Dodaj do ulubionych

placek z cytrynowa masa

IP: *.chello.pl 21.12.04, 19:23
prosze o przepis na taki placek.W wyszukiwarce jakos nic mi nie wskakuje.
Obserwuj wątek
    • lunatica moja ulubiona TARTA CYTRYNOWA 21.12.04, 19:33
      Spód do tarty, najlepiej kruchy.
      +
      Krem do tarty
      cytrynowej:
      3-4 cytryny
      3 łyżki zmiękczonego masła
      1/3 szkl tartej bułki
      3 jajka
      200 g cukru
      1/4 l śmietanki kremowej
      spód tarty z kruchego ciasta posmarowany 1 białkiem rozbitym z łyżką stołową
      wody, a nastepnie podpie`czony (8 min w 200 st C)

Skórkę z cytryny ostrożnie otrzeć na bardzo drobnej tarce (bez białej gorzkiej
      części skórki). Cytryny wycisnąć: będziemy potrzebować 3/4 szkl soku.
      Piekarnik nagrzać do temp 180 st C.
      Sok z cytryny, skórkę, masło, tartą bułkę, jajka, cukier i śmietankę umieścić w
      naczyniu i zmiksować.
      Masę wylać na podpieczony spód, nie napełniając go po brzegi, gdyż w trakcie
      pieczenia krem zwiększy swoją objętość. Piec 20-30 min.
      Tarta jest gotowa wtedy, gdy stwierdzamy, ze krem równomiernie podniósł się na
      całej powierzchni. Jego konsystencja powinna byc zwarta, a kolor -
      złotawobrązowy. /N. Rubinstein/
      • Gość: mnkra dziekuje IP: *.chello.pl 21.12.04, 22:01
        Bardzo Ci dziekuje! Przepis brzmi interesujaco, ale wlasnie wyjelam biszkopt z
        piekarnika, teraz pokombinuje z Twoja masa. Twoj przepis przerobie przed
        Sylwestrem.
      • Gość: wookie Lunatica lub ktokolwiek inny - POMOCY IP: *.portnet.pl 28.02.05, 08:42
        Zrobilem w sobote tarte wg przepisu Lunaticy - masa cytrynowa wspaniala. Kruche
        ciasto niestety nie wyszlo. Znalazlem na forum przepis i zrobilem. Niestety zle
        sie upieklo, a wlasciwie prawie sie nie upieklo. Najpierw podpieklem ciasto jak
        sugerowala Lunatica 8-10 min., potem wylalem mase i pieklem napierw 30 min,
        potem jeszcze 10, i jeszcze 10 - w sumie to chyba z godzinke. I o ile na
        przegach ciasto jest fajnie kruche to po srodku prawie surowe (takie jasne).

Pieklem je w elektrycznym piekarniku uzywaja grzalki gornej i dolnej. Moze
        macie pomysl co zrobilem zle, albo co powinnieniem zrobic, ze nastepnym razem
        nie bylo skuchy????
        • lunatica Wookie 28.02.05, 11:11
          nie wiem co powiedzieć. Ja raz miałam tylko niewypał z tym ciatem, kiedy mi
          normalnie spłynęło z brzegów foremki :-(
          Czy piekłeś według przpisu Dziuuni? Jeśli nie to polecam, nie może nie wyjść :-)

"Przede wszystkim stosować tylko cukier puder a nie zwykły cukier,proporcje
          mąki do masła 2:1 i jak najkrócej wyrabiać najlepiej bez udziału rąk-nożem lub
          widelcem,albo takim ucierakiem który można kupić w Ikei(opisywałam go w poście
          o cieście do kwaśnych owoców).Poźniej schłodzić w lodówce i po uformowaniu
          (szybkim)piec w nagrzanym do 180-200st.piekarniku nie za długo bo cukier się
          skarmelizuje i ciasto będzie twarde.A i mąka:pół na pół krupczatka z tortową.Bo
          z samej krupczatki wydaje mi się zbyt 'sypkie'.
          Moje proporcje na ciasto kruche:
          -1 kostka masła
          -1,5 szkl.krupczatki
          -1,5 szkl.mąki tortowej
          - 3/4 szkl.cukru pudru
          - szczypta soli
          Jak jest zbyt suche w trakcie wyrabiania to skrapiam zimną wodą tak żeby dało
          się zagnieść w całość.Takie ciasto stosuję jako podstawę do
          wszelkich 'wariacji'z owocami." za: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?
          f=77&w=6941281&v=2&s=0

Moja uwaga: po wyłożeniu nim formy wstaw ją na 1/2 godziny do lodówki, a potem
          dopiero do piekarnika.
          • dziuunia Re: Wookie 28.02.05, 11:19
            Wszystko to co Lunatica napisała się zgadza najzupełniej :) Szczególnie rada
            żeby uformowane ciasto schłodzic jeszcze przed pieczeniem w lodówce a nawet w
            zamrażalniku.Zajrzyj jeszcze do tego wątku:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20746328&a=20750902 Znajdziesz
            tam poradnik przygotowywania i pieczenia spodów do tart.
        • Gość: wookie jeszcze jedno - a moze piekarnik? IP: *.portnet.pl 28.02.05, 14:23
          a moze to wina elektrycznego piekarnika, moze nie wiem jak go dobrze ustawic
          tzn, tym razem wlaczylem grzalke dolna i gorna, a mowinna byc tez konwekcja,
          albo tylko dolna grzalka???
          • dziuunia Re: jeszcze jedno - a moze piekarnik? 28.02.05, 14:44
            Powinna być włączona górna i dolna grzałka na 200 stopni.Termoobiegu nie
            włączaj,wysuszy ciasto niepotrzebnie.Jeżeli wierzch był nie upieczony
            dostatecznie to wstaw ciasto na wyższy poziom.Upieczone ciasto jest matowe i
            lekko zezłocone,ciasto niedopieczone wyraźnie błyszczy i jest tłuste z
            wierzchu,także zanim wylejesz masę to obejrzyj spód.Można tez posmarować
            podpieczony spód rozkłóconym białkiem i podpiec aż będzie matowy-białko utworzy
            cienką nieprzepuszczalną błonkę.Poza tym każdy piekarnik piecze inaczej,także
            biorąc pod uwagę wszystkie nasze rady spróbuj raz jeszcze.Powodzenia :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka