Dodaj do ulubionych

jeszcze o owsiance

IP: 150.254.115.* 23.01.05, 15:10
Witam! Kupiłam ostatnio owsiankę waniliową Knorra, przygoowałam tak jak było
napisane, ale wyszła okropna i wodnista. Postanowiłam, że sama będę
przygotowywać sobie owsiankę, ale niestety nie wiem jak się do tego zabrać.
Które płatki są lepsze - zwykłe cz błyskawiczne, które trzeba gotować? Która
wersja lepsza: z mlekiem czy z wodą oraz ile potrzeba łyżek płatków na
szklankę mleka/wody?
Obserwuj wątek
    • Gość: mayessa Re: jeszcze o owsiance IP: *.inds.pl / *.pl 23.01.05, 15:17
      Najlepsza wersja to platki blyskawiczne+mleko+cukier i nic wiecej
      • thiessa Re: jeszcze o owsiance 23.01.05, 22:11
        Moim skromnym zdaniem najlepsze sa do tego celu platki zwykle do tego mleko i
        rodzynki i wiecej do szczescia nie potrzeba, nie podam proporcji, bo zawsze
        robie na oko. Wszystko oczywiscie gotujemy.
        • czuszkaa Re: jeszcze o owsiance 24.01.05, 08:03
          a ja nie gotuję, zwykłe płatki (dwie łyżki) i rodzynki (na oko) zalewam na noc
          mlekiem, a rano mam pyszne sniadanko.
    • Gość: ewa102 wyprobowany IP: 195.41.211.* 24.01.05, 08:33
      Robie codziennie rano, wiec moge uwazac sie za szpeca

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19343953&a=19350795
      • Gość: Ania Re: wyprobowany IP: 217.8.186.* 24.01.05, 08:46
        Ja owsiankę jem w pracy, nie gotuje, zalewam wrzatkiem, zostawiam pare minut, i
        dolewam mleczko skondensowanego, druga wersja - zalewam odrobiną wrzatku i
        dolewam ciepłego mleka( to wersja domowa) - ja akurat lubię ciepla owsiankę.
        Do owsianki dodaję pol banana i jabłko pokrojone w kawaleczki. Bez cukru.
        Czasamii slonecznik olbo orzechy , ale rzadko.
        • hooda owsianka dla pracujących:-) 24.01.05, 11:12
          Ja podobnie jak koleżanka powyżej jem owsiankę w pracy ale opatentowałam inny
          wynalazek, wsypuję płatki owsiane górskie do miseczki, do tego trochę mleka w
          proszku granulowanego, łyżeczka naturalnego kakao, rodzynki,mieszam dokładnie,
          zalewam wrzątkiem i przykrywam talerzykiem na kilka minut. można lekko
          doslodzić. dodam jeszcze, że płatki owsiane wspaniale oddziaływują na cerę.
    • Gość: wsuwka Re: jeszcze o owsiance IP: 82.160.71.* 24.01.05, 08:58
      Płatki owsiane górskie zalewam rano odrobiną gorącej wody, następnie dodaję pół
      łyżeczki miodku, rodzynki, śliwki suszone lub morele lub banana, zalewam zimnym
      mlekiem, wstawiam na 2 min. do mikrofali (moc 650W) i wcinam ze smakiem bo jest
      pyszne.
    • Gość: owsianka Re: jeszcze o owsiance IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.05, 10:45
      jem owsianke codziennie rano a robie ja tak:
      1 szklamke mleka + 1 szklanke wody zagotowuje i wsypuje 3-4 lyzki platkow
      blyskawicznych i gotuje to mieszajac i sciagajac powstajacy kozuch ok 8-10 min.
      na koniec miod lub cukier i duzo cynamonu.
      lubie gdy platki gotuja sie dlugo bo wowczas mleko nabiera takiej przyjemnej
      konsystencji a dlatego mieszam mleko z woda zeby sie nie przypalalo.
    • Gość: kiwi Re: jeszcze o owsiance IP: *.chello.pl 24.01.05, 11:46
      Używam wyłącznie płatków owsianych górskich. Wrzucam je do ziknego mleka "na
      oko" - moi lubią gęste, jeśli wsypię za dużo - do gotowej dolewam mleka, jeśli
      wyjdzie jej za dużo - ucieszy sie pies. Gotuję, mieszając, ze 3 - 5 minut,
      potem szczelnie przykrywam, gasząc gaz i robie sobie kawę albo idę do łązienki
      albo co. Po około 10 minutach podaję. A, zapomniałam. Koniecznie trzeba ją
      leciutko osolić i osłodzić, ale ta sól jest b.ważna dla pyszności.
    • 24maja Re: jeszcze o owsiance 25.01.05, 09:21
      Dobty sposob ta owsianka w pracy. Mam mikrofalowke a mimo to zawsze myslalam ze
      moge jesc tylko te okrope kupne owsianki. Nie wpadlam na to ze moge uzyc
      zwyklego mleka i podgrzac. Dzieki! Chyba syci na jakis czas?
      • Gość: ewa102 owsianka na wodzie IP: 195.41.211.* 25.01.05, 09:24
        czy wszyscy jedza owsianke na mleku?
        bo ja jem na wodzie a rodzynki i orzechy sypie zimne, bo rodzynki z mikrofali
        robia sie ble
        • Gość: nyguska Re: owsianka na wodzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 12:18
          ja tez z woda, bo nie lubie smaku cieplego mleka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka