Gość: Magda IP: *.autocom.pl 11.03.05, 23:26 czy ktos moze mi podac jakis sprawdzony przepis na wątróbke? Dodam ze nigdy wczesniej jej nie robilam wiec bylabym wdzieczna za wszelkie wskazowki. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jarek_zielona_pietruszka Re: Wątróbka 11.03.05, 23:38 wątróbkę oczyścić z błon umyć pokroić na porcje obtoczyć w mące i usmażyć na wytopionych skwarkach w połowie smażenia na patelnię wrzucić pokrojoną w półplasterki cebulę gdy wątróbka miękka posypać solą i pieprzem i smacznego. nie solić przed smażeniem bo wątróbka będzie twarda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Wątróbka IP: *.autocom.pl 11.03.05, 23:43 To tej wątróbki nie trzeba gotowac wczesniej ? Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: Wątróbka 11.03.05, 23:53 g o t o w a ć?????????????????????? nie ,nie trzeba-usmażyc tak jak Jarek napisał,szybko i na dość dużym ogniu,ja cebulę też robię kompletnie osobno-bo też potrafi stwardnieć od niej/watróbka/ smaczna jest w sosiku,ale trzeba wiedziec jak to się robi i póki co zadowalaj się tylko smażoną:) Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Wątróbka 11.03.05, 23:54 ależ nie , żadnego obgotowywania , zaufaj Jarkowi , do tego sporządzania watrobki nic dodać nic ująć , tylko dobrze wcześniej umyć pod zimną wodą i odsączyć z tej wody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Wątróbka IP: *.autocom.pl 12.03.05, 00:00 Oj, ale palnelam z tym gotowaniem wątróbki!!! Wielkie dzieki za rady ! Jutro robie watrobke i mam nadzieje ze mi wyjdzie . Odpowiedz Link Zgłoś
nospa2 Re: Wątróbka 12.03.05, 00:06 mozesz ja namoczyc w mleku (umyc oczywiscie przed smazeniem)bedzie smaczniejsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bilala Re: Wątróbka IP: *.zgora.dialog.net.pl 12.03.05, 00:19 Najlepiej pomoczyć przynajmniej przez godzinę w KWAŚNYM mleku (albo po prostu do zwykłego dodać trochę kwasku). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Xena Re: Wątróbka IP: *.access.telenet.be 12.03.05, 05:07 watrobka kurza (innej nie robie wiec nie wiem dokladnie ) umyc koniecznie i poroic na drobniejsze czesci , osuszyc w miedzyczasie na patelni usmazyc cebule , papryke , pora mozna dodac pod koniec smazenia , przyprawic sola czy maggi oraz ziolami (tmianek , oregano lub inne ulubione ) Watrobki rzucic na rozgrzana patelnie ( tluszcz jaki lubisz ) i nie mieszac niech sie obsmazy chociaz z jednej strony po paru minutach mozna ja przewracac , pusci troche soku niech sie on wysmazy i przyprawic wszystkimi ziolami jw , pieprzem , papryka , cajenem ale nie solic Jak bedzie juz dobrze wysmazona to wrzucic do niej wczesniej naszykowana cebule i wymieszac . dosolic do smaku na talerzu . Jesli chcemy w sosiku to do mieszniny wysmazonej watrobki z cebula i innymi skladnikami dolac troszke wody i zagescic maka rozmieszana z zimna woda mieszajac Taka watrobke posolic przed dolozeniem do niej cebuli Nie polecam obtaczac w mace przed smazeniem bo moze sie mazac po patelni ( piszesz , ze pierwszy raz i dlatego zwracam uwage aby nie bylo niespodzianek bo pozniej to juz mozesz rozne warianty stosowac ) Och nabralam smaku na watrobke z ryzem bo dawno nie jadlam trzeba bedzie zrobic :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wątróbka Re: Wątróbka IP: *.clubnet.pl 12.03.05, 12:07 Mięsa nie nalezy jesc zbyt duzo, wic uwazajcie !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alaa Re: Wątróbka IP: *.autocom.pl 12.03.05, 12:40 A dlaczego nie wolno jesc duzo wątróbki ? Na co szkodzi ? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Wątróbka 12.03.05, 12:42 wszystkie podróbki są 'wysokocholesterolowe', no więc nie należy jeść ich za często Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Wątróbka 12.03.05, 12:52 wszystkie podroby nie są wskazane dla chorych na dnę moczanową Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czegie Re: Wątróbka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.03.05, 15:18 drobiowa dobra jest też z jabłkami/2szt w ósemki dodanymi pod koniec smażenia/reszta j,w.ważne żeby sie nie "rozciapciało", lubie rez z pomidorami,ale to niestety w lecie.przecier to nie to... Odpowiedz Link Zgłoś
jotcha Re: Wątróbka 12.03.05, 16:40 Właśnie najlepsze, jak się rozlezie :)) Jak się odpowiednio długo przysmaży wszystko razem wątróbka zyskuje super słodkawą jabłkową skorupkę. Wbrew wielu opiniom, że reneta najlepsza do takich dań, dodaję jabłka słodkie - ligol, czy z działki (nazwy nie znam) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iga Re: Wątróbka IP: *.icpnet.pl / 62.21.96.* 12.03.05, 18:41 Bardzo dobra jest wątróbka w takie panierce jak schab?mąka,jajko,bułka?ale też solisz po usmażeniu.Ja nie kroję drobiowej na mniejsze kawałki no i cebulę podsmażam osobno.Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
em_es A ja polecam 12.03.05, 20:19 grillowane szaszłyki z wątróbki. Wieem, zima jest, ale może takimi potrawami da się ją wypłoszyć? :) Wątróbki nie trzeba długo piec, więc nawet na elektrycznym grillu się udaje. Potrzeba: wątróbki, najlepiej indycze bo większe i mniej roboty z czyszczeniem, a równie smaczne jak kurze, papryczki chilli, cebula, sól, pieprz, tymianek, oliwa, patyczki do szaszłyków. Wątróbki oczyścić, pokroic na nieduze kawalki. Do miski wlać oliwę, dodać tymianek i pieprz, wymieszać, wrzucić wątróbkę, wymieszać dokładnie. Papryczki chilli oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w nieduże kwadraty, podobnie cebulę. Nadziewać wszystko na patyki, piec na grillu, posolić po upieczeniu. Mnie takie szaszłyki najbardziej smakują z bagietką i ogórkami na ostro - produkuję takie z chilli i czosnkiem, świetnie pasują. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik no to jeszcze przypomne 12.03.05, 20:23 zawiniete w boczek, ze śliwkami suszonymi i upieczone Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malgosia Re: Wątróbka IP: *.aster.pl 16.03.05, 19:22 wątróbkę drobiową umyć, wysuszyć, wrzucić na rozgrzany tłuszcz razem z pokrojoną w półksiężyce cebulą i ósemkami jabłka pn. szara reneta (nie obierać ze skórki ! usunąć tylko pestki). cała zawartość rondla/patelni powinna być rozłożna płasko i równomiernie po dnie, żeby się równo smażyło. ja smażę wątróbki najwyżej 3 minuty z każdej strony, jabłka też mozna "obrócić". wyłożyć na talerz, posolić, trochę popieprzyć i na jabłka wyłożyć żurawinę lub borówki. właściwie to już nic więcej do tego nie potrzeba. warto spróbować. M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g Re: Wątróbka IP: 81.15.226.* 17.03.05, 11:07 watróbkę usmażoną z jabłkami i cebulą skropić przed podaniem odrobiną octu balsamicznego. pycha! (no i oczywiście nie solić przed smażeniem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ankaa Re: Wątróbka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 11:15 z tegoc ow iem to nei nalezy jej solic w trakcie smazenia bo bedzie twarda zeby watrobka nei pryskala to trzeba ja ponakowac widelcem :) ja jak robie watrobke to nei obtaczam jejw mace wrzucam na rozgrzany olej posypuje swierzo zmielonym pieprzem dorzucam cebulke bardzo duzo smazey sie i smazy podlewam dobrym winkiem nie za duzo winko sie wyparowywuje dpodaje soli pychota z zmeimiaczkami i ogoreczkiem kiszonym Odpowiedz Link Zgłoś