Gość: mnkra IP: *.chello.pl 21.12.04, 19:23 prosze o przepis na taki placek.W wyszukiwarce jakos nic mi nie wskakuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lunatica moja ulubiona TARTA CYTRYNOWA 21.12.04, 19:33 Spód do tarty, najlepiej kruchy. + Krem do tarty cytrynowej: 3-4 cytryny 3 łyżki zmiękczonego masła 1/3 szkl tartej bułki 3 jajka 200 g cukru 1/4 l śmietanki kremowej spód tarty z kruchego ciasta posmarowany 1 białkiem rozbitym z łyżką stołową wody, a nastepnie podpie`czony (8 min w 200 st C) Skórkę z cytryny ostrożnie otrzeć na bardzo drobnej tarce (bez białej gorzkiej części skórki). Cytryny wycisnąć: będziemy potrzebować 3/4 szkl soku. Piekarnik nagrzać do temp 180 st C. Sok z cytryny, skórkę, masło, tartą bułkę, jajka, cukier i śmietankę umieścić w naczyniu i zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód, nie napełniając go po brzegi, gdyż w trakcie pieczenia krem zwiększy swoją objętość. Piec 20-30 min. Tarta jest gotowa wtedy, gdy stwierdzamy, ze krem równomiernie podniósł się na całej powierzchni. Jego konsystencja powinna byc zwarta, a kolor - złotawobrązowy. /N. Rubinstein/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnkra dziekuje IP: *.chello.pl 21.12.04, 22:01 Bardzo Ci dziekuje! Przepis brzmi interesujaco, ale wlasnie wyjelam biszkopt z piekarnika, teraz pokombinuje z Twoja masa. Twoj przepis przerobie przed Sylwestrem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wookie Lunatica lub ktokolwiek inny - POMOCY IP: *.portnet.pl 28.02.05, 08:42 Zrobilem w sobote tarte wg przepisu Lunaticy - masa cytrynowa wspaniala. Kruche ciasto niestety nie wyszlo. Znalazlem na forum przepis i zrobilem. Niestety zle sie upieklo, a wlasciwie prawie sie nie upieklo. Najpierw podpieklem ciasto jak sugerowala Lunatica 8-10 min., potem wylalem mase i pieklem napierw 30 min, potem jeszcze 10, i jeszcze 10 - w sumie to chyba z godzinke. I o ile na przegach ciasto jest fajnie kruche to po srodku prawie surowe (takie jasne). Pieklem je w elektrycznym piekarniku uzywaja grzalki gornej i dolnej. Moze macie pomysl co zrobilem zle, albo co powinnieniem zrobic, ze nastepnym razem nie bylo skuchy???? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Wookie 28.02.05, 11:11 nie wiem co powiedzieć. Ja raz miałam tylko niewypał z tym ciatem, kiedy mi normalnie spłynęło z brzegów foremki :-( Czy piekłeś według przpisu Dziuuni? Jeśli nie to polecam, nie może nie wyjść :-) "Przede wszystkim stosować tylko cukier puder a nie zwykły cukier,proporcje mąki do masła 2:1 i jak najkrócej wyrabiać najlepiej bez udziału rąk-nożem lub widelcem,albo takim ucierakiem który można kupić w Ikei(opisywałam go w poście o cieście do kwaśnych owoców).Poźniej schłodzić w lodówce i po uformowaniu (szybkim)piec w nagrzanym do 180-200st.piekarniku nie za długo bo cukier się skarmelizuje i ciasto będzie twarde.A i mąka:pół na pół krupczatka z tortową.Bo z samej krupczatki wydaje mi się zbyt 'sypkie'. Moje proporcje na ciasto kruche: -1 kostka masła -1,5 szkl.krupczatki -1,5 szkl.mąki tortowej - 3/4 szkl.cukru pudru - szczypta soli Jak jest zbyt suche w trakcie wyrabiania to skrapiam zimną wodą tak żeby dało się zagnieść w całość.Takie ciasto stosuję jako podstawę do wszelkich 'wariacji'z owocami." za: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=77&w=6941281&v=2&s=0 Moja uwaga: po wyłożeniu nim formy wstaw ją na 1/2 godziny do lodówki, a potem dopiero do piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: Wookie 28.02.05, 11:19 Wszystko to co Lunatica napisała się zgadza najzupełniej :) Szczególnie rada żeby uformowane ciasto schłodzic jeszcze przed pieczeniem w lodówce a nawet w zamrażalniku.Zajrzyj jeszcze do tego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20746328&a=20750902 Znajdziesz tam poradnik przygotowywania i pieczenia spodów do tart. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wookie jeszcze jedno - a moze piekarnik? IP: *.portnet.pl 28.02.05, 14:23 a moze to wina elektrycznego piekarnika, moze nie wiem jak go dobrze ustawic tzn, tym razem wlaczylem grzalke dolna i gorna, a mowinna byc tez konwekcja, albo tylko dolna grzalka??? Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Re: jeszcze jedno - a moze piekarnik? 28.02.05, 14:44 Powinna być włączona górna i dolna grzałka na 200 stopni.Termoobiegu nie włączaj,wysuszy ciasto niepotrzebnie.Jeżeli wierzch był nie upieczony dostatecznie to wstaw ciasto na wyższy poziom.Upieczone ciasto jest matowe i lekko zezłocone,ciasto niedopieczone wyraźnie błyszczy i jest tłuste z wierzchu,także zanim wylejesz masę to obejrzyj spód.Można tez posmarować podpieczony spód rozkłóconym białkiem i podpiec aż będzie matowy-białko utworzy cienką nieprzepuszczalną błonkę.Poza tym każdy piekarnik piecze inaczej,także biorąc pod uwagę wszystkie nasze rady spróbuj raz jeszcze.Powodzenia :) Odpowiedz Link Zgłoś