude)-są bardzo smaczne, "wilgotne" i obtoczone jedynie w bułce smażę '' na chrupiąco " . Odpowiedz Link Zgłoś